THE ORANGE STORY OF FLOORBALL, PART IX

The orange story of floorball PART IX


FRÅN BLÅBÄR TILL BRONS


 

 

Nederländerna skakade Italien

  

22 maj 2004, varm och soligt härlig dag, VM i Schweiz och en semifinal, i B-poolen, för det Nederländska landslaget. Förmodligen inget som någonsin hade kunnat tro detta innan turneringen startade, faktiskt inte ens en del av spelarna i den Nederländska landslagstruppen.


Nu var laget ändå där, i Kloten, i Schluefweg Arena, i semifinal, detta mot storfavoriten Italien. Ett Italien vilka tidigare under turneringen enkelt hade slagit alla lag de mött, detta med minst 4 måls marginal.


Att Italienarna innan matchstart hade laddat för att ta sig en "mumsbit" av Nederländerna förstod man tidigt då det enda det talades om i korridorerna i hallen var inte att Italien skulle vinna, utan med hur mycket Nederländerna skulle få stryk.

De flesta "experter" och "oddsare" i hallen tippade dubbelsiffrigt till Italien och i snitt 1-2 mål för Nederländerna, en nederlagstippning utan dess like med andra ord.


Som förbundskapten för Nederländerna visste jag att vi skulle kunna spela lite på att Italien förmodligen inte var kanske helt 100 procentiga i början av matchen, utan att de då redan förmodligen hade "ställt ut skorna", något vi skulle försöka att göra till vår fördel.

Kunde vi nyttja de enkla Italienska misstagen i början, skaka Italien och våga ta för oss, samtidigt som vi skulle försöka använda oss av ett starkt 2-2-1 defensivt spel, så skulle vi faktiskt kanske till och med kunna vinna matchen.
Det viktiga var dock att vi som landslag tog chansen direkt i början och tog vara på att Italien kanske i sin tur inte skulle vara med från start.
Italien, ett landslag med näst intill bara spelare från Schweiz, och den högsta ligan där, NLA, spelade ett snabbt spelvändande spel, med bra distansskytte, något som Nederländerna var tvungna att sätta stopp för, om det över huvudtaget skulle finnas någon möjlighet till seger.

Fasta situationer och power-play var också viktigt, och där hade Nederländerna övat in flera olika varianter och modeller.
Med mycket folk på läktarna, och härliga stämmor i sjungandet av landslagens olika nationalsånger, så var det äntligen dags för tekning.

Matchen blåstes igång, en match där Italien kom att vara det landslag som styrde spelet från början, men med ett Nederländskt landslag som tog vara på de chanser som gavs på ett bra sätt.


Storspelande Kristian Ten Hof i Nederländernas mål spelade riktigt bra innebandy och stod ofta rätt placerad på Italienarnas avslutningar, så väl distansskotten som insticken i slottet.

Tätt försvarsspel och tight markeringsspel gjorde ändå att 0-0 stod sig en bra bit in i perioden, något som ändrades till Nederländsk ledning då Italien i ett skede drog på sig en ganska onödig utvisning, detta genom en alldeles för tuff tryckare mot sargen.


På PP som följde så spelade Nederländerna runt bollen bra, och det syntes tydligt att Italien var lite tagna över att det faktiskt bjöds på ett så pass bra motstånd, något de blåa från Italien absolut inte hade räknat med innan matchen.

I slutet av PP så lyckades Nederländerna få till en inövad variant där slottet öppnas upp och där ett nerspel från backen Norry Samwell  når forwarden Rob Labruyeré, vilken flyttat sig från höger till vänster stolpe, och direkt styr in bollen i nät.

1-0 till Nederländerna och nästan lite "kaosartad" tillställning i det Italienska båset, detta hade inte

Italien räknat med!


Rob Labruyeré sätter dit ledningsmålet 1-0 mot Italien i Semifinalen
under VM i Schweiz 2004.


Ledningen höll sig sedan hela perioden ut och det syntes att det nu var ett stressat Italien som gick till pausvila. De skulle ju enkelt bara slå tillbaka "blåbären" från Nederländerna.

Nederländerna hade skakat Italien rejält under de första spelade 20 minuterarna, och den Nederländska stora supporterskaran skrek högre än någonsin i hallen i Kloten.
Frislagsvariant skakade Italien, igen

  

Under pausen så talades det mycket om i det Nederländska lägret att man bara skulle ut och jobba vidare på de detaljer som man satt upp från början. Att man ledde matchen var bara en bonus, men absolut inget som skulle få finnas med i tankarna, nu var det ny period, ny match och nya 20 minuter igen.


Italien drog upp tempot bra under inledningen av den andra perioden och Nederländerna hade svårt för att hänga med. Kristian Ten Hof i Nederländska målet hade mycket att göra, och fick så småningom också släppa en boll förbi sig, vilket betydde 1-1 i matchen.

Italien fortsatte även efter sitt mål att spela bra och framförallt så var det den Italienska "stjärnan" Fabio Terlizzi, från Schweiziska högsta ligan, som var det största orosmomentet.
Norry Samwell i Nederländerna i mötet mot Italien.


I slutet av perioden så skaffar sig Nederländerna ett bra frislag, i bra läge, och samtidigt blir en Italiensk spelare utvisad för otillåtet slag.

Nederländerna chansar med en inövad variant, vilken ställer den Italienska muren, och en spelare kliver fram innan frislaget gått och drar på sig ytterligare en Italiensk utvisning, spel 5-3 är ett faktum.

Den Italienska bänken ser också i detta skede rejält skakade ut, igen!


I PP så försöker Nederländerna vårda bollen till att börja med, och taktiken är att försöka trycka ner Italien djupt i sin egen zon, samt att få dem att mer eller mindre gå bort sig framför egen målvakt, detta för att försöka skapa en så kallad "dold sikt" när Nederländerna sedan tar sitt avslut.

Efter ett tag lyckas denna taktiska del och Nederländerna smäller in ledningsmålet 2-1, detta inför chockade Italienska spelare.


Den resterande tiden av PP, 5-4, lyckas tyvärr inte "de orange" sätta något mer mål, och ett stolpskott var det närmaste man kom ett mål till, tyvärr!


Perioden slutar dock 1-1 och fortfarande alltså Nederländsk ledning i matchen.
Nederländerna trycker in ledningsmålet 2-1 i PP mot Italien, VM 2004.


Spelare "gick på knäna"

  

Sista perioden i semifinalen mellan Nederländerna och Italien i Schluefweg Arena skulle komma att bli ett riktigt "nerpiller", och de sista 20 minuterarna skulle komma att ta rejält på krafterna bland spelarna, speciellt då bland de Nederländska.


Återigen startade Italien en period i rasande tempo och Nederländerna hade svårt att hänga med i vissa kombinationer. Att försvarsspelet i detta skede fungerade utmärkt var viktigt, detta då med tanke på att Italien var de som förde spelet och skapade mest.


Till slut orkade inte Nederländerna stå emot det Italienska trycket utan fick åter se en boll leta in sig mellan nätmaskorna.

Italien fortsatte efter detta att spela sin fina innebandy och det började synas på en del av de Nederländska spelarna att de "gick på knäna", det såg faktiskt jobbigt ut stundtals.

Från ledarbänkens del så försökte vi rulla in lite friska spelare, men samtidigt ville vi inte förändra så mycket av det som fungerade så bra, så det var endast små enkla och korta byten som genomfördes.


Nederländerna lyckades efter ett tag att börja spela upp sig igen och skapade under en 10 minutersperiod flera fina chanser, vilka kunde avgjort matchen. När Nederländerna tryckte på som bäst så gör dock tyvärr Italiens Fabio Terlizzi matchens avgörande mål, segermålet 3-2.

Lite snöpligt att det kom i just detta skede av matchen, men inte direkt orättvist om man skall vara helt ärlig.

Visst hade Nederländerna kunnat vinna matchen mot Italien, men i efterhand så är det ändå bedriften att spela den innebandyn man gjorde under semifinalen som var det viktigaste, Nederländerna mötte ju faktiskt storfavoriten till avancemang till A-gruppen.

Italien klappade också om Nederländerna efter matchen och en av spelarna talade om för vår ledarstab att vi skulle bygga vidare på detta för det såg riktigt bra ut, vilket alltid var kul att höra, även om det kanske inte var detta man helst av allt ville höra på precis då.
Nederländerna samlade efter ett tag ihop sig, vandrade bort mot sina fans och tackade dem i massor. Dessa hade stöttat sina "orange lejon" under hela turneringen på ett fantastiskt sätt, något som landslaget var mycket stolta över.
Nederländerna applåderar sina supportrar och tackar dem för allt det
fina stöd de fick under VM, och speciellt under semifinalen mot Italien.


Matchen om 3:e pris, den mot Ungern, blev sedan en tillställning där det faktiskt kändes att de Nederländska spelare inte skulle komma att klara av sina motståndare för dagen. De orange spelarna var alldeles för slutkörda från Italienmatchen och den där lilla extra gnistan infann sig inte heller helt.

Ungern vann klart rättvist och på så vis fick Nederländerna tacka för VM för denna gång, detta ändå med en fin 14:e plats i bagaget.

Man hade ju faktiskt som landslag gjort den bästa klättringen genom historien under ett VM, nämligen tagit sig hela 5 placeringar på rankinglistan, detta från 19:e till 14:e plats.

Allt slit och arbete som Nederländerna jobbat med under 1,5 år fram till VM hade nu visat sig "bära frukt", och detta på ett mycket positivt sätt.
Den Nederländska lagkaptenen Paul Arens deppar efter semifinal-
förlusten mot Italien i VM 2004, Schweiz.


Nu var det bara att jobba vidare mot nästa VM, Sverige 2006!


THE ORANGE STORY OF FLOORBALL, PART VIII


The orange story of floorball PART VIII


FRÅN BLÅBÄR TILL BRONS
Australien storfavorit


Andra matchen i Nederländernas gruppspel i VM skulle komma att gå mot den alltid lika härliga nationen Australien, eller "The Aussie" som de också kallas.

En nation som Nederländerna tampades friskt mot under VM 2002 i Finland, men som man tyvärr fick se sig besegrade av då. Nu var Australien storfavorit till seger i matchen mot "de orange".

Dagen match i Nederländernas gruppspel mot de gulgröna Australiensarna var också en match, enligt media, som spelarna från "Down under" bara enkelt skulle spela hem.

Något jag var rejält laddad för att sätta stopp för, detta som ny förbundskapten för Nederländernas landslag.Innan matchen, redan under ankomst till hallen, under uppvärmningen och i början av den första perioden så var det totalfokus på Australien från media. Det intervjuades, filmades och pratades om "The Aussies" väg mot slutspelet och att de idag skulle möta "lilla Nedeländerna", vilka kändes som att det bara skulle vara så enkelt att slå tillbaka.

Detta var ju faktiskt rätt skönt att höra, och framförallt att vi var så ofantligt nederlagstippade, det stärke mig ännu mer inför min uppgift.

Kände att jag nu skulle visa "vart skåpet skulle stå" och se till att detta skulle komma att bli ett minne för många, ett minne av Nederländernas vändning inom innebandyutvecklingen.
Första perioden började bra och det kändes att "mitt landslag" var de som hade fullständig kontroll och ett stort övertag spelmässigt på banan. Att spelarna där ute också hade fått direkti vilka backar och centrar i Australien som man skulle sätta extra hög press på gav fullständig perfekt utdelning.

På detta sätt gjorde Nederländerna flera mål och det var aldrig något snack om vilket lag som skulle komma att vinna denna dagens gruppspelsmatch.Kristian Ten Hof i Nederländernas mål spelade bra i matchen mot
Australien och "banade väg för seger" med 10-5.


I slutet blev det lite jämnare, men då hade också Nederländerna slappnat av en hel del.

Segern skrevs till hela 10-5, och var enligt de ditresta supportrarna på läktaren, Nederländsk media samt spelare i landslaget, den absolut bästa matchen som landet någonsin spelat hittills.

Att det också hade vart över 800 personer på läktarna under matchen, och att de orange supportrarna hade fört ett rent ut sagt jäkla liv, hade också känts bra.


Det kändes som ett gott betyg för mig som förbundskapten och jag njöt verkligen i fulla drag då jag efter matchen slut fick träda in i det så kallade pressområdet och svara på mediafrågor.


Äntligen hade vi i Nederländernas landslag gett svar på tal och bevisat att landet var på frammarsch utvecklingsmässigt!Efter segern mot Australien, 10-5, blev det en hel del autografskrivningar
för de Nederländska landslagsspelarna.


Härlig utflykt


Efter att ha spelat två gruppspelsmatcher så var det dags för Nederländernas spelare att ha en spelledig dag, vilket kändes riktigt bra.

Lagets spelare och ledare var på ett fantastiskt bra humör, så när vi tillsammans under morgontimmarna vandrade ner till tåget, vilken skulle ta oss till den "kabinlift" som senare skulle föra upp oss till ett område högt över staden, kändes det riktigt bra.


På plats vid University of Zurich, och med en fantastisk utsikt över staden så njöt vi i fulla drag. Luften här upp var fantastisk och det var en underbar vy som bredde ut sig när man tog sig en titt ut över staden.            
"Kabinliften" upp till           Utsikt över staden Zurich         University Of Zurich
"toppen"Efter "toppbesöket" var det dags för oss att bege oss ner för lite middag i de så kallade gamla delarna av staden, och här stötte jag faktiskt på en annan Alingsåsare.

Det var nämligen inte bara jag som fanns på plats på VM som Alingsåsare i Schweiz, utan här fanns även en betydligt mer meriterad person också närvarande, nämligen Jönköpingsspelaren Johan Andersson.

Johan, vilken startade sin karriär i IBK Alingsås, flyttade sedan till Jönköping IK, blev poängkung och sedan även också MVP under VM i Finland 2002.


Det var kul att "tjöta lite" med Johan för att höra hans tankar och idéer om VM och hur det såg ut och fungerade i den Svenska landslagstruppen.

Johan berättade att det var härligt att vara nere i Schweiz och att det kändes riktigt bra i det svenska lägret, något som jag inte hade trott något annat om heller egentligen.

Efter en stunds samtal skyndade jag mig vidare efter "mina orange spelare".Med välbehövlig god mat i magen och en riktig långvandring i centrala delarna av Zurich skulle vi avsluta vår utflykt på bästa tänkbara sätt, nämligen med en båtfärd på Lake Zurich.

Något som jag minns än idag.


Om nu luften uppe på höjden vid University of Zurich var bra så vet jag nog inte vad jag skulle sätta för betyg på luften mitt ute på Lake Zurich, detta också med snötäckta berg vid horisonten och fantastiska hus vid strandkanterna som vyer. Frågan är om jag andats godare luft någon gång?

Att dagen till ära också var en fantastisk dag med strålande solsken samt att de goda minnena från de inledande matcherna i VM fanns färska, gjorde att man bara njöt ännu mer.En underbar utsikt över Lake Zurich


Att efter denna dag få krypa ner i sängen på vandrarhemmet var fantastiskt och det var en obeskrivlig känsla jag hade fått med mig av de inledande dagarna i Schweiz och VM 2004.


Jag måste ha somnat med ett leende på läpparna!
Estland var för svåra


Dagen efter vår fantastiska utflykt var det dags för den sista gruppspelsmatchen, den mot tufft och taktiskt spelande Estland, en viktig sådan, där Nederländerna skulle behöva få med sig en eller tre poäng för att vara säkra på att ta sig vidare ur gruppen.

En tuff uppgift redan från början!


Estland har alltid spelat en bra innebandy och var också en av favoriterna till avancemangsplatsen till a-gruppen, detta tillsammans med Italien, redan på förhand innan VM ens hade startat.

Så att Nederländerna skulle kunna rucka på Estland kändes som en lite för stor bedrift, men det var ändå något vi skulle komma att tro helhjärtat på.

Tyvärr så dog denna tro rätt snabbt då Estland satte fullt tryck redan från start i matchen och hade med sig hela 5-2 efter den första perioden.


I detta skede lade Nederländerna om sitt spel, flyttade upp markeringsområdena högre och lät Esterna spela mer boll på höger än vänster sida, vilket också gav resultat.

Ett resultat som dock inte räckte hela vägen, men ett resultatmässigt spel som i alla fall kändes som att det också skulle fungera mot ett lag som Italien i en eventuell semifinal.


Sista två perioderna slutade endast med ett mål för Estland och ett för Nederländerna, och även om inte de offensiva momenten fungerade mot starka Estland så satte man i alla fall det mesta av de defensiva markeringarna i egen zon, något som var viktigt att bära med sig in i "framtiden".Nederländerna förlorade visserligen mot Estland, 3-6, men gjorde ändå
en riktigt bra innebandyinsats.


Tack vare en förlust mot Estland, 3-6, så kunde helt plötsligt inte Nederländerna gå vidare "av egen kraft", nu fick man i stället hoppas på att sina övermän Estland också slog Slovenien i sista matchen.

Ett Slovenien som redan låg efter Nederländerna målmässigt då de hade haft ett betydligt större problem än "de orange" med att slå tillbaka Australien.

Om Estland vann matchen mot Slovenien så skulle alltså Nederländerna avancera till slutspelet, detta på bättre målskillnad.

Hela laget bestämde sig att dagen efter stötta Estland från läktaren för att försöka få dem att hjälpa Nederländerna att ta sig till slutspel i VM.En "nagelbitare" tog Nederländerna till semifinal


Fullt av orange supportrar, spelare och ledare på läktarna, skrikandes och skanderandes Eesti Eesti, gjorde alla vad de kunde för att försöka få Estland att tända till på allvar i denna sista gruppspelsmatchen.

Vid vinst skulle alltså Nederländerna gå vidare och vid poängtapp var det Slovenien som skulle komma att få spela semifinal nästföljande dag, kunde det bli mer spännande.

Att Estland också vilande en del spelare skulle också komma att göra matchen till än mer spännande än vad publiken förmodligen hade räknat med från början.


Båda lagen följdes åt i matchprotokollet och i den sista periodens mittakt så var det oavgjort, och i det ske var Nederländerna borta från slutspelet.


När Estland sedan satte sitt ledningsmål i tredje perioden så exploderade läktaren, och jag som förbundskapten för Nederländerna lämnade då hallen. Det kändes för svettigt att sitta där inne och se vad som hände på banan.

Nervositeten tog totalt överhand!

Jag begav mig ut och gick en sväng, försökte varva ner och få tankarna på annat.


När jag närmade mig hallen igen hoppades jag på att denna "nagelbitare" var över och att vi hade tagit oss vidare. Tyvärr återstod 1 minut av matchen och den fick jag nervöst se från VIP områdets läktarplats.

Kanske en av de längsta minuter i hela mitt liv!Klockan ljöd på 20 minuter av sista perioden, matchen var över, och det var vild glädje bland Nederländernas spelare.

Estland vann matchen och tog samtidigt också tillfället i akt och tackade Nederländerna för stödet genom att köra den "klassiska vågen" med klubborna upp mot den läktardel som var orange i hallen, en härlig och skön syn.Efter matchen blev vi inbjudna till våra supportrar på lite grillning på kvällen, vilket vi självklart tackade ja till eftersom den gruppen supportrat oss så bra hittills under hela VM.

Kändes som att det var vår skyldighet att visa vår tacksamhet på detta sätt tillbaka mot dem också.
Jublandes glada Nederländska landslagspelare på läktaren. Detta efter
det att de fått klart för sig att de avancerat till slutspel i VM.


Grillning avslutade en perfekt dag


På kvällen besökte vi våra supportrar, vilket vi lovat tidigare under dagen, och där välkomnades vi med härlig sång och dans runt elden.

Att sitta där, samtala om VM och dricka juice kändes märkligt, detta då man faktiskt helst gärna hade velat ta sig några öl med de orangeklädda sjungande supportrarna. Men vi var glada för deras skull och unnade dem gärna denna tillställning.
Maarten Verweij, lagets kapten Paul Arens, Roland Velu och IL Shik
Sloover "skålar" i juice under grillkvällen hos landslagets supportrar.


Efter ett tag begav vi oss dock hem till vandrarhemmet igen och vi alla kunde konstatera att grillningen hos våra supportrar hade varit den perfekta avslutningen på en helt perfekt dag.
Nederländerna var i semifinal och bättre kunde det väl knappast bli, eller?


THE ORANGE STORY OF FLOORBALL, PART VII


The orange story of floorball PART VII


FRÅN BLÅBÄR TILL BRONS
Dags för VM i Schweiz 2004


Med tankarna på de fina höstresultaten 2003, Nations Cup, bra samlingar och träningspass under våren, samt Gasunie Open under april månad så vad det äntligen dags för Nederländerna att bege sig av till VM i Schweiz, och visst fanns lite nervositet med i bilden.


VM i Schweiz skulle komma att bli första riktigt stora beviset på att Nederländerna hade utvecklats och tagit sig förbi en del andra länders utveckling. Men samtidigt så var man som förbundskapten rejält nervös, det skulle ju också mycket väl kunna bli en riktigt djupdykning i stället om allt inte klaffade just nu.

Blev det så då visste man att ens så kallade förbundskaptenskontrakt skulle komma att ryka fortare än kvickt.Fasth och Innebandymagazinet sågade Nederländerna


I slutet av maj landade jag i Zurich, detta tillsammans med massor av andra innebandymänniskor från Sverige, där ibland de svenska landslagsspelarna.

På flygplanet fanns även de 3 av våra Svensk-Nederländska landslagspelarna med, bröderna Samwell (Terry och Norry) samt målvakten Kristian Ten Hof.


På väg ner till Zurich så var det också kul att se lite vad innebandymagazinet skrev om Nederländerna och deras chans under VM.

Nederländerna var kraftigt nederlagstippade, ett riktigt blåbär, och ett av landslagen som skulle få fightas om bottenplaceringen i VM.

Att just ha med denna text till spelarna i Nederländerna hoppades jag på skulle ge dem lite extra energi under VMs inledande gruppmatcher.

Även innebandyskribenten Mikael Fasth hade i en text innan VM sågat "de orange" landslaget rejält.

Så nu var det bara upp till bevis för mig att bevisa motsatsen för Sveriges kanske två största "innebandyprofiler" inom mediebranschen, innebandymagazinet och Mikael Fasth."Avcheckning" av hallen


Väl på plats i Schweiz, Zurich, så intog vi, de orange, vandrarhemmet i våra stoltserande färger, och det kändes verkligen kul att det nu verkligen var på allvar. Ett VM hade man ju bara kunnat drömma om innan att man skulle få vara med och coacha i, och uppleva allt runt om. Det var helt enkelt en fantastisk känsla som spred sig i kroppen på mig som förbundskapten.Vi samlade laget nere i sofforna, där vi också stötte på Danmarks landslagsledning och spelare, vilka haft samling före oss, samt lite andra landslagsmänniskor.
Det var kul att det var lite fart på hotellet.


Efter samlingen begav vi oss till hallen för att se lite hur den såg ut, hur allt fungerade där borta samt hur egentligen underlaget var.
Det var en underbar promenad till hallen på 10 minuter, detta då vädret var fantastiskt och solen visade sina absoluta starkaste strålar.Vandring i solskenet mot VM-hallen i Zurich


I hallen så checkade vi omklädningsrum, spelaringångar, medieområdet, intervjuzonen med mera. Detta för att vi inte skulle behöva tänka på just sådana saker då vi skulle anlända till hallen under morgondagen för vår första VM match, den mot Slovenien.

Innan det skulle vi dock även träna en timma i hallen under de senare kvällstimmarna.Väl tillbaka på vandrarhemmet så fick vi oss en god pastalunch och sedan beordrades spelarna att vila och varva ner lite innan träningen. En del som ville gå ut och röra på sig lite i solen fick även dispens för detta.


Senare på kvällen begav vi oss igen till hallen , detta för den sista finslipningen inför morgondagens match.
Power-play och fasta situationer stod på spel.


Träningen i hallen fungerade bra, och det var samtidigt kul att se att det faktiskt hittat dit lite nyfikna journalister och skribenter som nog ändå tyckte att Nederländerna var lite intressanta, främst kanske med tanke på sina lysande orange färger.
Att landslaget syntes var det ingen som kunde säga emot.


Nederländska landslaget har ett träningspass i VM-hallen i ZurichEfter träningen samlade vi ihop hela laget och hade en längre genomgång inför morgondagens tuffa öppningsmatch mot Slovenien, ett lag som Nederländerna inte tidigare haft en chans att kunna matcha spelmässigt.

Det syntes på informationssamlingen att spelarna var superladdade och att de verkligen visste att det var "nu eller aldrig".Bra öppning på VM


Redan klockan 08.00 ringde min väckarklocka på mitt ledarrum. Jag bodde ensam under VM, vilket faktiskt kändes riktigt skönt. Då kunde jag koncentrera mig på det som jag var här för och samtidigt få en god ro, det kändes viktigt i detta skede.

Efter en dusch och lite musiklyssning så begav jag mig runt för att väcka våra spelare. Jag knackade också på hos min assisterande förbundskaptens rum, Simo Vaatainen, och tillsammans begav vi oss, efter den sista dörrknackningen, ner till frukostsalen.


Det dröjde inte länge förrän alla spelare var på plats och intog den faktiskt goda och välfyllda frukosten.

Efter frukosten visste spelarna vad som gällde, laddning och vila och sedan hoppackande av allt sitt material, och där efter avfärd till hallen.Nu var det dags, äntligen, VM och öppningsmatch, något man längtat efter och planerat för ända sedan den dagen man skrev under sitt förbundskaptenskontrakt.
Motståndet Slovenien hade jag full koll på och jag visste att det skulle komma att krävas mycket för att över huvudtaget kunna var i närheten av en poäng mot detta motstånd. Men samtidigt så hade jag min plan klar för mig och fungerade bara den så skulle vi allt kunna skärra våra motståndare riktigt rejält.När nationalsången spelades njöt jag i fulla drag, samtidigt som jag nynnade orden i den Nederländska hymnen, en fantastisk vacker nationalsång i mitt tycke. Men kanske blir man också partiskt då man hör den om och om igen under alla landslagets landskamper man är involverad i.Matchen mot Slovenien började bra och spelmässigt så höll den "Nederländska planen" i att styra ut motståndarna långt ut i kanterna samt bara förlägga dess uppspel på höger sida bra.
De Nederländska starka backarna vann också de mesta bollarna under Sloveniens olika nerspel.

Att landslaget också fick ett mastodont stöd från de ditresta supporters från Nederländerna, vilka var iklädda orange kläder och sjöng högljudda sånger, höjde spelarnas kapacitet ytterligare på banan.

De syntes lång väg att de slovenska spelarna hade räknat med betydligt lättare motstånd och att de var lite irriterade över att de hade så svårt i sina uppspelsfaser.
Själv njöt jag av att de taktiska momenten fungerade som de gjorde.Nederländerna mötte Slovenien i sin öppningsmatch i VM 2004, Schweiz.


Med bland annat ett vackert power-play mål av Rob Labruyere samt en inövad frislagsvariant av bröderna Samwell så höll Nederländerna hela tiden jämna steg målmässigt med de segertippade Slovenska landslaget.

I slutet var det dock så att Slovenien tog över mer och mer av spelet och när Nederländerna hamnade i underläge 5-6 kändes det riktigt jobbigt.

I detta skede tvingades Nederländerna till en så kallad "back up plan", vilket man jobbat lite extra på innan VM, där alla visste lite att det skulle komma att sättas rejäl press på de spelare som skulle finnas inne på banan. 


              
Bröderna                          Rob Labruyere
Samwells sätter                Netherlands
en frislagsvariant.


Att man också nu skulle vara nöjda efter matchen med att ha visat att man spelat bra innebandy var inte ens tanken, nu gick man för poäng eller seger.


I slutet lyckades, till ett fantastiskt jubel, Schweiz-Holländaren Guy Teulings trycka in 6-6 målet, och en poäng var i alla fall "räddad".

Visst kändes det skönt att ha fått med sig en poäng, men samtidigt så kändes det ändå som att en seger inte heller hade vart helt omöjlig.

Men tidigare hade ju inte Nederländerna vart ens i närheten av att kunna "matcha" Slovenien, så ett steg i rätt riktning var det i alla fall.

Spelarna var inte heller totalt besvikna utan tackade sina fans, vilket även jag gjorde, innan det var dags att bege sig hem till vandrarhemmet igen.      
Nederländerna hyllar sina ditresta fans för supporten under 6-6 matchen
mot Slovenien i VM 2004.  


    

VM hade nu startat och vi med den!


THE ORANGE STORY OF FLOORBALL, PART VI


The orange story of floorball PART VI


FRÅN BLÅBÄR TILL BRONS
Träningsläger i Spa

  

Februari, kallt, snö och vinter, och träningsläger på en ort som heter Spa.

Spa förknippar man ju mest med att må gott, bli omhändertagen och njuta, och innan jag fick reda på att detta läger just var förlagt i Belgiska Spa visste jag inte ens att det fanns en sådan ort med det namnet.


Att det sedan faktiskt är så att själva Spa också är just den ort som bygger en del på vad Spaanläggningar idag sysslar med på andra platser i världen kändes kul att få besöka.


Orten Spa, vilken är belägen fantastiskt fint i en dalgång med bergskedjan Ardennerna runt sig, var under 1300-talet nämligen känd för sina besök av människor från andra platser i Europa, främst kungligheter, som ville bada i de varma och mineralhaltiga källorna som finns på orten.

Det sades att vattnet där hade helande krafter.


Än idag så finns det lyxhotell och spabehandlingar i området och det har även sedan 1300-talet även fortsatts att tillverka mineralvatten där.

Ett vatten som för övrigt är hur gott som helst och slår vårt svenska mineralvatten med hästlängder.


Nu mera är väl dock kanske orten Spa mest känd för att det körs Formel 1 där.Spa i Belgien var en upplevelse att besöka med
landslaget. Deras mineralvatten är utan tvekan det
godaste vatten jag druckit.Att få besöka denna ort kändes fantastiskt kul, även om inte ankomsten till Belgien började speciellt bra.Bagaget kom inte fram

  

Redan på morgonen hade resa till Belgien, och Bryssel, känts lite konstig. Inte för att det var dåligt på något sätt, snarare tvärtom. Mitt säte på flygplanet, långt bak var nämligen obrukbart, och eftersom det inte fanns fler lediga platser i ekonomiklassen fick jag äran att resa i businessclass, vilket jag självklart inte tackade nej till.


Fri mat, dricka, gratis tidningar och choklad, ja lite skillnad var det att sitta i ekonomiklassen än businessclass . Att man sedan hade ett par stycken svenska politiker runt sig kändes väl heller inte helt dumt, man kände sig ganska märkvärdig på något sätt.

Att just dessa politiker också intresserade sig väldigt mycket för mitt jobb som innebandyutvecklare och förbundskapten var också kul, detta gjorde att det blev mycket snack under resans gång.


Efter landningen i Bryssel, en mycket bra sådan, så var det dags att hämta ut mitt bagage och leta upp Mr Lombardi, vilken skulle köra mig till vårt sportvandrarhem i Spa.

Tyvärr så felade det även här men denna gång inte till någon positiv del, mitt bagage fanns nämligen inte med, sorgligt men sant!

Det var bara att uppsöka informationen, berätta vad som hänt, och sedan bege sig till Spa utan något bagage alls.


Under resan ner till Spa, vilken tog ett par timmar så, så bestämde jag och Mr Lombardi oss för att svänga förbi ett köpcenter, detta för att inköpa lite material till mig, behövde ju tandborste, shorts, t-shirt, schampoo med mera. Man visste ju inte riktigt när allt skulle komma så bättre att vara förberedd.När vi väl anlände till Spa åkte vi först in till stadens centrala delar, detta för att ta en matbit, samtala lite och sedan köpa på oss lite vatten. Mr Lombardi rekommenderade mig nämligen att inte dricka vatten ur kranarna i Spa.


Vad man märkte snabbt på orten Spa var att det var väldigt språkmässigt dåliga, och enda språket de överhuvudtaget verkade förstå var någon inhemsk franska, vilket gjorde att Mr Lombardi fick föra de mesta konversationerna på de ställen vi besökte.

Efter stadsbesöket och middagen så blev jag skjutsad till sportanläggningens vandrarhem och där checkade jag in, vilade ett tag och väntade sedan på de andra.Glatt golv och överkokt pasta

  

Vid 23.00 tiden på kvällen var det en hel del spelare från landslaget på plats på sportvandrarhemmet. De som inte hade anlänt skulle komma att göra detta först under morgontimmarna.

För de som hade kommit hade jag och min assisterande förbundskapten en kort informationsträff där vi talade om hur allt under helgen i Spa skulle komma att fungera med mera, sedan var det dags för alla att sova några timmar.Klockan 08.30 var det frukost på sportvandrarhemmets frukostsal, där det bjöds på en ganska bra frukost faktiskt, detta med både frukt och yoghurt samt mjölk och bröd med mera. Lite bättre än vad jag hade förväntat mig!

Alla spelare var nu också på plats, och de sista hade anlänt bara någon timme innan frukosten serverades.


Efter frukosten var det dags för ombyte, informationsdel och sedan träningspass i hallen.


Hallen visade sig vara en parketthall med otroligt glatt golv. Det var så glatt att man faktiskt kände att när man skulle jobba med spelvändningar och vridningsmoment i spelet så var det nästan farlig för spelarna.
Benen kanade iväg en del och det var flera spelare som reagerade över att de inte riktigt vågade trycka ifrån på allvar.


Efter träningen snackade vi igenom passet i omklädningsrummet och då fick också vår hälsoansvariga ledare samt fysioterapeut en stor applåd då hon berättade att hon hade med sig lite klisterspray i sjukvårdsbagen, vilken vi skulle kunna använda oss utav under träningsmatchen mot det Belgiska landslaget under eftermiddagen.

Detta skulle ge oss betydligt bättre fäste under skorna på det glatta golvet.Träning i hallen på sportanläggningen i Spa, Belgien.


Efter träningen var det dags för mat, pasta och köttfärssås, där man skall säga att det var rejäl överkokt pasta som serverades och en köttfärssås som var mycket välkryddad, men god.

Maten gick faktiskt ner och jag började nu lära mig att jag inte fick tro att all mat såg ut som jag ville när vi var runt på våra landslagsresor. Bara att inse fakta att allt inte är som hemma!


Efter middagen hade vi åter en genomgång med spelarna, sedan en vandring ute i det kalla vädret, där det faktiskt till och med låg lite snö på marken. Efter detta jobbade vi lite med mental avslappning och vila innan vi begav oss till hallen igen.

Nu var det dags för landskap mot den Belgiska landslagstruppen, en match där vi skulle komma att testa en del saker inför VM, vilka vi skulle kunna dra nytta av i så kalla trängda situationer.
"Vanliga taktiken" vände matchen

  

Klockan 16.00 var nationalsångerna spelade och line-up presentationerna avklarade och det var dags för tekning.


Första och andra perioden testades det massor i det Nederländska lägret men detta med ganska dåliga resultat, inte mycket av de nya taktiska testmomenten fungerade speciellt bra.
De nya direktiven visade sig i stället vara alldeles för svåra för landslagstruppen, men man hade i alla fall fått "svart på vitt" på vad som inte fungerade i vissa situationer.
Nederländerna låg faktiskt också, tack vare dessa tester i spelet, under i matchen, målmässigt, efter två perioder, detta med 4-2.  

I sista perioden så beslutade vi i lagledningen, tillsammans med spelarna, att vi bara skulle gå ut och köra vårt eget spel, och i stället ta 1-2 perioder under morgondagen och testa de nya moment igen. Vi ville ju faktiskt trots allt vinna matchen.

Sista perioden blev på det viset faktiskt en enkel vandringsfärd mot seger.

Nederländerna spelade med taktiska låsningar och med en formation i ett 2-2-1 system med defensiv inriktning samt en formation i ett 2-1-2 system med offensiva störningsmoment, precis så som laget börjat jobba in sig spelmässigt inför VM 2004 i Schweiz.

Belgien hade alltså inte mycket att komma med när Nederländerna ställde om till sitt "normala spel" och sista perioden slutade med seger, 7-1 till "de orange", och totalt 9-5 seger i matchen.
De Nederländska landslagsspelarna inför matchen mot Belgien.


Efter matchen var det lättade Nederländska spelare som begav sig till kvällsmiddagen. De visste att sitt så kallade "normala spel" fungerade, men också att de var sårbara om andra taktiska delar skulle behöva genomföras, framförallt mot bättre motstånd i VM, där dessa delar faktiskt var tvugna att "sitta på plats".


Under middagen informerade jag som förbundskapten laget om mina tankar av matchen och de moment som genomfördes. Laget fick också sätta sig i speciella grupper efter maten och tala igenom det som hänt.

Alla var överrens om att man faktiskt skulle testa de nya momenten ytterligare 1-2 perioder även nästkommande match, dagen efter.
Laget var ju tvunget att få även detta att fungera så småningom.


Vid 22.00 tiden fanns de flesta av spelarna redan nedkrupna i sina sängar och några hade även hunnit somna in.


När jag precis själv skulle till att släcka lampan och försöka sova ringde det en person från Bryssel Airways och berättade att han nu var i närheten av sportvandrarhemmet för att leverera min resväska och mina innebandyklubbor.


Jag tackade för detta och gick ut för att möta honom, det var skönt att äntligen få tillbaka sina saker.
Glada landslagsminer under kvällsmåltiden på sportvandrarhemmet
i Belgiska Spa.


Nöjda spelare återvände hem

  

Tidigt under söndagen så ringde väckarkockorna i spelarnas rum och vandring utomhus var det som gällde, en riktig "longwalk" för att få igång kroppen på allvar igen.

Efter vandringen utomhus begav sig spelarna till matsalen för att inta frukost.


Klockan 09.00 var det dags för ett 120 minuters träningspass igen, detta med fokusering på defensiva moment i spelet, uppspelsfaser samt box-play.

Träningen fortlöpte på ett bra sätt och när de 120 minuterarna var över så var det många som faktiskt tog sig en dusch, detta trots att det skulle komma att spelas ytterligare en landskamp även denna dag, söndag, mellan Nederländerna och Belgien, senare under dagen.


Innan matchen så stod kost på schemat igen och sedan ett längre teoripass. Teoripasset med inriktning mot rörelsemönster och taktik i defensiv zon.

Lagets taktik och utseende inför match två mot Belgien presenterades också.
Matchen började i precis samma anda som den första, men denna gång funkade de nya momenten efter ett tag lite bättre.

Nederländerna beslutade sig ju längre matchen gick att faktiskt jobba vidare, hela matchen, med de nya momenten och så fick det faktiskt bli.

Trots detta så lyckades Nederländerna vinna med 5-2, vilket kändes skönt, och även om det inte det var någon skönhetsmatch direkt som spelats så hade den givit både landslagsledningen och spelarna massor av nya tankar.


Efter matchen var det information, duschdags, sedan lite mat och hemfärd.

Vid hemfärden så märkte man att det var nöjda spelare som satte sig i sina bilar, eller i de olika taxibilar som beställts till de spelare som skulle till flygplatsen.
Alla hade fått en del nya taktiska moment att smälta men att det även blivit två segrar till landslaget var den sak som de flesta gladdes mest åt.
Själv så kände jag att åter en landslagssamling var över och att det var dags att åter bege sig till "vardagen" hemma i Sverige igen.


THE ORANGE STORY OF FLOORBALL, PART V


The orange story of floorball PART V


FRÅN BLÅBÄR TILL BRONS
UNGERN, NÄSTA STORA UTMANING


Efter Gasunie Open så fortsatte vi i landslaget att bygga på små detaljer i spelet hela tiden, främst då det defensiva taktiska försvarsspelet.

Jag visste ju som förbundskapten att det faktiskt var ett starkt defensivt spel som skulle kunna göra att vi klättrade uppåt på rankingen i första skedet.

Offensiva delen tog vi lite då och då , men bara med enkla moment, vilket ändå skulle leda oss framåt i utveckling även på detta plan så småningom.


Under hösten 2003, November, var det dags för Nations Cup i Ungern, och en plats som hette Epitök.

Flygresan dit, vilken jag gjorde tillsammans med våra Svensk-holländare Terry Samwell och Norry Samwell var lite seg.

Tyvärr hade det krånglat till sig med våra biljetter så vi fick flyga via Helsingfors för att ta oss vidare till Budapest, och det kanske inte var den roligaste upplevelsen, men man visste ju vad man hade framför sig så det var bara att bita ihop.


Så småningom landade vi ändå i Budapest, och blev mycket väl mottagna på flygplatsen.

Vi tog oss ut till Epitök sportcenter där vi även skulle komma att bo, fick våra rum och tog en vilostund.Att fått besöka den vackra staden Budapest, detta under Nations Cup
November 2003, var en underbar upplevelse.


Efter ett tag började våran landslagstrupp, vilka var uttagna till denna Nations Cup, att dyka upp och vi tog en samling tillsammans med alla i en samlingslokal på vandrarhemmet.

Här gick vi igenom att det skulle komma att bli tufft att ta sig vidare från vår grupp, bestående av, förutom Nederländerna, Österrike och Spanien. Österrike, ett land som Nederländerna haft det jobbigt mot under åren och ett Spanien som börjat bygga för något nytt och bra.

Laget satte dock upp en målsättning att det var 100 procent som gällde varje match och att vi faktiskt skulle försöka vinna gruppen, även om vi på förhand var stort nederlagstippade.


Efter informationsmötet fick spelarna en bit mat och sedan var det åter dags för en mindre vila innan träning i matchhallen stundade under kvällen.En riktig skithall

  

När vi klev in i hallen, kände på golvet och titta oss omkring kunde vi i alla fall konstatera en sak, vilken skithall vi hade hamnat i!

En hall som inte ens står för ordet sliten hall eftersom en bättre förklaring nog hade varit totalt "genomkass". Parkettgolvet var dålig, ojämt och allmänt slitet och omklädningsrummen såg ut som fångceller från andra världskriget, om jag skall ta i lite i min beskrivning av dessa vill säga.


Träningspasset gick ändå bra, laget nötte en del PP (5-4) samt jobbade med att sätta de defensiva momenten ytterligare en gång.


Efter träningspasset möttes vi av en av de stora inom innebandyutvecklingen i Sverige och Europa, Mr Andras Czitrom, vilken nu mera också understödde sitt modersland Ungern och dess innebandylandslag. Andras vilken var den första presidenten i IFF, International Floorball Federation, visade sig vara en mycket trevlig man och han bemötte oss i Nederländska landslaget på ett professionellt och härligt vänskapligt vis. Vi kände oss på så vis mycket varmt välkomna till Nations Cup i Ungern och redan då hade tankarna på den dåliga hallen försvunnit.Sjöng med i nationalsången

  

Lördagen var kommen, och vid frukosten, en ganska speciell sådan, så var det faktiskt en del trötta landslagsansikten man såg. Några spelare hade inte kommit i säng i tid eftersom de vart alldeles för "uppjagade" med att sitta och tjöta med varandra om senaste tillställningarna samt att de också inte hade träffat varandra på ett tag. Detta gjorde att det blev massor av skratt och långa samtal, vilket man faktiskt hade stor förståelse för.


Efter frukosten var det dags för taktiskt samling där jag och min assisterande tränare Simo Vaatainen gick igenom de sista momenten inför match.

Jag talade om bolltransport, positionstagningar, rörelsemomenten, medan Simo tryckte på saker som defensiva markeringsspelet och tuffheten.

Vad vi hoppades på var att några av dessa bitar skulle kunna göra så vi kunde vinna, eller i alla fall spela jämt mot ett starkt Österrike.


Några timmar senare stod vi uppställda inför nationalsång i hallen och redan nu kändes det lite extra i hjärtat när den Nederländska nationalsången spelades, detta då jag lärt mig texten och visste nu mera vad den handlade om.

Att lära mig landets nationalsång var något jag satte upp ganska snabbt som ett mål, detta för att känna att jag själv skapade mig en respekt gentemot landet jag jobba som förbundskapten i.

Så att kunna "ta lite ton" i landets hymn och äntligen få sjunga med kändes riktigt bra, det gjorde mig ännu mer laddad inför uppgiften i att leda detta landslag.Vidare till slutspelet

  

I matchen mot Österrike så öppnade motståndet bra, och det var faktiskt nästan bara ett lag på banan de första 10 minuterarna. Österrike visade upp varför man spelat i den så kallade a-gruppen under senaste VM och hade betydligt mycket mer fart och fläkt än de Nederländerna hade.

Två av Österrikes bästa spelare Andreas Prohazchka och Joel Bale var också orosmoment hela tiden för de "orange spelarna".


Efter en period så började dock Nederländerna vakna till liv, laget ändrade taktik , lyckades plocka bort lite av den Österrikiska anstormningen och skapa egna chanser.

Att man fick Österrike att svettas lite och bli nervösa inför uppgiften i att "bara slå tillbaka" Nederländerna var skönt att se.

Mikael Åkerlund, den Österrikiska förbundskaptenen, jobbade för fullt i sitt bås med att få spelarna att prestera mer, och det var skönt att se att det faktiskt blev lite darr i lägret utav att möta Nederländerna. Något som förmodligen inte Österrike hade trott från början.


När matchen var slut och signalklockan i hallen ljög, en ganska skrännig sådan, så var det ändå Österrike som stod där som segrare med 6-3.

Nederländerna hade spelat bra, visat prov på ett moget och tänkande innebandyspel och det var också kul att få mycket beröm utav det Österrikiska lägret, detta höjde både vår ledarstab och spelartrupp ännu mer inför uppgiften och matchen mot Spanien senare under kvällen.Nederländernas assisterande förbundskapten, Simo Vaatainen, går
igenom taktiska moment med landslagstruppen.


Några timmars vila, mat och ytterligare ett taktiskt möte senare var det åter dags för match, den mot Spanien.

Killarna i Nederländerna var ruskigt taggade och det kändes att den föregående matchen mot Österrike gett mersmak.


Nederländerna styrde matchen mot Spanien från början till slut, och även om det rasade in lite mål bakåt i slutet av matchen så var det ändå en skön och god seger, en seger som skrevs till 8-5.

Spelarna i det Nederländska lägret var riktigt glada efter matchen och visste nu att det skulle komma att spelas semifinal dagen efter, detta mot tufft spelande Ungern, ett landslag som Nederländerna fortfarande aldrig vart i närheten av att ta poäng emot tidigare.
FINAL ett faktum

  

Under de sena kvällstimmarna i Epitök sport center så blev det till att kolla över lagets skador,  några spelare fick massage och några andra jobbade med tankar och spelmoment inför morgondagen.

Själv så satt jag ner med den så kallade power-play formationen och diskuterade lite om morgondagens positioner och rörelsedelar.


När natten började smyga sig på, och laget gått igenom alla moment inför morgondagen, tillsammans, så kröp jag ner i sängen och somnade. En tuff dag väntade imorgon.Nervositeten smög sig på klockan 09.45 då vi stod uppställda inför inmarsch i sporthallen, och det var dags för semifinal mot hemmanationen Ungern.

Jag visste att det var nu eller aldrig vi skulle bevisa Ungern att vi tagit massor av stora steg framåt i vår utveckling, och inte längre var någon underdog i dessa sammanhang, och det fick verkligen hemmanationen bevittna.


Nederländerna och Ungern spelade jämt under den första perioden, och det var definitivt ett helt annat motstånd som Ungern nu fick känna på, detta i jämförelse med vad det hade vart i Belgien i februari.


Under andra perioden växlade till och med Nederländerna upp sig ett hack, låste inbågningsytorna och tätade i slottet, vilket blev ett lyckat vapen i jakt mot seger.

Ungern hade riktigt svårt att komma till under perioden och Nederländerna tog över mer och mer.


I sista perioden så började de Nederländska spelet att även fungera riktigt bra offensivt och man radade upp chans på chans.

Ungern fick vid flera tillfällen slå ifrån sig bollarna i ren desperation, och det var i detta skede som Nederländerna också avgjorde och punkterade matchen.

Segern skrevs till 7-5, och ett final var nu ett faktum, och vilken härlig känsla det insmög sig i laget!

Nu var man verkligen tagna på allvar och Ungern fick bevis på att Nederländerna var ett land som man inte längre bara hade att gå ut och "spela byxorna av".


Den trevliga Ungerska ledaren Andras Czitrom berömde också de "orange laget" efter matchen och han gav spelarna och ledarna fina ord på vägen.Finalförlust och tom restaurang

  

I finalen stod åter Österrike igen på schemat och nu visste jag som förbundskapten att vi i landslaget bara hade att gå ut och köra. Vi hade inget att förlora och allt att vinna!

Vi visste att ingen skulle tro på oss i finalen och heller inte att ingen räknat med att vi skulle kunna komma att vinna den.


Klockan 14.30 var i alla fall matchen igång och det märktes faktiskt på banan att just Österrike skaffat sig lite respekt för sina motståndare. Nederländerna skrämde rejält de tidigare så svårspelade och svårslagna Alplandet och det var en jämn tillställning som utspelade sig i hallen.

Ingen i hallen, förutom det Nederländska landslaget, hade nog förväntat sig denna tuffa och täta finalmatch.


Till slut så stod ändå Österrike som segrare, igen, detta med 5-3. Men faktiskt efter de att laget verkligen fått svettats rejält i finalen mot Nederländerna.

Återigen berömde den Österrikiska coachen Mikael Åkerlund sina motståndare efter matchen, och samtidigt så var Nederländerna, trots förlusten, inte allt för nedstämda.Under prisutdelningen så prisades även den Nederländska forwarden Terry Samwell eftersom han vunnit turneringens poängliga samt att han även fick äran att ta emot ett all-star team pris.Den Nederländska landslagsstjärnan Terry Samwell, vilken vann
poängligan i Nations Cup 2003 i Ungern.
(Bild hämtat från VM i Schweiz 2004)


Efter prisceremonin blev det fotograferingar, liten pressintervju och sedan var det dusch och ombyte inför middag på restaurang som gällde.Klockan 20.00 öppnade vi dörrarna till en sportsrestaurang i Budapest, och blev först lite förvånade av att det var så lite folk där.

Först undrade vi om restaurangen inte var bra och tänkte att vi nu hamnat på ett riktigt skitställe.

Det visade sig dock att restaurangen endast var till för de med så kallat "lite mer pengar på fickan" och lite finare folk, vilket också kändes konstigt då det prismässigt var riktigt billigt, i jämförelse till de svenska priserna.


Laget åt en tre rätters middag tillsammans, drack lite öl och vin och sjöng och pratade en del. Var riktig segerglädje i luften, detta trots att det endast blivit ett silver i turneringen. Men och andra sidan en silvermedalj med mersmak av guld.

  


Största familjepizzan jag sett

  

Timmarna på restaurangen försvann snabbt och det var relativt sent på kvällen då de glada landslaget från Nederländerna åter var tillbaka på vandrarhemmet i Epitök Sport Center, ja alla var inte med, några hade fortsatt sitt partajande på Budapest festgata, och de skulle ramla in ytterligare några timmar senare.


Under nattimmarna så blev en del av de "sent insläntrande" Nederländska landslagsspelarna sugna på mat igen och då lyckades man, med hjälp av en Ungersk hotellarbetare, beställa hem en familjepizza till vandrarhemmet.


Cirka 45 minuter senare så ringde det på vår vandrarhemsklocka och vi gick ut för att möta pizzakillen.

När vi kom ut genom dörren så ställde sig vi alla som var på plats där och bara stirrade, framför oss så hade vi utan tvekan den största familjepizzan jag sett i hela mitt liv.

Jag har nämligen aldrig tidigare vart med om att man behövt vrida en pizzakartong på tvären för att få in den genom dörren.

Njöt gjorde vi i alla fall av pizzan, men kunde samtidigt inte hålla oss för skratt när vi hela tiden tänkte på hur stor pizzan var.


Några timmar senare, mätta och belåtna, somnade de sista vakna landslagsspelarna, en del visserligen rätt överförfriskade, men det var något som var helt okej en dag som denna.Mot nya äventyr

  

Dagen efter firandet av silvret, besöket på sportsrestaurangen och en grymt stor familjepizza så var det dags att bege sig hemåt till Sverige igen.


De Nederländska spelarna sa hej då till varandra och medans några for till flygplatsen begav sig andra in till staden i väntan på hemresan.

Själv var det flyg direkt till Sverige som gällde och redan på måndag eftermiddag tog man mark på Landvetter igen.Nu var det nya äventyr som snart skulle börja och framförallt nya utmaningar.

År 2004 närmade sig också snart och det började faktiskt "lukta lite VM", ett VM som i maj skulle komma att spelas i Schweiz.

Innan det stod dock en del annat på spel som bland annat taktisk och tuff fysträningshelg i december, trainingweekend i Februari i Belgien, och orten Spa, samt träningsdag i april med mera.Nu började med andra ord VM känslorna smyga sig på och det var med ett stort leende man under måndagskvällen sjönk ner i soffan i Alingsås igen och tänkte på vad som komma skall.


THE ORANGE STORY OF FLOORBALL, PART IV

The orange story of floorball PART IV


FRÅN BLÅBÄR TILL BRONS


Mer och mer började motivationen öka för var stund man plockade fram sin landslagspärm, och nu var känslan verkligen den att man faktiskt var Förbundskapten "på riktigt", ett ord vilket faktiskt klingade rätt bra.

En ny era i ens innebandykarriär hade startat på allvar, vilket kändes riktigt bra.

Planeringen hemma för att fortsätta att bygga upp något bra började nästan bli sjukligt stor ibland, då man på bussen, jobbet eller hemma tog chansen att skriva på alla tomma papper eller tidningsytor man fann med idéer för landslaget, allt från träningsupplägg och taktiska funderingar.
Lite överdriven kände man sig faktisk ibland, men man ville ju också uppnå resultat av god kvalité i framtiden.
Där nere i Nederländerna fanns ju också ett högt mål, och samtidigt väldigt höga förväntningar på mig som ledare, och dessa ville jag bevisa att jag kunde uppfylla.
Ville visa att de kraven som landet hade och förväntade sig skulle stämma in i framtiden.

Målsättningen var ju nu att försöka lyfta Holland från sin 19:e plats på Världsrankingen till åtminstone ett brons i B-polen, vilket skulle innebära en 13:e plats på rankingen, detta också inom loppet av endast 3,5 år.
En uppgift som borde vara möjlig med allt satsande och rätt upplägg samt taktisk utveckling.
Fast samtidigt visste jag att det skulle komma att krävas mycket, allt från tuffa och hårda träningar, nya taktiska modeller, rätt träningskunskap för spelarna samt en hel del annat nytänkande.
Något som både jag och spelarna var villiga att satsa på!


Mycket taktik och fysisk träning

Träningsweekend , vilken var i mars, förlagd i Leidschendam, var en viktig träning inför kommande turnering i Groningen, Gasunie Open 2003, en turnering vilken landslaget aldrig tidigare vart nära att ta någon medalj i.
Men nu skulle det äntligen bli av!
Målet stod klart för mig som ledare och spelarna visste vad det skulle komma att krävas av de själva för att äntligen visa landet att innebandylandslaget var att räkna med i framtiden, och att de faktiskt stod över klubblagen.

I Leidschendam så startade uppbyggnaden av spelarnas fysiska status, där tester och avläsningar av deras fysprofil genomfördes.
Beeptest, Koordinationstester, Löptester (kort distans i acc.faser), Cooper tester, Stepptest med pulsavläsning, intervallmoment med mera. 
Alla dessa fysiska moment stod på schemat under helgen i Leidschendam samt nya taktiska moment inom de defensiva och offensiva delarna.

Mycket blev det med andra ord för spelarna, och de flesta, eller rättare sagt alla var totalt färdiga i både kroppen och knoppen när de lämnade Leidschendam efter 2 dagars intensiv träning och teori.
Spelarna hade fått med sig mycket från helgen och det var nu som man verkligen skulle få komma att se vilka som verkligen på allvar ville vara med och kriga om en landslagsplats i framtiden.


Att helgen i mars skulle komma att bli en grundläggande del för landslaget var jag som tränare helt säker på då jag tyckt att laget mer eller mindre maxat sig under den trainingweekend som fortlöpt under denna månad.
Men nu var också resultatet viktigt att visa upp i april i Groningen, detta för att både bevisa för spelarna och mig samt innebandyförbundet i Nederländerna att allt arbete redan gett snabbt och gott resultat.

Gasunie Open 2003 skulle komma att bli den turnering där laget skulle få visa om man fortfarande var ett "blåbär" eller på frammarsch.


Arbetet med landslaget, på de taktiska bitarna, hur de skulle röra sig i defensiv zon i olika situationer samt dra nytta av detta vid spelomställningarna var de viktigaste momenten i början.
Jag jobbade också med att utveckla en hel del avslutningsmoment som de flesta spelarna skulle vara klara över hur de fungerar i offensiv zon under match samt under pressade situationer i spelet.
Men frågan var ju fortfarande, skulle det komma att fungera i Gasunie Open 2003?Coach Svensson ger taktiska
direktiv till sina landslagsspelare i
det Nederländska herrlandslaget.


Klara roller och direktiv

Simo Vaatainen, min assisterande förbundskapten, och jag var nu klara över våra olika roller i landslaget och detta hade nu även spelarna fått klart för sig.
De skulle också spelarna komma att få uppleva på "allvar" under kommande månad i Groningen, Gasunie Open 2003.
Spelarna hade också själva börjat få klart för sig vilka sina respektive direktiv och roller var för tillfället, vilket ändå skulle komma att ändras en del i framtiden.

Till turnering hade vi valt att endast plocka ut 18 spelare och 2 målvakter, detta för att dessa spelare skulle få visa upp sig lite extra och få relativt mycket speltid under turneringen.
Under denna turnering var det också sagt att vi redan här skulle försöka finna några klara formationer eller backpar som fungerade extra bra tillsammans, detta för att kunna "trygga" utvecklingen lite genom att redan nu börja spela ihop vissa spelare med varandra.

Spelarna hade nu fått klart för sig vad som gällde och nu skulle de själva hem och ladda inför nästkommande månad, sista helgen i april.Underbar känsla

Sista helgen i april satte jag mig åter på flygplanet till Nederländerna, mötte upp Johan Kruseman (en landslagsspelare vilken var bosatt i Amsterdam) på Shipol airport och åkte tillsammans med honom vidare med bil till norra delen av Nederländerna och orten Groningen.
Groningen, vilken i mitt tycke är en fantastisk stad, härlig idyll, underbara människor och fantastisk innerstad.
Ett ställe som jag ganska snabbt beslutade mig för att om jag någonsin skulle få för mig att flytta ner till Nederländerna så var det nog Groningen som var mest lockande.


Under de sena fredagstimmarna anlände vi till Hotel Martini Plaza, där jag skulle komma att bo under turneringen.
Jag checkade in på hotellet och sedan begav vi oss , jag och Johan,  till platsen på turneringsincheckningen där också vårt landslag skulle komma att samlas under kvällen.

Väl på plats i ALO sportcenter så hade flera landslagskillar redan anlänt, samt en hel del spelare från alla de andra lagen som skulle vara med.
Det blev rikligt med information, några kalla öl och mycket skratt under några timmar i ALO.


Johan, som skulle sova hos en vän önskade mig, efter att ha kört mig tillbaka till hotellet, god natt och begav sig iväg.
Själv klev jag in på hotellet, satte mig ner i en soffa i bardelen, tog några djupa andetag, slappnade av och beställde sedan in en kall Nederländsk öl.
Vilken njutning jag kände, så underbart att vara på plats i Nederländerna igen.


Morgondagen började med att Simo (min assisterande tränare) bankade på min dörr klockan 07.45.
Jag hade som tur var redan kommit upp ur sängen, duschat och förberett mig lite inför Gasunie Open.
Tillsammans vandrade vi ner till en underbar uppdukad frukost, tog rejält lång tid på oss, och begav oss sedan till Martini Plaza Center för att möta upp laget inför turneringsstarten.

Nere vid Martini Plaza, en mäktig byggnad, vilken annars används som konserthall, hade nu organisationen byggt upp hela 2 stora innebandyplaner och 4 små, detta då turneringen både innehöll dam och herrlag på "storplansspel" samt mixade lag i "småmålsspel".
Allt sköttes av ett gedigert arbetande huvudsekretariat.
Landslaget skulle självklart komma att delta i spel på fullmåttsplan.


Vi samlade laget, jag och Simo, i ett omklädningsrum, berättade om helgens taktik, helgens planer och hur allt skulle fungera.
Spelarna "var med på noterna" till 100 procent och nu skulle vi verkligen bevisa vilken klass vi höll.
Nu gällde det, och "upp till bevis" var turneringens så kallade måtto!


Finalspel i Gasunie Open 2003

Gruppspelet började mycket bra och efter att halva dagen, och halva gruppen var spelad, stod vi fortfarande som obesegrade, något som spelare runt om hade börjat förstå, och publiken runt våra matcher bara ökade och ökade hela tiden.
Detta gladde oss mycket och jag kände mig stolt som förbundskapten i detta skede!

Matcherna fortsatte sedan att gå bra och resultaten bara ökade målmässigt också hela tiden.
När dagen var över så stod det klart att vi var obesegrade i gruppen och vidare för slutspelet.


Dagen efter startade gruppspel nummer två, slutspelsgruppen som den kallades. Vi startade med att slå ett Tyskt lag med 6-3 innan vi stötte på Red Devils från Schweiz, och här kom vi att få uppleva vår tuffaste match hittills i turneringen.
Matchen var tät och tuff, men samtidigt så fick vi också bevis för att vi kunde spela en taktisk bra defensiv innebandy, vilket laget också nu förstod till 100 procent.
Efter att två tuffa perioder, 2x20 minuter, var spelade stod resultatet 3-2 på matchtattavlan, till landslagets favör, och äntligen skulle de få bli en final för landslaget i Gasunie Open.

Vilken härlig känsla det var, killarna var både stolta och nöjda med sin prestation, och jag likaså.


Ett steg i rätt riktning

I finalen stod Team Unihoc som motståndare, ett lag bestående av spelare som var sponsrade av Unihoc eller jobbade på dess företag. Bland annat så fanns spelare som Peter Runnestig och Alexander Nede med i truppen, två spelare av hög innebandyklass i Sverige.
Vi visste att det skulle komma att bli tufft, men hade samtidigt förberett oss på att en seger inte var helt omöjlig.

Matchen inramades av en fantastisk publik, med ca 250-300 personer på läktaren, line-up, lagpresentationer med mera, vilket gjorde att trycket i den så kallade a-hallen var på topp.
Att vi i landslaget också spelade en riktigt bra innebandy och hängde med Team Unihoc ända fram till 3-3 gjorde att både publik och spelare nästan var i en så kallad extas.
Detta var fruktansvärt rolig och inspirerande för sporten i landet och för ett landslag som tidigare vart så nederlagstippade i alla sammanhang.


Tyvärr så förlorades matchen i slutskedet, detta med 3-5, och visst fanns det en del sura miner,  men dessa varade inte speciellt länge, detta då spelarna en efter en efter matchen fick beröm av spelarna i Team Unihoc, vilka sa att de hade fått slita rejält för sin seger.
Detta gjorde att spelarna i det Nederländska landslaget själva ganska snabbt började förstå vad de presterat under denna turneringshelg.
Då förbyttes många sura miner mot stora glada leenden på läpparna i stället.


Gasunie Open 2003, det var det stora steget i rätt riktning för ett landslag som i många munnar tidigare var "blåbärslirarna".
Nu hade laget i stället fått äran att kallas "de orange", och landslaget hade äntligen fått den stämpel utåt som förbundet i landet velat uppnå under många år.


Nu kunde väl allt bara bli ännu bättre, eller?

THE ORANGE STORY OF FLOORBALL, PART III

The orange story of Floorball Part III

FRÅN BLÅBÄR TILL BRONSNations Cup I Belgien

Andra helgen I februari bar det iväg till Belgien för Nations cup, detta  i staden Denderleeuw.
Här skulle Nederländerna få spela matcher mot Ungern, Frankrike och ett lag kallat All-star Belgien, ett hopplockat lag bestående av de bästa nordiska spelarna vilka spelade innebandy i belgiska ligan.
Att det blev ett sådant lag berodde på att ett annat landslag tyvärr fått förhinder att komma, och detta endast med några dagar innan turneringsstart.


Landslaget samlades under fredagen, med indropp på hotellet i Deenderleuw mellan klockan 15.00-18.00. Några spelare anslöt lite senare, runt 23.00, men detta berodde främst på deras arbetssituation.

Klockan 18.00 genomförde jag den första informationen med de spelare vilka hade anlänt.
Spelarna fick reda på vilka de skulle bo tillsammans med, hur laget skulle formas under den första speldagen samt hur inmarsch med nationalsång och line-up med mera skulle genomföras.
Jag berättade också att tanken var att låta samtliga spelare som deltog under denna första Nations cup, under mitt ansvar, skulle få massor av speltid.
Detta då det var viktigt att jag fick se så många som möjligt "live in action".

Klockan 22.00 var det dags för Nations cup information för de olika ledarstabarna för de länder som deltog under helgen. På detta möte fanns det även med folk från IFF.

I ett rum så minglade jag runt lite tillsammans med coacher från Ungern, Frankrike, Belgien och Tyskland innan själva informationsmötet började på allvar.
Genomgången handlade om hur allt skulle skötas samt domar och ledarpresentationer med mera.
Efter mötet bjöds vi på en drink i baren och sedan var det läggdags.
Innan jag somnat in på kudden fick jag reda på av Simo, min assisterande tränare, vilka fler som anslutit till hotellet under kvällen, och att alla nu var på plats.

Nu hade allvaret verkligen startat "på riktigt"!Roland Velu "in action" i matchen mot Belgien under Nations Cup.


Nervös första match

Morgonen, lördag, på hotellet blev lite nervös för mig, det var ju nu som jag skulle få se lite vad killarna verkligen kunde, behövde utvecklas mer inom samt att de skulle få se lite vad jag gick för.

Under inmarschen i hallen i Denderleeuw så började mycket tankar att komma och jag ritade upp olika situationer i huvudet men insåg också att det faktiskt bara var att köra på, detta var ju utan tvekan test nummer ett.

I första matchen så tog Nederländerna emot en motståndare som man aldrig tidigare hade slagit, Ungern.
Inte heller denna gång blev det seger, även om Nederländerna för en gång skull stod upp rätt bra mot sina tufft och fult spelande motståndare, ett spel som Nederländerna hade mycket svårt att anpassa sig till.
Ungern var ju sedan tidigare redan välkända i Europa för detta "fula" spel, men tyvärr så hade Nederländerna inte mycket att bemöta sina motståndare med.


Efter matchen kändes det ändå ganska bra, detta då jag framförallt hade fått se vart killarna i truppen stod någonstans i sin taktiska spelförmåga när det verkligen gällde.
Det otroligt fula spelet som motståndarna bjöd på brydde jag mig inte så mycket om, det är så vissa landslag spelar och det var bara att acceptera detta.

Det fanns mycket att jobba på, men jag hade efter matchen en plan i huvudet, en plan som längre fram skulle visa sig fungera bra, faktiskt mycket bra.
Detta Nations cup i Belgien skulle bara få vara en "öppning", en "inslussningsport" eller en så kallad "vägledning" mot det som sedan skulle komma att bli bra längre fram.


I matchen mot Ungern, samt även den mot det så kallade All-Star Belgium laget, ett lag bestående av de bästa nordiska spelarna i Belgiska ligan, gjorde Nederländerna bra insatser, även om det blev förlust i båda matcherna.


Killarna i laget var heller inte helt bedrövade utan snarare mer lättade av att de nu fått genomföra de första landskamperna under min ledning, detta också med 2 jämna matcher som resultat.
Många berättade också att de inte tyckte att de kunde prestera eller presterade något vidare under de två första matcherna, detta eftersom de var nervösa för att göra misstag då de visste att jag studerade dem lite extra. Något som vi senare under kvällen diskuterade mycket mer om.

Jag berättade på hotellet för laget att jag hade fullt förtroende för spelarna, att jag tyckte, precis som de flesta av spelarna, att matcherna inte alls var så dåliga och att de inte hade något att bevisa för mig, bara för sig själva.

Vi gick också igenom vissa detaljer i det mentala tänkandet, vilket vi senare skulle börja att jobba en hel del med under de kommande året med landslaget.


En skön avslutning

Söndagen, sista matchdagen i Nations cup fick vi möta Frankrike i en placeringsmatch om vilket lag som skulle komma sist och näst sist i turneringen, en uppgift som jag såg som stor utmaning.

Spelarna fick kvällen innan en grundlig genomgång hur spelet skulle läggas upp, hur laget skulle formas samt hur vi skulle bemöta Frankrike.
Det var här jag nu skulle testa en del saker som jag visste att de Nederländska spelarna tidigare aldrig hade testat. Taktiska moment som kanske redan nu var för svåra att lära ut som helhet men som skulle komma att bli grundstenar i uppbyggandet av detta Nederländska landslaget i framtiden.


Vi fick ordning på vissa av dessa taktiska saker under den sista matchen och det blev faktiskt vinst mot Frankrike, vilket kändes som en skön avslutning på denna första Nations Cup helg, detta i Belgiska Deenderleuw.
Jag hade fått se spelare "in action" samt mycket vad många utav de verkligen gick för, nu var det bara att fortsätta med landslagsbygget.


Efter turneringens sista match begav jag mig tillsammans till flygplatsen i Bryssel med de Belgiska förbundskaptensparet, vilka var från Schweiz.
Efter incheckning så satte vi oss tillsammans ner, tog en bit mat, och summerade helgen för varandra.
Efter någon timma begav sig de två Belgiska landslagstränarna till sin gate medan jag tyvärr hade ytterligare 7 timmar kvar att vänta, en lång väntan med andra ord.


Kvällstimmarna rullade snabbt på och efter flera timmar, tillbringades på en stenhård stol, så var det äntligen dags att resa på sig och checka in vid gaten. Detta med en aning av "träsmak" i baken.

Att äntligen få kliva på flyget, som skulle ta mig tillbaka till Sverige igen, sjunka ner i en aningen skönare flygstol, var underbart.
Trött som jag var så somnade jag innan planet ens hunnit lyfta från flygplatsen, och vaknade faktiskt inte förrän det skakade till rejält och vi åter stod på svensk mark, Landvetter Airport.


Hemma började sedan planeringen och sista upplägget och fokusering på nästa trainingweekend, den i mars månad samt turneringsspelet med landslaget i Gasunie Open i Matini Placa, i slutet av april månad i Groningen. 

Jag satte också hemma redan upp en målsättning om att mycket av lagets positionsspel skulle vara klart inför Gasunie Open 2003 i april, och att vi därmed skulle kunna göra ett bra resultat under turneringen och visa att vi var ett landslag på ett snabbt utvecklingsstadium.
Detta skulle också vara bra för landet och dess innebandy.

Hårdplaneringen var igång och sikte på medalj i Gasunie Open 2003 stod på spel!

THE ORANGE STORY OF FLOORBALL, PART II

The orange story of floorball , PART II


FRÅN BLÅBÄR TILL BRONSPlaneringen i full gång

Kontraktet var signerat med landslaget och det var dags att sätta igång med planeringsarbetet.
Att det Holländska förbundet och dess huvudsponsor, Gasunie, redan sagt jag till mitt koncept om att om Nederländerna någonsin skall kunna nå framåt i sin utveckling så behöver landet under minst 1 års tid ha kontinuerliga landslagssamlingar, detta minst 1 ggr/månaden, och så blev också fallet, under första 1,5 året.

Med inplanerade samlingstillfällen 1ggr/månaden från januari 2003 till maj 2004 så var det dags att börja organisera och planera upp dessa tillfällen mer utförligt.
En del skulle vara träningsläger med tester av olika slag, samt teoriutveckling, några skulle vara så kallade Nations Cup weekends i Europa och andra vänskapslandskamper samt vanliga trainingweekends.
Från början var det också viktigt att verkligen plocka fram en taktisk och teknisk utveckling, både för laget och de individuella spelarna.


December månad, julens underbara månad, blev en riktigt planeringsmånad för min del. Fast visst han jag med mina julklappsinköp och juldekorationer också.
Att jag är en person som vill få ordning på saker och ting som jag jobbar med lärde sig folk runt mig dock under December, detta då jag satt mest framför datorn och planerade och skissade.
Landslagsbiten tog mycket tid då, kanske faktiuskt ibland lite för mycket!
 

20 December var allt (!!) klart. Allt från training weekends till inplanerade vänskapslandskamper och Nationscup anmälningarna.
Äntligen fick juletiden en liten ledig stund också, detta från all innebandy.
Men i januari skulle det dra igång igen.


Första träningstillfället var förlagd i mitten av Januari, i Leidschendam.
Jag hade bestämt med min assisterande tränare, Simo Vaatainen, att jag skulle ta mig en tågtur från Amsterdam till Haag på egen hand när jag anlände på förmiddagen.
Ganska skönt att få den starten i Nederländerna, en tågtur, detta då jag verkligen älskar att åka tåg, och att jag tycker att det är en skön och avslappnande känsla.

Men just denna tågresa blev allt annat än en avslappnad tågtur."The orange supporters" gläds med sitt landslag under VM i Schweiz 2004.


Åkte till fel ort

Väl på plats i Amsterdam, efter en kort flygtur från Landvetter airport så var det dags att beställa tågbiljetter till Haag.
Vid biljettkassan så frågade damen i luckan vart jag skulle, 2 gånger. Jag svarade, på engelska, att jag skulle till Haag, fick biljetten och nummret till perrongen.
På tåget satte jag mig till ro, ringde min assisterande tränare och sa att jag var på gång, sedan lutade jag mig tillbaka och bara njöt av min start som förbundskapten för det Nederländska herrlandslaget.

En och en halv timma senare kliver jag av tåget i Haag, undrar vart Simo är och förundras över att resan tog så lång tid samt att stationen i Haag var så liten. Hade förväntat mig att Haag var större.

Ingen Simo sågs dock någonstans och tillslut så ringde jag och kollade med honom vart han stod.
Han beskrev att han stod i närheten av perrong 1 och att den var enkel att hitta då den stora McDonaldsskylten syntes tydligt där.
Jag vandrade runt stationsbyggnaden men fann ingen McDonaldsskylt, endast en liten kiosk och en taxibil. Jag frågade taxiföraren om jag var i Haag, han svarade ja och sedan återgick jag till Simo i telefonen igen.
Han begrep inte vart jag stod någonstans men skulle gå runt och leta lite extra.
Jag sa att jag väntade i taxifickan så länge.

Simo ringer efter 10 minuter och undrar i vilken taxifick jag står och jag förklarar att det bara fanns en.
Ingen av oss förstår något , men då, samtidigt som jag har Simo i telefonen, så får jag tag i en norsk tjej som förklarar för mig att jag inte är i Haag utan i en liten kuststad i nordvästra Holland som heter Hoorn.
Problemet berättar hon är att på Nederländska uttalas orten Hoorn nästan som Haag. Holländarna säger heller inte Haag, utan Den Haag eller Den Haagen.
Båda skrattade rätt friskt åt detta, framförallt då jag fick reda på att jag nu med tåg var mellan 3-4 timmar fel från Haag sett.
När Simo fick reda på detta så skrattade även han och vi bestämde oss för att mötas ett par timmar senare, i (Den) Haag.


Väl på plats i Den Haag, efter diverse tågbyten med mera, 5 timmar senare så mötte jag upp Simo på centralen. Han hade med sig en liten present, fast kanske mer som en liten pik till mig.
Fick nämligen en kartbok och ett Nederländskt reselexikon.
Tack Simo!


Första samlingen

Under fredagskvällen blev det middag hos Simo och sedan körde han mig till hotellet.
Där på hotellet sjönk jag ner i en underbar sömn, nästan direkt. Kanske det berodde på den långa tågresan på 5 timmar, vilket i normala fall brukar ta ca 45 minuter.

Lördag var det dags, landslagets första stora breddsamling, så kallad training weekend, vilken skulle hålla på i 2 dagar, detta med många inbjudna spelare.

Den stora gruppen bestående av 35 nyfikna Holländare, speciellt inbjudna, fick ta del av flera passningsmoment i tempo samt olika spelmoment under den första dagen. Löptester genomfördes också.
När väl första dagen var över och alla vi ledare hade samlats för en kvällsmåltid på mitt hotell så var vi mycket nöjda med hur dagen hade fortlöpt.
Den före detta Nederländska lagkaptenen berättade också att spelarna var mycket nöjda och att de såg fram emot morgondagen.

Något som spelarna också hade reagerat över var att jag hade lärt mig namnen på samtliga spelare innan vi lämnade hallen, något som jag själv inte riktigt hade förstått att jag gjort.
Men namn har ju alltid vart en sak jag haft lätt för, och tur är väl det med tanke på mitt arbete inom idrotten.


Under söndagen jobbade vi mycket med avslutningsövningar samt olika offensiva och defensiva spelmoment.
Detta var bra då jag fick en väldigt stor övergripande blick i vart spelarna stod någonstans i sin utveckling och sitt innebandykunnande.
Vilket inte var speciellt högt på många!

Klockan 17.00 på söndagen avslutades passet, detta med information om att ett mail skulle gå ut till samtliga spelare om vilka som i februari månad, 20 stycken (18+2), skulle få möjlighet att åka med till Belgien för Nations cup i Dunderleeuw.


20.40 spände jag fast stolsbältet i det KLM flyg som åter skulle ta mig tillbaka till Sverige.
Jag plockade fram min landslagspärm, kollade över helgens moment och konstaterade att det hade vart en bra samling, men samtidigt att det återstod mycket jobb, väldigt mycket.

Att det också redan var dags att sålla ut spelare, vilka skulle få möjlighet att för åka iväg till Belgien i februari kändes riktigt kul.
Jag la ifrån mig pärmen, vinklade ner stolen och somnade, i tankarna började redan en 20-manna trupp till Nations cup forma sig.

Detta var nästa stora mål.

THE ORANGE STORY OF FLOORBALL, PART I


The orange story of floorball Part I

FRÅN BLÅBÄR TILL BRONSNär man ser tillbaka på sin innebandykarriär så är det ett speciellt minne, en tidsperiod, som man minns allra bäst, hittills kanske man skall säga. Perioden jag talar om är mellan november 2002 till juni 2006, och min tid som förbundskapten och innebandyutvecklare i Nederländerna.
Jag jobbade med andra ord inte bara som förbundskapten under dessa år utan försökte även vara med och ge ungdomsinnebandyn och ledarutvecklingen ett lyft, vilket var svårt men roligt.

Minnena är otroligt många och så fruktansvärt goda och bra, ingenting som jag på något vis har velat ha ogjort, ändrat på eller ångrar.
Allt är ett fantastiskt minne, och kommer så förbli, livet ut.


Man skall dock veta att tiden som förbundskapten för det Nederländska herrlandslaget var ingen dans på rosor i början direkt, eller kanske man skulle säga dans på tulpaner, med tanke på vilket land jag befann mig i.Nederländska innebandysupportrar följer sitt landslag och sina
innebandyspelare världen över, och syns och hörs alltid på läktarna!En ny utmaning

En regning Novemberdag 2002 så glider jag fram i bilen, en Renault Laguna, på den brokiga och krokiga Härskogsvägen, på väg mot Landvetter.
Biljetterna för min resa till Nederländerna var beställda på mitt namn och de skulle hämtas ut på flygplatsen, den Holländska staden Amsterdam var sedan målet.
Lite nervositet fanns det i kroppen, det var ju ändå en träff och en intervju om ett landslagsuppdrag som skulle inträffa i Nederländerna, en förbundskaptensroll där den tunga biten skulle vara att få en "blåbärsnation" att växa till något bättre under bara 1,5 år.

En utmaning, en utveckling och en "morot", var det som hade kommit till mig, något som kanske gjorde att man åter skulle få tillbaka det där riktigt stora innebandyintresset igen, ett intresse som alltid funnits där men som dock behövde utvecklas till något mer och större för att glädjen åter skulle infinna sig, detta efter några år av längtan efter en ny utmaning.


På Landvetter var det, som vanligt, rätt mycket folk i rörelse. Även om klockan visade på kvällstid 18.00 så vinglade en del köer långa. Dessa var främst de köer där personer stod i för att checka in till ett varmare land.
Själv blev det KLMs kö, en lagom och relativt avslappnad sådan.

Där stod jag tillsammans med lite "business people" samt ett gäng glada äldre fotbollsintresserade män från Göteborg, något överförfriskade vissa av dem. Detta gäng var precis som jag på väg till Amsterdam, fast dessa för att besöka en betydligt större sport i landet, fotboll och matchen mellan Ajax och PSV Eindhoven, vilken skulle spelas under lördagen.
I detta skede så gick det upp ett ljus för mig att jag alltid pratat om att åka på fotbollsresa, men att det aldrig blivit av, sorgligt men sant.
Där passade klyschan, mycket snack och liten verkstad, verkligen in.

Kanske, om det nu blev något av med Förbundskaptenjobbet i Nederländerna, så kanske man skulle ta tillfället i akt att se lite fotboll också. Zlatan Ibrahimovic fanns ju i Ajax så visst kunde de vara kul, men nu var det ju annat som gällde, innebandy, eller unihockey som man kallar sporten i Nederländerna.
En sport som knappt inte ens i detta skede en enda person på gatan i någon stad i Nederländerna hade kunnat förklara vad det var för något.


Ett vänskapligt möte

Incheckningen var klar och jag vandrade så småningom också igenom passkontrollen. Där lämnades allt av metall i en låda, ja precis som om man gjorde på ungdomens dagar då man var på väg till en sommarresa.
Konstig känsla det är egentligen, man lägger ifrån sig allt och ändå när man går igenom kontrollen så tänker man, vad gör jag om det piper, och den tanken har förmodligen slagit fler än mig vid det tillfället.

Pep gjorde det inte och det var bara att samla ihop sina saker igen och traska vidare till gate nummer 17.
Incheckning till planet skede ganska omgående och jag gick in och intog min plats, långt bak, plats 24, i närheten av några av de mest överförfriskande fotbollsresenärerna, tyvärr.

Som vanlig var det de vanliga procedurerna innan planet lyfte, instruktioner i mikrofonen om att mobiltelefonerna måste vara avstängda samt att stolsryggarna skulle vara uppfällda. Sedan inte att förglömma klassikern "safety on board".

Efter detta lyfte planet, lite skakigt, men ingen fara. Väl uppe på "rätt höjd" så började flygvärdinnorna servera smörgåsar och dricka , detta medan fotbollsresenärerna blev mer och mer högljudda. Tanken som slog mig var att, undra hur deras dag blir imorgon.

Efter detta lutade jag mig tillbaka och fick en kort och bra vilopaus.

Dryga en och en halv timma senare står man vid rullbandet på Shipol airport i Nederländerna, väskan slängs upp på axeln och jag vandrar ut genom portarna.
Jag möts av Mr Henk Schuster, vilken man kan benämna som innebandyns fader i Nederländerna, en entusiastisk, trevlig och mycket positiv äldre man.
Han skall åka med mig till det möte som skall hållas mellan mig, förbundet och en annan organisation kallad Stiching unihockey.
I Nederländerna så var det nämligen så att förbundet inte hade några pengar utan pengar kom från en organisation vilka hade stora sponsorbidrag från det största gasföretaget i hela landet, Gasunie.
Som tur var samarbetade dock dessa två grupper, och på så vis understödde man varandra med utveckling och ekonomi.

Efter en lång, mycket lång, bilfärd till en stad jag fortfarande inte kommer ihåg namnet på, och ett vänskapligt och bra samtal under resans gång, möttes jag av innebandyförbundets ordförande och en person från den andra organisationen.
Senare anslöt också en finsk kille, bosatt i Haag, Simo Vaatainen, vilken också var en av de ledare som förbundet ville lyssna av.

Mycket prat, flera koppar te och några kakor, massor av vänskapliga dialoger och mycket information, blev kvällens facit.
Lite imponerad blev jag av förbundets sätt att lyfta fram, berätta om, samt visa hur deras satsning skulle vara på mig och Simo som ledare för landets landslag, om det blev vi som skulle få chansen att jobba med dem.
Detta kändes extra bra då man fick svart på vitt direkt om att man var intressant redan från första början.

Dock togs inget beslut utan jag ville se laget "in action" först, vilket jag och Simo skulle få göra under lördagen, samt att förbundet hade ytterligare några namn och personer de ville lyssna av.Micael Svensson och Simo Vataainen i taktisk samtal
under VM 2004, Schweiz.


Landslaget gav mig dåligt intryck

Vaknar, tidigt på hotellet, vandrar ner till frukosten och möter där Mr Schuster. Vi samspråkar lite mellan smörgåstuggandet och sedan bär det av till orten Leidschendam.

I Leidschendam möter vi upp Simo, och sedan sätter vi oss ned för att se matchen mellan det Nederländska landslaget och klubblaget HSK Den Haag.
Ett landslag med bara inhemska Nederländska spelare och ett klubblag med nästan bara svenskar och finländare.

Matchen blåses igång och väl inne i den första perioden är det bara två saker jag sitter och tänker på, hur dåliga spelarna egentligen är taktiskt sett och rent ut sagt fan vilka usla domare.

Att försöka skapa något bra landslagsmässigt med detta manskap kom att kännas som ett "Mission Impossible".
Här fattades det mycket, mycket av allt!

I och för sig fick jag veta på förhand att de så kallade Schweiz-Holländarna och Svensk-Holländarna inte skulle vara med uner denna match, och dessa var en viktig del av laget, otroligt viktig kom jag senare att märka under mina år i landslaget.

Matchen, med en beskrivning som en riktigt skitmatch där kass innebandy stod på schemat, gav mig inte mycket.
Eller mycket i den bemärkelsen att skall man ta över som förbundskapten för detta landslag så blir det mycket att jobba med, en riktigt stor utmaning med andra ord.

Efter matchen, lite samtal med Simo och förbundsfolk, så blev jag skjutsad till ett hotell Haag, där skulle jag spendera lördagskvällen och söndagen innan jag for hem igen.
Hotellet låg underbart vackert och det blev en härlig kvällspromenad längst den Nederländska kusten i Haag, samtidigt som funderingarna och tankarna på om detta var något jag ville genomföra hela tiden for genom huvudet.
Matchmässigt, och taktiskt sett, hade man ju inte direkt fått något bra intryck av laget.


Efter ett samtal togs beslutet

Söndagen spenderade jag mestadels på flygplatsen, Shipol airport, detta då jag var lite för nervös för att gå vilse, och prickade på så vis in så jag kom dit hela 4 timmar (!!) innan avresan hem igen.

Eftersom incheckningen, som endast tog mig 15 minuter, så fanns det en del tid över, vilket gjorde att jag tog en bit mat och sedan shoppade en Ajaxtröja till min son, samt en mjukispingvin med godis i.
En pingvin som Sebastian med glada ögon ganska snabbt fick syn på då jag passerade ut genom portarna på Landvetter, efter att åter ha landat på svensk mark några timmar senare.


Under de första dagarna av veckan så var det mycket funderingar kring hur jag skulle göra med landslagsuppdraget.
Jag lade fram det positiva och det negativa, och kom faktiskt fram till att det inte var aktuellt att hoppa på detta uppdrag, om jag fick en förfrågan.
Så när telefonen ringde från Nederländerna under onsdagen, samma vecka, hade jag bestämt mig, detta var inget för mig!

Samtalet som kom var från Simo Vaatainen, han berättade att även han funderat mycket på uppdraget, men ville nu veta hur jag tänkte och kände.
Vi hade ett mycket givande samtal där Simo berättade att han talat med Schweiz-Holländarna och fått positiva nyheter från dessa. De var villiga att satsa vidare med Nederländska landslaget om det blev ny organisation runt laget.
Jag själv lovade Simo att kontakta de så kallade Svensk-Holländarna, i Olofström, och kolla hur de tänkte, och sedan höra av mig om någon dag igen, vilket jag också gjorde.

Nu hade vi fått positiva besked av både de viktiga Schweiz-Holländarna samt Svensk-Holländarna vilket gjorde att mina tankar hade börjat ändra på sig igen, kanske detta ändå var något för mig.

Detta gjorde att när väl samtalet från Nederländerna kom, och frågan ställdes, av en Mr Eric Peeters så togs mitt beslut, jag skulle verkligen ge detta en chans, en chans att få vara med och bygga upp något bra, vilket på sikt skulle kunna bli en bra innebandyutveckling, både resultatmässigt och utvecklingsmässigt för det Nederländska landslaget.

Nu började planeringen och jag skulle försöka att göra ett "riktigt landslag" av en "blåbärsnation".

Arbetet hade börjat!

Vilka spelar VM 2010?

  

Visst är det långt kvar till VM i Finland 2010, men många undrar fortfarande vilka länder som kommer spela där och hur kvalet dit går till.


Skall nedan förklara hur grupperna ser ut samt MITT TIPS om vilka som vinner de olika kvalgrupperna till VM 2010.24 länder slåss om sex platser till VM 2010.

Direktkvalificerade länder
Finland, Sverige, Schweiz, Tjeckien, Lettland, Norge, Ryssland och Tyskland


Tyskland är direktkvalificerade till VM 2010 och slipper på så vis kvalspela.


Europas kvalificeringsgrupper, 1


Grupp A
Danmark, Polen, Storbritannien och BelgienMikulskis Polen tar sig
enkelt vidare från
Grupp A.

En intressant grupp där Belgien och Storbritannien kommer att få känna på "högtryck" på egen planhalva i matcherna mot Polen och Danmark.

Om det inte blir Danmark och Polen som tar sig vidare till slutspel från denna grupp så är det ungefär lika otroligt som att solen skulle slockna inom 24 timmar.

Tror dock att  Mikulskis (Storvreta IBK) Polen faktiskt överraskar och vinner gruppen före Danmark.


Grupp B
Österrike, Ungern, Frankrike och SerbienVinner Österrike
Grupp B?

Känns lite mer öppen än grupp A, och det är svårt att säga vilka som egentligen kommer att stå där som segrare när samtliga matcher i gruppen är spelade. Tror faktiskt att Österrike kommer att vinna gruppen, detta före Ungern, men att det också skall varnas för skrällar i denna grupp. Tror att både Frankrike och Serbien kan ställa till det för topplagen Ungern och Österrike.
Europas kvalificeringsgrupper 2


Grupp C

Italien, Holland, Slovakien, GeorgienFår de Holländska
innebandysupportrarna
fortsätta att jubla,
 detta i VM 2010?


Italien kommer att vinna gruppen, detta också helt överlägset. Nederländerna och Slovakien kommer att slåss om vilka som skall ta den andra platsen och gå till slutspelsrundan.  Tror faktiskt att, trots att jag arbetat som förbundskapten i Nederländerna och känner lite hjärta för detta land, Slovakien kommer att ta den andra platsen. Slovakien har växt i sitt sätt att spela innebandy de senaste åren och är på väg uppåt.


Grupp D
Estland, Slovenien, Spanien, LiechtensteinSlovenien tar sig inte
vidare från Grupp D,
eller?


Estland lär göra livet surt för de andra lagen i gruppen, och jag tror att Esterna fullständigt kommer att  krossa de andra tre nationerna. Slovenien och Spanien kommer att slåss om den andra slutspelsplatsen och jag tror att när det väl gäller kommer Spanien faktiskt ta den platsen. Slovenien har gått tillbaka lite under de senaste 2 åren och det känns som att landslaget inte heller kommer ta något större steg framåt under 2009-2010. Spanien jobbar bra med sin utveckling och börjar få ordning på mycket.Sedan möts de bästa i grupperna enligt följande:

(i parentes som de skulle se ut om jag fick tippa)1.a grupp A-2.a grupp B  ( POLEN - UNGERN)
1.a grupp B-2.a grupp A  ( ÖSTERRIKE  - DANMARK)


Polen och Danmark, alltså båda lagen från Grupp A tar sig vidare ytterligare ett steg.

1.a grupp C-2.a grupp D  (ITALIEN - SPANIEN)
1.a grupp D-2.a grupp C  ( ESTLAND - SLOVAKIEN)


Italien och Estland blir de 2 länder som tar sig vidare ytterligare ett steg.

  


Asien
Japan, Singapore, Australien, Korea, Malaysia och Indien


Vem som går vidare här avgörs i de Asiatiska och oceaniska mästerskapet  2010. Topp tre är det som gäller då.Får de gul/gröna
Australien åter spela
innebandy i finrummet
2010? 


Jag är rätt säker på att det kommer att bli Japan, Singapore och Australien som blir de tre som tar sig vidare från detta mästerskap. Något annat vore också faktiskt en rejäl skräll.


Amerika
USA och Kanada


Blir det USA som spelar
VM 2010 i Finland?


Vinnaren i match mellan dessa 2 Nordamerikanska nationer spelar VM 2010.

  

USA var visserligen med i VM 2008 i Tjeckien och gjorde det bra. Landet har tagit några kliv framåt, men också fått understöd i detta i form av att spelare från bland annat Schweiz med amerikanska medborgarskap tackat ja till att spela för landslaget.


Om inte USA får med sina utländska spelare till kvalmatch mot Kanada så tror jag att det kan bli jämnare än vad många andra tror.

Blir till att se vilket land som får ihop bäst trupp innan kvalmatchen skall spelas!


SM BLOGGEN X: Många märkliga beslut avslutade SM 2009

2009-04-05
(Lördag har övergått i söndag , 02.39)

  

Det gick inte hela vägen .......

  

  

Västergötland är ute ur SM för denna gång. Killarna, P17, räckte inte till när det väl begav sig till kvartsfinalspel, detta mot Värmland IBF.

Det blev till slut 5-6 till Värmland efter det att Västergötlands motståndare tryckt in segermålet 6 minuter in i SD.Innan kvartsfinalen besegrade Västergötland Hälsingland IBF med hela 14-4, efter en ändå spelmässigt relativt "avslagen" sista gruppspelsmatch.
Kändes som att de flesta faktiskt redan under matchen hade tankarna på kvartsfinalen senare under kvällen.

De som spelade sista perioden, 2 femmor, får ändå godkänt och fick igång fart och fläkt när det verkligen behövdes.


Bra i Västergötland i matchen mot Hälsingland IBF, och främst i tredje perioden,  var Sandared IBS spelaren, backen, Tobias Gabrielsson och IBK Alingsåsanfallaren Kevin Keijsner.

  


Hälsingland IBF - Västergötland IBF  4-14

  

Periodsiffror: 1-2 , 2-5 , 1-7

Skottstatistik: 15-36   (6-10 , 6-13 , 3-13)


1-1 Victor Ingemarsson assist Gustav Ihrman

1-2 Kasper Hedlund assist Victor Lennartsson

1-3 Samuel Rosén assist -   (4-5)

1-4 Calle Johnsen assist Kevin Keijsner

1-5 Victor Lennartsson assist Jimmie Pettersson

1-6 Gustav Ihrman assist -

1-7 Kevin Keijsner assist Kasper Hedlund  (5-4)

3-8 Victor Lennartsson assist Martin Ullström

3-9 Kevin Keijsner assist Victor Ingemarsson

3-10 Tobias Gabrielsson assist Rasmus Gabrielli

3-11Filip Johannesson assist Tobias Gabrielsson

4-12 Calle Johnsen assist Adam Lomstad

4-13 Kevin Keijsner assist Tobias Gabrielsson

4-14 Adam Lomstad assist -  (59.58 , OBS!!)KVARTSFINAL , SM 2009

  

Västergötland IBF - Värmland IBF  5-6 SD

  

Periodsiffror: 1-2 , 2-2 , 2-1

Skottstatistik: 28-26  ( 8-7 , 11-10 , 6-7 , SD= 3-2)


1-2 Andreas Lindholm assist Gustav Ihrman

2-3 Kasper Hedlund assist Erik Olofsson

3-4 Kevin Keijsner assist Samuel Rosén   (5-4)

4-5 Victor Lennartsson assist Erik Olofsson

5-5 Erik Olofsson assist Jimmie Pettersson


5-6 (SD) 05.57


Efter kvartsfinalen var det många Västgötar som deppade ihop och fann inga ord alls utan bara stirrade ut i tomheten.


Efter en taktisk time out, förändringar i spelet, nya uppställningar och andra direktiv så kändes det som att Västergötland var med i matchen på allvar igen, detta efter underläge med 3-5 och endast  9 minuter kvar av matchen.

Med hjälp av dessa nya direktiv och att laget jobbade på ett helt annat sätt än innan så började man ta över matchen och hämtade upp funderläget från 3-5 till 5-5, detta inom loppet av bara 6 minuter. Här trodde Västergötland faktiskt även på seger då man var närmare den än sina motståndare, vilket gjorde attd et kändes väldigt snöpligt att det kom ett Värmlandsmål tillslut nästan 6 minuter in i SD.

Men sådan är sporten, och det är väl just detta som skall vara tjusningen med den också!

Västergötland får ta med sig att de faktiskt spelade bra stundtals och hade de mesta och de bästa chansera både i sista perioden och under SD. Men man skal också göra mål, vilket Värmland gjorde, så grattis Värmland IBf till segern och avancemanget i SM 2009!SVENSSONS LEDARTANKAR

  

Mina egna tankar, som distriktskapten, under detta SM, är många, men just nu är det mycket tomhet blandat med en nypa besvikelse.
Lider egentligen inte så mycket själv utan mest med laget som man haft att göra med under nästan 8 månaders tid, och lärt känna på ett mycket bra sätt.

Spelarna har förlitat sig på varandra, skapat sig god laganda och haft det där lilla extra som krävts för att respektera beslut samt att lärt sig att vända underlägesmatcher till positivitet.


Mycket tar man med sig, speciellt från de 4 vinsterna i gruppspelet, och en stor visad underbar lagmoral från spelarna.


Tycker också att laget som helhet faktiskt presterat väl, även om man faktiskt åtminstone hade velat haft med sig ett brons hem till Alingsås igen.MÄRKLIGT BESLUT AV TÄVLINGSGRUPPEN

  

Något som man aldrig har vart med om förr var ett beslut som togs av TÄVLINGSGRUPPEN UNDER SM.

Inför vår match i lilla ishallen så beslöts det att den match som spelade där innan vår match skulle avbrytas pga att isen som låg under alla mattor hade börjat släppa och skapat kondens under spelmattan. Detta gjorde att det blev blött och halt på underlaget och var på så vis farligt att spela match på.


Dammatchen som bröts mellan Örebro Län och Gotland IBF stod 1-0 en bit in i andra perioden när beslutet togs, och då dömde tävlingsgruppen märkligt nog det ledande laget till seger. Även om det var över en och en halv period kvar att spela.


I stället ville man få igång vår match, Västergötland mot Hälsingland, en helt oväsentlig match egentligen eftersom ingen hade mer än ära att spela för. Västergötland var edan klara gruppsegrare och Hälsingland kunde inte ta sig vidare ur gruppen.

Denna ära hade dock inte riktigt tävlingsgruppen koll på då man menade att vår match var betydelsefull för utgången i vår grupp.


Jag försökte förklara för några av de ansvariga att det måste vara bättre att spela klart dammatchen då vår grupp faktiskt var betydelselös för utgången i vår grupp, detta då vi och Dalarna båda var klara oavsett hur vår match mot Hälsingland IBF gick.

När jag berättade detta blev jag tillrättavisad att deras beslut gällde och att matchen visst hade betydelse för utgången.


Vi skickades i alla fall in i en annan hall samtidigt som de bröt dammatchen, bröt en annan match som skulle spelas i den nya spelhallen, detta bara för att de ansåg att vår match var så betydelsefull för hur utgången av den skulle sluta.


Efter ett tag skickade vi dit, till tävlingsgruppen, vår före detta överledare, vilken också förklarade för dem att det faktiskt var så som jag förklarat, att inbördes möten gäller och inget annat, och att vår match alltså inte alls hade någon betydelse. Detta oavsett hur den slutade, Västergötland och Dalarna var ändå redan klara för avancemang.


De märke väl efter ett tag sitt misstag, men blev så frustrerade att de inte gjorde mer utan gick ner i ett rum och låste in sig där och ville inte tala med någon.


BORDE INTE EN TÄVLINGSGRUPP VETA HUR EN GRUPP OCH DESS MATCHER SKALL RÄKNAS UT?

Det ska väl inte vara vi ledare och tränare som skall förklara detta för dem, eller vad säger ni?DOMAROBSERVATÖR FRÅN MOTSTÅNDARNAS DISTRIKTI kvartsfinal kom nästa märkliga händelse. En utav de ansvariga inne i lilla ishallen, vilken blivit lite irriterade på oss då vi förklarade för dem hur man skulle räkna ut en tabell, kommer in och skall vara observatör av vår match, kvartsfinalen, mot Värmland IBF.


Det värsta är väl bara att denne person stapplar in i Värmlandströja, för att observera vår match, står och applåderar när Västergötland får utvisningar och när Värmland gör mål, samt ber faktiskt till och med en ledare i västgötastaben att skärpa till sig och hålla käft, något som faktiskt uppfattas av flera personer som blir förundrade över detta beteende.


Att sedan samma person står och talar om för domarna i pausen att de måste hålla ett öga på de gula Västgötaspelarna och se hur de spelar känns inte heller helt rätt, detta då 2 föräldrar och en spelare i Västergötland hör detta då dem är på väg upp i trappan efter ett toalettbesök.


Skall det vara på det här sättet och så oprofessionellt?
DISTRIKTSLAGS SM ÄR ÖVERNu är i alla fall SM över för denna gång och vi tackar alla läsare som vart inne och besökt och följt oss.


Topp på hela 719 unika besökare, och 994 besökare under dagen idag, lördagen 4 april, känns hur kul som helst, och visar på att det finns ett stort intresse för vårt distriktslag i Västergötland. 


Härligt att ni är intresserade av hur det går för oss i distriktslagsverksamheten.


Tack alla supportrar på läktarna, föräldrar och vänner, vika också gjorde SM 2009 till en bra publikfest!


Tack och hej för denna gång .......................................


SM BLOGGEN IX: Tuff kväll väntar för P17


2009-04-03

  

F17 laget lyckades faktiskt att "knyta ihop säcken" i den sista gruppspelsmatchen i SM och besegra Halland IBF med 5-3.


Halland IBF - Västergötland IBF  5-3

  

Periodsifffor: 0-2 , 0-0 , 3-3

Skottstatistik:  16-20 (4-5 , 8-6 , 4-9)

  

0-1   Johanna Johansson assist -

0-2   Amanda Pesonen assist Cecilia Hallgren-HabibLaget har, trots endast 3 hopspelade poäng i gruppen verkligen visat prov på ett bra innebandyspel under SM 2009 i Nyköping. På förhand visste man att det detta år skulle komma att bli tufft då favoriterna Stockholm IBF och Göteborg IBF lottads in i samma grupp som de gula.

Att laget sedan även fick Västernorrland IBF, som av tradition också spelar bra i SM, kändes som en otrolig otur.


Västergötland IBF hade förmodligen med spelet de visat kunnat ta sig vidare från någon annan utav grupperna, men eftersom vi inte har svar på detta skall vi heller inte sia vidare på det spåret mer.

Konstatera gör vi dock att tjejerna har spelat bra innebandy under sin vistelse i Nyköping och att resultaten och studsen och turen med stolpe och ribba är de faktorer som man inte riktigt haft med sig i alla lägen.


Förlust mot Stockholm IBF, 2-7, efter jättebra insats de två första perioderna samt en förlust mot Göteborg IBF 3-4, efter en bra match rakt igenom, där även Västergötlands målvakt Josefine Hofmeijer visar prov på bländande bra målvaktsspel.

Sedan en snöplig förlust med 2-3 mot Västernorrland IBF i tredje gruppspelsmatchen.

Mot Västernorrland så leder ändå Västergötland hela två gånger om i matchen, detta med 1-0 och 2-1, men kan alltså inte hålla de resultaten utan även här kommer förlusten att infinna sig, detta med 3-4. Västernorrlands 3-4 mål kommer också med endast 1 minut kvar av matchen.


Nu får man lägga årets turnering bakom sig och koncentrera sig på att komma igen 2010, även denna gång i Nyköping/Oxelösund.Lagets Distriktslagskapten Andreas Nordh summerar turneringen på följande sätt:


-          Att vi hamnat i en svår grupp är en utav anledningarna till att vi inte tar oss vidare, men även att vi faktiskt inte kunnat träna ihop laget på ett bra sätt, beroende på kval till elitserien och kval till div 1 med mera, detta har gjort att vi tappat en del taktiska moment, vilka faktiskt har vart avgörande moment i spelet emot oss.


-          Insatsen mot Göteborg IBF tycker jag var strålande och där fungerar både försvarsspelet och positionsspelet riktigt bra. Även anfallsspelet var bra stundtals i denna match, avslutar Nordh.

P17: HÄLSINGLAND IBF OCH KVARTSFINAL VÄNTAR

  

Klockan 18.00 spelar Västergötland, P17, sin sista gruppspelsmatch, mot Hälsingland IBF, och sedan nästan direkt efter denna blir det kvartsfinalspel mot Värmland IBF.

Med tanke på att det är så tätt mellan matcherna gäller det verkligen att spelarna i matchen mot Hälsingland IBF får lite viloperioder och att det byts mycket i laget.


Spelarna Calle Johnsen, Borås Thunders IBF,  och Rasmus Gabrielli, IBK Alingsås, ger sin syn på kvällen och de matcher som följer:


-          Tror att framförallt kvartsfinalen blir väldigt tuff. De lag som tar sig vidare i turneringen är alla väldigt bra, säger Calle.


Rasmus i sin tur hoppas att laget skall kunna fokusera bra på båda matcherna och ändå ladda riktigt bra i sista gruppspelsmatchen, även om laget inför den matchen redan är klara gruppsegrare.


-          Ja, det är viktigt att fokusera mycket även i matchen mot Hälsingland IBF, viktigt att ha med sig en laddning och en bra inställning till varje match. Vi skall visa att vi är det bästa laget i gruppen och de andra laget som möter oss i kväll skall ha lite respekt för oss.


Båda tycker hittills att det vart ett riktigt roligt SM och trots att ingen av spelarna fick någon speltid under senaste matchen mot Västernorrland IBF så deppar de inte.


-          Vi är ett lag och det viktigaste är att de som spelar för dagen är de spelare som är uttagna för att vi skall kunna vinna matchen, säger Calle.


Båda spelarna fick värma upp, tillsammans med de andra reserverna hela tre gånger, vilket kan tyckas märkligt i mångas ögon.


-          Det handlar helt enkelt om att när det väl är dags att byta, om det blir ett byte, så skall man vara uppvärmd och klar och inte komma in halvkall, vilket ökar risken för skador. Bättre att värma upp lite extra vid flera tillfällen om tillfälle till inhopp kommer, berättar Rasmus.


Nu fokuserar de båda spelarna på kvällen, gruppspelsmatchen mot Hälsingland IBF samt kvartsfinalen mot Värmland IBF, och det är full fokus som gäller.


-          Ja, vi laddar med att ha vilat lite extra nu och sedan har vi fått i oss rätt mängd kost och vätska, det kommer bli en viktigt förberedande del under kvällens båda matcher, avslutar Rasmus.
Rasmus Gabrielli, IBK Alingsås, och Calle Johnsen, Borås IBF Thunders,
laddar för kvällens matcher mot Hälsingland IBF och Värmland IBF.

BILDSUMMERING FRÅN SM 2009

2009-04-04

Klockan: 14.30


Nedan följer ett litet urval av bilder som tagits under SM hittills.


BILD 1:                                                        BILD 2:                                                    

                                                 
F17 har taktiksnack inför                        Victor Ingemarsson får
kommande match.                                   hjälp med tejpning av
                                                                     sin fot.


BILD 3:                                                         BILD 4:

                                  
Calle, Gabbe och Filip vet                        Frukost på boende-
att det är viktigt att se bra                          anläggningen.
ut på planen.
Plattången gör underverk!


BILD 5:                                                       BILD 6:

                      
Västergötlands egna                              P17 snackar igenom
"Top model"-kockar ordnar                   taktiska detaljer inför
med mat i köket.                                   matchen mot Väster-
                                                              Norrland.


BILD 7:                                                      BILD 8:

                             
 Lisa och Jonas "gosar"                        Poeten
och äter upp ledarnas                           Johannesson
godis.                                                        funderar över
                                                                   världsliga problem.


BILD 9:                                                      BILD 10:

                                         
På Kevin "Cola" Keijsners                      Victor Lennartsson och
plats fann vi många                               Adam Lomstad får i sig
röd/vita burkar med sött                        lite Lasagne innan match.
innehåll.


BILD 11:                                                    BILD 12:

                         
 Vad har du i din väska?                         P17 laddar inför 
                                                            kommande kvartsfinal-        
                                                            spel!


SM BLOGGEN VII: Västergötland klara för kvartsfinal

2009-04-04


  

P17: STARK START AV DE GULA

  

Västergötlands killar har visat inledningsvis i turneringen att man har en bra ungdomsårgång 91/92 i distriktet och truppen i år, 2009, är starka tillsammans.


Taktiska delarna i laget harr fallit väl ut på plats och med många olika förändringar i spelet så har killarna blivit svårslagna.


Vinster mot Dalarna IBF, 10-9, Gotland IBF, 9-2 och Västernorrland IBF, 5-3, talar sitt tydliga språk.
KVARTSFINAL IKVÄLL 21.30

  

Västergötlands P17 killar är redan klara för SM kvartsfinal ikväll, klockan 21.30, detta efter det att laget under morgontimmarna tog sin tredje raka vinst i gruppen.

Därmed kan inget lag passera de gula Västgötaspelarna.


Västergötland har spelat en bra innebandy och fått ordning på mycket, fast samtidigt så kan man prestera ännu mer, detta enligt lagets kapten Samuel Rosén , Fagerhult Habo IB.-          Tycker faktiskt att vi kan höja oss ett steg. Främst är det spelet i de centrerade områdena där vi faktiskt tappar lite för mycket boll. Våra avslut behöver också vara lite mer effektiva.-          I kvartsfinalen gäller det att åter fokusera på rätt saker och spela vårat eget spel. Det får inte bli massa snabba spelvändningar eller "hawaii" , där är vi lite svaga.Distriktslagets kapten Samuel Rosén, Fagerhult
Habo IB, laddar för match.
Kasper Hedlund, Hide-a-lite Mullsjö AIS, anser, precis som Samuel Rosén, att laget faktiskt kan höja sig ytterligare ett snäpp.


-          Vi kan verkligen prestera ännu mer. Under flera byten idag och igår visar vi prov på en riktig toppinnebandy, och spelar vi så genom en hel match blir vi svårslagna i en kvartsfinal. Nu skall vi dock fokusera på sista gruppspelsmatchen först och kanske där redan hitta lite nya spelidéer inför kommande slutspel.-          Det gäller att ladda om på rätt sätt nu också med vila och kost samt komma till extra ro på vår boendeanläggning. Först vinner vi sista gruppspelsmatchen och sedan vore det inte fel att få gå och lägga sig ikväll med vetskap om att man skall spela semifinal under söndagen.Kasper Hedlund, Hide-alite Mullsjö AIS, iklädd
Mullsjötröjan under en SSL match 2009.


Foto:
Niklas Fridén , www.actionbilden.se


  

GRUPPSPELSMATCH 3, Matchfakta:


Västergötland IBF - Västernorrland IBF  5-3

  

Periodsiffror: 0-1 , 2-1 , 3-1

Skottstatistik:   28-26 (9-11 , 13-7 , 6-8)

  

1-2 Gustav Ihrman assist Andreas Lindholm

2-2 Kasper Hedlund assist -

3-3 Victor Lennartsson assist Adam Lomstad

4-3 Gustav Ihrman assist Anton Mellegård

5-3 Andreas Lindholm assist -
TJEJLAGET  TYVÄRR UTSLAGET

  

För tjejlaget, F17, är det mörkare, även om spelet faktiskt haft sina ljusa stunder. Laget har spelat bra både mot toppdistrikten Stockholm IBF och Göteborg IBF och förlorade endast mot Västernorrland med 2-3, detta efter att motståndet slagit in segermålet med endast 1 minut kvar av matchen.


Trots att laget hade ledning med både 1-0 och 2-1 i matchen mot Västernorrland IBF så kunde alltså det norra distriktet vända både en och två gånger om, och dessutom också tyvärr sätta ett segermål i slutet.


Nu väntar man på att första segern skall komma, detta då man tar emot Halland IBF i den sista gruppspelsomgången.Västergötland IBF - Västernorrland IBF  2-3

  

Periodsiffror: 1-1 , 1-1, 0-1

Skottstatistik:

  

1-0   Amanda Pesonen assist Ninni Göthberg

2-1 Johanna Hultberg assist Ximena Pettersson

  

  


  

P17, TABELL EFTER 3 SPELADE MATCHER:Tabell SDF-SM HJ17 Grupp 4


 

Lag

SM

V

O

F

GM

 

IM

P

          
          

1.

Västergötlands IBF

3

3

0

0

24

-

14

9


2.

Dalarnas IBF

2

1

0

1

14

-

11

3


3.

Västernorrlands IBF

3

1

0

2

15

-

14

3


4.

Hälsinglands IBF

2

1

0

1

11

-

14

3


5.

Gotlands IBF

2

0

0

2

5

-

16

0

POÄNGLIGATOPPEN VÄSTERGÖTLAND IBF ,SM 2009, P17:Gustav Ihrman  3 matcher         7+1 = 8p

Kasper Hedlund 3 matcher        3+4 = 7p

Erik Olofsson  3 matcher           4+1 = 5p

Andreas Lindholm  3 matcher     2+3 = 5p

Samuel Rosén  3 matcher         1+2 = 3p

Victor Lennartsson 3 matcher    2+0= 2p

Filip Johannesson 2 matcher      1+1= 2p

Kevin Keijsner 3 matcher          1+1= 2p

Victor Ingemarsson 2 matcher   1+1 = 2p 

Adam Lomstad  2 matcher         1+1 = 2p

Jimmie Pettersson 3 matcher     0+2 = 2p

Martin Ullström 3 matcher         1+0 = 1p

Anton Mellegård 3 matcher        0+1 = 1p

Tobias Gabrielsson 1 matcher     0+1 = 1p

Rasmus Gabrielli 2 matcher       0+0 = 0p

Calle Johnsen 1 matcher            0+0 = 0p


 


SM BLOGGEN VI: En skadedrabbad kväll

2009-04-03    KVÄLLSINFO


  

Då var åter en distriktslagsdag snart slut och redan nu har flera spelare "dragit täcket över sig", detta för att få några timmars sömn innan uppstigning 05.20 sker imorgon.


Båda lagen har en tuff dag framför sig, men detta på helt olika vis.


Killarna, P17
, skall försöka att ta ytterligare 2 skalper, detta då seger även inkasserades mot Gotland i den sista matchen under fredagskvällen.

Segern skrevs till hela 9-2, men Västergötland hade faktiskt kunna gjort det dubbla, i första perioden (!!) om skärpan bara funnits där.

I stället blev det en "halvfartsmatch" där Västergötland inte ens behövde komma upp i normalt tempo för att komfortabelt vinna den.


Laget rullade nästan hela matchen på 3 femmor, och det var endast de sista 10 minuterarna som man avslutade med 10 spelare.


Riktigt bra i matchen var backen Adam Lomstad, Hide-a-lite Mullsjö AIS, som ofta vann boll i defensiv zon, spelade säkert och tryggt samt vann de flesta tuffa närkontaktsdueller han gav sig in i.

Centern, från Borås IBF Thunders, Filip Johannesson, gjorde också en mycket bra match, men tyvärr fick han utgå i slutet då han åkte på en otäck knäskada efter att ha blivit tacklad in i sargen.

Målvakten Rasmus Oliw, Fagerhult Habo IB, gjorde också en bra match, detta med flera kvalificerade räddningar.Gotland IBF - Västergötland IBF    2-9

  

Periodsiffror: 1-2, 1-4, 0-3

Skottstatistik:  29-38 (6-14 , 18-15 , 5-9)


0-1 Adam Lomstad assist Kasper Hedlund

0-2 Gustav Ihrman assist Samuel Rosén

1-3 Victor Lennartsson assist Erik Olofsson

1-4 Filip Johannesson assist Kevin Keijsner

1-5 Kevin Keijsner assist Victor Ingemarsson

2-6 Erik Olofsson assist Kasper Hedlund

2-7 Samuel Rosén assist Jimmie Pettersson   (5-4)

2-8 Erik Olofsson assist Kasper Hedlund   (4-4)

2-9 Martin Ullström assist Tobias GabrielssonP17-lagets Filip Johannesson, Borås IBF Thunders beskriver dagen på följande sätt:

- Tycker att vi var väldigt effektiva i offensiven mot Dalarna IBF men i stället väldigt inneffektiva i det samma mot Gotland IBF. Gotland var väl i och för sig inte heller speciellt bra och det gjorde också att vår fokusering faktiskt försvann en hel del. Det är svårt att spela bra mot ett sådant "trögspelat" lag.Imorgon väntar Västerbotten IBF, i den första matchen, en nyckelmatch i gruppen om vilket lag som skall ta hem gruppsegern och gå vidare som gruppsegrare. Matchen startar 07.30 och spelas i Multihallen i Nyköping.

Match två imorgon, och den sista gruppspelsmatchen, spelas klockan 18.00, detta mot Hälsingland IBF.Tjejlaget, F17, vilka gjorde bra ifrån sig redan i morgonmatchen mot Stockholm, fortsatte att spela bra innebandy även mot den andra favoriten i gruppen, Göteborg IBF.
Göteborg som också är en kandidat till att ta sig långt i turneringen.

Matchen slutade med en snöplig förlust 3-4, detta efter det att första perioden vart riktigt jämn spelmässigt (0-0) och  att i den sista och tredje perioden presterade Västergötlands en riktigt bra innebandy.
1-4 i underläge i sista perioden blev till 3-4, men närmare kom man tyvärr inte , synd eftersom laget faktiskt hae kunnat ta både 1 eller 3 poäng mot de blå från Göteborg.

Josefine Hofmeijer , RIG Umeå,  i mål,  gjorde en dundermatch i Västgötakassen och var under de första spelade 20 minuterarna som en vägg i mål.


Även i tjejernas match skadade sig en Västgötaspelare illa mot sargen, Malin Strandh, Fröjered IF, detta så illa att hon till och med fick åka ambulans till lasarettet.


Känslan efter matchen var att hade bara Västergötland hamnat i någon annan grupp i SM detta år så kanske de verkligen hade haft stor chans att ta sig vidare till kvartsfinal.


Nu väntar 2 nya matcher imorgon, detta mot Västernorrland (07.30) och Halland IBF (12.45).
Kanske tjejerna från Västgötabygden kan få med sig 2 segrar i de avslutade matcherna och visa att man faktiskt har den fina innebandykvalité som faktiskt finns i årets trupp.

  

  

Västergötland IBF - Göteborg IBF    3-4

  

Periodsiffror: 0-0 , 1-3 , 2-1

Skottstatistik:  15-26 ( 1-11 , 5-8 , 9-7 )


1-1  Jeanette Nicklasson assist Malin Strandh

2-4 Sandra Blomqvist assist -

3-4 Jeanette Nicklasson assist Lilly Djurberg


Amanda Pesonen, IBK Lockerud, ser fram emot morgondagens matcher och hoppas att laget skall kunna ta minst 1 seger.

- Vore kul om vi kunde få bevisa imorgon att vi kan spela bra och kanske ta en eller två segrar. Jag vet att vi kan spela bättre än vi gjort hittills, även om vi under 2 perioder mot Stockholm och i hela matchen mot Göteborg faktiskt spelade bra även här som helhet.


- Vi har mött enligt många två av SMs stora favoriter redan, Stockholm och Göteborg, och det är ändå kul att se att vi faktiskt kunnat skärra dessa lag lite. Synd att vi hamnade i denna tuffa grup detta år.


  

STÄDNING KRÄVS PÅ BOENDET


Att det börjar bli lite stökigt på lagets boende hade väl kanske alla förväntat sig redan innan, detta eftersom det just nu befinner sig hela 36 tonåringar i en och samma sovlänga, dock i olika rum som tur är.


Killarna har en del att göra imorgon då lite grovstädning skall genomföras mitt på dagen, men den som säger att tjejer har mer ordning än killar har definitivt inte tittat in i tjejernas rum här på anläggningen, där inne ser det förmodligen värre ut än inne hos killarna.P17 lagets rum när det faktiskt såg riktigt ordningsamt ut (!!), detta vid
ankomstdagen torsdagen 2 april.


SM BLOGGEN V: P17 vann målrik tillställning

2009-04-03

  

Distriktslaget på P17 sidan tog en målrik seger, detta efter vinst med 10-9 mot en av favoriterna till SM guldet i årets distriktslags-SM, Dalarna IBF.Killarna fick sova lite längre, än vad tjejerna fick göra, på morgonen, och det hans t.o.m med att både fixa till sig med plattång och vax innan man kunde bege sig av till hallen.

Kevin Keijsner, IBK Alingsås, och Andreas Lindholm, Fagerhult Habo IB
fixar till sig inför dagens första match.MÅLRIK TILLSTÄLLNING MOT DALARNA IBF

  

Matchen mot Dalarna IBF öppnade i ett rasande tempo och man kan verkligen säga att det svängde genom hela matchen.


Bäste spelare på banan Gustav Ihrman gjorde en grymt stark insats och slet och jobbade över stora ytor. Han skapade massor och var farlig i stort sett varje gång han var inne på banan. Även Gustavs forwardskollega Andreas Lindholm oroade hela tiden Dalarnas försvar.

Andreas lyckades också att sätta ett riktigt konstmål där man verkligen kan använda meningen "att spela byxorna av motståndarna" .
Han fick bollen bakom Dalarnas kasse och tog sig förbi backen efter en märklig kroppsvridning och dragning. Efter detta la han ner målvakten och sprätte upp bollen i krysset, ett a´la Lindholm konstmål med andra ord!


Gustav gjorde hela 4+1 och Andreas 1+2 och var två av de bidragande orsakerna till att den målrika segern med 10-9 kunde infrias.Västergötland IBF - Dalarna IBF   10-9

Periodsiffror:  2-3 , 3-4 , 5-2
Skottstatistik24-23  (6-8 , 11-8, 7-7 )

1-1 Gustav Ihrman assist -
2-3 Gustav Ihrman assist Samuel Rosén
3-4 Andreas Lindholm assist Gustav Ihrman
4-4 Erik Olofsson assist Jimmie Pettersson
5-4 Gustav Ihrman assist Andreas Lindholm
6-8 Gustav Ihrman assist Andreas Lindholm
7-8 Kasper Hedlund  (straffmål)
8-8 Victor Ingemarsson assist Filip Johannesson
9-8 Kasper Hedlund assist -
10-9 Erik Olofsson assist Kasper Hedlund
SSL spelaren från Hide-a-lite Mullsjö AIS, Jimmie Pettersson, var nöjd med segern efter matchen men tyckte ändå att laget kunde bli bättre på en hel del.


-          Det är skönt att få vara här på SM nu och tänka på lite annat än SSL och kvalspelet med Hide-a-lite Mullsjö AIS. Tycker att det var gött med en seger i första matchen, men vi kan komma upp i mycket bättre spelklass än det vi visade mot Dalarna. Framförallt kan försvarsspelet bli stabilare.


Med sin egen insats var Jimmie Pettersson inte helt nöjd och han tycker själv att han måste kunna höja sig lite till inför nästa match, den klockan 18.00, mot Gotland IBF.


-          Ska ladda på vårt boende nu, detta med mat och vila. Tycker att jag måste komma igång lite bättre i försvarsspelet än i matchen mot Dalarna. Med rätt laddning så skall det nog gå bra.Jimmie Pettersson iklädd
Hide-a-lite Mullsjö AIS matchställ
under en av laget SSL matcher.

Foto: Niklas Friden, www.actionbilden.se


  

3 FEMMOR OCH HÖGRE PRESS

  

Spelarna har precis haft sin taktiska samling inför matchen ikväll och laget kommer att starta på 3 femmor och försöka sätta lite högre press på sina motståndare.

Tanken är att hålla alla spelare lite fräscha inför matcherna imorgon och låta spelarna vila lite längre mellan bytena än under matchen mot Dalarna.


Taktiska delar som ett bättre positionsspel defensivt och mer momentsdelar i offensiva zonen kommer också vara två saker som man vill förbättra.Startformationer inför matchen mot Gotland IBF:Målvakt:
Rasmus Oliw

  

Formation a)

  

Back: Samuel Rosén

Back: Anton Mellegård

Center: Martin Ullström

Forward: Gustav Ihrman

Forward: Andreas Lindholm

  

Formation b)

  

Back: Tobias Gabrielsson

Back: Rasmus Gabrielli

Center: Filip Johannesson

Forward: Kevin Keijsner

Forward: Victor Ingemarsson

  

Formation c)

  

Back: Adam Lomstad

Back: Jimmie Pettersson

Center: Erik Olofsson

Forward: Kasper Hedlund

Forward: Victor Lennartsson

  

Reserv: Calle Johnsen (F) , Jonas Larsson (MV)

  


SM BLOGGEN IV: F17 satte press på Stockholm

2009-04-03


Då var Västergötlands inledande match på den här turneringen avklarad, detta med både positiva och negativa resultat. Laget förlorade visserligen men spelade riktigt bra i de 2 inledande perioderna och satte då lite darr och press på Stockholmstjejerna.

  

  

F17 laget startade sin tidiga morgonmatch, 07.30 (!!), på ett lysande sätt och lyckades faktiskt vara det lag som tryckte in första målet mot storfavoriten Stockholm IBF.

Målet gjordes av starkt spelande Lilly Djurberg, detta redan efter 3.02 in i matchen, och därmed blev hon Västergötlands första målskytt i årets turnering.

Assisten till Lillys mål gjordes av Malin Strandh.

  

Tyvärr spelade Stockholm upp sig rejält efter det att Västergötland gjort sitt mål och "huvudstaden" kunde efter detta trycka dit hela 3 mål innan de fösta tjugo minutrarna var slut,
En annars rätt bra period taktiskt sett från de gula.


Det laget missade var dock Stockholmarna hela tiden fick komma smygande på  "bortre stolpen" och skapa sig fri yta.Direkt efter inledningen av den andra perioden så satte Stockholm åter ett mål, och ledningen förbyttes till hela 4-1. Västergötland kunde dock komma tillbaka i matchen efter att man satt 4-2 reduceringen i ett Power Play, detta efter en målvaktsretur där Sandra Blomqvist var påpassligt framm och lyckades få klubban först på bollen.
Skottet som ledde till returen kom från IBK Lockeruds Alexandra Larm.

I detta skede, och ställning 2-4, så harde tyvärr Västergötland redan fått 4 spelare skadade, vilket hämmade lagets spel och koncentration mycket.


Efter 15 minuter spelade av perioden får åter Västergötland chans att spela med en spelare mer på banan, men då passade Stockholm i stället på att stjäla boll och sätta ledningsmålet 5-2, vilket kändes lite snöpligt i detat skedet.


3 av de 4 spelarna som känt av skador under inledningen av perioden kunde i slutskedet komma tillbaka i spel igen vilket även syntes på banan.

Perioden slutar 2-1 till Stockholm och den totala ställningen är då 5-2 till "huvudstaden" efter 40 minuters spel.

Västergötland har dock lite otur i sitt spel också och kunde faktiskt satt dit ytterligare något mål, men tyvärr var det mer stolpe ut än stolpe in.Sista perioden så var det mer eller mindre spel mot ett mål och Stockholm var det utan tvekan bästa laget på banan. Perioden slutar ändå bara i vinst till Stockholm med 2-0, detta då Västergötlands målvaktsspel och positionsspel bakåt faktiskt ändå höll relativt bra klass.Västergötland IBF - Stockholm IBF 

  

Periodsiffror: 1-3 , 1-2 , 0-2

Skottstatistik:   12-33   ( 4-12 , 6-8 , 2-13 )


1-0   Lilly Djurberg assist Malin Strandh

2-4 Sandra Blomqvist assist Alexandra Larm  (5-4)GÖTEBORG NÄSTA

  

Nu väntar nästa stora utmaning i turneringen, Göteborg IBF, en annan av favoriterna till SM guldet.

Tuff match igen för de gula!


IBK Lockeruds Alexandra Larm tror att chansen mycket väl finns till seger, även om det blir svårt.


-          Nu har vi fått vila riktigt bra, några har sovit en del och vi har även ätit. Känns som att vi kommer vara mer laddade och framförallt mer fokuserade inför Göteborgsmatchen än den första mot Stockholm i morse.


Alexandra, vilken själv fick utgå i sista perioden, på grund av astmaanfall, ser positivt på matchen ikväll klockan 18.00 och skall nu ut i solen och ladda lite extra.Två andra som även dem "softar i solen" är Sandra Blomqvist och Ninnie Göthberg, detta med tankar och fokus på nästkommande drabbning, derbyt mot "de blå från Götet".

Sandra Blomqvist och Ninnie Göthberg "softar i solen" vid anläggningen
där båda lagen bor.

SM BLOGGEN III: Taktiken klar för båda lagen

2009-04-03  

(NY DAG då klockan passerat 00.45)"How do you want me"

  

Då var det sen ny SM-dag och det är idag, klockan 07.30 och 11.00, som turneringen på allvar startar för våra två Västgötalag.


Tjejerna ligger för längesedan och sover medan de sista killarna besöker toaletten för lite snabba tandborstsdrag.


Flera spelare i laget på P17 sidan har tyvärr dragit på sig lite skador, känner sig inte helt hundraprocentiga eller är inte helt återställda från veckans sjukdomar.

Att laget då har förgyllts med en bra sjukvårdare och massör känns riktigt bra, detta då de spelare som verkligen behöver lite extra understöd för att få ordning på sina skador verkligen får de.

Detta känns tryggt för ledarstaben, vilka i sin tur då kan koncentrera sig till 100 procent på det taktiska med laget.


Att den sjukvårdsansvarige personen för laget dock inte talar svenska gör faktiskt saken bara mycket roligare, detta då killarna verkligen på många olika sätt försöker förklara sina skador, detta både med diverse gester, kroppsrörelser eller bara hopsvängda engelska meningar.


Några höjdarförklaringar på engelska tänkte vi bjuda er läsare på redan här och nu:


A)     En spelare i laget behöver massage men vet inte riktigt hur han skall lägga sig för att det skall bli så bra som möjligt, han försöker då på engelska fråga sjukvårdaren genom att säga följande:


-          How do you want me?B)      En spelare får syn på en annan spelare, vilken får massage på baksidan av sina lår. Han känner då att han själv också är ganska stel och skulle även han behöva lite extra massage. Då kommer förklaringen på engelska till lagets sjukvårdare:


-          I am so hard, can I get massage?Tur är att den sjukvårdsansvariga personen tar alla dessa goda engelskaförklaringar hela tiden med ett leende och bjuder verkligen på dessa.Dyker det upp någon mer "godismening" under SM helgen så lovar vi att även presentera någon ytterligare här på sidan.  TAKTIKEN KLAR FÖR BÅDA LAGEN

Båda lagen verkar ha taktiken klar finför de stundande morgonmatcherna som följer idag.Kanske vi får se lite av desa taktiska moment genomföras på
banan under P17s första match, den mot Dalarna IBF.P17: DANIEL ÄR SEGERVISS

  

Den assisterande tränaren Daniel Andersson, P17, är segerviss inför morgondagen, detta framförallt för att det sett mycket bra ut under samlingarna innan SM.


-          Det är ett härligt go i laget och många taktiska bitar har snabbt fallit på plats, detta kan göra att vi kan spela avslappnat och vara rätt fokuserade hela tiden.


P17 kommer att inför den första matchen mot Dalarna IBF starta på bara 2 formationer framåt, detta eftersom man behöver få upp farten och trycket i spelet direkt, vilket kommer gynna Västergötland under resten av helgen.


-          Detta är bästa alternativet mot ett lag som Dalarna IBF, vi måste komma in i matchen snabbt och få upp speltempo på vissa spelare direkt, förklarar Daniel.
Startformationerna inför matchen mot DALARNA IBF:Målvakt:
Jonas Larsson


Formation a)

  

Back: Samuel Rosén

Back: Anton Mellegård

Center: Martin Ullström

Forward: Gustav Ihrman

Forward: Andreas Lindholm

  

Formation B)


Back: Jimmie Pettersson

Back: Rasmus Gabrielli

Center: Erik Olofsson

Forward: Kasper Hedlund

Forward: Viktor Ingemarsson


Kapten: Samuel Rosén

Ass.kapten: Gustav Ihrman

  

PP (5-4): Jimmie Pettersson, Samuel Rosén, Kasper Hedlund, Kevin Keijsner, Erik Olofsson

  

Straffskytt: Kasper Hedlund
F17: DEFENSIVT OCH TÄTT

  

Tjejlaget, F17, tar sig direkt an storfavoriten Stockholm IBF, med flera elitseriespelare i truppen.

Lagets distriktskapten Andreas Nordh ser en svår match framför sig, men känner sig ändå inte slagen på förhand.-          Vi ska verkligen försöka att ge Stockholm ett riktigt tufft motstånd, detta främst genom att vi skall vara starka defensivt, hålla våra positioner och täta ytorna i egen zon. Kommer sedan att försöka utnyttja de spelvändningar vi får i spelet för att skapa något bra framåt av detta.För att försöka försvåra spelet för Stockholm och för att få SM favoriterna att komma lite i "taktisk obalans" ställer laget upp imorgon med två femmor från start och en avlastningsformation.


De olika femmorna kommer då att spela på helt olika sätt.


Målvakt: Josefine Wallin


Formation a) 2-1-2

  

Back: Caroline Hadelund

Back: Therese Skoglöf

Center: Alexandra Larm

Forward: Amanda Pesonen

Forward: Sandra Blomqvist

  

Formation B) 2-2-1


Back: Lilly Djurberg

Back: Johanna Johansson

Center: Johanna Hultberg

Center: Erica Andersson

Forward: Malin Strand


Avlastningsformation: 2-2-1

  

Back: Lisa Skoglund

Back: Ninni Göthberg

Center: Rebecka Lööf

Center: Cecilia Hallgren-Habib

Forward: Jeanette Nicklasson

  

  


SM BLOGGEN II: På plats i Oxelösund

2009-04-02   KVÄLLSINFODå har vi samlat ihop oss i lagen på vårt boende i Oxelösund, 10 minuter utanför Nyköping.

Både killarna och tjejerna har fått i sig lite mat och snart stundar en förberedande kvällsträning för de båda lagen, detta för att finslipa de allra sista detaljerna innan matcherna drar igång imorgon."UPP I OTTAN"

  

Tjejerna, F17, har en riktigt tuff morgon då match väntar redan klockan 07.30 i hallen. Det blir till att komma i säng snabbt efter träning och mat i kväll och försöka varva ner så mycket som bara går.

Man kan ju nästan säga att tjejerna skall "upp i ottan" i morgon för att spela match, vilket inte är helt vanligt i det annars så "normala innebandylivet".


Lisa Skoglund, med moderklubb Sandared IBS, men nu mera spelare i IBK 7H Borås i div 2, och Sandra "Turbo" Blomqvist,  från IBK Lockerud , nu mera tillbaka i elitserien igen, berättar om sina tankar inför den tidiga matchen imorgon:


- Eftersom vi inte tränat ihop så många gånger inför SM så har man inte så stora förhoppningar nu direkt, detta då vi också hamnat i en svår grupp. Tror ändå att kan vi bara komma igång på ett bra sätt imorgon direkt så kan vi kanske skrälla, berättar Lisa.


- Jag tror, precis som Lisa, att vi verkligen har chans att skrälla i vår grupp, även om Göteborg och Stockholm är storfavoriter till att gå vidare. Tar vi Stockholm i morgon eller gör en riktigt bra match så kommer vi bli farliga i de andra matcherna, säger Sandra.F17 har sin taktiska
samling inför morgondagen.MÖTER EN AV FAVORITERNA

  

Killarna, P17, får sova lite längre än tjejerna och det blir frukost först klockan 08.30 på morgonen, detta efter en förmodad bra nattsömn.

Första matchen för killarna i turneringen blir mot en av favoriterna till att ta sig till final, enligt många, starka Dalarna IBF, ett distrikt som Västergötland haft lite problem med under åren.


Läs mer sist här på sidan om vad innebandymagazinets expert Stefan Lindgren skriver om favoriterna på pojksidan, där han bland annat nämner Dalarna IBF.Några av P17 lagets spelare "softar ner" på boendet i vänan på lagets
kvällsträning.Den slitstarka och spelskickliga centern, från Fagerhult Habo IB, Erik Olofsson, ger sin syn på morgondagens första match:


-          Vi har en bra trupp, framförallt med hela 3 starka femmor som kan prestera. De många vinnarskallarna samt lagets duktiga målvakt kommer att fälla avgörande imorgon. Viktigt är också att vi spelar en snabb innebandy och tar vara på våra chanser. Dalarna är bra och vi måste vara med från start direkt!Erik Olofsson tror att det krävs mycket snabbt spel i år och framförallt en stor vilja om man skall kunna ta medalj i årets SM 2009.


-          Ja, snabba spelet med distinkta avslut kommer bli avgörande, detta då det brukar vara täta matcher. Man måste sätta sina chanser man får samt spela bra defensivt i egen zon. Gruppen Västergötland spelar i känns öppen, men vi ska verkligen vara med och kämpa om en plats för att ta oss vidare till slutspelet.

Så här beskriver innebandymagazinets expert Stefan Lindgren favoriterna i SM, där ibland Västergötlands motståndare Dalarna IBF.Experten: "Stockholm vinner guldet"

På herrsidan finns en given favorit inför helgens SDF-SM för 17-åringar.
- Stockholm vinner guldet! De har den starkaste truppen med flera spelare som känt på hetluften i superligan, säger Innebandymagazinets expert Stefan Lindgren.

Här förklarar Stefan Lindgren vidare varför han tror på Stockholm:

- Backsidan imponerar med namn som Daniel Schmidt och Tim Wiklund. Framåt så finns intressanta spelare som Oliver Borgqvist, Niklas Hedengran och Fredrik Stenswed. Allt talar för ett nytt Stockholmsguld.

Utmanare:

Dalarna
- Dalarna har ett spännande lag. När -91 kullen spelade P15-SM så var laget i final mot Stockholm. Den gången räckte man inte till i finalen. Men man är absolut med i snacket om en finalplats även här.

Uppland
- Uppland har en stark kull med bra spets. En spelare som Jacob Drews i storform kan bära laget till final.

Göteborg
- Göteborg har de senaste åren haft bra kullar. Så även den här gången. Man har en bra målvakt i Viktor Wedin och några vassa forwards.Texten hämtad från: http://www.innebandymagazinet.se/


  


SM 2009 I: Det närmar sig

2009-04-02


Det närmar sig för Västergötlands distriktslag att kliva in i SM i Nyköping/Oxelösund anno 2009, en turnering som många ser fram emot med både laddade och fokuserade tankar.


Under förmiddagen och eftermiddagen kommer spelarna att hämtas upp på olika platser i vårt stora distrikt, detta innan avresa mot Nyköping och SM 2009 sker.

Många har under långt in på natten packat och gjort en sista koll så de viktigaste sakerna är med.

Snart kliver VÄSTERGÖTLAND 2009, distriktslagen P17/F17 på bussen, detta med ett enda mål i sikte, att åter försöka sätta "Västergötland på kartan igen", och bevisa att vi är ett starkt innebandydistrikt!Förra årets turnering blev en bra sådan, framförallt för Västergötlands P17 killar, vilka rodde hem ett brons, detta efter att ha förlorat semifinalen, lite snöpligt, mot Skåne med 3-7, där bland annat de 2 sista målen gjordes i tom Västgötakasse, då de gula tagit ut sin målvakt.


Visst så "smakade ett bron guld i efterhand", men matchen mellan Skåne och Västergötland hade faktiskt kunnat slutat med samma segersiffror i Västergötlands favör. Laget hade massor av bra chanser, skapade mycket och vann skotten och målchanserna totalt i matchen. Skånes målvakt var dock ruskigt stabil och säker genom hela matchen och det var han som såg till att skåningarna kunde vinna.

Västergötland tar dock inte ifrån Skåne segern utan gratulerar åter igen Skåne, och framförallt dess duktiga målvakt, till en fantastisk insats.Med bronset runt halsen så kändes det ändå jobbigt att se finalen mellan Stockholm och Skåne, på plats i finalhallen i Sundsvall, och konstatera att Västergötland faktiskt spelade jämt med de tillsluta SM-segrarna Stockholm IBF, gruppmatchen mot dem slutade nämligen 5-5.

Att det ändå var 2 lag från Västergötlands grupp på "pallen" talar för att det var en tuff grupp föregående år, Stockholm tog guld och Västergötland brons.


Att också Stockholm IBF innan Västergötland reste hem berättade att de gula var det klart bästa laget man mött under hela turneringen var väl en liten tröst i sig.

Stockholm IBF var klart värda att vinna hela turneringen föregående år, detta då laget utan tvekan var klart bäst som helhet i turneringen!
KRÄVS ATT SPELARE "KLIVER FRAM"

  

Förra årets bronsmedaljör, Tobias Utterberg, Hide-a-lite Mullsjö AIS, berättar om sina känslor och tankar kring ett distriktslags-SM och ger lite extra tips på vad som egentligen krävs för att ta sig långt i denna turnering.


-          Det krävs mycket för att man ska lyckas ta medalj i ett SM och det behöver alltid vara några spelare som "kliver fram" och leder laget lite extra, starka karaktärer är viktigt, menar Tobias.


Tobias Utterberg trycker också på att sammanhållningen och känslan i gruppen är viktig för att lyckas ta sig långt i turneringen.


-          Sammanhållningen och respekten för varandra är alltid viktig. Om inte spelarna i gruppen förlitar sig på varandra i det som man företar sig så kommer man inte att lyckas. En harmonisk grupp kan nå riktigt långt.

  

Själv minns Tobias SM 2008 som en rolig tillställning, och det är främst matchen mot Västernorrland i kvartsfinalen som han minns bäst från själva speldelen.


-          Kvartsfinal var riktigt rolig att spela, det var en tuff och rolig match och man var kanonladdad genom hela matchen. Att vi också vann och tog oss till semifinal kändes extra kul. Att sedan också "Hölm", vår målvaktsinstruktör och lagledare, efter matchen körde sin så kallade "rullstolsdans" är en sak man heller inte glömmer i första taget, avslutar Tobias och skrattar.   

NYKÖPING är SM-värd 2009

  

Nu är det dags att fokusera på årets turnering och detta med en helt ny spelort och ett nytt arrangemangsdistrikt som värd för distriktslags SM.

SM kommer denna gång att gå av stapeln i Södermanlands län, där residentstaden Nyköping är SM-värd. Nyköping som jag skulle säga är mest känt för sina två stora kyrkor från 1200 talet, Alla Helgon kyrkan och S:t Nicolai kyrka.


Innebandymässigt förknippar man orten Nyköping med innebandylaget ONYX innebandyklubb, vilken är en hopslagning av lag i Oxelösund och Nyköping.

Laget spelade under säsongen 2008/2009 i div 1, och är en förening med bra fart, vilja och goda utvecklingsförutsättningar. Det man hör om föreningen är också bara positivt och man verkar vilja jobba framåt med raka och goda målsättningar hela tiden.Tjejerna i tuff grupp


Tjejlaget, F17, har i år hamnat i en mycket tuff grupp i SM och får möta lag som Stockholm, Göteborg, Halland och Västernorrland, och tar de sig vidare från denna grupp så har de verkligen gjort en fantastisk turnering. Både Stockholm och Göteborg ses nämligen som två lag som kan ta SM-guld samt att Västernorrland alltid visar upp goda resultat.Killarna, P17,  blev, eftersom de tog bron föregående år, seedade inför årets turnering och placerades i GRUPP 4, där de tar sig an tufft spelande Dalarna IBF, tekniska och snabba Västernorrland, skottvilliga Gotland och kämpande Hälsingland.

En grupp som om Västergötland kommer upp i normal spelstandard faktiskt skall kunna ta sig vidare ifrån.
Men det är alltid små marginaler under ett SM och mycket skall falla på plats för att man skall kunna ta sig vidare.

Bara att hålla tummarna att marginalerna är med på de gulas sida!  

Enligt en av spelarna i P17 truppen, Martin Ullström, Hide-a-lite Mullsjö AIS, fostrad och uppväxt i Vara, så tror han att Västergötland IBF faktiskt kan överraska i årets SM och kanske till och med även detta år ta medalj.                                     Foto: Niklas Fridén , www.actionbilden.se

-          Tror att vi har stora chanser att ta oss långt i turneringen, och det vore kul att få med sig en medalj hem. SM-guld är ju det man längtar efter men det krävs mycket för att kunna få ta sig an den valören.


Martin, vilken kom med i truppen för sitt sätt att alltid slita och jobba till 100% ,samt att han är en spelare som vågar ta för sig på banan, tror att det kommer att hänga mycket på laget som helhet om man ska ta sig långt i SM.


-          Vi måste ha 3 bra fungerande formationer, vilket jag tycker att vi har. Målvaktssidan känns också bra och sedan är det viktigt att vi fått ihop gruppen på det sätt vi fått. Att gruppen fungerar bra tillsammans och att vi tror på varandra är viktigt, avslutar Martin.  


RSS 2.0