Å R S K R Ö N I K A 2010


Å R S K R Ö N I K A  2 0 1 0

Då i dessa tider med kallt väder, kylslagiga vindar, snö i luften, värmeljus på bordet och filten i soffan, är det dags att presentera sin egen årskrönika från 2010.
Kul att det faktiskt fanns personer runt om i ens liv som påminde mig om att de ville se en årskrönika även detta år, precis som 2009. Så visst skall jag bjuda dessa på lite fakta från "MITT 2010".

De andra där ute som vill läsa är ju så klart också välkomna, och så klart önskar jag även er en god fortsättning på julfirandet.

ÅRSKRÖNIKAN blir en så kallad MÅNADSBESKRIVNING där jag plockat ut några delar från varje månad som jag minns mycket väl och som jag tyckte var speciellt roliga och utvecklande.JANUARI 2010:

INNEBANDYGYMNASIET I BORÅS, Sven Eriksongymnasiet
NIU-TJÄNSTEN 2011

Fick beslut om att jag var den som hade bäst förutsättningar att leda innebandygymnasiet vidare i Borås, detta under nya skolreformen 2011, om skolan skulle lyckas bli NIU certifierade.

I Januari månad så började ryktena gå om hur nästföljande ”skolårsperioder” skulle komma att se ut på Sven Eriksonsgymnasiets idrottsprogram.
Om skolan skulle få behålla sin status och bli certifierad genom RF som ett idrottsgymnasium samt genom SIBF som ett innebandygymnasium var ju en stor fråga, detta i vad gällande nya NIU skolreformen.
Vilka lärare och instruktörer som helst skulle inte få arbeta på dessa certifierade idrottsgymnasier utan det skulle nu handla om kvalité, utbildning och meriter, vilka var de tre tunga beskrivande orden.
Visst var det då extra skön känsla att känna att jag faktiskt hade de krav som ställdes på en instruktör på de nya certifieringsprogrammen i Sverige, detta då det nu styrs från ”högre instanser”.
Det bevisas med andra ord att jag hade god utbildning, bra meriter och hög kvalité, säkert ord som sticker i ögonen på många men som faktiskt själv känns extra skönt att ha på sin "meritlista".

Nu var det bara att vänta in och hoppas på att staten, RF och SIBF tog ett bra certifieringsbeslut.
Innebandygymnasiets elever tillsammans med IF Elfsborgs herrlag i
Fotboll, detta under ett "gästinstruktörspass" i Boråshallen där jag som
instruktör faktiskt fick äran att leda fotbollslaget i några innebandypass.FEBRUARI 2010:

LANDSLAGSSAMLING I PLZEN, TJECKIEN
Som förbundskapten för Tysklands herrlandslag i innebandy.

Att genomföra ett läger i Tjeckiska Plzen var både annorlunda men fantastiskt givande.
Det taktiska sättet att spela innebandy hade nu givit oss resultat med Tyskland och vi kände att vi hade ”häng på” Tjeckiens landslag.
Förlust med 5-8 i Landskapen lagen emellan, men med mycket positiva delar att ta med sig för både mig som Förbundskapten samt landet Tyskland och dess innebandy som helhet från denna helg.

Att Tyskland under denna helg också ställt över flera utav sina tongivande spelare gjorde saken ännu bättre, i och med då att resultatet får ses som ett sensationsresultat, vilket det beskrevs som veckan efter utav internationell innebandymedia.

MENTALT TÄNKANDE COACH
Fortsatte mitt arbete som mentalt tänkande coach för handbollsspelare på elitnivå, vilket som vanligt var väldigt stimulerande och givande.
Det mesta handlade dock om den individuella prestationen mer än lagets mentala utveckling.Tysk gemenskap och gruppfokusering inför mötet mot Tjeckien i
Plzen under en landslagsweekend i Februari 2010.MARS 2010:

ITALIEN , ROM
Ett internationellt arbete med Ledarskap inom innebandy fortsatte och detta tog mig även till Italien och Rom 2010.
Rom vilken för övrigt är en fantastiskt stad och man blir ”blixtkär” i staden redan när man kommer in i ”kärnan av all underbar historik” direkt.
Blev inte bara utvecklingsarbete på plats utan så klart nyttjades också tillfällen till att lära sig ännu mer om den Italienska kulturen.


         
Mycket innebandytaktik             Resan till Rom bjöd så klart
blev det i Italien.                      även på andra besök än
                                               till idrottshallar.


APRIL 2010:

SM FINALEN I GLOBEN 2010
Som observatör och publik i Globen så var det lika fantastiskt som alltid att vara på plats på en SM Final, detta med perfekta sittplatser, roliga träffar samt härligt upplägg.
Extra roligt att träffa lite andra innebandygymnasieinstruktörer samt att också snacka lite med några förbundskaptener för andra landslag med flera.

Såg också till att min systerson fick en upplevelse han sent skall glömma (hoppas man ju i alla fall), detta i och med att han fick följa med till SM Finalen denna gång, åka tåg i förstaklasskupé samt njuta utav underbar innebandy under en dag kan ju aldrig vara helt fel.


MENTALT TÄNKANDE COACH
Fick jobba med ett par personer inom det mentala tänkandet, detta då det främst handlade om olika målsättningsdelar samt hur man skall kunna uppnå ett resultat på bästa sätt.
Främst blev det inom golfen som de flesta passen låg men jag knöt även upp mig på personer som hade studieproblem inom olika idrottshögskolor och lyckades jobba fram på ett bra sätt hur man faktiskt skall och borde tänka för att uppnå bättre skolresultat, detta i ett mer avslappnat syfte.Storvreta IBk blir Svenska mästare i innebandy 2010.


MAJ 2010:

FÖRELÄSNINGAR & FINAL 4, Leipzig
Föreläsningar och ledarutbildningar för landslagsinstruktörer under 3 dagar i Leipzig var ett roligt uppdrag.
Att uppskattningen i Europa fortsatte att utvecklas och att mina utbildningar och utvecklingsdelar inom Ledarskap har en sådan god status så att man nu mera även kör detta mycket ”utrikes” känns väldigt kul.
3 dagar fyllda utav utbildningar och föreläsningar, med massor av träffar med nya ledare, lärare och människor var så klart väldigt givande.


TURNERINGSOBSERVATÖR OCH PRISUTDELARE
Efter dessa utbildnings och utvecklingsdagar så blev jag kvar i Leipzig, detta som observatör, prisutdelare samt analytiker under den så kallade FINAL 4 i Leipzig.
Även dessa två dagar fantastisk roliga och utvecklande för en själv som person.UHC Weissenfels firar ett utav sina mål under Final 4 i Leipzig.JUNI 2010:

SWEDEN SPORT ACADEMY , INSTRUKTÖRSUPPDRAG
Instruktörsuppdrag under Sweden Sport Academys ungdomsidrottscamp i Falköping och Bålsta.
Här arbetade jag som instruktörstränare och föreläsare och de tio dagarna som spenderades på annan ort var varma, roliga men också lite stressiga och svettiga, allt dock med goda resultat som mål.

Att få arbeta tillsammans med andra duktiga ledare och där namn som bland annat Magnus Wislander finns med på schemat känns både utvecklande och givande.
Härligt att se hur man är med och skapar utveckling för ungdomar under dessa dagar och att det verkligen ger ett gott slutresultat.


JULI 2010:

FÖRELÄSNINGAR OCH INSTRUKTÖRSPASS, BERLIN
Höjdpunkten: Ett pass inne på Olympiastadion i Berlin

Under 9 dagar på det Tyska idrottsförbundets anläggning i Berlin, där man fick vara med och genomföra gästträningar, hålla i speciella utomhusträningspass samt också bara få studera hur andra arbetar var ofattbart givande och kanske en utav de stora höjdpunkterna under året.
Förutom att jag fick ”understödja” fotbollslaget Hertha Berlin under deras träningspass, gästföreläsa för idrottsinstruktörer från olika delar utav Tyskland samt träffa landslagsboxare och Tyska handbollsspelare så var ändå höjdpunkten utan tvekan utomhuspasset inne på Berlins Olympiastadion.
Att ha fått vara med och leda ett pass där nere på gräsmattorna, löparbanorna och att bara fått vara ”där alla verkligen inte får vara” ger mig fortfarande rysningar, vilken upplevelse!

Utan tvekan sommarens höjdpunkt och detta lyfte hela mig och mina energidepåer till max under hela hösten.


     

Sommarens stora höjdpunkt var så klart utveckling och utbildningsdagarna
jag gjorde som föreläsare och instruktör i Berlin.


AUGUSTI 2010:

3:A I ENGHAV CUP, KUNGSHAMN
Som inhyrd instruktör och tränare samt också stipendier och fondansvarig i IBK Alingsås, min stads innebandylag, detta för andra året i rad, så begav man sig även denna sommar till idylliska orten Kungshamn med herrseniorlaget.
Förra sommaren överraskade vi med IBK Alingsås och slog ut flera div 1 samt också ett Allsvenskt lag, vilket tog ”lilla Alingsås” hela vägen till en silvermedalj.

Denna sommar ville man så klart inte vara sämre, även om det nu såg riktigt tufft ut.
BRONS blev valören dock denna gång, men faktiskt något som känns riktigt bra i efterhand. Var ett bra startfällt under denna sommarturnering så bronset smakar lite guld så här några månader och flera grader i efterhand.
Vann turneringen gjorde Caperio Täby FC med Danne Sundbom och Rasmus Sundstedt i spetsen.


ELITMATCHARRANGÖR i Nolhagahallen i Alingsås
Fick arrangera en elitmatch i Nolhagahallen i Alingsås, samt också vara med under Pixbo Wallenstam IBKs seniorträning i hallen, vilket så klart var extra intressant.
Tycker att arrangemanget blev riktigt bra och matchen mellan Jönköping IK – Pixbo Wallenstam IBK blev en bra underhållningsmatch.
Jag efterskänkte alla intäkter från entrén till IBK Alingsås, vilka förmodligen kunde räkna in fina slantar till sin kassa.


 
Enghav Cup, Kungshamn, 2010 med IBK Alingsås gav Brons.


SEPTEMBER 2010:

DM SILVER MED IBK ALINGSÅS
I Arenan i Skövde anordnades DM för andra året i rad, och förra året slutade IBK Alingsås 3:a i turneringen. Jag deltog då inte själv som ledare för laget och så klart ville jag, då jag skulle deltaga i årets DM, att vi skulle förbättra denna bronsvalör.
Med goda förberedelser och ett sammansvetsat lag så blev det faktiskt till slut en silvermedalj i DM, och även om det var bistra miner efter finalen så var faktiskt silver riktigt bra, detta bevisade bara mer att föreningen IBK Alingsås tagit några ytterligare kliv framåt i sin spelutveckling.
På vägen fram till finalen slog IBK Alingsås bland annat tillbaka lag som Sandared IBS, IBK Lockerud Mariestad, IBK Vänersborg och Skövde IB.
IBK Alingsås Kevin Keijsner vann också skytteligapriset, detta tillsammans med IBK Lidköpings Andreas Carlsson.

Tyvärr har inte samma goda spel efter detta infunnit sig under höstdelen i herrlagets div 2 serie, fast mycket utav detta kan väl kanske också bero på att 13 (!!!) spelare försvunnit ur truppen, detta på grund utav uthyrningar till klubbar på högre nivå, resor, jobbsituationer, skador med mera.
Johan Andersson, Mattias Andersson, Håkan Pettersson, Johan Alfredsson, John Axelberg, Anders Friborg, Dennis Persson, Sandro Johansson, Jonathan Andersson, Joakim Andreasson, Joel Andersson, Tobias Kjellberg samt Niklas Bengtsson är så klart samtliga saknade för IBK Alingsås.

Toppkampen om de två kvalplatserna ser också tuff ut att uppnå för IBK Alingsås, men klart man kämpar för detta. Bästa laget man spelat mot under hösten är ändå Tranemo IBK, vilka med de spel man visade upp mot Alingsås faktiskt är värda en plats i div 1. Deras plats i en högre serie ger jag gärna bort, så får vi andra lag i serien slåss om den sista platsen.


NATIONS CUP, LANDSLAGSCUP
På plats i Wernigerode som huvudcoach och förbundskapten för Tyskland.
Kul att landslaget, vilka aldrig tidigare slagit Italien under någon landslagsweekend eller i VM i Finalen i denna Nations Cup nu lyckades besegra ”fotbollslandet” med 6-4 i finalen, sista målet inslaget i ”tom kasse.
Ett Italien där Pixbo Wallenstam IBKs Sandro Angus annars var svårstoppad.

Lite väl vågat var det kanske ändå (när man tänker till lite extra så här i efterhand), och närheten till att bli en ”coachdåre” fanns där,  att faktiskt våga ta ut målvakten under slutskedet vid ställning 4-4 och med power-play som fördel.  I spel sex mot fyra lyckades vi med Tyskland dock avgöra matchen med ett 5-4 mål, detta genom KAIS Moras Kristian Holtz, framspelad utav broder Fredrik Holtz, från Storvreta IBK, och så klart var jublet i den fullsatta hallen 896 åskådare riktigt klingande gott.

Man måste ibland våga förlora också för att kunna vinna stora saker, det har jag lärt mig på min resa ”genom ledarskapen och coachkunskapens universum”.     Tyskland vinner Hasseröder Nations Cup i Wernigerode 2010.


OKTOBER 2010:

MÅLVAKTSUTBILDNINGAR
Genomförde flertalet (8) målvaktsutbildningar för ungdomsmålvakter i Sverige, vilket var riktigt kul.
Att ha haft detta som en ”ny” utveckling och utbildningsdel under 2010 är bra, detta då det ger lite nya viktiga saker att jobba med mellan varven.

Målvakterna glöms ofta bort och man har märkt när man är ute att det faktiskt ofta på ungdomssidan lärs ut felaktiga grundpositioner med mera, eller inget alls.
Tror att denna del kommer bli viktigare och viktigare i framtiden, och att föreningar verkligen börjar förstå detta också.

NIU certifiering av Innebandygymnasiet i Borås
Innebandygymnasiet i Borås får klartecken att de får en godkänd NIU certifiering och att Innebandygymnasiet i Borås är det enda i Västergötland som får godkänt.

HÄRLIGT att se att vårt gymnasium faktiskt följer den plan som är uppsatt, de kriterier och mål som gäller samt också har lite extra utöver det vanliga.
Detta gladde mig så klart väldigt mycket, speciellt då jag i Januari 2010 (läs tidigare månadstext) fått klart för mig att jag får tjänsten om skolan skulle bli certifierad.


NOVEMBER 2010:

LANDSLAGSWEEKEND I FREDRIKSHAMN
Landslagshelgen i Fredrikshamn för det Tyska herrlandslaget blev en riktig succé, och med goda teoripass, bra träningar samt bra matcher så var det en god weekend man lade bakom sig.
Att Tyskland också lyckades slå tillbaka Danmark med hela 9-4 var också ett resultat som gjorde en som förbundskapten ännu lite starkare. Resultatmässigt så hade Tyskland tidigare fått styrk i alla landskamper mot Danmark, alla utom en, vilken vanns med 5-4, detta skedde under tidigt 2000-tal.
Nu blev det alltså en ”enkel” seger, och en taktisk triumf vilket speciellt gladde tysk idrottsmedia.

Under hösten hade nu Tyskland både lyckats spela jämt med Tjeckien samt slå tillbaka Italien och Danmark, och detta var förstås en stor uppryckning i landets utveckling inom innebandyn att ta med sig. Att allt slit med teori, taktiska träningspass samt formationsutveckling nu gav resultat var härligt att se.


RIKSINNEBANDYGYMNASIETRÄFF i Umeå
Lång resa visserligen men intressant och samtidigt kul att både se hur RIG fungerade och jobbade ”live” samt att också träffa lite andra instruktörer som bland annat Daniel Calebsson, K-J Nilsson, Ulf Hallstensson, Kristina Landgren med flera.

Ett samarbete har nu också införts med Hulebäcks Innebandygymnasium vilket jag tror blir väldigt utvecklande och bra. Får se vad detta kan ge under 2011.Landslagssamling i Danska Fredrikshamn, November 2010.
Tyskland- Danmark 9-4.


DECEMBER 2010:

VM I FINLAND 2010, Helsingfors
Så klart en utav de stora sakerna under mitt egna år 2010.

”Magical Games” var ett fantastiskt äventyr och de innebandydagar man spenderade under detta mitt 4:e VM totalt som landslagsinstruktör tar man med sig, precis som de andra, som ett gott minne resten utav livet.

Känner dock att jag redan skrivit så mycket om detta tidigare, via dagbok med mera, så låter detta förbli den enda texten om detta stora och fantastiska mästerskap.GOTT NYTT ÅR nu alla och må väl och var framförallt positiva under 2011!


….Wherever you are …….


Bilder och minnen från VM 2010


Nu är det dags för nya VM tag 2012, detta i Schweiz!
Om jag blir med där på något sätt får man vänta och se, har några intervjuer med ett par landslag, och efter dessa är genomförda så lär det nog komma fram hur vida det blir ett 5:e VM som coach, ledare eller inget alls.
Det känns dock bra att man är lite efterfrågad och att intresse från olika länder och förbund finns, sådant stärker ju ens "energi" här på hemmaplanen.
En hemmaplan där det mestadels handlar om innebandy på "konsultuppdragsnivåer" via gästinstruktörspass, ledarutbildningar, coachutbildningar, mentala fokuseringsutbildningar med mera.


Plockar ut några utav de goda minnen jag har från detta VM i Finland och samlar det så här avslutningsvis, detta innan vi övergår till 2011.


              
VM i Finland gick under                    Under VM i Finland så var jag
beskrivningen "Magical Games"        Förbundskapten för Tyskland.     

SNÖ, SNÖ och åter SNÖ.
Snö fanns det gott om under hela VM i Helsingfors, och enligt de som hade "koll på läget"
så har det inte fallit så mycket snö i Helsingfors på över 100 år som det gjorde under
VM veckorna.


  

Hartwall Sport Center var mäktigt att få vara på plats i, och "i hetluften".
Arenan intar en 2:a plats på min "Magiska Arena" att ha fått coacha i "nere på golvet".
Plats ett är utan tvekan O2 Arena i Tjeckien (Prag), detta under VM 2008.


     
"Nationalsångsringen" är nu mera "klassisk"      Germany Nationalteam, VM 2010, Finland.
och lär väl så även användas i fortsättningen.


   

Den så kallade "ledarskapstraineen" (Andreas) som var med och gjorde en Ledarskaps &
Coachutbildning under VM, och som jag var mentor och utbildare för, ordnade jag
(förmodligen) minnesvärda träffar åt. Möten med Svenska förbundskaptener,
världens bästa innebandyspelare Mika Kohonen samt att han fick vara med som ledare
"i hetluften" ,nere på golvet i Hartwall Arena, borde ha vart riktigt fina innebandyminnen.


     

Det blev en hel del mediaträffar, pressamtal i mixedzone, intervjuer "before game" samt
presskonferenser efter matcher. Förutom detta så var det mycket taktik och teoripass
av olika slag som genomfördes för mitt eget landslag.


  


 


  Minnena är som sagt många och hemma har man som vanligt redan skapat
en "VM BOK 2010", vilken nu mera blivit den 5:e i ledet. Har ju lett landslag
under 4 VM , 2004, 2006, 2008 & 2010, samt också varit på plats under VM 2000
i Norge, detta dock som "observatör".


INNEBANDYSPELET TILL DATORN:

För de spelare och coacher som fick vara "provkörare" utav spelen FBL, där man kan spela
VM 2010 eller en säsong i Finska Salibandy Leagues högsta liga så fortsätter nog en hel
del VM minnen.

Själv passade jag på att "extraköpa" 2 spel, detta som julklappar till min systerson samt ett till
min egen son Sebastian.
Vad jag vet så njuter de redan av ett innebandyspel till datorn.För er som inte har fått äran att deltaga och vara med "i hetluften" under ett VM så är det
svårt att beskriva hur det egentligen känns och är, allt kan väl endast sammanfattas med
att det är här det verkligen händer, här har man innebandyn då innebandy är innebandy.


VM 2010: Tillbakablicken


TILLBAKABLICKEN PÅ WFC 2010


Då har man nu fått smälta lite intryck från ”VMstressen”, eller om man skall säga ”Innebandy när det är som bäst” i stället!
Visst finns det matcher i SSL och turneringar eller bara en och annan enstaka match här och var som kan vara fantstiska att få vara med om, coacha, eller bara följa från läktarplats, men i VM ”det är där det händer”, ”Grädden på moset”, ”Fullproppat med papper i kopiatorn”, eller hur det nu bör uttryckas.

Det är helt och hållet så att dessa 10 VM dagar alltid är lika fantastiska varje gång man genomför dem.
Är en ära att man fått vara med som coach under 4 VM (2004 Schweiz, 2006 Sverige, 2008 Tjeckien och 2010 Finland) samt också som tokig innebandysupporter under ett VM (2000 i Norge).Mitt 4:e VM blev det i Finland och WFC 2010.Nu har VM i Finland, Helsingfors, lagt sig en del, men visst finns känslorna fortfarande kvar där inne i kroppen, och egentligen längtar man väl till nästa VM 2012 redan, detta då det kommer att spelas i Schweiz.

Grattis förresten också Göteborg till VM 2014, där skall alla som är med runt detta projekt verkligen se till att visa att vi kan göra det till en bastant innebandyfest utan dess like.
Bara att börja jobba redan nu boys and girls!


Visst är jag nöjd med VM och dessa dagar men dock inte med det VM resultatet som jag uppnådde med Tyskland. Ville ju verkligen spela kvartsfinal mot Tjeckien, detta då jag kände att vi hade kunnat med rätt taktik och flyt vinna en sådan match.
Nu fick i stället Estland den chansen, och det var ju riktigt nära att de fick avancera till semifinalen också. Esterna åkte ju på straffar mot Tjeckerna tills slut.
Med detta facit i hand så känns det ju ännu värre, detta då vi med Tyskland faktiskt hade matchen mot Estland i åtminstone två och en halv period.
Var bara stolparna och den fantastiska Estländske målvakten som stod i vägen för vinst där.
Men en bra målvakt har ju också stolparna som sina närmaste vänner.
Tysklands 9.Mangus Gaude och 8.Fredrik Holtz in action i
gruppspelsmatchen mot Estland.
Finland, Finland, ja Finland för hela slanten, visst var det ändå så.

Jag följde Sveriges gruppspelsmatcher, och såg alla Finlands matcher i sin grupp, och redan där spelmässigt började jag bli rejält orolig för att vara svensk. Kändes som att Finländska spelet och HUR de spelade var ett par klasser högre än Sveriges spel.
Ibland riktigt jobbigt att konstatera men bara att köpa.
Finland var klart det bästa landslaget i VM, och det står jag för. Därför anser jag att de är de värdiga mästarna utan någon som helst ursäkt i att beskylla domarna för dålig insats, att det var fel på spelschemat eller något annat.
Finland var bäst, och detta visade de också alla där ute i innebandyvärlden.Finland tar sitt andra raka VM guld i och med segern i VM 2010.

___________________________________________________________________

 

Några fakta från VM i Helsingfors 2010:


MATCHTID
i Arenorna som JAG själv tillbringade ”nere på golvet” som coach, eller satt på läktaren och såg match: 1030 minuter (effektiv speltid)....... puhhhhhhhh ........


NYTT REKORD
i snittpublik per match blev det i detta VM 2010 = 2035 stycken/ snitt per match


WFC 2010 i Finland besöktes totalt utav 87 526 stycken betalande supportrar och innebandyintresserade personer.


Enligt TV-uppgifter från Finland sågs finalen på TV (YLE) utav ca 605.000 tv tittare. FANTASTISK siffra för innebandy.
Tidningsdelen och skriverierna om Vm har också vart fantastisk i Finland, och media runt innebandyn och landslaget och Vm har fyllt sida upp och sida ner i samtliga dagstidningar.
Frågan är, VISSTE SAMTLIGA SVENSKA DAGSTIDNINGAR ENS OM ATT DET VAR VM?ALL STAR TEAM 2010

MV: Thomas Kafka – Tjeckien
DF: Rasmus Sundstedt – Sverige
DF: Juha Kiviletho – Finland
C: Mika Kohonen – Finland
F: Matthias Hofbauer – Schweiz
F: Tero Titu – Finland


 
ALL STAR TEAM , VM 2010, Finland, Helsingfors.
 


MEST VÄRDEFULLE SPELARE under turneringen:
MIKA KOHONENGRUPPSPELSMATCHER:
24 stycken totalt under VM
SLUTSPELSMATCHER: 19 stycken totalt under VM


SNABBASTE MÅLET I VM:
 4 (!!!!) sekunder, Atis Blind, Lettland. Målet gjordes i matchen mellan Lettland och
Estland under slutspelsrundan.


Atis Blind, Lettland, målskytt efter 4 ofattbara sekunder, detta i matchen
mot Estland.FANTASTISKA STRAFFAR:
Runar Snellinger, Norge! Säger bara … oj oj oj oj oj , vad läckert det var!


MEST SPELTID
utav samtliga spelare i VM totalt sett: Andris Malkavs , Lettland. Var inne på banan och spelade totalt sett 170 minuter och 50 sekunder i VM.


HÖGSTA
speltidssnittet under VM hade tvillingarna Mucha, Dominic och Manuel, från mitt egna Tyska landslag. De spelade i snitt varje match ca 32 minuter totalt.

SNÖKAOS var det under hela VM! Snöade konstant från det vi anlände den 2 December tills det att vi lämnade Helsingfors. Men det gjorde inget då busschaufförerna visade rena "rallymästarklasser".
Snöskottare och plogbilar var det dock ont om, HADE DE SEMESTER?

 _________________________________________________________________


Nu lägger vi VM 2010 bakom oss och blickar framåt mot andra "innebandyäventyr".
Fast visst kommer det inte bli riktigt samma känsla att följa folk som både spelar, tycker eller agerar bloggare eller skribenter i lägre divisioner. Dessa vill ofta glänsa hur duktiga och bra de är, detta utan att veta hur egentligen innebandyn "fungerar och verkar på riktigt".

Men bara att leva i detta och jobba vidare, vidare mot nya mål, och kanske ytterligare ett VM, VM 2012 i Schweiz.


Tack Finland, Tack till alla underbar press och media där, Tack innebandymagazinet för bra uppdatering under VM, Tack Stefan Edberg för bloggandet under VM, Tack Hotel Best Western för fantastiskt boende och service, Tack till våran fantastiska Teamguide, Tack Tyskland och hela organisationen med flera .... Det var fantastiskt roligt VM och många minnen tar man med sig även denna gång!


END and OUT ...................  

 


VM 2010: Avslutningsbloggen

VM FINLAND 2010


Lördag  11 December

Då var det snart dags för avresa hem till Svensk mark igen, matchen om 3:e pris spelas precis i Hartwall Arena och efter det så är det endast en enda match kvar på detta VM, finalen mellan Sverige och Finland.

Vad kan man förvänta sig utav den matchen månne tro?

Jag hoppas i alla fall att mitt tips egentligen slår helt fel, detta då jag faktiskt tyvärr tror att Finland tar hem finalmatchen ganska enkelt.


Dagens Hartwall Arena rapport säger att det är totalt slutsålt inför VM Finalen, vilket faktiskt skulle innebära nytt rekord i VM publik för en match. Den förra är från 1996, VM i Sverige, final i Globen, och 15106 innebandytokiga supportrar på läktaren.
Kanske ett par tusen nyfikna också som då egentligen faktiskt undrade vad det var för en sport som kommit från ”ingenstans” och blivit så stor på kort tid.

Får se senare idag vad publiksiffran hamnar på här i Finland och Hartwall Arena Center.Kall utanför Hartwall Arena Center men inne i hallen kokar det av värme.

Tänkte nu summera lite saker som skett, hänt eller bara saker som för tillfället smugit sig på i tankarna nu efter alla dessa goda VM dagar.


Skriver ner detta nu innan Finallagen skall starta sin uppvärmning, mitt under prisutdelningen där Tjeckien till slut drog längsta strået och fick med sig en bronsmedalj. Enkel seger blev det med hela 9-3!


COACHTID OCH MATCHTID

Det har under detta VM, och som alla andra egentligen, blivit massor massor och massor utav innebandytid. Men vad skulle man annars förvänta sig, är ju på ett innebandyVM.

1030 minuter innebandy (Effektiv speltid) i Arenorna har det blivit, så en hel del innebandy har man fått se eller coachat med andra ord.

Arenatiden med samlingar, teoripass, mat och press vågar jag inte ens räkna ut.


Mycket taktiska noteringar och spelutvecklingsdelar har det blivit.


SNÖKAOSET I HELSINGFORS

Enligt rapporter har det inte snöat så här mycket på över 100 år i den finska huvudstaden.

En taxichaufför igår, som vi åkte med hem från Hartwall Arena Center till vårt hotell, menade dock på att de aldrig någonsin tidigare i finsk historia har kommit mer snö än det gjort under dessa innebandyVM dagar.

Plogbilar och snöskottning är i vilket fall inget som verkar vara högprioriterat här i Finland, detta plogbilarna vart näst intill omöjliga att finna ute på vägarna.


Tur att busschaufförerna hållit så bra körklass, annars hade nog flertalet lag inte nått till spelhallarna eller träningshallarna här i Helsingfors.MATCHERNA OCH TAKTIKEN

Har varit roligt att under VM studera lite hur en del andra coacher jobbar samt hur de använder sig utav taktiska metoder i matcher.

Många har väl säkert skapat sig uppfattning och omdömen om mig också, men det är sådant man helt enkelt får ta. Det är ju en del utav att vara på plats och leda ett landslag under ett VM.

Från match till match gäller det att vara väl förberedd, ha en tanke med allt man gör samt också vara beredd på att förändra när det väl gäller.

Att ha förberett sig för vissa situationer är viktigt i sin coachning samt också att varje spelare får klara instruktioner vad som skall ske och gälla.


Tycker att vi med Tyskland gjorde det vi kunde under VM och använt oss utav de taktiska modeller som vi faktiskt kunde. Matchen mot Sverige får väl vara ett undantag där man som coach ändå matade spelarna med taktiska direktiv men där det ändå inte gick fram på många håll.

Vi bad om ursäkt för en dålig insats mot Sverige och skulle självklart ha spelat bättre än vi gjorde, även om matchen egentligen inte betydde så jättemycket för Tysklands landslag.

 
Mycket taktik, taktiska direktiv samt spelutvecklingsdelar har det blivit.”NATIONALSÅNGSRINGEN”

Var lite skeptisk innan VM i Finland till det nya sätt man skulle stå uppställd på samt vandra in på i hallarna innan nationalsångerna spelades.

Att lagen också skulle stå i en ring när hymnerna dånade ut i hallarna kändes också skumt till en början, fast det berodde nog mer på att man alltid vart van vid de stilrena raka leden.

Nu efter att VM är över erkänner jag att mina skeptiska tankar kring detta har förändrats och jag tycker faktiskt att ringuppställningen är lite nymodern och fräck. Så här skall innebandyn fortsätta tycker jag faktiskt.

 
"Nationalsångsuppställningen" har man fått vänja sig vid under VM. MITT VM:S ALL-STAR TEAM 2010, HELSINGFORS

VMs All-Star Team kommer snart att presenteras i Hartwall Arena Center, men jag gör ett försök i att skapa MITT EGET All-Star Team lag, detta med grundläggande fakta på hur spelarna har spelat genom samtliga de matcher man sett, vart på eller tittat på under kvällstimmarna på datorn.

Några utav killarna från min All-Star femma kommer förmodlgen till 100 procent med i det så kallade ”Världslaget”, men kan också vara någon som jag kanske framhåller för hårt.

Hät följer i vilket fall min lista:

MÅLVAKT:
Jarkko Saastamoinen – Estland
Visserligen är både Sveriges Patrik Jansson stabil i VM och som alltid Tjeckiens målvakt Thomas Kafka.
Men utan sin ”superhero” i mål så hade inte ens Estland tagit sig vidare från gruppspelet.
Jarrko Saastomoinen höll sedan också på att sänka Tjeckien i kvartsfinalen, detta genom att nästan totalt spika igen sin bur. Denne målvakt har i alla fall övertygat mest på mig under VM.


BACKPAR:
Rasmus Sundstedt – Sverige
Tycker att Rasmus gjort ett kanon VM och att han både kunnat prestera i anfall och försvar har vart kul att se. Tycker faktiskt att han vart den klart bästa backen i Sverige samt också totalt sett en utav de klart bästa i truppen hittills.
Extra kul var det att sitta i samma presskonferens som denna fantastiska innebandyspelare vid det speciella intervjubordet på pressvåningen i Hartwall Arena Center.

Juha Kiviletho
– Finland
Har varvat riktigt bra saker med en del mindre bra i VM hittills, men när han glänser till är han fantastiskt på att läsa av spelet, vinna boll samt slå precisa passningar.
Denne back har en spelkvalité utöver det vanliga och är otroligt viktig för Finlands innebandylandslag.

CENTER:
Mika Kohonen – Finland
Ja vad ska man säga, finns verkligen INGEN som ens är i närheten, Mika har verkligen ALLT!


Forwards:
Tero Titu – Finland
Blev ju mer eller mindre ikonförklarad efter VM finalen i Tjeckien 2008. Han har vart en otroligt bra offensiv spelare under de finska matcherna vi sett, och skapar alltid, verkligen alltid, oreda i motståndarnas zon. Grym positionsplacering och snabba kvicka avslut.

Mathias Hofbauer
– Schweiz
Vart riktigt bra under VM och den som faktiskt fått bära Schweiz på sina axlar lite. Självklart skulle man vilja att han presterade mer, men resten utav laget måste också kunna höja sig extra i vissa lägen. Mattias är en klasspelare och är en utav de stora innebandyprofilerna i världen.
Tror inte han kommer med i årets All-Star Team som VM-gruppen kommer att presentera.NÅGRA UTAV DE VIKTIGASTE SPELARNA FÖR SIN LAG
(Ej de 4 toppnationerna inräknade)

Spelare som jag anser har vart otroligt viktiga för sina landslag under detta VM i Finland.
Har sett mycket matcher under VM och har fått fram några namn som verkligen presterat, alla på lite olika sätt.


Jarkko Saastamoinen
– Estland  (Målvakt)
HELT OUTSTANDING!
Utan honom hade Estland haft en hel del problem i sitt defensiva spel.

Mattias Mikulski
– Polen  (Back)
Polens ”big star” och en som alltid presterar och jobbar stenhårt. Har ett bra avslut och är den spelare som ofta avgör matcher på egen hand.

Fredrik Holtz
– Tyskland  (Forward/Back)
Spelat både forward och back i VM och presterar alltid när Tyskland möter lite ”bättre” nationer.
Används väldigt mycket i Tysklands spel och har mycket speltid på banan.
Ett par grymma mål av världsklass under de VM matcher han spelade i.

Runar Snellingen
– Norge  (Forward)
Kanske inte den spelare man först tänker på i Norge, finns ju en del andra, men denna speciella straffläggare för grannlandet har visat prov på straffar som man bara suttit och njutit åt, eller rättare sagt ställt sig upp i hallen och applåderat.
Fick till exempel Sveriges målvakt Patrik Jansson att ”köpa korv på läktaren” under sin straff mot Sverige.

Henrik Talme
– Estland  (Forward)
Viktig offensiv länk för sitt Estland och har mycket boll samt skapar massor utav oreda för motståndarna i deras defensiva zon.

Atis Blinds
– Lettland  (Forward)
En forward som håller hög internationell klass. Skulle enkelt kunna spela och genomföra en riktigt bra säsong tror jag i så väl Svenska SSL som NLA i Schweiz eller Finska högsta ligan.
Lär nog bli attraktiv på marknaden efter detta VM.


HARTWALL ARENA CENTER
Kanonarena som man fått tillbringa mycket tid i under dessa VM dagar, kanske till och med lite för mycket.
Härlig Arena dock att både vara åskådare i och att vara där nere i ”hetluften” på golvet.

 
Enda minustecknet som man fått uppfattning om utav många åskådare i Arenan är att flera supportrar från olika länder tycker att utrymmet för benen när man satt sig ner är alldeles för litet.


DOMARSTANDARDEN
Många domare har blivit rejält sågade i detta VM, och kanske också en del med all rätt faktiskt.
Att det Schweiziska domarparet  får döma denna VM final känns lite konstigt, de har verkligen vart virriga under flera matcher jag sett och som de dömt.
Men eftersom det är Finland och Sverige i final så får ju inget par från dessa länder döma finalen, vilket så klart gör valet enklare utav att tillsätta Schweizare på denna post.


BÄSTA MINNENA FRÅN DETTA VM 2010

HUR MYCKET goda minnen  som helst men behöver smälta mycket i några dagar igen och ”landa i verkligenheten” hemma på Svensk mark.


Nu säger vi God Natt bloggen och Final i Hartwall väntar …….


/Micael Svensson, VM 2010 Finland


VM 2010: Fredag 10 December

VM FINLAND 2010


Fredag 10 December


Konstaterar precis att tiden här i Helsingfors gått ofantligt snabbt, vart blev den av egentligen?
Startade min innebandy "VM-resa" torsdagen 2 december, och det var otroliga 9 dagar sedan.
Imorgon är sista VM dagen och sedan hemfärd till potatisen och caféernas stad igen, Alingsås.

En fundering till jag har är hur många som egentligen faktiskt inte kan ta sig hit till Helsingfors, men som ändå har biljetter?
Verkar fortfarande vara många flygrutter till Helsingfors som fortfarande är inställda.Hartwall Arena var idag ändå rätt bra tryck i och det var kul att stämningen höjdes lite extra idag.
Ljudnivån under Finlandsmatchen mot Tjeckien var otrolig, och man kan nästan undra om det på förhand var bestämt att Tjeckien skulle göra första målet.
Det var ju faktiskt det utan tvekan bästa som kunde hända i den matchen.
Finland fick ju på det viset med sig hela arenan i jakten på kvittering och ledningsmål, vilket var grymt härligt.

Ljudet från Vovozelas i hallen är väl kanske ibland litye väl irriterande för många tror jag, och visst kan jag tycka att det skall bli skönt att komma ifrån det ljudet, men tycker samtidigt att det finns en liten tjusning i det hela.
Blir ganska stämningsfullt också, i mitt tycke vill säga, även om andra nog inte delar min mening där.Blåa Vovozelas skall det så klart vara i Finland och Hartwall Arena.


Såg idag i Hartwall Arena Center bland annat matchen mellan Norge och Ryssland, och fick på så vis åter lyssna till den mäktigaste nationalsången i världen, nämligen Rysslands.

Det härliga i den matchen var annars att den norska landslagsspelaren Willy Fauskanger faktiskt nu är den spelare i VM som har målrekord för VMspelare samt även poängrekord.
Kul att en spelare från ett annat land än de fyra ”stornationerna” inom innebandy faktiskt är innehavare utav 2 rekord nu.
Norge vann för övrigt matchen med 11-6, och möter imorgon Lettland i en placeringsmatch om position 5-6.


Nu har en hel del spelare från mitt kära Tyska landslag faktiskt redan begett sig hem, men min hemfärd blir alltså senare imorgon kväll.
Det sista vi gjord tillsammans med hela landslagsgruppen var idag att vi samlade ihop samtliga spelare för ett så kallat ”tackmöte".
Här berättade jag hur jag upplevt VM och sedan hade spelarna fått lite frågor att fundera på under gårdagens nattimmar som vi också gick igenom med dem.
Efter detta höll en del spelare lite korta tacktal samt att några hade lite extra frågor kring framtiden och landslaget, frågor som jag helt och hållet inte kunde besvara helhjärtat på faktiskt.Tyska landslagsbänken i Hartwall Arena Center. Om det blir något mer
coachande för Tyskland kan jag inte svara på i dagsläget.


Vi får som sagt se om jag kommer att jobba vidare med Tyskland, eller om det blir ett annat landslag. Har i alla fall bestämt mig för att det med största sannolikhet faktiskt ändå får bli ett VM till, VM i Schweiz 2012.
"Landslagskontraktet" är i alla fall utgåmgsdatum på och nu är man "free again".

Visst så suger känslorna också för kanske 2 VM till, detta då VM 2014 faktiskt kommer att spelas i Göteborg, vilket känns otroligt kul och stimulerande.
Men där skulle jag nog också kunna tänka mig att hjälpa till på annat sätt, press eller Teamguide hade vart kul faktiskt.
Intervjua har man ju inga problem med, engelskan är bra och innebandykunskapen får man väl också se som ganska hög.
Just Teamguidebiten skulle vara kul också, detta med främst tanke på att jag då kan värdnationens Sveriges språk, vet hur ett VM fungerar samt faktiskt också skulle kunna jobba med länder som talar både Tyska eller Engelska, så den rollen hade fungerat bra för mig tror jag.

Vi får väl se hur och vad det blir så småningom ………..Finlands match i hallen idag var det magnifik stämning på och den var skön att se och höra på från platsen jag hade, perfekt syn och lätt att hänga med i varje situation.Finland och Tjeckien på väg in i Hartwall Arena Center för semifinal
i VM 2010. Strax efter nationalsångerna fylldes arenan av mångder
utav merparten innebandytokiga finnar.


Sverige är klart att man ju alltid håller på som svensk, och gläds med segrar, men känslan så här på kvällen är fortfarande att jag lider med Schweiz, de kunde faktiskt lika väl vart dem i finalen imorgon.
Den andra semifinalen vanns med andra ord utav Sverige, detta efter en riktig rysare.

Kul att Schweiz bjöd upp till en riktigt bra kamp och till och med hade greppet om Sverige ett tag.
I detta skede utav matchen då Schweiz verkligen spelade upp sig rejält, och bjöd på riktigt bra innebandy, klev Sveriges segervapen fram, den ”speciella” målvakten Patrik Jansson, och vilken match han gjorde sedan, han var verkligen kung i Hartwall Arena Center.

Det roliga är också att följa denne herr Jansson hela vägen genom uppvärmningen, den totala fokuseringen han har under matchen samt hur sjukt laddad denna kille är hela tiden.
Bara detta var nog värt entrépengarna för de som idag anlände till Helsingfors och fick betala sina Arenabiljetter.

Patrik Jansson bar Sverige till ”himmelen på sina vingar”, och han var faktiskt Gud själv!

Sverige – Schweiz 3-2 och den utan tvekan svettigaste innebandymatchen under detta VM 2010. Tror till och med det fanns publik som svettades mer än spelarna där ute.

Vilken spänning och vilken dramatik det faktiskt var.


 
Sverige mot Schweiz i Hartwall Arena Center, fredagen 10 december.Nu börjar det bli sent igen och det är faktiskt dags att lägga ner huvudet på kudden.


Ännu en VM dag i Helsingfors är över.


God natt där ute i kylan  …… Wherever you are ……../ Micael Svensson, VM 2010 Finland


VM 2010: Torsdag 9 December


VM FINLAND 2010Torsdag 9 December

Nu är det slut, eller nu börjar det …….

Rubriken får väl egentligen tala lite för sig själv, allt handlar ju faktiskt egentligen om hur man ser på detta med innebandy VM 2010 i Finland.

För alla de lag som deltagit så har nu VM slutat för de flesta och kvar på schemat under morgondagen (Fredag 10 December), samt under lördagen, är endast några placeringsmatchen samt semifinalerna och Finalen.
Många anser att det är nu VM startar på allvar, detta medans det för de lag som åkt ur så har hela evenemanget precis avslutats.

Skall bli kul att se hur många personer som faktiskt missar semifinalerna eller finalen, detta på grund utav inställda flygplan på grund utav strejk, snåkaoset och de hårda vindarna.
Känner redan folk som står på 2 olika flyglatser och bara väntar på att få komma iväg.


Visst så blir det för många lag nu bara besök i Hartwall Arena Center på grund utav att de är åskådare, men det handlar väl ändå nu om hur mycket man kan ta lärdom utav matcherna genom att se de matcherna som är kvar, sitta och skriva ner lite hur de lag som spelar jobbar samt bevaka lagen lite extra.
Detta är ju också en väldigt stor utvecklingsprocess för många.
Tyskland mötte Polen i sin sista VM match i Finland, Helsingfors, 2010.


Mycket har hänt denna dag så därför ramlar bloggen in sent.
Tyskland har idag nämligen spelat sin sista match i VM i Finland 2010, detta mot Polen i Hartwall Arena, och olyckligtvis så förlorade vi denna match i SD (Sudden-death) med 5-6.
Konstigt var det egentligen att vi förlorade för känslan var faktiskt god genom hela matchen, detta även om det så klart insmög sig en viss nervositet då motståndarlaget Polen laddade för skott på vår planhalva mellan varven.

Varför nervositeten för skotten infann sig handlar mycket om att våra två målvakter inte haft någon speciellt bra turnering, i mitt tycke, och det har för vår del trillat in alldeles för mycket mål bakåt.
Tycker att detta är synd då vi faktiskt offensivt ofta skapat mycket, gjort det vi kunnat och även i de mittcentrerade delarna har vi jobbat hårt och bland annat vunnit mycket boll.


Våra matcher i VM, detta mot Australien, Sverige, Estland, Italien och Polen har alla vart givande på olika sätt, men också lite negativa i viss bemärkelse
Mot Sverige exempelvis så lyckades vi inte alls stå upp så bra som jag ville och förväntade mig att vi skulle och kunde gjort bättre ifrån oss, här var det näst intill platt fall faktiskt.

Estlandsmatchen var riktigt bra och om man pressar så som vi gjorde och skapar så mycket under denna match så är det väldigt tungt att förlora den.
Detta när det faktiskt mer eller mindre bara handlade om ett enda lag i period två och tre.
Men med massor utav stolpträffar samt även också många briljanta målvaktsräddningar utav den Estländske målvakten, vilket han skall ha kred för, så satte dessa saker stopp för vår vinst mot ”Eesti”.
Hade vart riktigt kul att tagit sig vidare där och fått spela kvartsfinal mot Tjeckien, detta då jag tror vi hade kunnat haft en chans mot dem.

Italien och Polenmatchen var också ganska bra matcher, speciellt Italien där jag tyckte att fokuseringen innan matchen var riktigt bra, och det kändes att killarna som spelade matchen, många i alla fall, var riktigt väl förberedda och taggade.

I denna match så kom inte vår första och andra lina till speciellt mycket, men då var det skönt att se spelglädjen och det taktiska spelet som tredjeformationen visade upp.
De vann faktiskt matchen åt oss denna gång, den andra landskampssegern i rad mot Italien faktiskt, och detta efter att det aldrig vart någon seger mot ”fotbollslandet” tidigare för Tyskland.
Nu har Tyskland ett litet övertag där och med 2 segrar på mindre än 4 månader efter varandra så känns det riktigt tryggt och bra.


 
Tyskland på väg till Hartwall Arena Center, detta för att ta sig an dagens
motståndare Polen.
 

Polenmatchen idag var faktiskt bra på många håll också, men tyvärr faller målen åter för enkelt in bakom oss.
Detta är något som Tyskland, de eventuellt nya förbundskaptenerna och förbundet, måste jobba med för att få till en taktiskt mer utveckling på detta.
Där måste faktiskt landslaget höjas en del och utveckling ske ganska snabbt.
Framåt finns det mycket gott, och i matchen mot Polen idag kan jag ju bara säga , Fredrik Holtz.

Vilket jobb denne spelare gör, vilket slit, vilken nytta och framförallt så är det han som är Tysklands hänförare utan någon som helst konkurrens idag.
Detta både i offensiv zon och defensiv zon.
Det är när han spelar på detta sätt som man förstår hur bra han faktiskt kan vara i SSL mellan varven.

Målet Fredrik trycker dit idag med är också en riktig delikatess, 5-4 ledningsmålet.
Fredrik snor bollen på vår egna planhalva, tar sig upp i mitten, tunnlar en spelare i Polen samt i nästan samma sekund som bollen rullar mellan benen på denna Polack så rundar han en annan motståndare som kommer till undsättning.
Efter detta tar han sig lite snett in i slottet från kanten, men avlossar ett dragskott innan den där riktigt bra positionen egentligen intagits. Detta dragskott sitter dock klockrent i målvaktens högra kryss, så inget att klaga på där inte.
Det är sådant här jag kallar KLASSMÅL!

Om Fredrik Holtz visade klass idag så lider jag i stället med broder Kristian Holtz.
Kristian var lite småskadad när vi kom till VM redan men han startade bra och det fungerade faktiskt utmärkt till en början.
När våran ”Kapten Krille” sedan kom in dumt i en närkamp i Estlandsmatchen så hög det till i hans fot igen och så fick VM avslutas där för honom.
Vi försökte verkligen in i det sista att få till tejpningar och stöd för att foten skulle hålla, till och med utav Sveriges "läkarteam", men under uppvärmningarna mot Sverige, Italien och Polen så kändes det redan där att det faktiskt inte skulle komma att fungera.
Klart att ”Il Capitano” förmodligen inte mår bra utav detta, och det gör att man själv tycker att det är en liten ”sorglig historia” som skapades.
Kristian är ofattbar viktig för hela laget, och för mig som förbundskapten.
Han är en lagmaskin och en kapten som alltid gör sitt yttersta och sådana spelare är faktiskt inte värda detta öde!Under sena kvällstimmarna på hotellet har vi nu gått runt på en del rum och haft lite samtal med en del spelare, detta i utvärderingssyfte för att se hur Tyska förbundet och landslaget kanske kan jobba ännu mer effektivare runt ett VM i framtiden.
VEM som kommer hålla i Tysklands landslag då är inte helt klart ännu, detta då mitt kontrakt går ut med Tyskland och jag själv har fortfarande inte funderat på en förlängning.
Har lite att ta ställningen till först om frågan skulle uppkomma under helgen, detta då jag är inbjuden till ett förbundsmöte bland annat imorgon med ordförande och idrottsprofessor Oliwer Stoll från Tyska förbundet, mötet sker här i Helsingfors i Hartwall Arena.
Hur det än blir så kommer jag avvakta mitt svar , detta då det också finns intresse från andra länder samt att jag också vill se lite hur man tänker med framtiden i Tyskland och dess innebandy.

Fast klart att det vore kul att få bygga upp ett landslag och en nations innebandy några steg, och sedan vara med och coacha landet under VM i Schweiz 2012.
Suget finns fortfarande, även om det blir mitt 5:e VM som coach då.
Vi får som sagt se vad som händer!Intervjuerna efter matchen i press och mediazonen idag gör att man också måste hylla en spelare som Matthias Mikulski, Polens kapten, vilken till vardags annars spelar i Caperio Täby FC. Där är det första säsongen för honom, detta då han säsongen 2009-2010 tog SM Guld med Storvreta IBK.
Mikulski erkänner att de hade lite tur i matchen och gratulerade Tyskland till en bra match men att turen idag mer var på Polens sida.

Att erkänna att man kan ha lite tur när man vinner ibland är inte så många som gör faktiskt, och därför skall han ha all kredit för detta.
Hade det vart VM fest under sena kvällstimmarna idag så hade det nog vart vi i Tyskland som fått bjuda Polens kapten på lite ”tyngre vätska” än den som intas på bänken i vanliga fall, detta då sådana uttalanden som killen gör bara kan hyllas.
Grattis Polen till segern över Tyskland, och nu jobbar vi båda länder bara på i godartad utveckling!Sverige fortsätter att ösa på i VM, och i dagens match mot Norge så blev matchen en kort historia, även om jag tyckte att Norge faktiskt stod för matchen behållning.
Vid ställningen 2-0 till Sverige i första perioden så får Norge straff, straffen läggs utav Runar Snellingen, och vilken straff han sätter.
Målvakten i Sverige är ”uppe på läktaren och köper korv”, som det så kul heter ibland i vissa fotbollsmatcher, och för de som fick se denna straff live från läktarplats så kan man bara ställa sig upp och gratulera.
För de som inte sett den ännu hoppas jag verkligen den snart kan finnas på youtube.Sverige mot Norge i Hartwall Arena Center, VM 2010 i Finland.Imorgon blir det till att spendera ytterligare en heldag i Hartwall Arena Center, men nu blir det faktiskt bara som åskådare på läktarplats.
4 matcher skall plöjas igenom tänkte jag och detta för att se om man finner lite användbara moment där för egen utveckling och framtid kanske.
Matcherna som skall ses imorgon är:


*Lettland – Estland
*Norge Ryssland
*Finland – Tjeckien
*Sverige – Schweiz


De två sistnämnda blir ju så klart de man lägger ner mest fokus på, men tror faktiskt att de första två också kan bli riktigt bra.

Ett är i alla fall säkert och det är att jag kommer att stå i Hartwall Arena Center och bara njuta utav Rysslands nationalsång, den vill man ju inte missa.
Har sagt det förr, men säger det igen, deras nationalsång ÄR utan tvekan den klart bästa nationalsången i världen och där får man känslor utav kamp, fight och ”team spirit”. Ordet MÄKTIGT etsar sig liksom bara fast som beskrivning på denna underbara hymn.


God natt där ute i kylan  …… Wherever you are ……../ Micael Svensson, VM 2010 Finland


VM 2010: Onsdag 8 December


VM FINLAND 2010Onsdag 8 December

Tiden har runnit på snabbt här i Finland, och nu var det faktiskt redan en hel vecka sedan allt drog igång på allvar i VM 2010, detta i ett kallt och snöigt Helsingfors.
Enligt rapporter vi fått så verkar det också som att det inte kommit så här mycket snö i den Finska huvudstaden på nästan 100 år.
Var väl ”perfekt” då att det anlände lagom till VM, detta då det näst intill oavbrutet från 08.00 på morgonen till klockan 00.00 på kvällen slussar innebandylag mellan hotell och Hartwall samt Energiaa Arena Center i bussar.

Något man kanske skall plussa, i alla fall här i Finland och under VM,  är alla dessa chaufförer som klarar av att hantera alla dessa "snökaosvägar". De som kört Tyska landslaget har i alla fall visat prov på stor körkapacitet och de slår våra svenska (i alla fall de jag mött) med hästlängder.
Hade de svenska busschaufförer jag vet om kört i denna snön, som de Finska gör nu, så hade det sluta illa, det kan jag lova.

Det andra man kan undra är ju faktiskt hur ”snöröjningen” egentligen fungerar i denna stad, vilket faktiskt är en huvudstad. Skottningen av vägarna verkar inte existera nästan och det var längesedan man såg en plogbil någonstans här i staden.
Hur skall detta sluta?Snö finns det gott om under VM
i Finland 2010.
Idag har det vart match mot Italien som stått på schemat, och en stabil seger inkasserades med hela 8-4.

Matchen handlade om ett avancemang till en sista VM match imorgon (Torsdag 9 December), en VM match som om den vinns bidrager till en bättre kvalplats i de grupper som spelar ett så kallat Europakval inför kommande VM 2012.
Denna avgörande match, vilken också gäller plats 9-10 i detta VM kommer att spelas mot ett starkt, skottvilligt och aggressivt Polen, vilket lär bli en tuff kamp.

Polen skall man ha respekt för även om de blandar och ger mellan varven så kan de ibland bjuda på en bra innebandy och har de en bra innebandydag så får Tyskland det tufft.


Matchen mot Italien kändes som vi hade koll på hela vägen från start till mål idag, och nu är det andra gången på kort tid som Tyskland slår ”fotbollsstöveln”.
Innan september 2010 så hade faktiskt aldrig Tyskland slagit Italien, men nu har man alltså 2 vinster under bara de senaste 4 månaderna, en seger i Nations Cup i Wernigerode, 6-4,  samt också nu då en seger i VM i Finland 2010, detta också med övertygande 8-4.


 
 Alla spelare i landslaget förbereder sig inför matchen på lite olika vis,
här ser vi bröderna Mucha under ett besök på et mer "privat ställe".
(Är det detta som kallas för att göra en "brödrapiss"!)8-4 segern kändes riktigt bra idag, framförallt då det var vår så kallade tredjelina som presterade i matchen denna gång. Den linan som egentligen bara skall gå in och hålla tätt och spela 0-0.
Nu fick vi igång deras rörliga anfallsspel, snabba passningsspel och då kom också målen.
I tredjeformationen spelade idag vår Finsk-Tyske spelare med den sköna namnet Willy Wunderlich riktigt bra och han skall plussas lite extra.

Willy gjorde en kanonmatch, fick göra sitt första landslagsmål under ett VM, hemma i ”sitt eget” boendeland dessutom, samt att han även pryddes med matchens lirare hatt efter matchen.
Riktigt kul för honom!Willy Wunderlich och hans formationskamrat Leander Stüble firar
ett utav formationens mål idag. Deras lina var klart den bästa i
Tyskland.


Imorgon väntar alltså nu Polen, och våra spelare har nog redan somnat in här på hotellet, bara bloggskrivande förbundskaptener som sitter uppe mitt i nätterna.Nu under sena kvällstimmarna har vi ledare även hunnit med ett ledarmöte, där vi funderade lite över morgondagen, truppen och lite också hur framtiden faktiskt kan se ut.
Morgondagens taktiska möte med landslaget kommer att handla mest om:

*Hur vi skall få stopp på Polens skytte
*Hur vi löser markeringsspelet och positionsspelet i egen zon
*Vilka taktiska spelmoment vi lyfter in i vårt anfallsspel
*BP och PP momenten

Tror att det blir en rejäl tuff match mot de imorgon rödklädda Polackerna. De har faktiskt de senaste matcherna vi sett dem visat en bra fart, en god vilja och ett ganska stabilt tryck i spelet.
Tyskland måste spela på topp, lyckas få ordning på sina taktiska moment samt också ha lite tur med sig om en vinst skall inkasseras, fast klart att jag tror på detta stenhårt.
Tror alltid på det jag gör och att man kan göra sitt yttersta i alla situationer!
Efter vår vinst idag över Italien med 8-4 så blev det press och mediaträffar och sedan middag i Hartwall Arena Center.
Det var också en hel del press och mediasamtal innan denna Italienmatch, här under denna text ligger en länk till en utav intervjuerna från dagen i Hartwall Arena:

* Notera att för er som jag lovade att trycka på att Sverige är det världsledande innebandylandet i världen och det bästa innebandylandslaget i världen så håller jag detta fortfarande.
Har (lite fult) sagt det vid varje tillfälle, lite för att se någon reaktion på Finsk media också, men ingen verkar ha reagerat, så man undrar lite om inte Finland ändå känner lite större rädsla för Sverige denna gång, mer än senast i Tjeckien 2008.

http://magicalgames.fi/en/news/video-german-coach-italy-has-always-been-hard-opponent-play-againstEfter middagen och pressamtalen stannade ungefär hälften utav laget kvar för att se Finland möta Lettland, en match som startade lite märkligare än vad vi hade trott.
Lettland tog nämligen ledningen i matchen och hade ett ganska bra tryck ett tag.
Så klart tog Finland över mer och mer ju längre matchen gick, men Lettland överraskade faktiskt till en början och visade god "fighting spirit".
Tycker faktiskt att Lettland alltid försöker stå upp bra och är ett fysiskt, tufft och bra spelande landslag som gått framåt mycket de senaste åren. Det ser man främst på deras goda VM resultat och placeringar.
Finns alltid med ”där bakom de bästa” hela tiden.

Finland vann tillslut matchen mot Lettland med hela 12-2, men det satt ändå hårt inne till en början.Efter en trög inledning "växlade" Finland upp och vann till slut matchen
mot Lettland med hela 12-2.


Fortfarande så får man ändå imponeras utav MIKA KOHONEN och TERO TITU, de spelar i samma formation och hade förmodligen kunnat finna varandra i en nedsläckt hall eller med ögonbindel för ögonen.
Säger det som jag sagt de senaste åren en gång till, och detta kan jag upprepa hur många gånger som helst, MIKA KOHONEN är UTAN ATT TVEKA fortfarande världens bästa innebandyspelare.Vad som retar mig mest i detta skedet under kvällen är att Estland faktiskt hade bud på att slå ut Tjeckien och ta sig till Semifinal, och en säkrad plats i nästa års VM 2012 samt chans på medalj här i Finland.
Var ju inte så imponerad själv utav Tjeckien när vi mötte dem med Tyskarna i landskamper i Tjeckiska Plzen. Visserligen förlorade vi då med 4-8, men då spelade faktiskt hemmalaget Tjeckien med sitt bästa material och Tyskland utan sina svenska målspottare och lagjobbare samt att en del Schweizspelande tyskar också fattades.
Trodde verkligen att om vi hade fått möta dem här i VM i en kvartsfinal hade vi kunnat rå på dem. Så när jag fick frågan idag utav en tysk mediakille hur matchen mellan Estland och Tjeckien skulle gå så sa jag att det inte var omöjligt med Estnisk seger, vilket visade sig sedan också stämma ganska bra.

Esterna lästa av Tjeckien bra och vann klart överlägset den taktiska kampen lagen emellan.
Nästan synd att landet sedan förlorade på straffar.
Nu blev det då i stället som alla förutspått, Tjeckien i semifinal och Estland får försöka spela till sig en plats mellan 5-8.Avslutar denna dagens bloggtext med ett bildbevis på att det på de Finska chipspåsarna faktiskt står Megapussi eller Minipussi, vilket så klart är väldigt kul. Har ju fått några mail om detta på personer som vill ha bildbevis.
Här kommer beviset:Chipspåsarna finns både i varianterna Minipussi & Megapussi.

Tror att samtliga tyska spelare nu har köpt med sig åtminstone en påse var hem till Tyskland igen, detta som ett kul minne. Chipspåsarna i den livsmedelbutik som ligger i närheten utav vårt hotel tog till och med slut idag.Imorgon väntar alltså Polen, och en repris på VM-Finalen i B-poolen 2008 i Tjeckien.
Förra säsongens svenska mästare och Storvreta IBKs spelare, Fredrik Holtz och Matthias Mikulski (Spelar denna säsong med Caperio Täby FC), står åter inför en ny kamp, detta emot varandra.


NATIONALSÅNGERNA
Det blir ju en och annan nationalsång under VM som man lyssnar till, både från coachområdet eller från läktarplats.
Håller här med Svenska Innebandymagazinets krönikör och skribent Magnus Fredriksson att den Rysska nationalsången är utan att tveka den klart bästa och mäktigaste utav samtliga som spelas här under VM, och i mitt tycke världens bästa "National Anthem".

Sänder här en länk så ni kan lyssna själva som inte har riktigt koll på vilken jag menar (Fy skäms för detta!):
Engelsk text ligger även med som översättning om någon vill roa sig med att översätta den.

http://www.youtube.com/watch?v=AOAtz8xWM0wGod natt där ute i kylan  …… Wherever you are ……../ Micael Svensson, VM 2010 Finland


VM 2010: Tisdag 7 December


VM, FINLAND 2010


Tisdag 7 December


Tisdag 7 December drar mot sitt slut och förhoppningsvis lyckas jag INTE hålla tiden denna gång för att få in bloggen innan klockan passerar 00.00, hemma i Sverige (01.00 Finsk tid).
Förmodligen kommer vi nog snarare nu att hamna på tiden 01.15 Svensk tid.

Det har varit en händelserik dag för Tysklands landslag och för mig som Förbundskapten.

Dagen började med en liten längre sovstund men efter detta så var det dags att sätta sig in i sina noteringar, antecknigar och taktiska detaljer igen, detta då dagen skulle komma att bjuda på match mot självaste Sverige.
Mycket som skulle tas upp på det taktiska morgonmötet med landslagsspelarna, detta då vi "sparat en del" från kvällen innan.
Man vill ju inte mata spelarna med för mycket taktiska detaljer på en och samma gång.


Mötet vi sedan genomförde fungerade bra och de flesta verkade hänga med på allt det som vi talade om.
Ibland undrar man faktiskt om alla verkligen hänger med och förstår, kanske faktiskt så att man presenterar aningen för mycket taktiska moment ibland.
Men skall alla i landslaget jobba mot samma mål i rätt utvecklingssyfte ,samt också samtidigt kunna hänga med de andra landslaglagen man möter, så är ju just de taktiska momenten viktiga, annars tappar man en stor del utav hela utvecklingsprocessen.

Matchen mot Sverige spelades i Hartwall Arena Center, och sändes även i TV i Europa, bland annat Tyska Eurosport, och Eurosport 2.
Synd att vi inte kunde visa dem lite mer utav hur Tysk innebandy faktiskt har gått framåt bara, nu blev det tyvärr i stället en match där målen rullade in alldeles för enkelt bakom våra målvakter.

Visst så spelade vi på samtliga spelare under dagens Sverigematch, och målvakterna stod halva matchen var, men ändå skall vi faktiskt kunna stå upp bättre än vad vi gjorde och resultatet 1-21 är inte acceptabelt någonstans alls.
Visserligen så spelade vår första formation Med Kristian Holtz/Manfred Berzel, Janik Pfeiffer, Peter Dietel, Magnus Gaude och Fredrik Holtz starka 0-1 i matchen, och detta under hela 60 minuter.
Tycker faktiskt att detta var riktigt starkt, och de spelare i den formationen bör få lite extra berömmelse utav mig.
Kristian Holtz plockade vi redan bort efter första perioden, detta då han fick känningar utav sin fotskada.Förstafemman, vilken i dagens match mot Sverige var Tysklands klart
starkaste "vapen", detta då de spelade 0-1 under matchen 60 minuter.
Ett styrkebesked som gav dem höga betyg utav oss coacher.Tyskland får nu tället ladda om och lägga den största fokusering på Italienmatchen imorgon (Onsdag 8 December), klockan 14.45 i Hartwall Arena Center, något som vi faktiskt även tog upp redan under vårt så kallade Sverigeteoripass.
Sverigematchen var ju så klart i fokus men Italienmatchen är ju ändå den match vi verkligen MÅSTE vinna för att ta oss vidare till kvalificeringsrunda 2 utav kvalspelsplatserna inför kommande VM.
Det var också detta som var lite utav en anledning till att vi nyttjade samtliga spelare under Sverigematchen, först för att alla skulle få glädjen i att ha fått möta det världsledande innebandylandet, men också då för att rulla på många spelare så man sparade en del energi inför mötet med Italien.Taktikdelen som vi jobbat fram inför matchen mot Sverige och med
specialpunkter som jag ville skulle fungera.
Tyvärr visade sig detta inte alls ge utslag, även om flera punkter ändå
fick godkänt.


Efter matchen mellan Tyskland och Sverige så blev det mycket medial tid för både en del spelare samt mig som förbundskapten.
Först hamnade vi i den så kallade "mixade zonen", mediazonen, och efter detta följde en presskonferens på pressens egna våningsplan.
Från Tyskland så var det jag och spelaren Dominic Mucha som deltog och från Sverige förbundskapten Kent Göransson och spelaren Rasmus Sundstedt.

Blev en ganska trevlig intervjudel och jag önsklade också Sverige lycka till i vidare spel i turneringen samt beklagade också att vi inte med Tyskland kunde bjuda upp bättre i matchen.


 
På väg upp till presskonferensen, detta efter att innan
tagit mig en kort stunds samtal med några "reportrar"
i den "mixade zonen".


TYSKA AMBASSADEN BJÖD IN TILL LUNCHBUFFÉ

Innan matchen mot Sverige fick hela den Tyska landslagstruppen och lagledningen vara med om en trevlig tillställning.
Tyska Ambassaden i Helsingfors hade bjudit in landslaget till stor Lunchbuffé, vilket så klart var väldigt uppskattat.
De ambassadsansvariga personerna, vilka fanns på plats under måltiden, var riktigt trevliga och det var en avslappnad och skön stund nere i en liten finare matavdelning inne på en restaurang i de centrala delarna utav Helsingfors.

Inte alltid som ett landslag får uppleva detta med att Ambassaden faktiskt uppskattar ett innebandylandslag och att de visade högt intresse för sporten. Kanske hade finsk reklam och all den innebandypublicitet som vart i Finland nu innan VM inspirerat Tyska Ambassaden i Helsingfors en del?På specialinbjuden Lunch av Tyska Ambassaden i Helsingfors.HARTWALL ARENA CENTER
För egen del blev det en massa tid även denna dag och kväll i Hartwall Arena. Ankom till hallen idag klockan 13.20 och lämnade Arenaområdet strax efter klockan 22.00.

Efter våran match med Tyskland mot Sverige så hade vi middag i hallen tilsammans med hela laget och efter detta så stannade jag och en utav mina assisterande ledare kvar i Arenan, detta för att invänta det andra så kallade WFC 2010 Tactical Meeting Two.

Under tiden vi inväntade detta så passade vi på att se matchen mellan Finland och Ryssland, och kunde konstatera rätt snabbt att formationen framåt med Mika Kohonen som center och Teru Titu och Rickie Hyvärinen som forwards var aningen vassa, och utan tvekan den bästa trio i offensiv zon jag sett hittils under VM.
Vem över huvudtaget skall kunna rå på dessa 3 "superstars"?
Kanske man skulle döpa om denna trio, och plocka första bokstaven i varje spelares efternam, till KTH-trion, vilket i så fall skulle få stå för:
* KÄNSLA
* TEKNIK
* HÄNFÖRARE

I vilket fall så var det kul att se denna match, detta även om det för Finlands del också rann iväg en del idag.
Frågan är också om inte den nu mera för mig kallade KTH-trion utan tvekan är världens bästa offensiva trio, vilka skall annars kunna mäta sig med dem?Finland slog tillbaka Ryssland i Hartwall Arena, detta med hela 14-2.


Det andra Tactical meeting som genomfördes under VM blev en lite kortare historia, och det var mest ett möte för att checka av hur lagen hade upplevt det hittills, om det fanns synpunkter på vissa saker samt vilka tröjfärger lagen skulle spela i under kommande dagar.
Blev även en del mediainformation samt information om nya transportscheman med mera.


BASTU OCH POKERSPEL
Under tiden som vi två ledare befann oss i Hartwall Arena, detta tillsammans med vår så kallade Team Guide, så hade spelarna ett par olika saker att göra på hotellet.
Gymmet kunde nyttjas eller bastuavdelningen samt att en liten avdelning med bord och fåtöljer fick bli en pokeravdelning. "Pokergänget" samlat i pokeravdelningen under kvällstimmarna på
Best Western Hotell.BASTUBAD INGET FÖR TYSKAR
Willy Wunderlich, vilken är vår så kallade Finsk-Tysk skrattade vi gott åt när vi kom tillbaka efter "Tactical Meeting Two", detta då han förklarade att de andra spelarna som gjort han sällskap i Bastun inte riktigt hade det som krävdes för att sitta där inne.
När Willy öste på med vatten så de där varma ångorna steg så var det flera spelare som lämnade basturummet, och när sedan ytterligare en omgång vatten skulle hällas på då stoppade lagkamraterna Willy....hahahahaha.....

Kändes som det finska blodet i Willy är ganska finskt ändå och det tyska blodet i de andra spelarna som fanns inne i bastun inte riktigt hade någon bastuvana direkt i alla fall .... hahahahaha ....


KAN MAN SKRUVA EN INNEBANDYBOLL?
Mest noterbara från dagen är väl inte kanske den Australiensiske målvaktens uttalande om Sverige och matchen dem emellan, men klart att det är ett utav de roligaste uttalanden hittills i VM i alla fall.
Målvakten i Australien förbluffades nämligen utav att Svenskarna skruvade bollen förbi han så ofta hela tiden .... hmmmm.. inte något jag fick uppleva mot oss i Tyskland i alla fall, men Sverige har kanske ett hemligt vapen där som de höll på idag, och kanske hela vägen till finalen ....... hahahahahahaha ........
"Skruva den som Beckham" Sverige så kanske det räcker till ett VM guld 2010 !
God natt där ute i kylan ........ Wherever you are/ Micael Svensson, VM 2010 FINLAND

VM 2010: Dags för Sverige

VM, Finland 2010


Måndag 6 December


Då var det dags att få smaka på innebandy av världsklassnivå imorgon för Tyskland. Finland kan visserligen skryta med att de är världsmästare, men de kan och kommer aldrig någonsin kunna ta ifrån att Sverige är det är "vi" som är det världsledande innebandylandet, och att innebandyn över huvudtaget inte ens hade funnits utan oss. Där vinner Sverige matchen VARJE GÅNG över vårt blåvita grannland.
Hur det blir med vinst i innebandy VM får vi dock se efter slutsignalen i Hartwall Arena strax efter klockan 18.00, lördagen den 11 December. 


Vädret idag i Helsingfors är mer likt det väder som förmodligen oftast visas på väderkartan över Island, eller de inre delarna utav Sibirien, snö, snö, snö och sjukt kall vind.
Mer snö och hårdare vind verkar också väntas dra in under natten......brrrr....


Mitt tips att Norge skulle besegra Tjeckien var inte alls långt borta och Norge hade faktiskt bud på seger under slutfasen utav matchen.
Slutresultatet skrevs till 4-4 och det kanske speglar matchen som helhet ändå, men klart att man gärna hade sett sitt grannland Norge vinna sin grupp. Hade detta inträffat hade ju också Sverige redan i kvartsfinalen fått ta sig an Tjeckien, vilket hade vart bra för dem tror jag. Dagen har varit lugn idag annars och förmiddagen blandades en del med allt från praktisk innebandy till teoretiska upplägg.
Som jag tidigare skrev så spelades det även en fotbollskamp på tv-spel mellan olika landslagsspelare idag.


Under eftermiddagen samlade vi ihop oss och åkte till en sporthall för att genomföra ett kortare träningspass, vilket syftade mycket till passningsutveckling och avslutningsmoment.
Själva passet i sig var också uppdelat i tre olika valmöjlighetsnivåer, och både vi ledare samt spelare styrde lite tillsammans vart vi ville ha de olika spelarna någonstans.
En del börjar ju känna av att det är VM nu i kroppen och då är det viktigt att se till att dessa spelare ändå håller hela vägen till "The End".


Träningen genomfördes i en mindre sporthall , men ändå väldigt bra sådan. I sporthallen fanns det 3 olika hallar, gymlokal, klart godkända omklädningsrum, och allt kändes väldigt bra.
Vi befann oss i sporthallen och tränade samtidigt som Sverige och Estland, dock i olika hallar skall sägas, om någon verkligen trodde annat!Tyska landslagsspelarna Ingemar Penzhorn, Kristian Holtz och
Philipp Hühler poserar i snön utanför träningshallen.
Måste bara få nämna här i blogen också matchen mellan Lettland och Singapore idag som ett ”skräckexempel” på hur man inte vill att det skall se ut efter en period i innebandy för något lag, detta oavsett vilken nivå du spelar på. På matchtavlan, efter spelade 20 minuter, stod det nämligen hela 15-0 till Lettland (!!!!!) …. Sanslöst …..

Att Letterna sedan ”bara” vann matchen med 27-1 kändes kanske ännu konstigare.

Sveriges nysatta rekord mot Australien var nära att ryka med andra ord, kändes så efter en spelad period i alla fall.
Tur kanske för Tyskland att Letternas resultat vacklade lite på slutet.
Hade inte vart kul att fått möta ett Sverige på rekordjakt och ett argsint sådant som då i så fall fått se sitt rekord förgöras bara en dag efter att de satt det…..brrrrrr…. detta hade förmodligen inte vart kul!
Fast frågan är ändå hur kul det blir imorgon?

Matchen mot Sverige får man ju som sagt bara se som en lärdomsprocess, och hur ändå resultatet blir imorgon så är det aldrig ändå varken en katastrof eller någon kris om vi förlorar, ord förresten som jag fortfarande har väldigt svårt för att se vissa skribenter använda inom idrottens värld, speciellt vid någon stor förlust, eller flera förluster i rad
Är inte en katastrof när över hundratusentals människor dör i exempelvis en flodvågskatastrof, som den i Asien för några år sedan, och en Kris mer kanske något i likhet med att det faktiskt finns länder där människor varken har vatten eller mat.

En förlust imorgon….. ja som sagt, en lärdomsprocess och inget annat…..

Får se hur stor vår lärdomsprocess blir imorgon då…heheheheheheEn utav Tysklands målvakter (P.Schmidt) "vittjar nätet" efter en
insläppt boll under Tysklands träningspass. Hur många gånger får
de tyska målvakterna hämta bollen bakom sig i målet i matchen mot
Sverige imorgon i Hartwall Arena?Snart dags att genomföra ett taktiskt möte inför Sverigematchen och där finns en hel del att ta upp. Skall också försöka förklara för spelarna att de skall försöka få in en skön känsla i kroppen och njuta utav att de får äran att faktiskt spela mot Sverige, detta istället för att de skall ladda fel och se negativt på situationen, och det resultat som faktiskt kan uppkomma.
Gör vi en bra match och är nöjda efter varje period, detta oavsett vad det står på matchtavlan, så måste vi kunna ta en förlust.
Att spela och göra sitt allra yttersta och bara se till att de moment som vi talat om sitter, ja då skall man som Tysk spelare imorgon kunna klappa sig själv på bröstet och njuta utav att vara tysk innebandyspelare.

Alla uppskattar en kämpe som aldrig viker ner sig, och som kör ”hela vägen ända in i kaklet”, detta oavsett vad som står på matchtavlan.Får Tysklands spelare imorgon se repriser på storbildsskärmen av egna
gjorda mål, eller blir det mest "Svenska baljor" som kommer rulla där?TYSKA AMBASSADEN INBJUDER TILL LUNCH

Morgondagens känsla är i alla fall riktigt god, detta då hela landslaget faktiskt innan Sverigematchen har blivit inbjudna på stor lunchbuffé utav den Tyska Ambassaden i Helsingfors.
En kul sak och känner att det känns härligt för spelarna och landslaget att få denna uppskattning utav Tyska Ambassaden i Helsingfors.
STORT av dem tycker jag!

Vi blir hämtade i buss under morgontimmarna och sedan slussade i buss till Hartwall Arena Center efter vår måltid.
Förhoppningsvis kan hela laget ta med sig njutningen från "Ambassadbesöket" till Arenan.Dagen blogg, faktiskt till och med den andra för dagen, inkommer nu aningen tidigare än de andra bloggtexterna de andra dagarna. Detta bevisar kanske en del också att denna måndag den 6 december under VM i Helsingfors också vart lite lugnare för mig.Ta hand om er där ute i kylan ….. Wherever you are ……/ Micael Svensson, VM FINLAND 2010


VM 2010: Måndag 6 December


VM FINLAND 2010


Måndag 6 December


Måndag 6 december och en fri förmiddag samt ledig matchdag för Tysklands herrlandslag.
De flesta lagen är faktiskt lediga, och endast 4 matcher spelas denna dag, konstigt kan någon tycka, men idag infaller nämligen den så kallade finska ”Independence day”, ”friheten som togs tillbaka från Ryssland”, och då är det inte många som är villiga att jobba verkar det som.

Nere i Helsingfors centrala stadskärna är mer eller mindre samtliga butiker stängda och det är ett väldigt lugn i den Finska huvudstaden just för tillfället.
Tråkigt för de länder som har fri speldag kan man bara tycka, detta då det inte bli så lätt att fördriva tiden utomhus, på stan, eller för de som ville försöka få tag på en guidad stadsvandringstur eller liknande.
Det man istället får göra är att fördriva en del utav tiden på hotellen, och jag vet i alla fall att Tyska landslagets spelare, en del utav dem, kommer att plocka upp tv-spelet för att köra en fotbollsturnering på denna.


Sveriges innebandymatch igår gladde ingen innebandyintresserad människa egentligen direkt, 39-1 är ett resultat som faktiskt inte är bra för någon i dessa sammanhang. Det är ju lite utav sådana här saker som en del inom media eller andra personer som ofta sågar innebandy nu sitter och gottar sig åt....tyvärr.....

Visst kan det vara roligt att vinna en match med mycket mål, men tror egentligen inte att ens Sverige tyckte detta var kul heller faktiskt.

Orättvisan borde väl ligga i att de finska bästa poängmakarna redan nu rejält hamnat på efterkälken i poängtoppen, och att priset VMs poängkung kan bli svår att inta för dem.
Här har nu i stället några spelare i Svenska landslaget en del fördel just nu, detta då vi finner bland annat Henrik Steenberg i topp på 13 poäng efter 2 spelade matcher och Joel Kanelbjörk på 12 poäng.
Bäste finske poängplockare är Rickie Hyvärinen på 6 poäng, och honom ligger till och med vår Tyska ”stjärna” Fredrik Holtz faktiskt före, detta då ”Holtzmesister” lyckats fått till 7 poäng på 2 matcher.
Dessa 7 poäng borde nog dock vart ett par till om alla haft siktet inställt helt rätt mot Estland, Fredrik själv hade flera bra chanser och samtidigt så såg han även till att lägga fram en del ”smörpass” till några andra lagkamrater vilka heller inte hade turen med sig i avslutningarna.


FANN DENNA TEXT PÅ MORGEN FRÅN INNEBANDYMAGAZINETS EGEN TREVLIGA VM SIDA:


Tyska ledare filmade hemliga svenska frislag
Sveriges "stängda" träning gjordes inför 80-talet åskådare visade det sig. Och en tysk ledare filmade alla "hemliga" frislag och andra uppställningar. En timma efter Sveriges träning började nämligen matchen mellan Estland och Tyskland i samma hall.

Tyskland kan säkert dra nytt av filmen men framförallt ska det bli spännande att se om filmen läggs ut på nätet eller till försäljning... Det borde finnas en eller två lag i VM som är extra intresserad av filmen.


TILL MIN ASSISTERANDE LEDARE FÅR JAG VÄL BARA SÄGA:
 - Fy på dig Andreas, vad skall du med detta till? Göra dig rik eller använda det i hemmalandet Tyskland?
   Hahahahahaha

Jag tror nog mer att glädjen över att få se Sverige träna frislagsvarianeter och hur detta fungerar var det största intresset i detta.
Själv försökte jag ju i min text igår inte ens skriva vad det var vi såg Sverige träna på, vred ju till detta med beskrivningar som olika moment med mera, allt för att själv inte säga för mycket.

Tacksamt då att en av våra ledare filmar hela kalaset .... eller hur ..... hahahahaha
Lite kul är det ändå, och budgivningen från Finland, Tjeckien och Schweiz har redan börjat.
Enligt min assisterande ledare sätts även filmen ut till försäljning på EBAY om några timmar .... hahahaha...
(Inte helt sant dock!)

STÄLLNINGEN JUST NU I VM GRUPPERNA:

Ställningen i de olika VM grupperna fram till detta i skrivandets stund:


GRUPP A 

Team

GP

GF-GA

TP

Finland

2

22 - 3

4

Russia

2

15 - 9

4

Denmark

2

4 - 14

0

Canada

2

8 - 23

0


Gruppen domineras så klart utav de Finska lejonen och om inte Finland skulle stå på 3 vinster när detta gruppspelet är över så är det nog dags för mig att sluta med innebandy.
Ryssland kommer att inta andraplatsen i gruppen, detta är redan klart efter segrar över Danmark och Kanada. Det man undrar nu är bara hur många Ryssar som står över i matchen mot Finland, detta då de har viktigare matcher än denna framför sig.

Matchen mellan Danmark och Kanada blir intressant på det vis att ingen utav dessa två nationer förmodligen vill hamna sist i gruppen.Finland mot Danmark i Hartwall Arena Center, VM Finland 2010.GRUPP B 

Team

GP

GF-GA

TP

Poland

1

10 - 4

2

Switzerland

1

6 - 2

2

Latvia

1

2 - 6

0

Singapore

1

4 - 10

0


Polen överraskande först i gruppen kan många tycka, men kanske inte så konstigt när endast en match är spelad för dem och att det var Singapore som togs emot i denna match.
Schweiz lär vinna gruppen till slut och jag tror sedan att Letterna kommer trycka till Polen ganska enkelt, den tuffhet och aggressivitet som de Lettiska spelarna har gynnar inte Polen speciellt mycket tror jag.
Singapore slutar så klart sist i grupp B.GRUPP C

Team

GP

GF-GA

TP

Sweden

2

60 - 2

4

Estonia

2

7 - 24

2

Germany

2

15 - 9

2

Australia

2

4 - 51

0


Visst hade man gärna önskat att Tyskland skulle ha intagit andraplatsen i denna grupp C, men egentligen är gruppen formad precis så som de flesta ”experter” hade förväntat sig.
Känslan ändå efter Estlandmatchen är fortfarande att den matchen hade vi verkligen kunnat vinna, en liten men klen tröst.
Australien lär bli sist i gruppen, detta då de har Estland kvar att spela emot, vi får bara se om Esterna gör som mot Sverige och vilar sin först lina och några spelare till, detta i väntan på i deras tycke mer ”intressanta matcher” som förbundskaptenen uttryckte det i en intervju under gårdagen.

Sverige har endast släppt 2 mål hittills i gruppen, vilket skulle innebära att om vi med Tyskland, mot alla odds, skulle kunna göra 2 mål så kan vi åtminstone ”skryta” med att vi gjort 100 procent mer mål än de andra lagen i gruppen mot ”de gule och blå”, detta då Australien och Estland endast gjorde ett var mot Svenskarna. Kan ju vara en sak att ta med sig då vi ska gå igenom detaljmålsättningen idag inför Sverigematchen imorgon.
Tyskland mot Australien, Energiaa Arena Center. VM Finland 2010.GRUPP D

Team

GP

GF-GA

TP

Czech Republic

2

41 - 1

4

Norway

2

30 - 3

4

Italy

2

2 - 28

0

Japan

2

2 - 43

0


Tjeckien matar på i denna grupp och likaså Norge. Tyckte faktiskt det var riktigt kul att se Norge spela innebandy igen, detta när jag såg deras match mot Japan i Energiaa Arena Center. Klart att inte motståndet var någon värdemätare, men det lagmässiga, den goda ”atmosfären” i laget, en del roliga spelkombinationer samt showen de gav var det faktiskt längesedan jag såg ett Norskt lag bjuda på.
Kan alltid hoppas att det fortsätter bra för Norge och att de kan skrälla lite mot Tjeckien, tror faktiskt att chansen faktiskt finns.
Matchen dessa lag emellan spelas idag, och jag tror att det kommer att laddas rejält i det Norska lägret.


Så för de som funnit någon sida att spela på VM matcherna på tipsar jag om att Norsk seger idag inte är helt omöjligt.
Vi får se strax efter klockan 17.00 hur detta tips gick.Nu blir det till att faktiskt intaga lite viloställning igen och lägga ner huvudet på kudden en stund. Datorn lär få rulla lite samtidigt, detta för att samtidigt slutföra de sista omgångarna utav Crewes fotbollsmatcher i ligan.

Nästa punkt på schemat är informationsmötet och Teoridelen klockan 15.30 med landslagskillarna.
Detta följs sedan upp utav en lättare träning mellan 17.15-18.15.ENKELT "BILDSVEP" genom "Tysklands" första VM dagar:På väg in mot Finsk mark! Helsingfors närmar sig och likaså VM 2010.
VIKING LINE turen var både trevlig och avslappnande.
Det finska vädret var inte direkt inbjudande när man anlände till
Helsingfors. Trodde faktiskt först man hamnat i Sibirien.
Löpuppvärmning i de långa korridorerna nere i spelarområdet i
Hartwall Arena Center.


      
F.Holtz in action                  #22  A.Gahlert            Tyskland-Estland       
  Bröderna Mucha           Germany nationalteam     Taktikdelen grundläggs


       
F.Holtz får hjälp med       VM Invigningen 2010        Hotellboendet på Best
lite "klubbfix".                                                       Western Hotell./ Micael Svensson, VM FINLAND 2010VM 2010: Söndag 5 December

VM FINLAND 2010


Söndag 5 December

Klockan ringde idag ringde 08.08 denna morgon, lite udda tid för många kanske, men får väl så här i bloggandets VM tider avslöja då att jag av någon konstigt princip för ett antal år sedan bestämde mig för att ”gå emot strömmen” i vad gällande tidsväckning.
Ställer nämligen aldrig klockan på hel, halv, kvart i eller kvart över, blir alltid något annat där emellan.

På väckarklockan eller radion håller jag inne larmknappen så den får rulla på tills man närmar sig min tid jag skall gå upp, och i närheten utav denna släpper jag sedan knappen, så får det bli den tid det blir …. Hahahahaa …..
Låter det lite konstigt, jo jag tackar, jag vet!

Fast kul att göra något annorlunda också som inte riktigt stämmer överrens med alla andra kanske.


Idag vid frukosten på hotellet, detta tillsammans med min assisterande förbundskapten samt den Ledarskapstrainee som är med här i Finland på VM och gör sin ”praktikutbildning i Ledarskap”, talade vi igenom lite utav dagens tankar inför matchen mot Estland.
Matchen mot Estlänningarna skulle ju komma att bli ofattbart viktigt, detta då det stod en plats i kvartsfinalerna i VM på spel. Vinnaren mellan Tyskland och Estland skulle ju komma att bli klara för avancemang dit direkt idag.

Visst så var Tyskland fullständigt nederlagstippade redan från början mot ett land som Estland, av näst intill alla, alla utom oss själva. Vi visste tillsammans vad vi kunde, har utvecklat under hösten och året som passerat samt också att vår taktik och vilja är grymt hög.MATCHEN: TYSKLAND - ESTLAND
Klockan 12.10 anlände vi åter igen till Energiaa Arena Center , detta för matchdags mot Estland.
Laget var samlade, lugna men riktigt hårt laddade.Inför matchen mellan Tyskland och Estland i VM, Finland 2010.


Matchen startade 13.00 och vi satte full fart direkt, något som verkligen kändes då vår spelare Fredrik Holtz, vilken till vardags spelar i Storvreta IBK i Sverige, skickade upp ett skott i högra krysset efter bara 42 sekunder. 1-0 till Tyskland kändes i detta skede hur gott som helst.

Tyvärr så var det bara en kort ”tändvätska” för oss för bara ca 1 minut och 30 sekunder senare lyckas Estland kvittera till 1-1. Deras mål var dock en utav många där Esterna bara kastade iväg bollen in mot vår kasse och sedan lyckades få dit bollen bakom vår målvakt.
Dessa ”lastningar” in på mål fortsatte hela perioden mot vårt mål och det är aldrig kul att kliva av i en periodpaus och först konstatera att det är underläge 2-4, och sedan att målen uppkommit mer eller mindre på grund utav att det varit självmål.
Esternas indumpningar på vår kasse tog nämligen på verkligen allt som fanns på våra spelare och bollarna styrdes i mål av fötter , knän, lår och allt annat än från Estniska klubbor,  verkligen, sorgligt men sant.


Inför andra perioden ändrades en del från vår sida och vi försökte mer och mer och komma in i slottets lite högre ytor för avslut direkt samt också öppna upp kanterna lite mer, något som lyckades riktigt bra och hela perioden är verkligen Tysklands från start till mål.
Problemet var bara att det "klingades lite för mycket från stolparna", detta då våra bollar ofta placerades där, om de inte också heller hamnade under den Estniska målvakten, vilken knappt ibland visste att han hade bollen under sig.

Man skall dock självklart inte ta ifrån Estlands målvakt att han gjorde en bra insats, för han gjorde faktiskt även flertalet riktigt bra och kvalificerade räddningar.
Ofattbart är det ändå att vi inte lyckas få in bollen en enda gång i det Estniska målet under den andra perioden, men Esterna i sin tur vaskar bara fram en enda riktigt bra och klar målchans under hela perioden, och sätter den bakom vår målvakt.
Fast det kanske är detta som kallas effektivitet.
Tyskland borde vunnit perioden med 2-3 mål, men som sagt stolpar är också målvaktens bästa vän, och ett bra lag har också en målvakt med lite god tur.

Tredje perioden fortsatte sedan som den andra och vi i Tyskland bara matade på framåt och skapade hur mycket som helst, men tyvärr missades det också hur mycket som helst.
Öppna målchanser bommades, stolpar fanns åter i vägen, och så klart också då den Estländske målvakten.
Perioden slutade osannolika 1-1, det Estniska målet inslaget i tom bur när det endast återstod 1 sekund utav matchen.
Hade Tyskland lyckats med att bara denna match sätta 50 procent, alltså hälften av sina klara chanser, så hade laget faktiskt vunnit matchen, och då skrällt lite i detta VM.
Så nära var det, så ofattbart synd var det och samtidigt så långt ifrån.

Får gratulera Estland till avancemang från gruppen och i stället hoppas på att vi kan göra en lika bra taktiskt match mot Sverige som vi gjorde mot Estland, kanske till och med sätta våra chanser, det hade vart riktigt kul.

Bästa spelarna i för dagen ett mycket bra Tyskland var Fredrik Holtz, Magnus Gaude, Kristian Holtz samt även ett gott betyg till centern och landslagsdebuterande, i VM sammanhang Sebastian Bernieck.Två utav de bästa spelarna i matchen mellan Tyskland och Estland
var bröderna Kristian Holtz och Fredrik Holtz, där den sistnämnde även
fick pris som matchens lirare efter slutsignalen i hallen.


Nämnas skall kanske att Estland vilade hela sin första formation mot Sverige, och sparade dessa spelare inför matchen mot oss, detta då de ansåg den viktigare.
På ett sätt kan jag förstå detta men samtidigt inte på ett annat sätt, måste väl vart roligare att varit inne i turneringen redan innan viktiga match två skall spelas.
Fast nu vann ju Estland i och för sig över Tyskland, och första formationen stod mer eller mindre för allt, så det var kanske ett smart drag ändå.
Talmebröderna från AIK stod för det mesta kreativa i Estland men även spelaren Patrik Markus var duktig.


Nu väntar nästa match på tisdag, den mot Sverige, och sista gruppspelsmatchen.
Som jag dock sa till media i mixed zon efter matchen så spelar det faktiskt ingen roll om Sverige har en rent usel innebandydag och Tyskland sin bästa någonsin, vi vinner aldrig den matchen ändå.
Göra vi en bra match kan vi , kanske,  hålla nere siffrorna och kriga tills svetten flödar, men vinna, nej chansen finns inte ens faktiskt.
Vi är dock bra motiverade till detta "Mission Impossible" och vi skall försöka jobba fram lite mentalt goda tankar hos spelarna så de verkligen laddar rejält inför mötet mot de ”gule och blå”.
Skall i vilket fall bli fantastiskt kul att spela mot Sverige på tisdag i Hartwall Arena.HÅRDROCK I HALLARNA
Vad som gäller för musiksmak och stil i Finland har nog alla redan förstått, det är HÅRDROCK, HÅRDROCK och åter HÅRDROCK som gäller och dominerar musikspelandet i hallarna.
Favoritlåtar verkar helt klart vara låtar som Thunderstruck med AC/DC, I was made for lovin you med KISS samt Van Halens Jump.

Jag är väl ingen direkt hårdrockskille av första rang, men klagar verkligen inte en sekund på musikvalet faktiskt, det är rätt skönt med dessa låtar innan matcherna, under spelavbrotten och under periodpauserna. Låtarna tänder nog en del spelare lite extra tror jag faktiskt och kanske till och med kan bidra till en liten extra spelhöjning.MIKA KOHONEN , SVERIGES FÖRBUNDSKAPTENER samt ”STÄNGD TRÄNING”
Den ”Ledarskapstrainee”, från Viskafors, vilken är med här under VM fick förmodligen sin bästa dag hittills här i alla fall.
Jag såg till att Andreas, som killen heter, först fick se en bit utav Sveriges annars ”stängda träning”, en träning där det fanns tillfälle att studera lite olika moment och hur det svenska landslaget hanterade dessa.

Efter detta träningspass så fick sedan Andreas en kort dialog med förbundskaptenerna Kent Göransson och Ulf Hallstensson, vilket så klart gladde honom mycket.
Självklart fotade vi också detta möte så Andreas fick med sig ett bra minne där ifrån.

Själv tror jag att Andreas trodde att detta var hans höjdpunkt under hela VM och att han för dagen hade uppnått det som gick att uppnå när han fick träffa de svenska förbundskaptenerna, men ack så fel han hade.
Hade ytterligare en liten ”överraskningsträff” till honom, detta under kvällen, vilken han fick när vi anlände till Hartwall Arena för att se Sveriges match mot Australien.

Innan matchen, när vi gick in nere i den så kallade ”specialzonen” där spelare och ledare anländer till hallen ifrån löste vi nämligen så Andreas fick möta MIKA KOHONEN, ett idolmöte av högsta klass så klart.
Mika berättade lite kort om hur allt fungerade, frågade hur det gått för laget Tyskland som Andreas får följa lite extra under VM, checkade hur det var med sin ”Storvretakamrat” Fredrik Holtz samt talade väl om innebandy och att de små länderna också måste uppskattas inom innebandyvärlden."Ledarskapstraineen" Andreas under 2 utav sina fantastiska möten
under denna VM dag, söndagen 5 December 2010.


Tror nu att Andreas förstår hur ödmjuk, trevlig och vilken perfekt förebild inom innebandy denna fantastiska innebandyspelare är. Man kan bara hylla herr Kohonen, något som jag alltid har gjort och alltid kommer att fortsätta göra. Han är "Magic Mika"!

Mötena denna dag som Andreas fick vara med om är troligen minnen för livet och självklart hoppas man att han är riktigt nöjd med dagen som helhet.SVERIGE – AUSTRALIEN

Avslutade denna söndag med innebandymatch i Hartwall Arena, Sverige mot Australien.
Det var aldrig någon fråga om att det skulle komma att ”rinna iväg” resultatmässigt, utan frågan var i stället med HUR MYCKET?

Efter 13:05 in i matchen kunde man i alla fall konstatera att Australien hängde med rätt okej, och att de också otroligt nog redan hunnit ”dunka” in ett mål, ett snyggt sådant också i krysset på höger sida om den svenska målvakten.
Klart att totaljubel i hallen utbröt när den Australiensare som gjorde mål fattat detta själv, och det blev totalt glädjefnatt för honom.
Bollen kysstes och så klart också ”stals” direkt.
Den lär nog hamna på en mycket synlig plats, och lär väl förbli ovärderlig  i alla tid och evighet för denna innebandyspelare från "Down Under".
Sverige mot Australien i Hartwall  Arena.Hemskaste att säga om matchen var att slutresultatet stannade på ”sjuka” 39-1, och gissa också om förvåning när jag även skriver att de flesta ansåg att den Australiensiska målvakten faktiskt var ”Aussies” bästa spelare, något jag faktiskt även kan intyga (!!).

Hur kommer Tysklands match gå mot Sverige på tisdag då, något som man nog kan både undra, darra, fundera, ”taktisera” och darra över.
Kanske om ett under sker så kan vi säkert göra en bra match och hoppas att Sverige gör en mindre bra sådan.
Vi skall i alla fall göra det som står i vår makt i denna match i att försöka spela bra, även om den största fokusen just nu ändå ligger på placeringsmatcherna som kommer.
Dessa blir ju mycket viktiga då Tyskland så att de får en bättre ranking när kvalgrupperna inför VM 2012 kommer sammanställas.
Nu börjar klockan närma sig 00.56 här i Finland, alltså finsk tid (hemma i Sverige 23.56), och det är dags för mig att snart bege mig till min assisterande förbundskaptens rum (om han inte somnat redan) detta för att vi skall sammanställa och tala lite om kommande matcher, tankar och idéer.


Lyckades rädda denna bloggdag och hålla mig innanför bloggdagsgränsen även idag, detta med hela 4 minuters marginal....puhhhhh....Morgondagen för Tyskland innehåller fri tid mellan 09.00-15.30, och eftermiddagen består sedan i att endast genomföra ett lättare träningspass i en hall samt ha ett taktikteoripass.


God natt där ute i kylan  …… Wherever you are ……../ Micael Svensson, VM 2010 Finland


VM 2010: Lördag 4 December


VM, Finland 2010

Lördag 4 December

Då var åter en dag över i Helsingfors och VM 2010, en dag som har varit fylld utav innebandy, innebandy och åter innebandy.

Först så var det ledarfrukost (frukostmöte) på hotellet klockan 08.30, och där ”skapades” de sista detaljerna inför mötet mot Australien.
Spelarna hade sin frukosttid klockan 09.30 så det kändes helt perfekt att sitta och äta lite samtidigt som spelutvecklingsdetaljer och moment gicks igenom. Det var en lugn och skön tillvaro som vi ledare fick på morgonen.

Får förrsten berömma hotellet för en underbar frukost och om någon spelare som helst skulle yppa att de inte tycker att det är tillräckligt med ”mat på bordet” under morgontimmarna då undrar jag verkligen hur deras bord är dukat hemma.


Klockan 10.15 var det dags för ett så kallat taktiskt spelarmöte där vi med spelarna gick igenom de sista taktiska momenten inför Australienmatchen.
Formationerna fick också uppgifter att lösa under bussturen till Energiaa Arena Center. Även Power-play formationen skulle ta sig ”några minuter” och gå igenom våra så kallade ”fasta och inövade moment och rörelser”.
Energiaa Arena Center, Finland, VM 2010.


Väl på plats i Energiaa Arena Center, strax efter 11.20 så fick vi direkt vårt omklädningsrum. 
Medan spelarna bytte om och sedan också hade sin rutinmässiga utomhusjogging så passade vi ledare på att från läktarhåll se lite utav matchen mellan Kanada och Ryssland.
Var kul att se det Kanadensiska landslaget och dess sätt att spela innebandy. Inte helt förvånansvärt att det mellan varven dumpades in bollar mot motståndarnas kasse och sedan sattes ett hejdlöst tryck där i målvaktsområdet, lite av Kanadensiskt hockey över det hela. Kanske inte helt oväntat!


Strax efter klockan 13.00 så blåstes matchen mellan Tyskland och landet ”Down Under”, Australien, igång. Faktiskt riktigt roligt att få möta Australien igen. Mötte dessa med Nederländerna i mitt första VM som förbundskapten, 2004 i Schweiz. Då var ”de orange” nederlagstippade i massor, men vi lyckades slå tillbaka Australien, faktiskt med hela 10-5, och glädjen var enorm för ”lilla Holland”.

Nu var jag i en helt annan situation, matchen denna gång kunde inte förloras och skulle bara vinnas.
Tysklands landslag under "inledningscermonin" inför matchen mot
Australien, Vm 2010, Finland.


Slutresultatet mot Australien skrevs tillslut till 12-3, lite i underkant men kanske ändå inte helt oävet. Tyskland rullade på samtliga sina spelare, men ändå med en målsättning och tanke att vi skulle skapa offensiva bra spelmoment och ett gott resultat.

Första perioden godkänner jag absolut som förbundskapten men de andra två lägger vi bakom oss helt. Plus i kanten till vårt starka box-play, vilket vi jobbat en hel del med samt också att vi ser att vårt power-play fortsätter att fungera. Hoppas vi kan dra nytta utav dessa två ”specialmoment” under morgondagen i matchen mot Estland.
En match som man kanske kan kalla Tysklands viktigaste match i VM 2010.
Vinst i den och Tyskland tar sig nämligen vidare till slutspel, vilket så klart hade vart helt fantastiskt och underbart.


Efter matchen mot Australien och slutcermonin var det mediatid som gällde samt mat för laget.
Fick också lite tid att snacka en kort stund med Ketil Kronberg och sedan också se 2 perioder utav matchen mellan Norge och Japan.
En match som stod 7-0 till Norge då vi lämnade Energiaa Arena Center.
(matchen slutade till slut med Norsk seger 18-1)”NATIONALSÅNGSRINGEN”
Att ”anmärka på” är väl det nya sätt som innebandyn valt att genomföra sin inmarsch på, samt också hur lagen ställer upp under spelningen utav landens nationalsånger.
Lagen vandrar in mot mitten,  sedan runt ett stort ”golvklistermärke” format som en boll och med texten ONE WORLD , ONE BALL.
En text som har med att försöka utveckla och stärka innebandyns varumärke. Denna slogan är den som gäller nu och inom dessa sammanhang, och det lär vi nog få leva med ett tag.

Att stå i en rund ring kan man ju tycka om vad man vill, såg lite konstigt ut men det kanske är för att man har växt upp med de alltid skall vara raka och stilrena led.
Lite förnying är säkert inte helt fel.
Kanske man kan lära sig att tycka att detta är lite ”festligt” och bra också i framtiden.HAT-TRICK HATT och Matchen lirare hatt
En också lite annorlunda och rolig sak under VM är de så kallade Finska ”hat-trick hattarna” som delas ut till de spelare som gör 3 mål under någon match.
För Tysklands del hamnade dessa på 2 huvuden i laget, Kristian Holtz och Dominic Mucha, vilka både satte 3 ”baljor” var i matchen mot Australien.

Förutom detta utsågs också Manuel Mucha till matchen spelare, och då fick även han en speciell hatt att pryda sitt huvudet med. 
"Hat-trick" och matchen spelare "gänget" samlat.
Manuel Mucha, Kristian Holtz och Dominic Mucha.


Kan någon berätta lite varför dessa hattar används under turneringen, vilken ”historia” de har bakom sig och HUR de hör ihop med Finland!
JÄTTETACKSAM för svar!HARTWALL ARENA
Under kvällen så valde jag och 2 andra ledare ur den tyska gruppen att bege oss till Hartwall Arena, detta medans spelarna fick ha en liten kväll på hotellet, mestadels innehållande taktisk innebandysnack inför morgondagen, men också lite ”avstressningsdel” med pokerspel under någon timma. Vilket det sistnämnda säkert gladde en del av spelarna en del.
Många gick faktiskt också efter ett tag och la sig lite tidigare, detta då fokusen inför morgondagens match mot Estland skall vara på en absolut toppnivå.
Något som vi som coacher och ledare hoppas i alla fall.

I Hartwall Arena blev det till att se en och en halv period utav matchen mellan Finland och Danmark, där jag faktiskt tyckte att danskarna gjorde en bra insats.
Var faktiskt inte så längesedan vi med Tyskland slog tillbaka just Danmark, i Fredrikshamn, med 9-5, så det var extra roligt att se att också det inte var en slump att den danska målvakten storspelade mot oss, tyckte faktiskt att han gjorde en mycket bra match mot Finland också.

Tror även att resten utav det Danska landslaget, och ledarna, också är nöjda med hur matchen artade sig och blev, känslan var nämligen att danskarna faktiskt gjorde en mer än godkänd insats och har massor av positiva detaljer och saker att ta med sig vidare under denna VM turnering.

Slutresultatet blev visserligen hela 8-1 till Finland, men ett resultat som för den som vart med lite inom innebandysammanhang faktisk kan säga är riktigt starkt utav Danmark.

Publikantalet var också extra godkänt för en gruppspelsmatch, 5376 stycken betalande.
Med sponsorer, VIP-folk, funktionärer samt spelare och ledare med sina ”specialcards” med flera så fanns det förmodligen säkert i ”runda slängar” 6000 stycken inne i matcharenan på läktarna.
Hartwall Arena VM 2010. Finland - Danmark.VOVOZELAS I HARTWALL ARENA

Blev även ”matning” utav ytterligare en match i Hartwall Arena, matchen mellan Schweiz och Lettland.

Det märktes dock att matchstarten 19.00 (Finsk tid) på kvällen inte var så där populär bland innebandyfansen här i Finland, kändes ungefär som en div 2 eller div 3 match i Sverige, dit de ”närmast sörjande” hade tagit sig.

Trodde nog att det skulle vara lite mer tryck runt Schweiz inledningsvis och deras supportrar, men ack så fel jag hade.

Var förmodligen så att den lilla skara utav Lettiska tillresta fansen på ca 15 stycken var de som hördes mest i hela Arenan, detta då de inte överröstades utav de blå Vovozelas som ett 20 tal ungdomar sprang runt och blåste för ”kung och fosterland” i vill säga.

Undrar hur det blir i en final med dessa Vovozelas, mellan troligen Sverige och Finland, eller en het semifinal med Finland inblandade. Ljudmässigt så lär nog den nivån stiga rejält inne i Hartwall Arena i alla fall.

Dessa blåfärgade Vovozelas finns nämligen inne i hela Arenan att få tag i.JONLUPUKKI

Med en Finsk-Tysk spelare i landslaget, från Leba Salibandy i Finland, så är det klart att man också snappar upp massa finska ord nu under VM.
Senaste ordet i raden vi försöker lära oss i landslagsgruppen är JONLUPUKKI, vilket kan vara användbart i dessa tider. Ordet betyder nämligen jultomte (jultomten), och detta finska ord har verkligen nyttjats flitigt under dagen, i verkligen alla och många lägen.

 
Ett annat ord som nästan hela laget lagt märke till och som jag också bara måste få skriva och berätta om här är ett ord som påträffades då vi var och handlade ett gäng i en livsmedelsbutik:
Megapussi
Visst kan man faktiskt tolka detta ord på en del olika sätt, och jag tror nog att de flesta faktiskt skrattar rejält och tänker på samma sak.

”Kruxet i kråksången” är bara att texten fanns på en extra stor chipspåse, vilket vi sedan faktiskt fick reda på av vår finlands-tyska spelare var helt korrekt. Ordet Megapussi och dess betydelse och beskrivning skall nämligen vara just extra stor chipspåse.

Under samma samtal om just detta ord så framkom det också att det finns något som heter Pussi tea, alltså en kopp te.
Man kan ju hoppas att just detta te inte slår så mycket i hemlandet att de tvingas till att marknadsföra det stort ute i Europa. Kan nog lätt bli lite funderingar i så fall med översättningen av detta te, och vilken smak det faktiskt egentligen innehåller.
Samtidigt har vi också fått veta att bulle, som man ofta äter till fika, och kanske tar just till en kopp te, heter pulla på finska, vilket så klart inte heller gjorde skratten mindre.
Allt detta gav oss i vilket fall stora, breda och roligt garv, och många har levt på detta under hela dagen och kvällen idag.


MORGONDAGENS DRABBNING
Nu laddar man för morgondagens drabbning rejält och matchspel mot Estland klockan 13.00 (14.00 Finsk tid) i Energiaa Arena Center.
Vinst eller oavgjort imorgon och Tyskland kan sensationellt faktiskt ta sig vidare från gruppen, något som troligen inte de flesta hade trott på innan detta VM startade.

Även om jag faktiskt har en deal med mina elever på innebandygymnasiet om att om vi tar oss vidare från vår VM grupp så kommer jag att bjuda hela gruppen på thaimat efter ett träningspass i vår hall, så gör jag gärna detta med nöjd min, om vi vinner matchen.
Vill verkligen göra allt som står i min makt för att försöka vinna imorgon, och både hoppas och VET att de tyska spelarna kommer att försöka göra allt som står i deras makt för att försöka vinna denna viktiga VM match.

Tar vi oss vidare från gruppen och sedan ställs mot Tjeckien blir det så klart ännu tuffare, men den utmaningen får vi så klart bara infinna oss i att ta, och alla är medvetna om detta.
Sverigematchen får vi ta och tänka på vid ett senare tillfälle.
Nu blir det till att lyssna av vår physiotherapist och hälsoinstruktör hur det ligger till med skador med mera i truppen, detta för att kunna få lite extra information inför morgondagen och matchen.
Efter denna avlyssning blir det nog några matcher på datorn i Football Manager 2011, där jag nu bara måste se till att spela bra i de sista matcherna med Crewe Alexandra Football Club, detta så vi kan ta steget upp med laget i liga 1.
VIKTIGT VIKTIGT VIKTIGT att avancera i seriesystemen , och samtidigt en rejäl ”avslappningsdel” till att få tankarna en stund på lite annat än innebandy.

 

 God natt där ute i kylan …….. Wherever you are ……../ Micael Svensson , VM 2010 Finland

 


VM 2010: Fredag 3 December

 VM 2010 FINLAND

Fredag 3 December 2010


 Då var man på plats på Best Western Hotel i Helsingfors
10.32 Svensk tid (11.32 Finsk tid)

Nu har också VM känslorna smugit sig på lite mer och nu vet man att ”allvaret” verkligen har börjat.
Skönt att fått checka in, fått sitt rum och faktiskt också fått "sprida lite" kläder och material runt sig i rummet.
Har även också hunnit att kolla in teorisalarna, frukostsalen, våningsplanet som alla landslagsspelare sover på, restaurangen på bottenvåningen samt solarie och bastuavdelningen.

Vad som slog mig när jag just kollade in solarie och bastuavdelningen var att, bastu badar ju finnar mycket, men kan inte komma på att jag varken sett eller hört talas om någon finne som faktiskt solar solarium … hahahahaha … lite kul faktiskt.

Dagens blogg och de kommande från VM nu blir så kallade uppdateringsbloggar, vilket innebär att när hela bloggen läggs in på kvällen (sent) så kommer det att alltid vara en sammanställning av vad som hänt under dagen, en sammanställning där jag skrivit lite då och då och där man fyller på med text allt eftersom.

TVn på rummet rullar nu, Nordic Voice music Channel, och det känns skönt att sitta i ett stort och gott hotellrum. Det är ju, som jag sagt tidigare i mina texter, viktigt att känna sig hemmastad på ett bra sätt under 10 dagar.
På rummet finns förutom stora och goa sängar, skrivbord, en så kallad läshörna med fåtölj och lampa, ett stort badrum, minibar samt vattenkokare och kaffebryggare.

Trivselfaktorn höjdes direkt man satte in foten i rummet och det känns riktigt bra.


Klockan 16.30 väntar informationsmöte och teoridel, och efter detta hämtar en buss upp oss för att slussa laget till träningspasset i Hartwall Arena.

Nu blir det till att titta till vilka spelare som redan kommit på plats till hotellet, och som redan faktiskt checkat in.13.12 Svensk tid (14.12 Finsk tid)
Då har man till och med hunnit med att somna lite framför datorn på hotellrummet.

Lade mig ner för ett tag sedan och lade in lite statistik, utvecklingsmoment samt också sammanställde och utvecklade dagens träningspass i Hartwall Arena.
Hur passet skall se ut är ju så klart redan sedan tidigare bestämt och planerad, men nu är det också format och utarbetat in i minsta detalj på datorn.


Passets utseende blir enligt följande:

SYFTE:
Spelvändningssituationer

MOMENT:
2-2 spelvändningar , 3-2 spelvändningar och positionstagningar (Långa och korta spelvändningar), 3-2 i spelvändningar samt dold sikt och inspel och lyftinspel mot kasse.

SPELUTVECKLING:
Fokus på formationsspel och taktiska positionsplaceringar i formationerna


Nu blir det till att kliva in i en varm dusch och sedan fixa till allt inför kvällens träning och taktiska landslagsmöte i Hartwall Arena.
Skall också hinna med att genomföra ett teoretiskt pass för den ”Ledartrainee” som finns med här på VM. Första passet kommer att handla om Det professionella träningspasset och hur man jobbar runt skapandet och utveckling runt detta.

Lite dålig uppdatering nu under kvällstimmarna, men nu, ÄNTLIGEN (klockan 23.43 Finsk tid), har man kunnat ”landa” på hotellet igen. Spelarna är redan för längesedan på plats i sina rum och många sover nog också redan.
Själv har det blivit tactical meetings, ledarmöten, ett taktiskt landslagsmöte samt möte med vår physiotherapist och hälsocoach.


TRÄNING I HARTWAL ARENA 
(19.00-20.00 Finsk tid)Hartwall Arena, Helsingfors, Finland. Innebandy VM 2010.


Träningen i Hartwall Arena gick riktigt bra även om mycket strulade innan vårt pass.

Det har ju vart lite allmänt strul med flygtrafiken, på grund av väder och strejk, samt flera inställda flighter.
Så klart drabbade detta inte bara vårt lag, men det är ändå lite segt att inte kunna genomföra träningen på det sätt som man vill göra, detta bara för att det fattas en del folk.

Blev en del förändringar och det nöttes ganska mycket powerplay och passningsmoment i olika faser i stället.
Men vi fick faktiskt till det bra så är som sagt ändå riktigt nöjd.Tysklands omklädningsrum i Hartwall Arena. Ombyte inför träningspass.TACTICAL MEETING 
(20.02 Finsk tid)
Först får man väl säga att dessa möten aldrig är speciellt hundraprocentigt intressanta hela tiden. Det skall presenteras organisationsfolk, ansvariga på olika området, IFF styrelsefolk med flera, och hälften har man redan glömt efter 10 minuter.

Informationsdelen denna gång var lite annorlunda än tidigare VM, fast inte på ett mer positivt sätt. Det var en segdragen historia på lite över 2 timmar, där inga break genomfördes samt att det var ganska mycket som kändes relativt ointressant som det informerades och talades om.

Nytt för i år är i alla fall att man inte längre står uppställda på linje vid nationalsångsspelandet, nu står laget i en sorts ring, vilket ska bli intressant att se lite hur detta ser ut. Känns lite som en liten sak som visserligen sticker ut, men ändå en sak som inte hör till riktigt. Det är ju raka snygga uppställningar på linje som gäller i de flesta idrotter, och så tycker nog jag att det skall se ut och vara.
Skall bli kul att se om jag ändrar min uppfattning efter morgondagen, detta efter det att nationalsången spelats för första gången under detta VM.

Vi fick även våra så kallade accredetioncards under denna samling, detta så vi som coacher kommer in och kan vara i de så kallade för många ”förbjudna zonerna”.
Korten gäller förbundskaptener och ledare.

Som extra del skall sägas att vi också fick ett exemplar utav det nya innebandyspelet som snart släpps på marknaden. Här finner man faktiskt samtliga landslagstrupper, spelare och coacher.
Lite kul faktiskt att kunna "ta kontroll" över ett landslag i innebandy på ett spel.
Kommer förmodligen bli några spelare på hotellet som lär vilja spela detta under dessa 10 dagar.
Skall även släppas på tv-spel sedan om jag fattat det hela rätt.LANDSLAGSMÖTE  
(22.30 Finsk tid)
Under kvällen hade vi ledare ett landslagsmöte och funderade igenom lite kring själva laguttagningen inför morgondagen, tankar med taktiska moment samt att vi också talade lite inför vad som komma skall.
Förberedelser är något som är viktigt och man måste alltid se till att man har en så kallad ”backup plan”.

Startlaget för morgondagen känns klart och det skall faktiskt bli riktigt roligt att få kliva in i VM nu.

Efter vårt landslagsmöte fick vi även information om hur det såg ut med hälsostatusen och skadedelen på våra spelare, vilket presenterades utav vår physiotherapist.Dagens blogg får faktiskt sluta på detta sätt, lite tråkig och inte så mycket av intresse kanske, men saken hör till att tröttheten faktiskt tar över nu så det är dags att lägga ner huvudet på kudden för lite nattsömn.

Klarade inte heller att "fredagsblogga" utan fredagen har redan försvunnit och det har blivit lördag den 4 December, detta med 32 minuters marginal.
Så till alla: 


God natt där ute i kylan ….. Wherever you are ……


/ Micael Svensson, VM 2010 Finland


VM BLOGGEN HAR ÖPPNAT

VM 2010, FINLAND

Då var det dags att öppna VM bloggen 2010, detta då man har ett stort gäng innebandyvänner, och några till, som vill följa vad som sker på ens eget lilla ”VM ÄVENTYR”.

Skall i denna blogg försöka spegla MIN SYN på VM 2010, hur Tysklands matcher, laddningar, träningar med mera ser ut och funkar samt en hel del annat smått och gott.


Startade min avresa till VM med att under natten, hemma i lägenheten, mellan onsdag (1 December) och torsdag (2 December) starta upp ett nytt spel på Football Manager 2011, och lika bra var det att börja i den lägsta engelska divisionen, lär ju bli en del ”avstresstid” under VM också för att få sätta sig ner och spela lite.
Detta är faktiskt ett bra sätt att ”komma till ro” på, något som är viktigt mellan varven under ett intensivt VM.
Tyvärr gav det inte mig någon större avstressning, detta då spelandet tog alldeles för mycket utav min nattsömn, och när klockan var 04.20 på morgonen konstaterade jag att det nog var dags att packa mina saker, någon som totalt missats under kvällen. (Puh!!!!)

Skall nämnas att jag startade spelat som tränaransvarig för fotbollsklubben Crewe.

Under torsdagsmorgonen mötte jag sedan upp Andreas, den kille som under VM får åka med och göra en så kallad ”traineeutbildning” i ledarskap och coachteknik. Vi möttes på en kall och snöig järnvägsstation i Alingsås. Här ifrån blev det tåg till Stockholm.En tidig kall och snöig
morgon på Alingsås
Järnvägsstation.


Jag kommer att handleda Andreas i en utbildningsplan där flera teoretiska moment ingår, vilket genomförs på ”ledig tid”, men där sedan en massa roliga moment runt VM som matcher, träningspass i Hartwall Arena, taktiska möten, teoriträffar, mediaträffar, förbundskaptensmöten och andra saker också kommer att ingå.

Säkert en riktigt rolig och givande utveckling och traineeutbildning för denna kille.

Andreas, vilken är från Viskafors, hoppas jag skall lära sig mycket under dessa 10 dagar, detta för att han sedan skall kunna delge sina kunskaper till andra ledare, och kanske vara med och utveckla dessa till något ”större och bättre”.Väl framme i Stockholm mötte vi upp ”LA familia Holtz, Kristian (KAIS Mora), Fredrik (Storvreta IBK), samt pappa Friedrich, vilka samtliga ingår i den Tyska VM truppen. Pappa Friedrich dock inte som spelare utan som den så kallade ”positiva Coachen”, vilken skall se till att alla spelare trivs och mår bra tillsammans, något som är en mycket viktig ingrediens under ett VM.


Just nu i skrivandets stund så sitter vi alla på färjan mot Finland och Helsingfors, och imorgon anländer vi till det hotell som skall bli vårat ”hem” under 10 intensiva innebandydagar.
Känns bra att få bosätta sig på ett bra hotell där det både finns internetuppkoppling, bra teorisalar, god mat och också ett gym att tillgå.
Blir säkert också någon timma där inne på träningscyklarna, både för mig och säkert några utav spelarna.


         

     

Bilder från vårt hotell och boende under VM 2010Morgondagen ser ut på följande sätt, vilket du kan se nedan, för det Tyska landslag som jag fått äran att vara förbundskapten över sedan Januari 2009, detta efter det att jag tidigare under 1 år arbetet som taktiskt coach och mental instruktör för samma landslag. Detta gjorde att jag fanns med även runt VM 2008 i Tjeckien redan, och nu blir det alltså också VM 2010.
Sedan tidigare så har jag även fått vara med under 2 VM tidigare (2004 i Schweiz och 2006 i Sverige), detta då som förbundskapten för det Nederländska landslaget, vika också var riktigt roliga att jobba med.
Lyckades få ”de orange” att klättra på rankingen från position 19 till 13 på endast 3 år, något som gav klang i Europa och som faktiskt för egen del kändes riktigt stort och riktigt kul. Allt arbete gav utdelning!
Fick på så vis en del förfrågningar från andra landslag med mera efter detta, men det kom alltså att bli Tyskland till slut.

Morgondagens schema (fredag 3 december):

16.00 Samling och Teori på hotellet
17.45 Avresa till Hartwall Arena, Buss hämtar
18.30 Information och ombyte/uppvärmning
19.00-20.00 Träningspass i Hartwall Arena
20.00 Tactical Meeting
*Möte för samtliga landslagsinstruktörer/Förbundskaptenen
21.30 Landslagsinformation och taktikmöte på Hotellet med Tyska herrlandslaget
Natti natti
 


Många saker snurrar så klart runt i huvudet just nu, men konstatera kan man ju att det skall bli fantastisk kul, som alltid då det nalkas VM.

I tisdags fick jag sitta i en intervju via telefonlänk med Eurosport 2 Tyskland, vilka kommer att sända matchen Tyskland – Sverige i tysk tv.
Det var inte enkelt och lätt att få dem att förstå att om Tyskland förlorar denna match med mindre än dubbelsiffrigt så är det en bragd och en sensation.
Blev att göra en hel del jämförelser innan den programansvariga personen som ringde satte sig in i innebandyn på allvar.
Fick göra jämförelsen med att Tysklands fotbollsherrar skulle ta sig an Färöarna, och att det i den jämförelsen så var just Sverige Tyskland och Tysklands innebandyherrar Färöarna i innebandy, och efter ett tag så tror jag nog att han förstod en del utav hur det egentligen låg till innebandymässigt.
Bara hoppas att de talar om detta innan matchen går igång på TV så att alla de som inte vet speciellt mycket om innebandy verkligen få koll på hur det faktiskt KAN och till och med SKALL och BÖR sluta.


Bredvid mig vid bordet i restaurangen nu har också Fredrik Holtz lyckats få ordning på sin VM-blogg, vilken han skriver för lite medialt intresse för området Uppsala.
Blir nog att gå in och kolla denna lite också sedan.


Dags att lägga in den första texten på bloggen och sedan bege sig ner i hyttan för att sova. Kan säkert bli lite Football Manager 2011 också någon timma innan nattsömnen intas.


Imorgon väntar VM start och nya äventyr.

Nytt VM, nya utmaningar och ännu en gång får man den stora äran att vara med i hetluften, där det ”verkligen händer”.


/Micael Svensson , VM 2010 Finland


RSS 2.0