VM 2010: Lördag 4 December


VM, Finland 2010

Lördag 4 December

Då var åter en dag över i Helsingfors och VM 2010, en dag som har varit fylld utav innebandy, innebandy och åter innebandy.

Först så var det ledarfrukost (frukostmöte) på hotellet klockan 08.30, och där ”skapades” de sista detaljerna inför mötet mot Australien.
Spelarna hade sin frukosttid klockan 09.30 så det kändes helt perfekt att sitta och äta lite samtidigt som spelutvecklingsdetaljer och moment gicks igenom. Det var en lugn och skön tillvaro som vi ledare fick på morgonen.

Får förrsten berömma hotellet för en underbar frukost och om någon spelare som helst skulle yppa att de inte tycker att det är tillräckligt med ”mat på bordet” under morgontimmarna då undrar jag verkligen hur deras bord är dukat hemma.


Klockan 10.15 var det dags för ett så kallat taktiskt spelarmöte där vi med spelarna gick igenom de sista taktiska momenten inför Australienmatchen.
Formationerna fick också uppgifter att lösa under bussturen till Energiaa Arena Center. Även Power-play formationen skulle ta sig ”några minuter” och gå igenom våra så kallade ”fasta och inövade moment och rörelser”.
Energiaa Arena Center, Finland, VM 2010.


Väl på plats i Energiaa Arena Center, strax efter 11.20 så fick vi direkt vårt omklädningsrum. 
Medan spelarna bytte om och sedan också hade sin rutinmässiga utomhusjogging så passade vi ledare på att från läktarhåll se lite utav matchen mellan Kanada och Ryssland.
Var kul att se det Kanadensiska landslaget och dess sätt att spela innebandy. Inte helt förvånansvärt att det mellan varven dumpades in bollar mot motståndarnas kasse och sedan sattes ett hejdlöst tryck där i målvaktsområdet, lite av Kanadensiskt hockey över det hela. Kanske inte helt oväntat!


Strax efter klockan 13.00 så blåstes matchen mellan Tyskland och landet ”Down Under”, Australien, igång. Faktiskt riktigt roligt att få möta Australien igen. Mötte dessa med Nederländerna i mitt första VM som förbundskapten, 2004 i Schweiz. Då var ”de orange” nederlagstippade i massor, men vi lyckades slå tillbaka Australien, faktiskt med hela 10-5, och glädjen var enorm för ”lilla Holland”.

Nu var jag i en helt annan situation, matchen denna gång kunde inte förloras och skulle bara vinnas.
Tysklands landslag under "inledningscermonin" inför matchen mot
Australien, Vm 2010, Finland.


Slutresultatet mot Australien skrevs tillslut till 12-3, lite i underkant men kanske ändå inte helt oävet. Tyskland rullade på samtliga sina spelare, men ändå med en målsättning och tanke att vi skulle skapa offensiva bra spelmoment och ett gott resultat.

Första perioden godkänner jag absolut som förbundskapten men de andra två lägger vi bakom oss helt. Plus i kanten till vårt starka box-play, vilket vi jobbat en hel del med samt också att vi ser att vårt power-play fortsätter att fungera. Hoppas vi kan dra nytta utav dessa två ”specialmoment” under morgondagen i matchen mot Estland.
En match som man kanske kan kalla Tysklands viktigaste match i VM 2010.
Vinst i den och Tyskland tar sig nämligen vidare till slutspel, vilket så klart hade vart helt fantastiskt och underbart.


Efter matchen mot Australien och slutcermonin var det mediatid som gällde samt mat för laget.
Fick också lite tid att snacka en kort stund med Ketil Kronberg och sedan också se 2 perioder utav matchen mellan Norge och Japan.
En match som stod 7-0 till Norge då vi lämnade Energiaa Arena Center.
(matchen slutade till slut med Norsk seger 18-1)”NATIONALSÅNGSRINGEN”
Att ”anmärka på” är väl det nya sätt som innebandyn valt att genomföra sin inmarsch på, samt också hur lagen ställer upp under spelningen utav landens nationalsånger.
Lagen vandrar in mot mitten,  sedan runt ett stort ”golvklistermärke” format som en boll och med texten ONE WORLD , ONE BALL.
En text som har med att försöka utveckla och stärka innebandyns varumärke. Denna slogan är den som gäller nu och inom dessa sammanhang, och det lär vi nog få leva med ett tag.

Att stå i en rund ring kan man ju tycka om vad man vill, såg lite konstigt ut men det kanske är för att man har växt upp med de alltid skall vara raka och stilrena led.
Lite förnying är säkert inte helt fel.
Kanske man kan lära sig att tycka att detta är lite ”festligt” och bra också i framtiden.HAT-TRICK HATT och Matchen lirare hatt
En också lite annorlunda och rolig sak under VM är de så kallade Finska ”hat-trick hattarna” som delas ut till de spelare som gör 3 mål under någon match.
För Tysklands del hamnade dessa på 2 huvuden i laget, Kristian Holtz och Dominic Mucha, vilka både satte 3 ”baljor” var i matchen mot Australien.

Förutom detta utsågs också Manuel Mucha till matchen spelare, och då fick även han en speciell hatt att pryda sitt huvudet med. 
"Hat-trick" och matchen spelare "gänget" samlat.
Manuel Mucha, Kristian Holtz och Dominic Mucha.


Kan någon berätta lite varför dessa hattar används under turneringen, vilken ”historia” de har bakom sig och HUR de hör ihop med Finland!
JÄTTETACKSAM för svar!HARTWALL ARENA
Under kvällen så valde jag och 2 andra ledare ur den tyska gruppen att bege oss till Hartwall Arena, detta medans spelarna fick ha en liten kväll på hotellet, mestadels innehållande taktisk innebandysnack inför morgondagen, men också lite ”avstressningsdel” med pokerspel under någon timma. Vilket det sistnämnda säkert gladde en del av spelarna en del.
Många gick faktiskt också efter ett tag och la sig lite tidigare, detta då fokusen inför morgondagens match mot Estland skall vara på en absolut toppnivå.
Något som vi som coacher och ledare hoppas i alla fall.

I Hartwall Arena blev det till att se en och en halv period utav matchen mellan Finland och Danmark, där jag faktiskt tyckte att danskarna gjorde en bra insats.
Var faktiskt inte så längesedan vi med Tyskland slog tillbaka just Danmark, i Fredrikshamn, med 9-5, så det var extra roligt att se att också det inte var en slump att den danska målvakten storspelade mot oss, tyckte faktiskt att han gjorde en mycket bra match mot Finland också.

Tror även att resten utav det Danska landslaget, och ledarna, också är nöjda med hur matchen artade sig och blev, känslan var nämligen att danskarna faktiskt gjorde en mer än godkänd insats och har massor av positiva detaljer och saker att ta med sig vidare under denna VM turnering.

Slutresultatet blev visserligen hela 8-1 till Finland, men ett resultat som för den som vart med lite inom innebandysammanhang faktisk kan säga är riktigt starkt utav Danmark.

Publikantalet var också extra godkänt för en gruppspelsmatch, 5376 stycken betalande.
Med sponsorer, VIP-folk, funktionärer samt spelare och ledare med sina ”specialcards” med flera så fanns det förmodligen säkert i ”runda slängar” 6000 stycken inne i matcharenan på läktarna.
Hartwall Arena VM 2010. Finland - Danmark.VOVOZELAS I HARTWALL ARENA

Blev även ”matning” utav ytterligare en match i Hartwall Arena, matchen mellan Schweiz och Lettland.

Det märktes dock att matchstarten 19.00 (Finsk tid) på kvällen inte var så där populär bland innebandyfansen här i Finland, kändes ungefär som en div 2 eller div 3 match i Sverige, dit de ”närmast sörjande” hade tagit sig.

Trodde nog att det skulle vara lite mer tryck runt Schweiz inledningsvis och deras supportrar, men ack så fel jag hade.

Var förmodligen så att den lilla skara utav Lettiska tillresta fansen på ca 15 stycken var de som hördes mest i hela Arenan, detta då de inte överröstades utav de blå Vovozelas som ett 20 tal ungdomar sprang runt och blåste för ”kung och fosterland” i vill säga.

Undrar hur det blir i en final med dessa Vovozelas, mellan troligen Sverige och Finland, eller en het semifinal med Finland inblandade. Ljudmässigt så lär nog den nivån stiga rejält inne i Hartwall Arena i alla fall.

Dessa blåfärgade Vovozelas finns nämligen inne i hela Arenan att få tag i.JONLUPUKKI

Med en Finsk-Tysk spelare i landslaget, från Leba Salibandy i Finland, så är det klart att man också snappar upp massa finska ord nu under VM.
Senaste ordet i raden vi försöker lära oss i landslagsgruppen är JONLUPUKKI, vilket kan vara användbart i dessa tider. Ordet betyder nämligen jultomte (jultomten), och detta finska ord har verkligen nyttjats flitigt under dagen, i verkligen alla och många lägen.

 
Ett annat ord som nästan hela laget lagt märke till och som jag också bara måste få skriva och berätta om här är ett ord som påträffades då vi var och handlade ett gäng i en livsmedelsbutik:
Megapussi
Visst kan man faktiskt tolka detta ord på en del olika sätt, och jag tror nog att de flesta faktiskt skrattar rejält och tänker på samma sak.

”Kruxet i kråksången” är bara att texten fanns på en extra stor chipspåse, vilket vi sedan faktiskt fick reda på av vår finlands-tyska spelare var helt korrekt. Ordet Megapussi och dess betydelse och beskrivning skall nämligen vara just extra stor chipspåse.

Under samma samtal om just detta ord så framkom det också att det finns något som heter Pussi tea, alltså en kopp te.
Man kan ju hoppas att just detta te inte slår så mycket i hemlandet att de tvingas till att marknadsföra det stort ute i Europa. Kan nog lätt bli lite funderingar i så fall med översättningen av detta te, och vilken smak det faktiskt egentligen innehåller.
Samtidigt har vi också fått veta att bulle, som man ofta äter till fika, och kanske tar just till en kopp te, heter pulla på finska, vilket så klart inte heller gjorde skratten mindre.
Allt detta gav oss i vilket fall stora, breda och roligt garv, och många har levt på detta under hela dagen och kvällen idag.


MORGONDAGENS DRABBNING
Nu laddar man för morgondagens drabbning rejält och matchspel mot Estland klockan 13.00 (14.00 Finsk tid) i Energiaa Arena Center.
Vinst eller oavgjort imorgon och Tyskland kan sensationellt faktiskt ta sig vidare från gruppen, något som troligen inte de flesta hade trott på innan detta VM startade.

Även om jag faktiskt har en deal med mina elever på innebandygymnasiet om att om vi tar oss vidare från vår VM grupp så kommer jag att bjuda hela gruppen på thaimat efter ett träningspass i vår hall, så gör jag gärna detta med nöjd min, om vi vinner matchen.
Vill verkligen göra allt som står i min makt för att försöka vinna imorgon, och både hoppas och VET att de tyska spelarna kommer att försöka göra allt som står i deras makt för att försöka vinna denna viktiga VM match.

Tar vi oss vidare från gruppen och sedan ställs mot Tjeckien blir det så klart ännu tuffare, men den utmaningen får vi så klart bara infinna oss i att ta, och alla är medvetna om detta.
Sverigematchen får vi ta och tänka på vid ett senare tillfälle.
Nu blir det till att lyssna av vår physiotherapist och hälsoinstruktör hur det ligger till med skador med mera i truppen, detta för att kunna få lite extra information inför morgondagen och matchen.
Efter denna avlyssning blir det nog några matcher på datorn i Football Manager 2011, där jag nu bara måste se till att spela bra i de sista matcherna med Crewe Alexandra Football Club, detta så vi kan ta steget upp med laget i liga 1.
VIKTIGT VIKTIGT VIKTIGT att avancera i seriesystemen , och samtidigt en rejäl ”avslappningsdel” till att få tankarna en stund på lite annat än innebandy.

 

 God natt där ute i kylan …….. Wherever you are ……../ Micael Svensson , VM 2010 Finland

 


Kommentarer
Postat av: Jonas

Låter som en perfekt innebandydag. Hur är vädret? Hoppas det går bra imorgon.

2010-12-05 @ 00:24:30
Postat av: Andreas L

Jonlupukki, fan va kul och klart användbart! Megapussi, ja va fan säger man kan inte annat än asskratta. Lycka till mot Estland idag. Kul och klart läsvärd blogg Svensson.

2010-12-05 @ 07:26:38
Postat av: Lizzie

Lycka till idag!

2010-12-05 @ 10:20:59
Postat av: Danne

Sur förlust mot Estland, tyckte ni var bättre nästan hela matchen igenom, missade väl för mycket bara! Enda att göra är väl att slå Sverige nu då, hahaha! Ha det gött!

2010-12-05 @ 16:10:27
Postat av: Sanna

Synd med förlusten men bra jobbat! Hoppas resten utav veckan och vm blir bra! Kram

2010-12-05 @ 19:31:23
Postat av: Simon

Satans perkele vilken kul sak du gör då! Ha det bättre än det bästa i Soumi land.

2010-12-05 @ 20:39:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0