3 magiska B = BERLIN, BÅSTAD och BÅLSTA


INTENSIVA men UTVECKLANDE och ROLIGA veckor


Då var man allt inne i en period igen där MYCKET händer, och mycket är verkligen ordet i rätta bemärkelsen.
SJÄLVKLART så har man valt det man gör så man skall ju inte klaga, vilket jag faktiskt inte heller gör, detta eftersom jag tycker att det jag arbetar med är ofattbart kul.

Visst finns det stunder då man anser att det tar en del utav ens tid eller att man kanske kan tappa lite fokusering ibland, men som helhet är allt jättekul och utvecklande.

Bland mina idrottsvänner, och även de andra vännerna såklart, får man ibland pikar för där de undrar:
Hur orkar du   eller
Varför gör du det    samt faktiskt till och med kommentaren
Det där hade jag aldrig gjort!

Men det är kanske precis så att det jag gör tar lite kraft utav en ibland, men 
A)
Det är fantastiskt kul,
B) Gör det jag ville göra när jag var yngre och den drömmen är inte bara en dröm längre 
C) Att mina vänner aldrig hade gjort det spelar ju egentligen ingen roll, det är ju detta jag vill göra och det är ofantligt utvecklande.

Att jobba inom idrottsvärlden som FÖRELÄSARE, INSTRUKTÖR, LANDSLAGSUTVECKLARE och MENTAL COACH är något som är otroligt stimulerande och utvecklande, och jag kunde faktiskt önska att vissa andra fått göra det också. Men kanske det just är så att en del utav de personer som undrar varför man sysslar med det man gör och hur man orkar med det kanske ärlighetens namn innerst inne gärna hade gjort det man gör. Kan faktiskt vara så.

Tyvärr så finns det också de ledare och personer idag som inte vill dela med sig utav sin kunskap, ta in kunskap från andra eller som faktiskt anser att de är så bra att de inte behöver andras hjälp.
Dessa ger jag inte mycket för och kanske de i stället borde sluta vara ledare och instruktörer, om det ens är instruktörer förresten, just dessa personer brukar ju faktiskt vara ganska dåliga på det som de tar sig för.


VECKORNA framför mig som gått (samt 1 vecka tillbaka) är riktigt roliga och utvecklande och trots all ”stress” som kanske kan upplevas så ser jag fram emot varje minut.

Föregående vecka så hade jag MENTALA COACHPASS för golfare på elitnivå, vilka är riktigt roliga att jobba med. De personer inom golfen som man fått äran att ta hand om har ju faktiskt vart villiga att ta till sig massor, vilket är kul. Det är också glädjande att se att det faktiskt går bra för dem också.


JUST NU befinner jag mig annars MITT I ett annat uppdrag, i Berlin.

Sitter för närvarande på Sportakademins anläggning i Berlin där området runt denna verkligen är fantastiskt. Här ligger Olympiastadion, Herta Berlins träningsanläggning, elitidrottarna/landslagen inom Boxning, hästsport, Volleyboll och Handbolls hemvistelse samt också en hel del friidrottare.
Olympiastadion i Berlin. Vilken ligger i "Sportområdet" där jag bor.
Jag startade själv upp veckan, Lördag 24 Juli och Söndag 25 Juli,  med att FÖRELÄSA inom LEDARSKAP och PROFFESIONELLA TRÄNINGSPASSET , detta för en grupp på 20 stycken idogt lyssnande ledare.

Passet var upplagt på följande sätt:

Introduktion och hur man kan genomföra presentationer  (Mediaträning)

LEDARSKAPSföreläsning ( i HUR man jobbar och VAD man bör tänka på)

TRÄNINGSPASSUTVECKLING (i HUR man skall få en träning i att bli professionell och utvecklande)

Att jobba med ANALYSER


Veckan fortsatte sedan med att jag föreläste för en grupp innebandyledare i GRUNDLÄGGANDE INNEBANDYTAKTIK samt MATCHUTVECKLING och TAKTISKA ANALYSER.

Att kändes mycket bra och de som var på plats var verkligen intresserade och villiga att lära och utveckla sig.


I Tisdags (27 Juli) så bar det av till fotbollslaget HERTA BERLINs fotbollsförening. Här deltog jag på ett upplagt fotbollspass, vilket var fantastiskt kul. Att få se hur de jobbar med sina träningar, vilka tankar de har och samtidigt få förstå vad spelarna tycker om detta gav mig massor.
Framförallt så finns det så mycket för innebandyn att lära sig utav fotbollen inom vissa områden. Och man kan aldrig lära sig för mycket, man skall ta in allt man bara kan och forma det till det som just passar ens egen idrott eller grupp bäst.
Skall också hålla ett extra öga på spelaren Raffael under kommande säsong, en rolig och intressant spelartyp!

Lärdom är nyttigt och nytänkande ALDRIG FEL!


På eftermiddagen (Tisdag 27 Juli) LEDDE JAG EN TRÄNING för Tysklands U-19 landslag i idrottshallen på Sportområdet. En hall som för övrigt visserligen i gångarna och struktur påminner om ”gamla DDR tiden”, men anser ändå att den är stabilare är våra i Sverige ibland lite ”plastiga hallar” som ser ut att kunna rasa ihop när som helst.
LOVAR att denna hall hade hur enkelt som helst stått pall för snökaoset som hemma i Sverige drog med sig en del hallar ”ner i marken”.

Största delen utav hallen som jag skulle hålla till på, en utav 4 hallar i hallen, kändes bra och det var kul att få vara den som var INSTRUKTÖR för en grupp i även ett praktiskt pass i hall.

Det jag jobbade med i hallen var situationer i att anpassa sig i rörelse och positionstagningar inom så väl 2-2 situationer som avslut och passningsutveckling. Delar som är otroligt viktiga.
Under passets gång var det även en del snack om situationer och hur man kunde lösa dessa på ett enkelt och genomtänkt sätt samt att vi också såg till att finna nya lösningar.
ALLT KÄNDES RIKTIGT BRA!


Under kvällen så ”övervakade” jag handbollslaget Berlins träning och följde deras upplägg.


IDAG (Onsdag 28 Juli) har det börjat att jag tillsammans med JUNIORLANDSLAGET i INNEBANDY för Tyskland ätit frukost och snackat lite med ledarna.
Jag kommer att ikväll för dem visa en video om innebandy i Sverige, hur vi jobbar och hur man kan utveckla detta i Tyskland, allt då på deras egna nivåer.

Jag kommer att tala lite, hålla föreläsning, om OPTIMAL PRESTATION och vad som krävs för att kunna ta sig från ett yngre landslag och vidare i utvecklingen mot nästa stora mål, seniorlandslag samt vilka krav som ställs för att lyckas.

Innan allt startar har jag dock några timmars ledighet framför datorn, men skall snart också ge mig av för att gå in och titta på den berömda anläggningen på Glockenturmstrasse där ”klocktornet” står. En byggnad som under andra världskriget tyvärr förstördes en del, men där fortfarande ”Glockenturm” är en del utav en mäktig historia och som står som en gigantisk obelisk och blickar ut över Glockenturmstrasse där jag bor på sportanläggningens hotell.
(Tillagt i efterhand: Den utsikten man har uppe från klocktornet ut över sportområdet och rakt bort mot Olympiastadion är MAGISK. Har man missat detta när man är i Berlin har man inte gjort Berlin! Jag njöt i fulla drag! )Man får inte missa att åka upp till toppen
på klocktornet och blicka ut över Berlin
när man är i staden. missar man detta har man
enligt mig missat Berlin.Blir idag även en liten stadsvandring ut till de delarna där man fortfarande kan urskilja BERLINMUREN en del. En historia som fascinerar mig ännu mer och som jag måste få ta del utav idag.
Läs gärna mer på:   http://www.iberlin.se/berlinmuren/
Berlinmuren under de "kalla åren".IMORGON (Torsdag 29 Juli) blir det full fokusering på Tysklands U-19 landslag i Innebandy, detta då jag skall leda hela träningspass i idrottshallen samt också ha en del teori inom vissa området.
SKALL BLI HUR KUL SOM HELST!
Upplägget blir fokusering på passningsutevckling och teknik samt taktiska detaljer inom olika spelutvecklingssituationer.


Fredag (30 Juli) anländer jag till Göteborg igen, men då blir det till att direkt förpassa sig till KUNGSHAMN där turneringen Enghav Cup 2010 går av stapeln.
Blir lite innebandy, god mat och till och med kanske en och annan öl där uppe.


Söndag (1 Augusti) när turneringen är slut är det sedan bara att åka vidare mot Bålsta och Stockholmsområdet, detta för att vara HUVUDINSTRUKTÖR på ett Summer Camp där uppe. En vecka med full fart och massor utav träningar och teoridelar samt fyspass.
När väl denna vecka, med Sweden Sport Acedemy, tar slut på Fredag (6 Augusti) så bär det direkt där ifrån av till BÅSTAD, min absoluta favoritort i Sverige förresten, detta för innebandyturneringen där nere.

Skall åter njuta utav att sitta där på läktaren i Båstad, njuta av bra matcher, god sol och förhoppningsvis också goda innebandyresultat.


Väl hemma i huset i Alingsås igen Söndag (8 Augusti) så skall det nog bara bli skönt att lägga sig ner i soffan, slappna av lite extra. Detta för att sedan LADDA batterierna inför JOBBET som väntar på Måndag 9 Augusti!

 

MEN ÄN SÅ LÄNGE KÖR VI SÅ DET RYKER ………….


VM SYDAFRIKA 2010: Summering av sommarens VM , DEL 3VM Sydafrika 2010: Summering av sommaren VM , DEL 3Efter massor utav eftersnack, tankar, funderingar och ”hårda” diskussioner med olika fotbollsfantaster, fotbollsnördar eller bara ”VM-intressenter” så är det väl dags för mig att skriva ner mina egna ”utvärderingar” utav fotbolls-VM.


Detta gör jag i en VM Sydafrika summering i TRE delar, vilka kommer i tät följd här på bloggen.
Några textdelar kanske verkar lite konstiga ibland, men det kan i så fall bero på att jag INTE komemr att kontrolläsa någon av de VM texter som skrivs i dessa tre delar. Det får helt enkelt rulla som de rullar!


Som kallad ”innebandynörd” är det kanske inte många där ute som vet att fotboll utan tvekan är ett annat mycket stort intresse.
Har koll på många ligor som inte ens den fotbollstokiga har en aning om, eller som den insatte inte ens visste fanns.
Det vet ni som haft samtal med mig och även ni som lyckats höja era spelkonton där jag tipsat om matcher från lite ”annorlunda serier” än det som ni kanske normalt spelat på.
Så kallade enkla pengar att tjäna på dessa serier och matcher.

VM blev i sin tur denna gång en ren guldgruva och den sammanlagda vinsten från årets VM uppgick till inte mindre än 49.886 kronor, vilket känns skönt att ha kunnat spela in.
Storvinsterna kom främst på Uruguay, Mexico, hörnstatistiken, varningar på speciella spelare samt spelare till att göra mål utanför straffområdet.
Kändes som att på vissa utav dessa var det mer eller mindre ”garanterade pengar”. Ett lätt byte med andra ord.


Något som det snackats mycket om under VM , och som vi både har sett men framförallt HÖRT är den så kallade Vuvuzelan.
Många har haft synpunkter på detta och klart att det ibland under matcherna kan vara lite irriterande för så väl tv-tittare som spelare, ledare och domare.
Fast jag försökte se det som att det faktiskt var en sak utav den afrikanska fotbollen och att det i stället faktiskt också fanns en tjusning i det hela.
Visst, om sanningen skall fram, så klagade man väl en och annan gång på dessa Vuvuzelas också, men anser ändå att det hör till kontinentens fotbollsfolk.


Finalen i VM var jag nästan säker på ett tag skulle gå till straffar, och på så vis bli den tredje VM finalen som fått avgöras på detta sätt.
1994, då Sverige tog det oväntade bronset, avgjordes ju finalen på straffar, om någon nu minns detta?
Tror att det största minnet faktiskt ligger på straffavgörandet mot Rumänien mer än Sveriges bronsmatch eller finalen mellan Brasilien och Italien. En final som för övrigt spelades på en underbar arena, Pasadena i USA. Brasilien vann till slut straffsparksavgörandet över Italien med 3-2 och var åter världsmästare.


Föregående VM, 2006, fick Italien sin revansch för straffmissen i finalen 1994, detta då man själva i stället fick avgöra mot Frankrike med det sammanlagda resultatet 5-3.


Tänkte nu göra så att jag tar mig igenom grupp för grupp i VM, och de lag som ingick i dessa, på så vis får man med en kommentar om varje land som deltog. Skall även försöka att krydda detta med lite egna tankar om framtiden, lite spelarfunderingar med mera.

Bara att hålla till godo!

 


DEL 3

 

GRUPP F:


ITALIEN

Italien största floppen skriker någon, det hade jag aldrig trott säger en annan, men ÄRLIGT talat, om man nu rannsakar den Italienska truppen till VM 2010, var den så j***a bra egentligen?

Med 9 spelare som definitivt borde pensionerat sig innan VM och med en del konstiga uttagningar och en laguttagning som i mitt tycke saknade någon het spelare som klarar av det här med hetluften i stora mästerskap i anfallet, vart var den spelaren?
Antonio Di Natale säger någon, Udineses målspruta och forwardsess, ja men han fick ju av någon märklig anledning sitta mest på bänken och ”ruttna”. Med tanke på hans ålder så lär väl han till nästa VM sedan vara en utav de pensionerade, så varför vågade man inte satsa på han innan, helt sant ni som tycker så!

Kanske är jag lite ”blind och döv” vad det gäller fotboll i Italien annars, även om jag följer den bra också, men då just nu främst deras 2 ligor under den högsta. Och i mitt tycke fanns det faktiskt spelare där jag ansåg hade platsat när jag såg hur Italien spelade i detta VM, sorgligt men sant!

Saknade gjorde jag, trots den höga åldern, en spelare som Totti. Totti är nämligen alltid ”just Totti” och kan lyfta vilket lag som helst. Rätt säker på att med bara han i truppen hade laget tagit sig vidare ur gruppen, eller har jag fel?

Italien lär vara så fruktansvärt revanschsugna så det förvånar mig inte om landet finns med bland de länder som ansökt om VM 2018 och 2022. De kan till och med vara aktuella för 2018 tror jag. Tror också att Europa kan vara aktuellt 2018, detta då Sydafrika hade det denna gång och Brasilien nästa. Fast och andra sidan söker USA så får dem de nog igen. Vi får se!

Inter har en 19 åring som jag tycker Italien skall ”bana väg för” lite mer, han är riktigt bra i det defensiva spelet och har redan ett mycket stort utpräglat spelsinne, Davide Santon är hans namn.


PARAGUAY

Ett land i Sydamerika som glöms bort lite ibland då allt för ofta det snackas om Argentina och Brasilien. Paraguay är dock också en riktig stark fotbollsnation och är alltid med i toppen utav den kvaltabell som spelas på ”fotbollskontinenten” på andra sidan.

Landslaget är framförallt tighta i sitt spel och spelar mycket på att alltid ha ”understöd” i sitt spel, oavsett vart bollen än befinner sig.

Största saken innan VM var väl den som handlade om Paraguays stjärnforward, Salvador Cabanas. Han vann skytteligan för sitt landslag i kvalet och spelar till vardags i Mexikanska América. I just Mexiko i Januari blev han attackerad och skjuten i huvudet, detta på grund utav att han inte producerade som han skulle för sitt lag. Man förvånar sig aldrig över IQ-befriade fans tyvärr!
Cabanas lyckades ofattbart nog överleva och frisknade till osannolikt snabbt, vilket är en ofantlig saga i sig. Undrar om han sätter sin fot i Américana till hösten, det hade jag i alla fall inte gjort!


Finns annars en kille i den inhemska ligan i Paraguay som man snart lär få höra mer ifrån. Han har ett riktigt bra bollsinne och gör ibland härligt oväntade saker med bollen. Lägg namnet Edgar Benitez på minnet, han lär ni få se i nästa VM, vilket jag är säker på att Paraguay tar sig till.


NYA ZEELAND

Här snackar vi dock skräll av hög kaliber, och fick det spanska laget ett festvälkomnande när de kom hem till Spanien efter VM så borde Nya Zeeland bli dubbade till ”Sir” allihop. Snacka om att vara ”blåbärslaget” från början, men trots inget avancemang från gruppen så lämnar man VM obesegrade och med ett spel som faktiskt satte skräck i alla lag i gruppen.
Den förväntade ”slagpåsen” blev man aldrig!
Lagkapten Ryan Nelsen ledde sitt NZ till Vm i Sydafrika 2010.Förbundskapten Ricki Herbert, vilken för övrigt spelade med i den trupp som spelade VM 1982, senast laget var i ett VM slutspel, lär inte få avgå hur mycket han än vill tror jag. ALLA i hela landet lär vilja ha denne man kvar på sin post.

Det finns också kanske möjligheter att Nya Zeeland kan få spela VM igen 2014, detta om flertalet utav dagens spelare stannar i landslaget. Verkar dock som att många är osäkra.
Det man kan hoppas på är att spelare som Michael McGlinchey i Skotska Motherwell fortsätter gå framåt och att Tommy Smith i Brentford får ta klivet upp i högsta serien i England, eller Skottland.

Sedan finns faktiskt även blott just fyllda 18 åriga Chris Wood i West Bromwich, vilken i alla fall jag tror mycket på.
Kan dessa spelare vara med och lyfta sitt NZ till framgångar även 2014?

Tack Nya Zeeland för ett härligt VM från er sida!


SLOVAKIEN

”Debutanten” Slovakien har under senaste åren verkligen byggt upp något riktigt bra. Visst så är man inte ännu i närheten utav det som en gång var Tjeckoslovakien, ett land som för övrigt tog sig till 8 VM slutspel och faktiskt spelade final 2 gånger.

Slovakien spelade bort ”grannarna” Polen och framförallt Tjeckien i kvalet till VM, vilket får ses som riktigt stort, och landet har just nu en bra ”blomstring” av spelare även på gång.


Marik Hamsik i Italienska Napoli är ”knappt torr bakom öronen” men spelar redan fantastisk bra fotboll samt att Boltons (England) Vladimir Weiss redan visat att han håller bra internationell klass.

Skall jag tipsa om en annan spelare som jag tror kommer bli farlig redan under VM och EM kvalet så tror jag att Miroslaw Stoch (Twente, Nederländerna) kommer att ta ett riktigt stort kliv fotbollsmässigt redan under hösten.


GRUPP G


BRASILIEN

Brasilien, Brasilien, Brasilien, klart att man alltid vill att ”sambalandet” skall gå långt i ett VM, det händer ju alltid något extra runt dessa gulklädda solstrålarna.
Dock tyckte jag att i årets VM så fattades det en del utav det så annars roliga, tekniska och härliga sambaspel som man fått vänja sig vid under åren.

Skall inte säga att jag är helt missnöjd, men visst ville jag, och förmodligen även många med mig, se lite mer utav just BRASILIEN.
Tycker att lagets vänsterflank framåt saknade alldeles för mycket kreativitet, och hade ändå inte en Ronaldhino gjort ett bra jobb där?
Det anser i alla fall jag. Tror att Robinho hade vart ännu bättre med Ronaldhino bakom sig och att det hade öppnat sig mer framåt för ”Sydamerikas stolthet”.

Ronaldhino har visserligen haft sina bästa år, men vilka har inte det i årets Brasilien, det är hur många som helst som jag tror vi inte kommer att ens få höra talas om nästa VM då faktiskt landet själva står som organisatörer.


Campeonato Brasiliero, den Brasilianska ligan, vilken jag följer mycket och intensivt, är en riktigt rolig liga att följa. Mycket mål, härliga mål och ett grymt roligt offensivt spel. Hade en enda match i vår allsvenska kommit upp i några minuters spel av de som man får se vecka efter vecka i Brasilien så hade det vart kul.

Det kryllar utav spelare i ligan som är på väg ut i Europa och ”ynglingarna” som vill vara Zico, Ronaldo eller Ronaldhino finns redan. Nya ”lirare” är på gång och jag tror att landet kan vinna sitt eget hemmaVM  2014.

Barcelona äger en utav den inhemska ligans bästa spelare, i mitt tycke (Offensivt), Keirrison, vilken jag tror inte till kommande säsong heller kommer att spela för Barcelona. Han lär dock fortsätta i samma ruskigt goda fotbollsanda att utvecklas och jag tycker redan han är så pass bra att han borde haft en anfallsplats i Brasilien i detta VM, åtminstone en bänkplats. han komemr att spela för santos kommande säsong, forfarande på utlåning.
(har testats att lånats ut även till Fiorentina och Benfica)

Säger bara GLÖM INTE av namnet Keirrison, där har Barcelona ett riktigt ”ess i rockärmen”.


NORDKOREA

Vad skall man säga, spelare som gråter så tårarna sprutar under nationalsången och första matchen i VM, det visar hur stort det är för detta land att få vara med i Sydafrika.


Landet har inte de där stora stjärnorna som kan lyfta laget när det gäller och därför blev det en sorti rätt snabbt ur VM.

Tror ändå att landet var kanske för nöjda med att ”bara vara på plats” så man missade hela tjusningen med att spela den bra fotboll, vilket man faktiskt kan, som man gjorde vid ett par tillfällen i kvalet till Sydafrika 2010.

Kan ingenting om spelare från detta land och skall inte ens försöka mig på att sia om något. Enda spelare som jag egentligen vet spelar ute i Europa är Kim Kuk-Jin, vilken faktiskt spelar fotboll i ett land som Schweiz, dock inte i någon utav toppklubbarna där.

Tror att landet hyllar sina spelare, trots de hemska förlustsiffrorna mot Portugal ändå, och att de faktiskt på TV äntligen fick se sitt landslag spela fotboll. Det var längesedan landet nämligen sände landslagets matcher live via sitt största tv-bolag.


ELFENBENSKUSTEN

Här ville man alltid landa när man var mindre och spelade Jakten på den försvunna diamanten, om jag inte minns helt fel. För mig att försten hit fick pengar eller om det dubblade diamanten man fann eller något liknande.

Den som minns skriv gärna om så var fallet!!!

Ett landslag som gick helt obesegrade genom hela VM kvalet och som visade att man verkligen hade det som krävdes för att kanske göra ett riktigt grymt och starkt VM.
Tyvärr så gick inte det Afrikanska mästerskapet så bra sedan, och därför valde man att sparka sin förbundskapten Valhid Halihodzic, vilket jag anser var en ganska dum idé.
Didier Drogba, "Superstjärna" och landslagsspelare i Elfenbenskusten.


Visst var det kul att Sven-Göran Eriksson, vår allas ”Svennis” fick chansen att visa upp sig i VM, och vara med om de största inom fotbollen igen, men tror att ”Halli” hade klarat sig något bättre faktiskt.

Gruppen laget hamnade i var en mardröm, lindrigt sett, och visst så såg det mörkt ut redan från början. Men Elfenbenskusten hade en stor potential att ta sig vidare, och jag trodde ett tag att de faktiskt skulle ta den chansen. Hade vart kul att få sett dem i ett slutspel också, jag gillar nämligen ”Elefanternas” sätt att spela fotboll.

Stjärnor verkar det heller inte vara några problem att få fram i landet och jag tror att Elfenbenskusten blir en av toppkandidaterna till den Afrikanska titeln i nästa Afrikanska mästerskap samt att chans till nytt VM spel är stort.

Kanske spelare som Romaric i Sevilla kan ta ett par kliv till i sin utveckling och att Gervinho blir den påltliga målskytt som Drogba vart under ett par år nu.

Lägg där dock till att en av mina favoritspelare Salomon Kalou endast är 24 år gammal, och förmodligen en ledargestalt i kommande VM.


PORTUGAL

Ett land som man alltid verkar tro på men som aldrig riktigt lyckas spela den där drömfotbollen man tror de kan. I alla fall inte 2 matcher i rad. Portugal blandar ju fram och tillbaka och liknas mer vid Balder på Liseberg, snacka om svängig!

Matchen mot Nordkorea var rolig att titta och visst blev det mycket mål, men inte var det för att Portugal var så fantastiskt bra, utan mer för att Nordkorea faktiskt var rent usla den matchen. Liknar matchen vid att IFK Göteborg skulle komma hem till mitt Alingsås och möta Gerdskens BK eller Holmalund IF, Alingsås IF nämner jag inget om då det är fotbollslaget jag håller på i stan. (Så fick jag sagt det också, om nu någon var intresserad utav att veta det!)

Cristiano Ronaldo må vara en riktig superstar men lyfter sitt landslag gör han inte. Det är inte heller helt och håller hans fel utan jag tycker att det behövs 1-2 spelare till som hålelr en lite högre klass än Raul Meireless och Simao gör. En Nani i toppform och skadefri hade inte vart fel i VM, och det var synd att vi inte fick se en hundraprocentig Manchester United spelare på banan, Nani alltså!

Är ändå ett lag som alltid, tack vare sitt ”Brasilianska blod” ändå alltid tar sig långt och vinner de matcher de behöver vinna under kvalspel, så att de inte skulle ta sig till EM och nästa VM får man väl se som en skräll i så fall. 


GRUPP H


SPANIEN

Vem trodde att de skulle vinna VM efter den där ofattbara inledningen mot Schweiz.

Visst så hade resultatet lika väl kunnat vara 4-0 i den matchen som 0-1, men man kan väl lugnt säga att det inte gick riktigt Spaniens väg där.

Det märktes att Fernando Torres inte var i högform efter sina skador, han var rent usel enligt mig och borde inte ens startat eller spelat så mycket som han gjorde. Fanns bättre alternativ framåt, Pedro var bara ett utav dem.
Att David Villa var landets viktigaste spelare under VM är nog ingen som säger emot, inget slutspel eller VM utan honom i truppen.
Zlatan på läktaren kommande säsong nu eller?

Landet har annars under senaste åren nu verkligen visat att man bara inte kan krossa motstånd i kvalspel och gruppspel, för att sedan åka ur när det väl gäller, utan att man nu också tar sig lång och även vinner stora tunga mästerskap.
Visst så byggs landslaget på Barcelona och Real Madridspelare i massor, men varför inte?
Det är ju ändå två utav världens absolut bästa lag, och det kan ju ingen ta ifrån dem.

Ungdom har de också i landslaget och att spelare som 21-åriga Sergio Busquets redan är så bra i landslaget som han är trodde jag faktiskt inte riktigt var möjligt. Och sedan är det faktiskt en undrbar ålder på spelare som finns tillgängliga för framtida kvalspel till EM och EM slutspel och VM också för Spanien. Killarna som redan kan lira som gudar är ju inte ens över 24 år någon utav dem, eller vad sägs om namn som:
Cesc Fabregas, Sergio Busquets, David Silva, Raul Albiol, Serigio Ramos och Gerard Pique, snacka om att ha flertalet år till säkrade.

Sedan skall man inte glömma spelare som jag verkligen tror snart tar ett kliv in i landslaget på allvar, Nacho Montreal (Osasuna), Juan Mata (Valencia) samt Santi Cazorla (Villareal).

Spanien har intagit tronen och lär vara där ett tag, de lär aldrig göra som Frankrike och Italien, finns inte en chans i världen till detta!SCHWEIZ

Ett litet underskattat land som många skrattar åt när man nämner. Visst hade jag kanske med mitt säkra kryss i öppningsmatchen mot Spanien chansat lite, och att vinsten där visst var överraskande, men laget är inte så dåliga som många tror.

Landet har tagit massor utav fina skalper under åren och spelar en taktiskt klar fotboll, samt sliter för sitt liv att överleva som om de vore fastfrusna på toppen utav Alperna.
Schweiz är en riktig skräckmotståndare för många länder i Europa.

Landet har även ett blandat gammalt och ungt landslag så de kanske faktiskt kan ta sig till nästa VM igen, med lite flyt och smart spel.

Nu hägrar dock ett EM kval och där lär fler nationer få känna på ”Alplandets” tuffa och taktiska spel. Ingen dröm att bege sig till Schweiz och spela.

Skall jag nämna någon spelare jag tror kan komma att blomma ut lite extra under EM kvalet så kanske det är Eren Derdiyok, vilken spelar i Tyska Bayern Leverkusen. Han har potential att bli riktigt bra och kanske faktiskt redan till hösten.


HONDURAS

Honduras, från Centralamerika, ett område som inte egentligen intresserar mig rätt mycket. Jag tycker faktiskt att allt under Mexico och ovanför Peru inte känns direkt intressant. Har alltid tyckt att de länderna som befinner sig där emellan lätt kan få hålla sig där, finns i alla fall inget intresse från min sida att varken veta mer om dem, eller besöka dem.
Många med mig både tänker och tycker samma kan jag tro!

Visst är det ändå roligt att det kommer lite länder här ifrån detta område och överraskar tycker många, och kanske jag får ändra mig lite nu, detta efter att på allvar fått se spelare som Wilson Palacios i Tottenham (England) och Roger Espinoza, Kansas City (USA) under några matcher på TV eller webben under 2009-2010.

Honduras har faktiskt en del intressanta namn och kan nog bli aktuella för ett VM slutspel till.

Finns ett namn som jag också hört talas om mycket innan VM och som jag tror kanske kommer dyka upp i Europa så småningom, hade vart kul att få se detta då man skrivit ner namnet och försökt lägga det på minnet.
Fick tipset utav en Holländsk fotbollsvän, som har lite mer koll på just de områdena, och namnet Ramon Nunez skall jag ha i åtanken de närmaste åren.


CHILE

Visst är det inte som det var förr med Salas och Zamorano, säger många. Men sanningen är den att Chilensk fotboll just nu är bättre än någonsin.

Har följt den Chilenska fotbollen friskt , detta i och med mitt intresse för Sydamerikansk fotboll också, och både den inhemska ligan och landslaget har växt massor.
Inför kvalet till VM exempelvis gjorde man det ”surt” för många utav sina motståndare, och laget slutade faktiskt tvåa i det Sydamerikanska kvalspelet till VM, endast en enda poäng efter Brasilien.

Såg flera utav landslaget matcher i kvalspelet och det var ett hårligt Chile som i många matcher visade upp ett så pass underbart ”sambaspel” att man skulle fått Brasilien att gråta.

Tyvärr så blir det ibland lite för mycket krigande i de centrerade delarna och tuffa närkamper att det ibland tar död på resten utav det fina spel som de kan spela.

Alexis Sanschez, 21-åringen från Udinese (Italien) var underbar var skåda i kvalspelet, men har väl ännu inte riktigt lyckats när det väl blir lite tuffare motstånd. Han kan dock växa lite till och är för mig ”den nya Salas”.

Tror sedan att målvakten Nery Veloso, från hemmaklubben Colo Colo, snart är en stabil landslagsmålvakt mellan stolparna, och han kan nog vara den nästa stormålvakten på gång från Sydamerika. Jag tycker att han faktiskt till och med har större potential än Muslera (Uruguay), men att han nu skulle behöva komma ut till Europaspelet lite också.

Chile tar sig enkelt vidare till nästa VM och blir livsfarliga när VM 2014 spelas på deras egen hemmakontinent. (Brasilien) 


VM SYDAFRIKA 2010: Summering av sommarens VM , DEL 2

 

VM Sydafrika 2010: Summering av sommaren VM , DEL 2


Efter massor utav eftersnack, tankar, funderingar och ”hårda” diskussioner med olika fotbollsfantaster, fotbollsnördar eller bara ”VM-intressenter” så är det väl dags för mig att skriva ner mina egna ”utvärderingar” utav fotbolls-VM.


Detta gör jag i en VM Sydafrika summering i TRE delar, vilka kommer i tät följd här på bloggen.
Några textdelar kanske verkar lite konstiga ibland, men det kan i så fall bero på att jag INTE komemr att kontrolläsa någon av de VM texter som skrivs i dessa tre delar. Det får helt enkelt rulla som de rullar!


Som kallad ”innebandynörd” är det kanske inte många där ute som vet att fotboll utan tvekan är ett annat mycket stort intresse.
Har koll på många ligor som inte ens den fotbollstokiga har en aning om, eller som den insatte inte ens visste fanns.
Det vet ni som haft samtal med mig och även ni som lyckats höja era spelkonton där jag tipsat om matcher från lite ”annorlunda serier” än det som ni kanske normalt spelat på.
Så kallade enkla pengar att tjäna på dessa serier och matcher.

VM blev i sin tur denna gång en ren guldgruva och den sammanlagda vinsten från årets VM uppgick till inte mindre än 49.886 kronor, vilket känns skönt att ha kunnat spela in.
Storvinsterna kom främst på Uruguay, Mexico, hörnstatistiken, varningar på speciella spelare samt spelare till att göra mål utanför straffområdet.
Kändes som att på vissa utav dessa var det mer eller mindre ”garanterade pengar”. Ett lätt byte med andra ord.


Något som det snackats mycket om under VM , och som vi både har sett men framförallt HÖRT är den så kallade Vuvuzelan.
Många har haft synpunkter på detta och klart att det ibland under matcherna kan vara lite irriterande för så väl tv-tittare som spelare, ledare och domare.
Fast jag försökte se det som att det faktiskt var en sak utav den afrikanska fotbollen och att det i stället faktiskt också fanns en tjusning i det hela.
Visst, om sanningen skall fram, så klagade man väl en och annan gång på dessa Vuvuzelas också, men anser ändå att det hör till kontinentens fotbollsfolk.


Finalen i VM var jag nästan säker på ett tag skulle gå till straffar, och på så vis bli den tredje VM finalen som fått avgöras på detta sätt.
1994, då Sverige tog det oväntade bronset, avgjordes ju finalen på straffar, om någon nu minns detta?
Tror att det största minnet faktiskt ligger på straffavgörandet mot Rumänien mer än Sveriges bronsmatch eller finalen mellan Brasilien och Italien. En final som för övrigt spelades på en underbar arena, Pasadena i USA. Brasilien vann till slut straffsparksavgörandet över Italien med 3-2 och var åter världsmästare.


Föregående VM, 2006, fick Italien sin revansch för straffmissen i finalen 1994, detta då man själva i stället fick avgöra mot Frankrike med det sammanlagda resultatet 5-3.


Tänkte nu göra så att jag tar mig igenom grupp för grupp i VM, och de lag som ingick i dessa, på så vis får man med en kommentar om varje land som deltog. Skall även försöka att krydda detta med lite egna tankar om framtiden, lite spelarfunderingar med mera.

Bara att hålla till godo!


DEL 2


GRUPP C:


ENGLAND

Någon Mer än jag som var besviken på både lagets, men framförallt Wayne Rooneys insats?
Tror att jag definitivt inte är ensam om detta.

England är ett landslag som faktiskt borde kunna prestera en mycket bättre fotboll än vad man gjorde i Sydafrika, det finns ju så mycket potential och så mycket fotbollskunnande att en del bara skulle drömma att ha allt det som England egentligen har.

Tyvärr är det väl så att utanför fotbollen så har det mest handlat om puben, öl, fest, bråk och massiva spelarkontrakt, detta i stället för fokusering på de som dessa storspelare borde.

England lär vara riktigt revanschsugna till EM nu tror jag, och där blir dem nog livsfarliga. Några av de så kallade ”mindre kända namnen” tycker jag ska kliva fram lite mer, våga ta för sig samt också visa att de faktiskt är dem som skall lyfta ett England på sina axlar under kommande VM. Här pekar jag främst på målvakten Joe Hart, backen Glen Johnson, mittfältarna Aaron Lennon och James Milner. Theo Walcott bör väl också visa att han kan mer än alla verkar tro. Tycker ibland att det talas så mycket om honom men det man ser är man inte imponerad utav.

En spelare som jag annars tror kommer få rätt mycket speltid i EM-kvalet, och då eventuellt kommande EM är backen Leighton Baines från Everton, han har verkligen det som krävs för att slå sig in i en engelsk startelva.U S A

USA är som vanligt ett vilt krigande landslag och de älskar helt enkelt att spela för sitt USA.
Att USA skulle vinna gruppen trodde jag kanske inte, men att de skulle gå vidare var jag helt säker på. Kryss mot England kändes också ganska solklart.

Landon Donovan är utan tvekan stjärnan i laget, och hela folkets ”kelgris”. Snacka om att vara superstar i sin sport i USA. Han är fotbollens Michael Jordan.
Att USA också faktiskt kan spela fotboll glöms bort tror jag en del, detta med tanke på alla andra idrotter de är bra i.

Årets VM lag tycker jag var riktigt roliga att se. Visst saknas flera fotbollstaktiska delar ännu, men landslaget är så pass bra att jag ansåg att de faktiskt helt rättvist gick vidare.
Landon Donovan ledde i Sydafrika sina trupper, tillsammans med defensive mittfältaren Richard Clark och starkt jobbande Michael Bradley. Den sista för övrigt landslagets förbundskaptens son.
Clark är nog den spelaren som också kommer att bli ”den nya Donovan” inom några år, killen är inte speciellt gammal men har bland annat visat i Mönchengladbach att han har det som krävs för att bli en riktigt bra storspelare.

Forwarden, 20-åriga, Jozy Altidore är också en spelare att hålla ögonen på i framtiden, samt att jag tror att spelaren, från den inhemska ligan, Sacha Kljestan kan ta en mittfältsroll inom något år.


ALGERIET


Tog sig till VM efter ett fruktansvärt dramatiskt avgörande matchspel mot Egypten, två länder som mötts många gånger och som alltid haft täta, tighta men framförallt tuffa matcher. När de möttes i Afrikanska mästerskapen så fick till exempel Algeriet hela 3 spelare utvisade i matchen.

Hämtar sina spelare från främst den franska ligan och till årets VM var det inte många inhemska spelare som fick plats i truppen.
Förbundskaptenen Rabah Saadane har också varit med och fört Algeriet till många fina resultat, en förbundskapten som faktiskt gör sin femte sejour i Algeriet. Han har kommit och gått med andra ord.
Första gången var redan 1982, vilket talar en del för att han är populär i Algeriet.

Största stjärnan är Karim Ziani, en spelare som är ofantligt älskvärd i landet och allt kretsar nästan mer eller mindre runt han där.

Själv anser jag väl att det finns en riktigt bra målvakt i hemlandets liga, som man faktiskt borde satsa lite mer på, Faouzi Caouchi. Hoppas dock han får mer speltid i nästa Afrikanska mästerskap.


Kan spelare som forwarden Abdelkader Ghezzal (Italienska Siena) och Mourad Meghni (Italienska Lazio) höja sig ytterligare något snäpp så tror jag att Algeriet igen tar sig till nästa VM, i Brasilen 2014, samt har stor chans att faktiskt vinna nästa Afrikanska mästerskap.


SLOVENIEN

Kan man ju faktiskt lida lite med, detta med tanke på hur nära de faktiskt var att de tog sig vidare från gruppen. Jag misströstade dock inte allt för länge, detta eftersom jag själv spelat på att USA och England var lagen som skulle gå vidare från Grupp C.


Slovenien har ofta haft ett ganska stabilt landslag och är otroligt oberäkneliga. Många spelare i årets landslag börjar dock att komma upp i ålder, vilket gör att de kanske inte är aktuella för kommande VM. Till kvalet dit lär nog dock de flesta finnas med på banan igen.


Finns ett par riktigt duktiga Slovener, som är unga och riktigt stora fotbollsspelare redan, enligt mig. Tror att vi i kvalet exempelvis kommer att få bekanta oss med spelaren Rene Krhin, en 19-årig kille som redan tillhör Inter i Italien. Han och Valter Birsa, Auxerre (Franska ligan), tror jag kommer att blomma ut på allvar under 2010-2011.GRUPP D


TYSKLAND

Ett land och ett landslag som jag både följt och kan riktigt mycket om.

Blev faktiskt ofattbart glad när jag hörde att INTE Michael Ballack skulle vara med i landslaget i VM. Märkligt kan tyckas, men jag anser att mittfältet i Tyskland nu mera är bättre utan honom. Det blir mer fart i spelet och mer tryck än med han på sin position. Tycker at han i landslaget håller i boll alldeles för länge och att spelet dämpas lite med han på banan. Så TACK BALLACK för att du stannade hemma.

Nu öppnades i stället dörren för spelare som Özil, Khedira och framförallt Müller, den sistnämnde som jag knappt tror hade fått en spelminut annars om ballack vart med.

Tänk att en spelare som Thomas Müller, efter knappat bara en hel Bundesligasäsong bakom sig i högsta ligan samt aldrig spel i juniorlandslaget eller U19 landslaget under 2010 bara blivit en helt ofantligt grym fotbollsspelare.

Thomas Müller är just nu tillsammans med Mesut Özil den tysk som är hetast på transfermarknaden.

Tyskland har ett riktigt bra landslag på gång, eller de har ju redan ett bra landslag, vilket de alltid haft, men nu är det verkligen en storhetstid på gång igen. Tänk på att spelare som vi tycker vart med jättelänge och som är de ”rutinerade i laget” som Lukas Podolski, Bastian Schweinsteiger, Mario Gomez och Per Mertesacker faktiskt bara är 24 och 25 år gamla. Detta gör att alla dessa underbara fotbollsspelare tillsammans med det nya gardet kommer att leda Tyskland mot stordåd under både EM och nästa VM. Detta är jag mer eller mindre helt säker på.

Finns ytterligare en kille att hålla koll på, vilken jag tror kommer att finnas med i EM-kvalet och sedan också EM-truppen, nämligen Marko Marin från Werder Bremen. Han är en riktigt bra mittfältsstrateg, detta med bra avslut och härlig arbetsvilja.
Backen Andreas Beck, från Wolfsburg, kommer säkert också ta plats i truppen när VM i Brasilien drar igång 2014.


AUSTRALIEN

Sedan holländarna intog förbundskaptensjobben i Australien så spelar nästan alltid Australien VM nu mera. Först var det Hiddink , och nu Veerbek.

Tyvärr så undrar jag lite hur det skall gå om 4 år, detta då den yngste spelaren i Australiens trupp nu mera fyller 27 i år. Det känns inte riktigt bra alls.

Landet behöver finnas med och är härliga att se, snacka om slit och jobb och ett lag att slå i underläge, detta så fort man tar sig till de stora mästerskapen.

Frågan är bara om landet verkligen kan ta sig till nästkommande VM, jag tror i alla fall det blir tufft.

Skall det gå får man nog faktiskt behålla de flesta utav de 30 åringar man har redan nu, mycket annat finns inte av stor kaliber att ta utav underifrån tyvärr.

Får hoppas på att spelare som Scott McDonald i Middlesbrough (England) och Brett Holman i AZ Alkmaar (Nederländerna) fortsätter att ha en formkurva som går uppåt, då kan dessa två kanske lyfta laget i kommande VM kval.
Harry Kewell och Tim Cahill lär vi nog tyvärr INTE få se om Australien kommer till spel i nästa VM.
Möjligen att någon utav dem tagit plats på bänken, men då mer som ledare i någon form än spelare.


SERBIEN

Ett aggressivt spelande landslag där ingen utav spelarna tvekar att gå in i de tuffa närkamperna. Vet att exempelvis länder, och stornationer, som England, Tyskland, Spanien och Frankrike inte alls gillar att möta. Serbien har med andra ord ”satt skräck i” många stora fotbollsländer.

Landslaget har börjat bygga på lite nytt igen, det kan man se tydligt, både på planen och i spelet.
Bra, stabila och starka försvarare finns det framförallt gott om just nu, och dessa kommer garanterat att ta plats i ett eventuellt EM-lag. Tänker då på spelare som Ivan Obradovic (Real Zaragoza), Aleksander Kolarov (Lazio) samt Neven Subotic (Borussia Dortmund).

Framåt tror jag att riktigt duktiga Zoran Tosic, Köln, kommer att tillföra mycket för sitt landslag under EM-kvalet och han får nog också ”understöd” utav Zdravko Kuzmanovic, Stuttgart. Båda fungerar bra i sina klubblag redan och kommer att växa mycket mer under 2010-2011 tror jag.

Att hålla koll på tror jag är 21-åriga Miralem Sulejmani, vilken spelar i Ajax i Holland.
Som anfallare behöver dock Serberna finna en ung och bra striker till, vilket jag inte ser någon ljusglimt i för tillfället tyvärr.


GHANA


Att just Ghana skulle vara det Afrikanska landet som tog sig längst prickade man även in helt rätt på sitt tips. Såg landet i Afrikanska mästerskapet och tyckte faktiskt att de spelade en go afrikansk fotboll då.

Landet vann ju också U20 VM i Egypten 2009, så det var väl ingen slump att de så kallat överraskade i VM, vilket jag då inte tyckte att de gjorde. Tog sig så långt som jag hade trott faktiskt.
Flera utav de spelare som tog guld i U20 VM fanns också med i årets VM-trupp.

Asamoah Gyan i franska Rennes är en spektakulär spelare att kolla på, och han lär nog inte spela vidare i Renneströjan 2011 tror jag. Tror han har en annan tröja på sig då, från en större klubb.
Mittfältaren André Ayeew är en spelare som jag själv gillar riktigt mycket. Kommer från en ”fotbollsfamilj” så finns god tradition för att han skall bli ännu bättre. Anser dock redan nu att han visat vad han går för och är redan given på Ghanas mittfält.  Behöver kanske flytta till en bättre klubb bara, detta då han spelar i mindre namnkunniga Arles-Avignon i Frankrike.Andre Ayeew


Landet har massor utav spelare som är mellan 20-23 år i sitt lag så de går en ljus framtid till mötes i vad gäller Afrikanska mästerskapet och nästa VM. Tyvärr har en del spelare följt i Sulley Muntaris (Inter, Italien) bana, detta med att ibland vara aningen för hetlevrade.

En kille att hålla utkik efter i Afrikanska mästerkapet och kanske kommande VM är nog Kwadwo Asamoah, han lär höja sig minst en nivå till kommande säsonger.


GRUPP E


NEDERLÄNDERNA

Ett land som jag ALLTID håller på i fotbollskretsar, utom när de möter Sverige då vill säga.
Har alltid tyckt om den Holländska fotbollen och älskar de orange färgerna.
Även detta VM hade jag ett ”litet hjärta” för Nederländerna.

Nederländerna var ett enkelt land att vinna pengar på också, detta främst i vad gällande målskyttar utanför straffområdet samt gula kort. För de som var pålästa här kunde och gjorde förmodligen sig ett par tusenlappar extra på detta.

Vad jag tycker är dock att flera spelare TOTALT SETT underpresterade för sitt Nederländerna. Wesley Sneijder var visserligen riktigt bra i VM, och kanske klart den bäste orange spelaren genom hela VM, något många dock inte kanske skulle komma att tro på förhand.

Anser att John Heitinga mest gnällde, Robin Van Persie var rent usel, Arjen Robben mest låg ner på gräset och Mark Van Bommel mest sparkade på allt han såg.
Ändå såg det ut som laget trivdes tillsammans och mådde väl med varandra, och det har ju annars vart lite utav Nederländernas svaghet genom åren, för mycket intriger mellan 2 olika kategorityper utav människor i landslaget. Ni som är pålästa vet vad jag talar om.

Härlig träff utav Giovanni Van Bronckhorst, lagkaptenen och för övrigt en mycket god vän till Henrik Larsson, på sitt distansskott. Detta njöt man mycket utav!
Klas-Jan Huntelaar blev inte riktigt den superstaren som många hade trott efter det att han lämnade Ajax, anser att han gjort en ganska mediokert proffsliv i Europa faktiskt.

Finns dock mycket inhemska spelare, och unga killar på gång så att Nederländerna skulle tappa mark tror jag absolut inte.

I EM-kvalet tror jag mycket på spelare som Nigel De Jong (Manchester City) samt Gregory van Wiel (Ajax) och Ibrahim Affelay (PSV Eindhoven).

Tycker också att ni som är lite ”Hollandsfreak” skall hålla utkik efter en riktigt bra ung målvakt som jag snart tror står mellan stolparna för sitt landslag, kanske redan till nästkommande VM.
Hans namn är Piet Velthuizen, målvakt i Vitesse Arnhem i inhemska ligan.


DANMARK

Enda nordiska inslaget i VM , tyvärr får man väl säga, hade hellre sett Sverige där.
Tycker att Danmark spelar en seg och trött fotboll, och det står jag för.

Är jag den ende som anser att Niklas Bendtner är överskattad?
Anser att det talas mer om honom än han visar, men visst han är ung och kommer väl att visa mer så småningom, får man väl hoppas. Jag tror inte det blir någon ”megastar” utav honom tyvärr, men skulle det bli så då får jag ta den smällen.

Danmark var trista att se i VM och jag gillar inte alls de sätt de spelar fotboll på. Kanske för kritisk här och vet att många hejar på Danmark när Sverige inte är med, jag är dock inte en utav dem.
Har en väldig blandning på gammalt och ungt, men tror att inför EM och nästkommande VM är det stor förändring som skett på spelare i det Danska landslaget.
Visst finns ovan nämnda Bendtner med, men vi får väl hoppas att John Dahl Thomasson lagt fotbollsskorna på hyllan för längesedan, likaså Jesper Gronkjaer och Thomas Sörenssen.

En spelare som jag tror kommer visa styrka kommande säsong och som blir någon att hålla utkik efter i framtiden är Thomas Enevoldsen, vilken just nu spelar fotboll i Holländska Groningen.


JAPAN

Ett snabbspringande, skottvilligt och glatt Japan är alltid roliga att se. Gläds framförallt också med en utav deras spelare, Keisuke Honda, detta då jag följer den Rysska ligan och har sett han mycket där. Spelaren representerar nämligen CSKA Moskva.

Honda går riktigt bra i Ryssland och det är en fröjd att se han spela fotboll. Han har ett grymt bra tillslag på boll och kommer att glänsa inom fotbollen i många år till, killen är nämligen endast 23 år gammal också.  Frågan är dock om han blir kvar i CSKA Moskva, tror att han redan innan det blir 2011 spelar i en klubb i Italien.
Keisuke Honda in action i CSKA Moskva


Japan har faktiskt en mycket god innebandyframtid i mitt tycke med, och de lär utan tvekan ta en plats till nästkommande VM också. Landet har nämligen många unga bra spelare ute i Europa, men även flera hemma i egna ligan, vilken också är en liga jag har bra koll på.

Från Europaligor tror jag vi får se mycket utav, förutom då Honda, kommande säsosonger,  Takayuki Morimoto (Cataina, Italien), Maya Yoshida (Venlo, Holland) samt från den inhemska ligan Yuto Nagamoto (Vilken jag för övrigt tror blir proffs snart i Europa) och Atsuto Uschida, vilken spelar i Kashima Antlers som jag fått äran att se många bra matcher med över nätet.


KAMERUN

Tror att VM var en missräkning för Samuel Etoó och hans Kamerun. Tyvärr var laget inte bättre än de visade upp, och att det skulle bli Nederländerna och Japan som gick vidare från gruppen kändes inte som en skräll, i alla fall inte för mig. Den tippningen satt också rätt, och där ramlade det faktiskt in en del pengar med. Vet inte varför Japan stod så högt i odds, men bara att tacka och ta emot för detta.

Tror att Kameruns landslag får det tufft att ta sig till nästkommande VM, och jag är rätt säker på att de inte kommer att finnas med där.
Tycker att materialet just nu ser lite tunt ut och det är inte många spelare av ”superklass” som står och bankar på dörren direkt.

Jag kanske inte heller är den som har den mäktiga kollen på just Kamerun och dess fotboll så kan visserligen ha fel. Men tycker att de unga killarna Alexandre Song (Arsenal), Eyong Enoha (Ajax), Landry n´Guemo (Celtic) och Nicholas N´Koulou (Marseille) inte håller speciellt hög internationell klass.

Den jag tror mest på, och en man skall hålla koll på, är i stället Georges Mandjeck, vilken spelar i tyska Kaiserslauten.

 


VM SYDAFRIKA 2010: Summering av sommarens VM, DEL 1VM Sydafrika 2010: Summering av sommaren VM


Efter massor utav eftersnack, tankar, funderingar och ”hårda” diskussioner med olika fotbollsfantaster, fotbollsnördar eller bara ”VM-intressenter” så är det väl dags för mig att skriva ner mina egna ”utvärderingar” utav fotbolls-VM.


Detta gör jag i en VM Sydafrika summering i TRE delar, vilka kommer i tät följd här på bloggen.
Några textdelar kanske verkar lite konstiga ibland, men det kan i så fall bero på att jag INTE komemr att kontrolläsa någon av de VM texter som skrivs i dessa tre delar. Det får helt enkelt rulla som de rullar!


Som kallad ”innebandynörd” är det kanske inte många där ute som vet att fotboll utan tvekan är ett annat mycket stort intresse.
Har koll på många ligor som inte ens den fotbollstokiga har en aning om, eller som den insatte inte ens visste fanns.
Det vet ni som haft samtal med mig och även ni som lyckats höja era spelkonton där jag tipsat om matcher från lite ”annorlunda serier” än det som ni kanske normalt spelat på.
Så kallade enkla pengar att tjäna på dessa serier och matcher.

VM blev i sin tur denna gång en ren guldgruva och den sammanlagda vinsten från årets VM uppgick till inte mindre än 49.886 kronor, vilket känns skönt att ha kunnat spela in.
Storvinsterna kom främst på Uruguay, Mexico, hörnstatistiken, varningar på speciella spelare samt spelare till att göra mål utanför straffområdet.
Kändes som att på vissa utav dessa var det mer eller mindre ”garanterade pengar”. Ett lätt byte med andra ord.


Något som det snackats mycket om under VM , och som vi både har sett men framförallt HÖRT är den så kallade Vuvuzelan.
Många har haft synpunkter på detta och klart att det ibland under matcherna kan vara lite irriterande för så väl tv-tittare som spelare, ledare och domare.
Fast jag försökte se det som att det faktiskt var en sak utav den afrikanska fotbollen och att det i stället faktiskt också fanns en tjusning i det hela.
Visst, om sanningen skall fram, så klagade man väl en och annan gång på dessa Vuvuzelas också, men anser ändå att det hör till kontinentens fotbollsfolk.


Finalen i VM var jag nästan säker på ett tag skulle gå till straffar, och på så vis bli den tredje VM finalen som fått avgöras på detta sätt.
1994, då Sverige tog det oväntade bronset, avgjordes ju finalen på straffar, om någon nu minns detta?
Tror att det största minnet faktiskt ligger på straffavgörandet mot Rumänien mer än Sveriges bronsmatch eller finalen mellan Brasilien och Italien. En final som för övrigt spelades på en underbar arena, Pasadena i USA. Brasilien vann till slut straffsparksavgörandet över Italien med 3-2 och var åter världsmästare.


Föregående VM, 2006, fick Italien sin revansch för straffmissen i finalen 1994, detta då man själva i stället fick avgöra mot Frankrike med det sammanlagda resultatet 5-3.


Tänkte nu göra så att jag tar mig igenom grupp för grupp i VM, och de lag som ingick i dessa, på så vis får man med en kommentar om varje land som deltog. Skall även försöka att krydda detta med lite egna tankar om framtiden, lite spelarfunderingar med mera.

Bara att hålla till godo!


DEL 1

GRUPP A:

SYDARFIKA

Värdnationen ville nog mer än vad man egentligen kanske kunde vänta sig, i alla fall ansåg jag det. Hade tippat laget sist i gruppen innan VM, och gjorde väl ungefär så bra ifrån sig som jag trott.
Visst är det synd när inte en hemmanation tar sig vidare till ett VM-slutspel, men detta kändes ju faktiskt inte ens nära.

Med massor utav äldre spelare i landslaget undrar man om det verkligen blir något mer VM för Sydafrika, om så lär det nog i alla fall dröja.

Spelare som Tshabalala (hur nu detta stavas…..) lär väl spela i någon av ligorna i Europa till hösten, det är jag ganska säker på.
Framtiden ser annars inte så ljus ut, de flesta spelare är gamla och kanske inte ens aktuella för Afrikanska mästerskapet, vilket för övrigt också kommer att spelas i Sydafrika nästa gång.

En spelare att hålla koll på skall väl kanske vara en Sydafrikan som spelar i Holländska ligan, Bernhard Parker. Forwarden från Twente gör mycket oväntade saker och liknar lite den gamle profilen Benni Mccarthy när denna började blomma ut på allvar.

 

MEXICO

Har alltid tyckt om deras sätt att spela fotboll, mycket ”tuta och köra” framåt i banan, vilket självklart också ofta blivit deras fall tyvärr.
Mellan varven så kommer det fram fantastiska fotbollsspelare från Mexico och minns, om jag ser tillbaka, gör jag bland annat underbart fotbollsskickliga Hugo Sanschez och skottvillige anfallaren Manuel Negrete. Dessa två var fantastiska att kika på ute på fotbollsplanen.

Nu mera anser jag att det är Giovani Dos Santos som härskar, och detta endast 21 år gammal. Tyvärr så är problemet att han alltid är bra i landslaget men ofta har problem med sitt spel i klubbarna han spelat i. Just nu spelar han i Turkiska ligan och Galatasaray.

Javier Hernandez
, också han 21 år gammal, fick vi i mitt tycke se alldeles för lite utav under VM. Har följt hans utveckling de sista 3 åren och den är ofantligt bra. Tycker att han är en striker av riktigt hög klass, och framförallt alltid pålitlig med sitt målskytte. Denna kille skall man verkligen ha koll på i framtiden.

 

URUGUAY

Min absoluta favorit innan VM. Visst så trodde jag inte i ärlighetens namn att laget skulle kunna vinna VM i Sydafrika, men tipset på att de både skulle ta sig vidare ifrån gruppspelet och spela till sig minst en semifinal gjorde att ”plånboken växte”. Chansningen med att laget skulle vinna VM gick sedan inte helt hem, men hade det gjort detta hade man nästan vart miljonär (Nej, skojade bara! Dock hade det ramlat in nästan 200.000, vilket inte hade gjort ont alls!).

Höga odds var det, men ansåg att det kanske var dags för det fantastiska lilla landet i Sydamerika, vilka producerar underbara fotbollsspelare på löpande band.Uruguay under Copa America 


Diego Forlan
får väl anses som en utav de viktigaste spelarna i VM för sitt landslag. Den som inte håller med om detta skall nog sluta kolla på fotboll och förmodligen aldrig mer ha en åsikt om det heller.

Uruguay har många riktigt bra spelare, men även om många utav de äldre killarna, med Forlan i spetsen, kommer att lägga skorna på hyllan nästa VM, så finns ändå ungdomar som blivit ”fotbollsmän”.

Lodeiro
(Ajax) kommer att gå framåt ännu mer, och med tryggheten han fått i Ajax, på grund utav att också landslagskompisen Luis Suarez även spelar där, kommer ge han en ännu större framtid än den han själv kanske tror.
Detta även om jag kanske tror att just ovan nämnda Suarez inte blir kvar i Ajax mer än ett år till.
Edinson Cavani lär heller inte behöva oroa sig över framtiden. Hans efternamn tror jag inte kommer pryda Palermos tröjor kommande säsong, utan absolut något större lag.

 
FRANKRIKE

Orkar egentligen inte med detta land längre och allt som surras runt detta. Hur man ens kunde välja att ha kvar patetiska Domenech, vilken bara gör tvärtemot vad alla andra tycker (verkar ha blivit en grej för honom), anser jag var ett dåligt beslut. Han var ju redan mer eller mindre ovän med halva truppen när laget tog flyget till Sydafrika.
Tipset för mig var inget annat än att de skulle missa slutspelet.

Stjärnan nästa VM eller i EM kanske kan bli anfallsspjutet Karim Benzema, vilken nog hade behövts i Sydafrika på planen med ärligt talat.

Tror att Benzema och Cissokho kommer få lyfta Frankrike i framtiden, men man skall också hålla ett extra öga på spelaren Andre-Pierre Gignac i Toulouse, han tror jag kommer att gå en fin framtid till mötes.


GRUPP B

 

ARGENTINA

Messi,  Tevez , Agüero, Milito
och Veron i all ära, men den som fick mest uppmärksamhet (som vanligt!) och som lät sig synas var så klart den genom tiderna absolut bästa fotbollsspelaren någonsin, enligt mig, var så klart tränaren Diego Armando Maradona.
Maradona som fortfarande efter sina underbara fotbollsår är kung i VM 1986, Gud i Napoli (efter sina underbara fotbollsår i klubben) och alltid ihågkommen för sina fantastiska mål (samt också då ”Guds hands-målet”!).

vad denna mardonna sysslat med utanför sitt fotbollsliv hinner vi inte ta upp här, det verkar vara en hel livsstory på si sådär 3000-4000 sidor.
Diego Armando Maradona i olika "skepnader" och situationer.Trodde kanske att laget skulle gå lite längre, och att de till och med hade chans att vinna VM. Men årets VM var tufft och Argentina fick till slut känna på ”det Tyska maskineriet”, och där tog VM slut denna gång.

Ett landslag med massor utav unga och säkert riktigt hungriga spelare i, vilka vill fortsätta så pass länge att de kanske spelar både 1-2 VM till.
”22-årsligan” som jag kallar dem lär vilja vara med när det smäller igen 2014 i Brasilien, och Messi, Higuain, Angel De Maria, Agüero och Nicolas Otamendi lär väl alla finnas med på planen då tror jag.

 

NIGERIA

Var väl en utav de få i min omgivning som inte alls trodde på dem. Trodde till och med att Lagerbäck skulle få kicken innan VM, och bli en utav de kortvarigaste förbundskaptenerna i Nigerias tid. Detta dock i ett landslag som byter förbundskaptener som andra ”byter sockor”.

Landslaget har stor potential, men jag tror att många är för rädda för att spela i sitt egna landslag samt att de med allt som händer i Nigeria ibland tänker lite på för mycket annat än fotbollen när det är landslagsdags.
Ungdomen får stå för John Obi Mikel, 23 år gammal (Chelsea)samt  Victor Obinna, även han 23 år, från Malaga.

Nigeria har dock flera unga duktiga spelare som utan tvekan vill visa att de kan mer än man fått se hittills utav dem, och killar som Echiejile i Rennes (Frankrike) och Anichebe från Everton tror jag vi får se en hel del utav i framtiden.

 

SYDKOREA

Ett land som jag följer rätt bra, detta då de flesta spelare faktiskt spelar i Koreas högsta liga.

Har ju koll på ett par stycken Asienligor, och Koreas är en utav dem. Är ju en analytiker som lagt några år på Sydamerika och Asien det sista, vilket givit en del kunskap.

Sydkorea är ett land och ett landslag som har presterat bra fotboll ofta, och de sydkoreanska spelarna jobbar framförallt mycket med distansavslut, vilket man kan se mycket utav både i ligan och i landslaget.

Profilen är självklart Park Ji-Sung, vilket gjort sig ett namn i Manchester United. Tror dock att han fått stanna lite längre än han kanske borde gjort, detta då man i Asien är tokiga på att lägga pengar på tröjor, tv-rättigheter och annat som gör att det i klubbar som har spelare från Asien ibland fullständigt kan pumpa in pengar.

Finns dock några spelare som kan bli stora ute i Europa, som herr Ji-Sung blivit, och här tror jag då mest på Ki Sung-Yong, vilken nu spelar i Celtic redan samt också backen Kang Min-Soo från klubben Suwon Bluewings (KOR). Den sistnämnde har vart riktigt bra i ligan och är alltid, på sin backplats, rätt placerad och tung att möta. Följer också med mycket bra upp i offensiven och räds inte tuffa tilltag.


GREKLAND

Grekiska ligan är en annan liga i Europa som jag följer rätt bra och har där märkt en stor förändring de senaste 10 åren. Det har blivit både stabilare lag, spelmässigt starkare taktiska lag samt bättre ordning över lag på en hel del inom organisationerna.

När förbundskaptenen Otto Rehagel tog över landets landslag 2001 så skedde en stor förändring även på detta plan. Landslaget hade tidigare bara spelat ett VM, och med 0-10 i målskillnad och 3 förluster som resultat så behövdes också en stor förändring för landet, detta såg Rehagel till.
Under denna ”old mans” (72 år gammal) tid så har Grekland lyckats med att ta sig till 3 slutspel, mäktigt EM-Guld 2004 samt massor utav tunga vinstskalper mot stornationer.

Årets Grekland lyckades väl prestera så mycket som man förväntade sig utav dem tyckte jag, varken mer eller mindre egentligen.

Laget består nu av många spelare som jag definitivt inte tror kommer att vara med, om Grekland mot alla odds skulle ta sig till ytterligare ett VM. Kanske möjligen spela ett EM till men sedan är det stopp, detta då flera spelare redan verkar tröttkörda i kroppen och uppgivna som fotbollsspelare.

Några unga spelare finns det som dock man skall lägga på minnet om Grekland tar sig till VM om 4 år igen, då tror jag nämligen att Kostas Mitroglou från Olympiakos kommer att ha varit en pålitlig målskytt i kvalspelet samt att Sokratis Papastrathopolus, 21-årig back, vilken redan spelar i Italienska ligan (Genoa), blir en backbjässe.
END of Part 1 .............

 

 

 


BÄTTRE KVALITÉ PÅ UNGDOMSTRÄNINGAR


Nu när det snart är dags för alla föreningar att även på ungdomssidan sätta fart på sin innebandy så vill jag bara tycka till lite om just ungdomsträningar och hur dessa hanteras.

Texten beskriver mina tankar och hur jag tycker att det fungerar på många håll, och kanske det faktiskt finns saker som just din förening eller ungdomsledare bör tänka på.
Antingen suger man åt sig det man vill och förnyar sig något eller så fortsätter man i samma spår som tidigare, allt är ju självklart upp till en själv som ledare!
 


Att vara ute som föreläsare och instruktör för olika föreningar i Sverige och Europa är motiverande, och riktigt kul.
Detta ger en alltid en liten extra energi som föreläsare och instruktör, framför allt då man ser att ungdomar (och seniorer) uppskattar de träningar man genomför samt de moment man försöker att lära dem, detta både teoretiskt som praktiskt.

De ledare som också finns med runt om och suger åt sig de olika sakerna som tvättsvampar är ännu roligare att kunna delge sin kunskap, de har ju viljan att vilja utvecklas.

Det är också precis på detta sätt som alla sporter blir utvecklande, när vi hjälper varandra att utvecklas.


Att jobba som innebandyinstruktör, landslagsinstruktör samt utbildare och föreläsare har givit mig en god insyn i hur egentligen spelare, föreningar och ungdomar fungerar, även om mycket av detta redan fanns med från början.

Konstatera kan man dock att det ALLTID finns nya saker att lära sig, oavsett vad man redan kan.
Något som jag idag försöker att tala om för alla de ledare jag undervisar och utbildar inom innebandykunskap.

Tror att: När man tror att man är fullärd och inte vill lyssna till eller ha hjälp av andra eller heller inte vill delge sin egen kunskap, då är det dags att själv sluta som ledare! MAN BLIR NÄMLIGEN ALDRIG FULLÄRD!
Små som stora "ungdomar" och barn har rätt till bra träningar!


Vad jag dock ser som ett stort problem är att det idag är alldeles för dåliga ungdomsträningar i våra hallar.
De ledare som genomför träningar idag, många i alla fall, har inte den kunskapen som krävs, men vill heller inte förnya den, vilket känns märkligt.
Detta ser jag som ett problem, framförallt inom innebandyn, vilken är den sport jag jobbar mest med. Och klart är att detta blir ett stort problem eftersom då stannar utvecklingen bland våra yngre och det blir inte alls lika hög effektivitet i utbildningen och utvecklingen som vi behöver.
En del föreningar når kanonstarka resultat och en del nästan inga alls, men här måste man alltså försöka att närma sig varandra lite mer.

Att föreningarna idag "anställer" villiga föräldrar, ledare eller så kallade lagföräldrar till de olika lagen är bra, men tyvärr räcker detta inte!
Man måste också se till att dessa personer, som verkligen vill engagera sig i de olika ungdomslagen i föreningarna, också får den kunskap och utbildning som krävs för att kunna leda de grupper de jobbar med.
DETTA ÄR FÖRENINGENS ANSVAR!

För många träningar idag innehåller nämligen alldeles för dålig kvalité och för dåliga och utvecklande moment.

Visst så räcker det långt med att ha ett engagemang på träningar av de ledare som är tillsatta på sina poster, eller föräldrar som snällt ställt upp på grund av just ledarbristen, men det räcker ändå inte.


Föreningarna skall kunna tala om:

·· Hur en träning på bästa sätt bör genomföras

·· Hur barn i den ålder där ledaren är tillsatt fungerar

·· Hur man når bäst resultat på exempelvis övningar eller i spelet

·· Hur man skall genomföra träningar mot ett SYFTE

·· Vilket mål, röd tråd eller ledord som finns just för gruppens ålder och hur man skall jobba mot denna del


Verkar lite idag som att många föreningar sätter sig in i sin så kallade policy på ett bra sätt men faktiskt missar att tänka till HUR man egentligen skall UPPNÅ resultat i utvecklingen i de olika åldrarna.
Känns som detta missas alldeles för mycket.

Här måste vi bli bättre som förening och ledare och VÅGA ta till oss kunskap, VÅGA ta hjälp, VILJA ha hjälp samt skapa oss goda grunder att stå på med hjälp av andra som kan, ingen tränare är nämligen fulländad.KRÅNGLA INTE TILL DET

När man som kanske mer "rutinerad" eller "meriterad" ledare också går in i sina pass så bör man tänka på följande,
ATT INTE KRÅNGLA TILL DET FÖR MYCKET,
eller
ATT ALLTID VETA VARFÖR MAN GENOMFÖR DET MAN GÖR.
Det skall ju alltid vara så att träningarna skall vara BRA, rätt utformade samt rätt utvecklade.

Idag krånglar många ledare till det för mycket bland lag i yngre åldrar.
Övningar är för svåra och ungdomar får stå länge i köer och vänta på sin tur, DETTA NÄR DE I SJÄLVA VERKET SKALL VARA I RÖRELSE NÄSTAN UNDER HELA PASSET!

Att man heller inte använder sig utav HELA PLANEN och alla de ytor som finns gör att det skapas väntan och mindre utveckling. MAN MÅSTE ANVÄNDA DE YTOR SOM FINNS SÅ ATT MER RÖRELSE SKAPAS!


Se till att:

·· INTE krångla till övningarna i yngre ålder

·· INTE ha LÅNGA KÖER så väntan på att genomföra momentet tar för lång tid

·· UTNYTTJA planens STORLEK och YTA så mycket som möjligt

·· Ungdomarna skall vara i RÖRELSE mer än de är stilla under passet eller spelets genomförandeVI MÅSTE NÅ EN PROFFESIONELLARE UNGDOMSUTVECKLING genom att bli BÄTTRE på att genomföra träningar, lära oss att bli bättre på att ta hjälp av andra samt som förening och ledare TÄNKA TILL lite extra när det gäller ungdomsträningar !Unga spelare kräver också rätt utveckling och rätt träning !

RSS 2.0