BÄTTRE KVALITÉ PÅ UNGDOMSTRÄNINGAR


Nu när det snart är dags för alla föreningar att även på ungdomssidan sätta fart på sin innebandy så vill jag bara tycka till lite om just ungdomsträningar och hur dessa hanteras.

Texten beskriver mina tankar och hur jag tycker att det fungerar på många håll, och kanske det faktiskt finns saker som just din förening eller ungdomsledare bör tänka på.
Antingen suger man åt sig det man vill och förnyar sig något eller så fortsätter man i samma spår som tidigare, allt är ju självklart upp till en själv som ledare!
 


Att vara ute som föreläsare och instruktör för olika föreningar i Sverige och Europa är motiverande, och riktigt kul.
Detta ger en alltid en liten extra energi som föreläsare och instruktör, framför allt då man ser att ungdomar (och seniorer) uppskattar de träningar man genomför samt de moment man försöker att lära dem, detta både teoretiskt som praktiskt.

De ledare som också finns med runt om och suger åt sig de olika sakerna som tvättsvampar är ännu roligare att kunna delge sin kunskap, de har ju viljan att vilja utvecklas.

Det är också precis på detta sätt som alla sporter blir utvecklande, när vi hjälper varandra att utvecklas.


Att jobba som innebandyinstruktör, landslagsinstruktör samt utbildare och föreläsare har givit mig en god insyn i hur egentligen spelare, föreningar och ungdomar fungerar, även om mycket av detta redan fanns med från början.

Konstatera kan man dock att det ALLTID finns nya saker att lära sig, oavsett vad man redan kan.
Något som jag idag försöker att tala om för alla de ledare jag undervisar och utbildar inom innebandykunskap.

Tror att: När man tror att man är fullärd och inte vill lyssna till eller ha hjälp av andra eller heller inte vill delge sin egen kunskap, då är det dags att själv sluta som ledare! MAN BLIR NÄMLIGEN ALDRIG FULLÄRD!
Små som stora "ungdomar" och barn har rätt till bra träningar!


Vad jag dock ser som ett stort problem är att det idag är alldeles för dåliga ungdomsträningar i våra hallar.
De ledare som genomför träningar idag, många i alla fall, har inte den kunskapen som krävs, men vill heller inte förnya den, vilket känns märkligt.
Detta ser jag som ett problem, framförallt inom innebandyn, vilken är den sport jag jobbar mest med. Och klart är att detta blir ett stort problem eftersom då stannar utvecklingen bland våra yngre och det blir inte alls lika hög effektivitet i utbildningen och utvecklingen som vi behöver.
En del föreningar når kanonstarka resultat och en del nästan inga alls, men här måste man alltså försöka att närma sig varandra lite mer.

Att föreningarna idag "anställer" villiga föräldrar, ledare eller så kallade lagföräldrar till de olika lagen är bra, men tyvärr räcker detta inte!
Man måste också se till att dessa personer, som verkligen vill engagera sig i de olika ungdomslagen i föreningarna, också får den kunskap och utbildning som krävs för att kunna leda de grupper de jobbar med.
DETTA ÄR FÖRENINGENS ANSVAR!

För många träningar idag innehåller nämligen alldeles för dålig kvalité och för dåliga och utvecklande moment.

Visst så räcker det långt med att ha ett engagemang på träningar av de ledare som är tillsatta på sina poster, eller föräldrar som snällt ställt upp på grund av just ledarbristen, men det räcker ändå inte.


Föreningarna skall kunna tala om:

·· Hur en träning på bästa sätt bör genomföras

·· Hur barn i den ålder där ledaren är tillsatt fungerar

·· Hur man når bäst resultat på exempelvis övningar eller i spelet

·· Hur man skall genomföra träningar mot ett SYFTE

·· Vilket mål, röd tråd eller ledord som finns just för gruppens ålder och hur man skall jobba mot denna del


Verkar lite idag som att många föreningar sätter sig in i sin så kallade policy på ett bra sätt men faktiskt missar att tänka till HUR man egentligen skall UPPNÅ resultat i utvecklingen i de olika åldrarna.
Känns som detta missas alldeles för mycket.

Här måste vi bli bättre som förening och ledare och VÅGA ta till oss kunskap, VÅGA ta hjälp, VILJA ha hjälp samt skapa oss goda grunder att stå på med hjälp av andra som kan, ingen tränare är nämligen fulländad.KRÅNGLA INTE TILL DET

När man som kanske mer "rutinerad" eller "meriterad" ledare också går in i sina pass så bör man tänka på följande,
ATT INTE KRÅNGLA TILL DET FÖR MYCKET,
eller
ATT ALLTID VETA VARFÖR MAN GENOMFÖR DET MAN GÖR.
Det skall ju alltid vara så att träningarna skall vara BRA, rätt utformade samt rätt utvecklade.

Idag krånglar många ledare till det för mycket bland lag i yngre åldrar.
Övningar är för svåra och ungdomar får stå länge i köer och vänta på sin tur, DETTA NÄR DE I SJÄLVA VERKET SKALL VARA I RÖRELSE NÄSTAN UNDER HELA PASSET!

Att man heller inte använder sig utav HELA PLANEN och alla de ytor som finns gör att det skapas väntan och mindre utveckling. MAN MÅSTE ANVÄNDA DE YTOR SOM FINNS SÅ ATT MER RÖRELSE SKAPAS!


Se till att:

·· INTE krångla till övningarna i yngre ålder

·· INTE ha LÅNGA KÖER så väntan på att genomföra momentet tar för lång tid

·· UTNYTTJA planens STORLEK och YTA så mycket som möjligt

·· Ungdomarna skall vara i RÖRELSE mer än de är stilla under passet eller spelets genomförandeVI MÅSTE NÅ EN PROFFESIONELLARE UNGDOMSUTVECKLING genom att bli BÄTTRE på att genomföra träningar, lära oss att bli bättre på att ta hjälp av andra samt som förening och ledare TÄNKA TILL lite extra när det gäller ungdomsträningar !Unga spelare kräver också rätt utveckling och rätt träning !

Kommentarer
Postat av: Lizzie

Underbar bild , hahahaha, den får en att skratta gott. Bra krönika och tänkvärd sådan. Fortsatt trevlig sommar!

2010-07-16 @ 14:07:55
Postat av: Magnus Carlsson

Mycket bra skrivit! Men sett många på senior och juniornivå som jobbar värre än värst, så det finns även bland äldre ledare som är bedrövliga på träningsupplägg. Det jag sett utav dig kan man där emot kalla magiskt, inte sett någon i Västergötland ännu som kan matcha dina träningar. Njut av solen!

2010-07-16 @ 16:39:45
Postat av: TILL MAGNUS:

Tack först för de vänliga orden, sådant värmer alltid, detta eftersom man lägger ner mycket tid på just träningsupplägg och hur man skall genomföra ett pass på ett professionellt sätt.Finns dock massor utav duktiga ungdomstränare i Västergötland som håller jättebra träningar för sina lag (även seniortränare), och framförallt utvecklande sådana. Dessa ledare som engagerar sig och alltid finns till hands, de är dem som vi skall hylla med ordet "magiska ledare". Ditt ord magiskt gillar jag annars, det skall jag börja använda när jag beskriver duktiga ungdomsledare i framtiden (hehehehe). Jag själv nöjer mig med att ta till mig ditt tack. Njut utav solen du också och fortsatt bra sommar./Micael Svensson

2010-07-16 @ 17:31:52
Postat av: #77

Gött snack Micke, så rätt va!Fortsätt jobba på bara! Ha d!

2010-07-17 @ 00:19:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0