Hur kan man leva utan idrott?

  

En fullspäckad säsong väntar

  

Då var man där igen, sitter och kollar upp allt man tackat ja till kommande säsong, och kan snabbt konstatera att säsongen igen blir fullspäckad (en vana dock!), dock inte överdrivet full som under en 2-års period nu.

Måste faktiskt börja få lite rätsida på annat i livet också, sorgligt men sant!

Idrott kan väl inte vara allt, eller?
Skall försöka ge svar på det längre ner i texten.

Som idrottsföreläsare blir det så att man åtar sig ibland några extra uppdrag för att samtidigt faktiskt även göra en ekonomisk bra del också, även om man självklart aldrig skulle tacka ja till något bara för pengarna, nä så funkar inte jag riktigt.

Det MÅSTE vara KUL och GIVANDE och INSPIRERANDE samtidigt, annars tror jag det är svårt att även kunna prestera något bra, det "lyser igenom" annars tror jag.

Har faktiskt också sett allt för många ledare som det lyser igenom på att de faktiskt tar en säsong i en förening bara för det ekonomiska arvodet, också sorgligt men sant.

Men då brukar ju resultatet bli där efter också, och detta slår sällan fel. Brukar inte bli bra alls.


Under säsongen kommer jag att verka i flera föreningar och jobba med utveckling/utbildning och instruktörsutveckling, Västergötland (min hemmaplan) är området där jag kommer att mest hålla till, detta då jag bestämt att inte fara omkring så mkt i resten av Sverige denna säsong.

Blir väl i och för sig lite "gästspel" i Värmland och Göteborgsområdet också, men detta inte lika mycket som föregående år.

Kommer också att inte bara fokusera på innebandyföreläsningarna utan bli även en del mentalt tänkande pass för golfare och friidrottare samt en hel del andra ledarutbildningar inom träningspasskunskap med mera.

Det är aldrig fel att variera sig lite.Vad som är kul är att det under juli månad nu har blivit klart att jag kommer att jobba inom Västergötlands distriktslagsverksamhet även de 2 kommande säsonger som följer.

Säsongen 2008-2009 blir det arbete som huvudinstruktör för det yngre distriktslaget på killsidan medan det till säsongen 2009-2010 blir för det äldre, något som glädjer mig mycket.
Att jobba med distriktslagen är något som jag tycker om och detta inspirerar mig mycket, här visar ju spelarna alltid rätt inställning och attityd, vilket ibland kan vara lit si och så i vissa föreningar man varit i.

Skall verkligen försöka att jobba mot fina placeringar under de 2 år jag åter fått "äran" att ta hand om distriktslaget.

Medalj vore inte fel, har visserligen 3 redan inom distriktslagssammanhang, och det stärker en alltid som ledare inom denna verksamhet om resultaten blir bra också.

Blir väl svårt kanske att uppnå en viss Herr Selanders medaljskörd inom distriktslagen under alla år, men man kan ju alltid försöka att närma sig något i alla fall, även om det blir tufft.


Tysklands Herrlandslag kommer att spela VM i Tjeckien 2008, december, och där är jag med som taktiskt instruktör och mental rådgivare. Har vart med runt laget sedan våren 2007 och det har fungerat utmärkt. För några dagar sedan "kryddades" det hela också med att jag efter VM i Tjeckien kommer att ta över som förbundskapten för Tyskland, och leda och utveckla dessa under jan 2009 - Jan 2011, något som kommer utveckla även mig mycket.
Att jobba med landslag är otroligt kul, och få förunnat.
Har ju jobbat med landslag innan mellan Nov 2002 - Juli 2006 (Holland) så jag vet ju förutsättningarna.


Förutom allt det jagnämnt ovan blir det en hel del gästinstruktörspass som tränare, där framför allt Fristad GOIF är föreningen som kommer att få mest av min tid, detta då de har valt att hyra in mig hela säsongen, vilket kommer bli fantastiskt kul. Kände redan en glädje när man rvar inhyrd under några pass föregående säsong med dessa.
Skall bli kul att få utveckla, utbilda och följa föreningen en hel säsong nu, och hoppas på att det skall ge goda resultat.


Jobbet på innebandygymnasiet kvarstår också och detta ser man med ett leende fram emot, skall bli hur kul som helst med en ny termin, ett nytt år och nya elever.


Hur kan man leva utan idrott ?

  

Med tanke på vad man sysslar med hela tiden egentligen så kan man ju undra vad man skulle ta sig till utan idrotten egentligen, VART SKULLE JAG LÄGGA TIDEN?

Sanningen är den att jag har inget svar på detta och jag tror att jag skulle bli otroligt rastlös utan någon sport på tv, arrangemang och engagemang i "real life" eller att bara få sitta och mata lite idrott via nätet.

(har till och med nu börjat spela idrottsspel på datan mellan varven, detta efter att blivit "ilurad" att börja spela FM av några ledare under ett summercamp jag jobbade på)

Hade inte idrott funnits från början så är det väl klart att man hade genomfört andra saker, då hade ju vetskapen om idrotten inte vart där, men tänk om de nu bara hade satts stopp för allt idrottande och det en dag bara hade stannat av.

Brrrrr.... Vilken hemsk tanke!

Tror att många hade "brutit samman" då och faktiskt så hade vi nog på jorden fått alldeles för många människor som så att säga fått "psykiska skador" på grund av att detta, något som jag är rätt övertygad om.


Ibland kan det väl vara ganska så skönt att slippa allt som har med sport att göra, men vad jag inte förstår är:
VAD GÖR DE MÄNNISKOR SOM ÄR TOTALT OINTRESSERADE AV IDROTT?

Känner att jag inte har ett riktigt bra svar på detta, och hade gärna spenderat en vecka eller några dagar ihop med någon som är totalt ointresserad för att faktiskt se hur en sådan "värld" ser ut.

Det hade vart kul att bara få reda på och kanske det faktiskt hade kunnat gett en mer än man tror.
Fast jag tror inte att jag verkligen kommer få uppleva detta någongång, detta då sport sport sport och åter sport finns runt mig 365 dagar om året och nästan 24 timmar om dygnet.


Märkligt är att för de flesta, mig själv inräknad, så verkar det inte spela någon riktig roll ens vilken sport eller vad för arrangemang eller idrott det handlar om, all skall bara "matas in" ,som något gott man äter och inte fått på länge.

Märkligt, men sant, eller nästan sorgligt men sant!


Själv så är jag speciellt glad när de stora fotbollsmästerskapen hålls och då sitter man som limmad framför "dumburken". Missar sällan en enda match under dessa mästerskap.

Så här ser annars mina TOPPAR av idrottsarrangemang ut:


1.       FOTBOLLS VM

2.       FOTBOLLS EM

3.       FRIIDROTTS VM

4.       SOMMAR OS


Räknar här inte in innebandyVM, detta då jag under de senaste åren har vart med som förbundskapten under dessa arrangemang, detta för Hollands herrlandslag, och befunnit mig på plats i "den heta zonen".
 Men visst är detta arrangemang också fantastiskt kul att följa "på avstånd".


Hur ser din, du läsare av bloggens, absoluta favoritarrangemang ut, vore kul att veta?


Och du, tänk på att utan idrott så skulle nog de mesta inte fungera i vårt samhälle, skönt att SPORT finns!

Fortsatt VARM, SKÖN, SPORTIG och TREVLIG sommar!


Landslag, Distriktslag och div 4

  

Fortfarande så är semestern i full gång och en hel del har hunnits med under denna, detta trots det skrala vädret.

Lyckades ändå pricka in helt rätt dagar i Varberg senast, detta då jag lyckades få 3 dagar med klarblå himmel och pressande solsken, hur underbart som helst, och vilken lyckoträff i att satsa på rätt tillfälle!


Säsongens innebandydel är också i full gång annars, detta trots semestertid.
Mycket silly season med mera ute i vårt avlånga land, men f*n va kul det är att lyssna, kolla och hänga med i allt detta.

Men allt handlar väl om att man helt enkelt inte kan vara ifrån idrott, och som en idrottsnörd undrar man egentligen hur vissa kan vara totalt ointresserade av sport, vad gör man då????????

Får ta denna fråga som en rubriksättning i den nästkommande bloggen, detta så man kan få fundera under semestern över "problemet", vad hade jag gjort utan idrotten?


Just nu så är det lite lugnare med mina egna föreläsningar eller instruktörsjobb, även om jag har lite instruktörspass i utomhusträning för innebandylag (frekvensträning, acc.moment och uthållighet) samt lite mentala pass inom friidrott och golf, annars laddas det för hösten 2008.


Hösten kommer nämligen att bjuda på flera roliga, utvecklande och stimulerande saker inom innebandydelen för mig själv, och förhoppningsvis för de runt mig också.

Men tänk ändå hur märkligt det kan vara ibland, oavsett vilken nivå man befinner sig på.

Har nämligen inför kommande säsong, förutom 6 andra föreläsningsuppdrag, åtagit mig att vara inhyrd instruktör och utvecklare i en innebandyförening på div 4 nivå minst 1 ggr/veckan, fast för övrigt också den förening vilken är på mest frammarsch i Västergötland just nu, på ungdomssidan.

I föreningen skall jag verka som tränarinstruktör, utvecklare och föreläsare/utbildare, vilket verkligen skall bli riktigt kul, har fått en bra känsla kring detta.


Så trots att VM hägrar med Tysklands herrlandslag i December i Tjeckien och att distriktslagsverksamheten i Västergötland drar igång igen så känns det som att jag definitivt väger mitt "lilla" uppdrag i div 4 föreningen lika mycket som de två andra.

Fast det handlar mycket om glädjen i att jobba med det man älskar och att jobba med det när det ger något tillbaka och fungerar som man vill, vilket är precis det som alla dessa tre uppdrag står för.
Samtliga är alltså ren innebandyglädje för mig, oavsett vilken nivå de olika bitarna befinner sig på.
En härlig känsla!


Självklart så kommer mitt "normala" arbete på SE Gymnasiet i Borås, och innebandygymnasiet, att också, som vanligt, vara fantastiskt kul att komma tillbaka till, och detta har man vart sugen på ända sedan sista lektionen innan sommaruppehållet genomfördes, otroligt men sant!

Här har vi ju mycket att se fram emot också, inte bara jag som instruktör utan hela klassen.

Skall förresten bli kul att träffa alla de nya eleverna i augusti, och direkt tillsammans med dessa dra igång arbetet runt Ligacupen i Boråshallen, vilken vi har ihop med Warberg Innebandyklubb, 29-31 augusti.


Så även om man nu gläds med att "sommarlovet" (säger så fortfarande efter alla mina år som idrottslärare, semester känns inte som mitt ord riktigt!) snart är över och jobbet startar så skall jag ändå nu:


GLÄDJAS och NJUTA av de veckor av "ledighet" man har kvar, fast även detta med idrott runt mig.


Fortsatt trevlig sommar där ute, alla läsare, och på återseende om ett tag!


Varför så j***a stolta?


Innebandyn är speciell på många vis, i jämförelse med en del andra sporter jag känner till och som jag även arbetar eller arbetat som föreläsare för.

Inom innebandyn finns det en så stor stolthet att den blir så märklig och korkad att man ibland undrar vad vi sysslar med.


Visst finns detta även inom andra idrotter också, till viss del, men det man har hört, sett och vart med om så är innebandyn faktiskt värst på att "stoltsera med sin stolthet".

Vad jag egentligen menar skall jag förklara här nedan.


Idag anser jag att det finns för många innebandyledare som skall visa hur j***a duktiga de själva är. Detta gäller även många i styrelser och i andra smågrupper i en förening eller större organisation inom innebandyn.

Man vill helt enkelt inte:

  • Lyssna på någon utan kör sitt eget race
  • Man vill visa hur duktig man är genom att sätta "käppar i hjulet" för varandra, i stället för att på ett bra stadium samarbeta.
  • Man vill inte ha hjälp av någon som redan kan, detta då man själv då måste bevisa att man inte kan.
  • Det lyssnas inte på andra då den ene alltid måste vara bättre än den andre.

Och så här fortsätter det hela tiden känns det som.


Det hackas på tränare, spelare och ledare om överskattningar, okunniga och överklassade personer, detta när många i själva verket kanske borde ta åt sig och lyssna och lära av andra.

Men NEJ det är vi för j***a stolta över!


Idag finns det exempelvis ledare och spelare som hela tiden skall visa hur duktiga de själva är, detta genom att trycka ner andra.

VAD VINNER MAN PÅ DET?

Bättre självförtroende borde det inte vara, detta då man ju vet vilken skit man pratar och kastar runt sig.

Fast kanske det är så att det stärker en del mer än man tror.
Att just detta får visa hur bra de själva är genom att smutskasta andra.

FÖR ATT GLÄDJAS MED ANDRA GÅR VÄL INTE? (eller?)


Idag finns det exempelvis spelare på en lägre nivå, vilka borde spela på en högre, men som inte vill detta därför att flera faktorer av följande slag måste passa:

  • Man måste vara lite av en "star" i laget
  • Man kan genom att gå ner någon division få en bättre uppmärksamhet och visa hur duktig man är
  • Man kan skryta om hur många poäng man gör och hur mycket ens lag vinner

Detta när allt egentligen blir patetiskt då man faktiskt egentligen är rätt misslyckad som inte vågar ta chansen att vara en bra spelare i mängden på den nivå man hör hemma i.


De spelare, vilka går ner för att "vila" eller "trappaner" skall ha all ära då de alltid talar om detta och som samtidigt alltid kommer ner på en lägre nivå som LEDARPROFILER, även om det finns dåliga fall här också.

Det som beskrevs ovan GÄLLER SJÄLVKLART INTE ALLA, finns hur mycket bra spelare , ledare och organisationsmänniskor, men över lag så känns det som att det bara blir mer och mer av folk som vill "klappa sig på bröstet" själva och visa hur j***a duktigade är.

JAG FÖRSTÅR DET INTE!


Man kan i stället lära sig så mycket av varandra, allt både från taktik, spelsystem, träningspassupplägg med mera med mera med mera, finns hur mycket som helst.

Fast då MÅSTE MAN vara villig att VILJA LÄRA och ta HJÄLP AV ANDRA!

Man måste våga stå upp och våga tro att man kan lära sig mer hela tiden.

Vi måste släppa STOLTHETEN och våga vidareutveckla oss mer än vi gör.


Själv älskar jag tränare och spelare som hela tiden vill utvecklas genom att ta hjälp av andra,
så funkar jag själv och kommer alltid att göra. Jag anser nämligen att jag ALDRIG kan bli fullärd utan kan lära mig nya saker hela tiden!

Jag anser också att:

När du som spelare eller ledare anser att du redan kan allt och vet allt och inte vill ta in, eller dela med dig av den kunskap du har, då är det dags att lägga av med det du håller på med!


SEMESTER, en skön och viktig del


Då var EM i fotboll över för denna gång och nu får man invänta nästa grymma stora mästerskap, nämligen VM i fotboll.

För visst är det väl så att INGET, nä INGET, är så kul att följa som just dessa två mästerskap, i alla fall inte i mitt tycke.

Visst är det så att jag är en så kallad "innebandynörd", det kan jag bara inte lägga bakom mig helt enkelt, det är ju dagens sanning, men när det gäller vilka mästerskap som jag anser är de två absolut bästa och roligaste att följa så är det garanterat EM och VM i Fotboll. DET ÄR OSLAGBART!


Såg att UEFA tagit ut sin så kallade 23-mannan ALL STAR team trupp 2008 under EM, och ja det var stabila spelare rakt igenom.

Men EM består ju av spelare med kvalité så att ta ut en 23-mannan trupp kan ju inte vart direkt svårt.

Frågan är egentligen, VARFÖR tar de inte ut en startuppställning, en ALL STAR team trupp på 11 spelare, 1 målvakt, 4 backar, 4 mittfältare och 2 forwards, VORE INTE DETTA DET MEST NORMALA?

Eller tar man det "säkra före det osäkra" och helt enkelt ser till att ta ut denna stora 23-mannan trupp så man faktiskt slipper en hel del sågningar eller funderingar på vilka spelare UEFA just tagit ut?
Klagomålen, experters tyckande med mera hade ju helt klart blivit mer och större om en 11-mannatrupp tagits ut, TROR NI INTE?

Ja det är allt en fråga att fundera på!
Nu är det i alla fall INNEBANDY som gäller för mig, eller egentligen skall det väl kanske vara SEMESTER, men i den tar innebandyn en del av platsen också, och tyvärr är det väl att det är så ibland, det  kan man faktiskt känna.

Fast visst längtar man till säsongsstarten drar igång på allvar också och man får komma ut och föreläsa, gästträna och utbilda ungdomar, ledare och spelare igen.

Detta är underbart och något jag verkligen "brinner för", även om det faktiskt skall erkännas att det vid vissa tidpunkter ibland kan vara en mindre låga än i normala fall.


Mycket händer med innebandyn kommande säsong, framför allt för min egen del i alla fall.

Själv fortsätter jag mitt arbete på innebandygymnasiet i Borås, där det verkligen kommer att bli en intressant hösttermin direkt när vi börjar.

Eller vad sägs om LIGACUP i Boråshallen, där vi är samarrangörer med bland annat Warberg Innebandyklubb samt att eleverna skall visa upp sporten och ha så kallade "clinics" i Holländska orten Tilburg under vecka 44, novemberlovet.

Förutom detta så blir det även spinning på ONYX, gästtränarpass med mera.

Mycket intressant att vänta med andra ord!


Precis som tidigare år kommer jag fortsätta med mina föreläsningar, instruktörspass och mitt mentalt tänkande utvecklande för idrottare, där jag med det sistnämnda jobbar med fler än bara innebandymänniskor, vilket ibland kan vara riktigt skönt.NU är det dock så att man måste börja att tänka på sin semester på allvar, detta då batterierna helt enkelt måste laddas om innan alla dessa projekt drar igång på allvar.

Hur, vad och vart jag själv kommer att vara och vad jag skall genomföra kan ni, som kanske är extra nyfikna, läsa om på min hemsida, http://www.amazingfloorball.com/ , vilken jag tycker fungerar utmärkt och vill sända ett STORT TACK till de personer som administrerar och sköter denna sida , ni vet att ni är mycket värdefulla!


Semester är med andra ord en skön och viktig del i tillvaron och redan imorgon, idag får jag väl skriva då klockan redan har räknat in på onsdagens första timmantal, bär det av till Varberg för några härliga dagar i en av Sveriges härligaste städer..

Kommer bli en hel del Fun City, bad och "softa runt". Mobiltelefonen kanske jag faktiskt "råkar glömma" hemma under dessa dagar.TOPPLISTA HITTILLS UNDER MIN SEMESTER:

  

SWEDEN SPORT ACADEMY CAMP

Grymt kul att åter få vara med och jobba som instruktör på SSA läger i Sverige. Ett företag med professionella ledare och ett upplägg som håller fantastiskt bra klass.

Under min vecka i Falköping så är det många minnen man ser tillbaka på:

*"Sjukt" roliga och bra innebandyelever i min innebandygrupp med bland annat 4 Flodakillar som mer än allt annat gjorde allt för att synas. Dessa "gubbs" tillförde gruppen mer än man trodde från början och hade verkligen en skön "stajl", även om man kanske inte uppskattade allt som genomfördes av "de fyra musketörerna". Resten av gruppen var även den go och samtliga spelare som befann sig på lägret var bra att ha att göra med.


*Instruktörerna under lägret var också något man måste betygsätta extra med en 5:a av fem möjliga, även om det på en del håll ofta även handlade mer om FM på datorn, detta sent in på nätterna.


GRONINGEN OPEN , HOLLAND

Med en underbar ungdomsgrupp begav man sig till Holland den sista helgen i Juni, och vad underbart kul det blev. Förmodligen ett minne för livet för många.

Att innebandygymnasielaget på killsidan även spelade till sig en silvermedalj i turneringen kändes extra bra.

Som sagt, kan inte beskriva denna helg på mer än bara ett sätt:
SJUKT ROLIGT!Nu väntar alltså avresan till Varberg imorgon och det är kanske då den "riktiga" semestern startar.

Skall verkligen försöka att ha det skönt, varmt och avslappnat under de dagarna jag och min son skall tillbringa i en stuga i Varberg tillsammans.

Så även om det brukar vara "tryck i" de saker sonen kommer att vilja göra, som bland annat Fun City, så kommer det nog ändå kännas som en ledighet, en ledighet eller semester som jag faktiskt väntat länge på oh som jag tycker alla måste få lov att ta sig.


Trevlig sommar och "stråla samman" med någon för bad, grillning eller kanske lite freesbe i sommar.
Det är kanske skönare och mer avslappnat än du tror !


RSS 2.0