Intervju: En förbundskapten med drag i


Kent Göransson

En förbundskapten med ”drag i”

Sveriges förbundskapten i innebandy, Kent Göransson, är en mycket lugn, harmonisk och engagerad person. En person som också har den där trevliga, personliga och mycket trygga attityden, något som en del ledare på en högre nivå ibland faktiskt saknar.



25 SM Guld, i Dragkamp

Under flera år så var det bara innebandy på korpnivå som gällde. I stället låg fokusen på en lite udda men ack så ”kraft och teknikfull” idrott, nämligen dragkamp.
Inom dragkampen är Kent Göranson en mycket respekterad person, och med 25 SM guld och 1 VM guld i bagaget skall han inte vara annat än nöjd.

- Dragkampen är en sport där det krävs otroligt mycket samarbete, teknik och styrka och där ifrån har jag fått med mig mycket av det ledarskap jag idag bedriver på innebandynivå.

Kents namn uppmärksammades i Varberg, i och med dragkampsdelen, och tillslut bestämde sig innebandyklubben Capricorn för att försöka ta del av hans ledarskapstjänster.

- Capricorn hörde av sig, vilket var smickrande, men visst fick jag fundera lite innan jag nappade på frågan, hade ju inte sysslat med ledarskap inom innebandy tidigare.

Kent tackade efter ett tag ja och hoppade på ”innebandytåget”.
Efter detta har det ju sedan bara gått framåt i raketfart.


Bra på att får grupper att fungera

Kents styrka är utan tvekan att han, utan problem, alltid lyckas få grupper att fungera tillsammans.

- Ja, det har fungerat bra och skall jag använda en klyscha från min förra idrott så blir det väl att jag har lätt för att få alla att dra åt samma håll, vilket är viktigt, säger Kent skrattande.

Och det är just detta som gör vår förbundskapten till den professionella ledare han är, en ledare som verkligen får alla att dra mot samma mål, samt att han alltid lyckas skapa en stabil och trygg enhet.

- Fast det är också otroligt viktigt att våga ställa krav på sig själv som ledare. Jag måste vara villig att utvecklas och ta in ny kunskap hela tiden, annars har jag ingen chans att förbättra allt jag gör. Att också våga släppa fram spelarnas tankar och idéer är också viktigt.


Att det gått snabbt inom innebandyn för Kent är han väl medveten om, men inget som han ser som något negativt.

- Nä, jag har ju, precis som jag sa tidigare, höga krav på mig själv och är villig att lära mig allt jag kan ha nytta av. Fast visst så har det gått fort från det att jag var tränare i Capricorn, till SM guld med Warberg och nu förbundskapten för vårt herrlandslag.

När förfrågan om att ta del av Sveriges landslag kom var det först en tvekan från Kent som uppstod.

- Tvekan och tvekan, men klart att man ville fundera lite över vad det innebar. Hade ju inte direkt räknat med den förfrågan. Men med vetskap om att jag verkligen ville satsa på innebandyn så bestämde jag mig ändå rätt fort för at ta chansen.

Kent vill dock påpeka att han saknar klubblagsverksamheten och träningarna varje vecka samt helgernas matcher.

- På ett sätt är det skönt att jobba med ett landslag och bara åka runt och studera spelare som kan vara aktuella, samt spela turneringar och VM, men visst saknar man att vara i ”hetluften” hela tiden också, det är något speciellt med det. Landslaget har ju inte så många samlingar tillsammans och det man saknar kan vara den kontinuitet man har med ett lag.



Delaktighet och tydlighet viktigt

Kent Göransson jobbar mycket utefter ett ledartänkande där laget är en enhet och där förståelse för varandra är viktigt.

- Ja, det är på detta vis vi skapar en respektfull grupp. Men om det skall fungera krävs också att jag som ledare tar mitt ansvar och visar ett stort engagemang.

Tydligheten och delaktighet är de två tunga bitarna, förutom engagemanget, som Kent har som sina ledstjärnor.
 
- Tydlighet är mycket viktigt! Det skall inte vara en massa invecklade förklaringar som tar tid. Raka och tydliga direktiv är det bästa. Upplever ibland att det på ungdomsnivå pratas bort för mycket och att många ungdomsledare idag försvårar saker mer än de behöver. På så vis försvinner dyrbar och utvecklande tid på den praktiska och så lärorika träningen.


Sydafrika en stor favorit

Afrika har inte kommit speciellt lång inom innebandyutvecklingen men det är ändå i denna världsdel som Kent Göransson funnit sitt favoritresmål.

- Ja, det har inget med innebandy att göra, även om det vore kul om det tar fart på denna kontinent också, men landet Sydafrika blev jag ”förälskad” i. Ett land med en underbar kultur och så otroligt många sevärdheter. Skulle jag tipsa någon om att satsa på att besöka ett land idag så är det definitivt Sydafrika, det står högst upp på min lista. Åker gärna tillbaka dit igen.

Att Kent är intresserad av olika kulturer och historia förstår man när man talar med honom, och under intervjun så samspråkar vi om både olika länders kultur idag samt om hur inkariken fungerade med mera.

- Macchu Picchu, i Peru, är en plats som jag verkligen skall försöka att besöka någon gång i mitt liv, inkakulturen var fantastisk. Sedan lockar i och för sig länder som Kambodja också.



Våga satsa tid och vilja

Kent avslutar intervjun med att trycka på att det är viktigt för alla ungdomar som verkligen vill bli något att de är villiga att lägga ner tiden, vågar satsa på sig själva, vara goda gruppmänniskor samt alltid ha en vilja och massor av mål att uppnå.

- Ja, ta de olika innebandygymnasierna som finns runt om i Sverige just nu som exempel. Förr hade man inte möjlighet att kunna få en bredare innebandyutveckling under skoltid eller träna 2-3 gånger extra i veckan under morgontimmarna. Nu får man denna unika möjlighet och de spelare som tagit den tycker jag verkligen skall genomföra det fullt ut, de har de stor nytta av i framtiden.




Jordgubbsmjölkdrickande poängkung hamnade i Tyskland


”Skåningen” Jan ”Janne” Bjerlestam är en svensk innebandyspelare som under sina år i Svenska eliten fullkomligt öste in poäng, oftast i samspel med en annan poängkung, IBK Alingsåsaren Johan Andersson.
Under dessa poängglada säsonger spelade de båda i Jönköping IK i Elitserien och var hypervassa framåt, kanske rent utav det mest fruktade offensiva spelarna, tillsammans, i landet under denna period.

Janne Bjerlestam, eller som han kallades när han spelade i Jönköping IK "Skywalker" , beskrivs utav många som en utav de vassaste anfallarna i Sverige under de år han spelade på eltnivå, och han hade ofta förmåga att alltid stå rätt placerad i offensiv zon.
Idag befinner sig Janne Bjerlestam i Tyskland, i närheten utav orten Köln, där han har bosatt sig tillsammans med sin flickvän.
"Innebandykarriären" fortsätter alltså i ytterligare ett land, en ny stad, och ett nytt lag.




Janne Bjerlestam



Enveten och humörstark spelare

Janne startade sin innebandykarriär på skolgården och Sörbyskolans landhockeyplan, där han under raster och all annan ledig tid alltid befann sig med en klubban i handen.
Både Janne och brorsan Erik Bjerlestam (nu mera sportchef i AIK Innebandy) var duktiga med klubba och boll på den tiden, och det gick fort från de att de lämnade skolgården till att de hamnade i en riktigt innebandyförening, Bygdepojkarna AIS.

Janne beskrevs redan i de unga ungdomsåren som en pålitlig poängtjuv, vilken gärna höll sig högt upp i banan och slog in målen som behövdes för att lagen han spelade i skulle vinna matcherna.
Men något som dock också fanns där i tidig ålder var det sviktande humöret, vilket även följt med under hela innebandykarriären.
Janne själv tror också att om andra spelare och ledare fick beskriva honom så skulle just ord som tjurig och enveten och att han var en spelare med tufft humör absolut finnas med.

-          Nog är det så alltid att de skulle nämna mitt humör om de fick beskriva mig hur jag var som spelare, men tror också att många skulle säga att jag faktiskt var ganska långsam också.



Italiensk mästare med Viking Roma

Janne Bjerlestam har under sin långa innebandykarriär hunnit med att avverka, inte bara många mål på olika målvakter i världen, utan även en hel del länder som innebandyspelare.
Förutom sina fantastiska elitår i Sverige har även Janne blivit Italiensk mästare med Viking Roma samt också nu under 2010 hamnat som innebandyspelare i Tyskland, detta i laget ASV Köln.

-          Man har verkligen hunnit med en hel del, och det mesta har varit fantastiskt kul. Speciellt tiden i Italien och Viking Roma minns jag väl. Att spela innebandy i Tyskland nu under 2010, och få ”damma av” klubban igen skall bli extra roligt. Det är ju också ett sätt att lära känna lite nya människor i närheten utav staden där man kommer att bosätta sig i, sådant är viktigt för att snabbt kunna komma in i Tyskland och få känna en trygghet i landet, säger Janne.  

På frågan om Jannes starka innebandysidor som skottet och passningsspelet fortfarande sitter i säger han att det finns väl en del kvar men att det absolut inte är som på ”den gamla goda tiden”.

-          Var ju ett tag sedan man spelade innebandy på hög nivå så jag tror att den Tyska innebandyn och ASV Köln passar mig utmärkt nu. Passningsspelet och skottet har alltid varit mina starka innebandysidor, men det är som sagt inte som det var förr.


Att Janne förmodligen har mycket innebandy kvar i sig tror vi, och med tanke på den innebandynivå han nu kommer att befinna sig på, i och med flytten till Tyskland, så kommer klubben ASV Köln förmodligen att få en riktigt ”stjärnspelare” i sitt lag, vilken inte bara kommer att kunna tillföra mycket spelmässigt utan förmodligen också utvecklingsmässigt för de andra spelarna i hela föreningen.



  J.Bjerlestam



Mika Kohonen bäst i Världen

Att Mika Kohonen är en favorit inom innebandy är inte så svårt att förstå, detta då Janne nämner denne finske storspelare som världens bästa utan att tveka.

-          Mika Kohonen är utan tvekan den absolut bästa innebandyspelaren. Det är en enormt svårstoppad finne, vilken kan lägga passningar som inte borde vara möjliga att slå. Jag mötte honom några gånger när jag spelade i Elitserien med Jönköping IK, detta då Mika spelade i Balrog Oilers IBK. En match minns jag extra väl, detta då Mika slog poängrekord i antal poäng i en och samma match. Har för mig att han gjorde något i stil med 2+9, och vår tränare Johan Ivarsson var väl inte speciellt glad just då, säger Janne.


En spelare som Janne Bjerlestam också gärna lyfter fram är den spelare som han anser är den bästa spelaren som han själv spelat tillsammans med, nämligen förre Jönköping och AIK spelaren Per Svensson.


-          Per var en fantastisk innebandyspelare och han var alltid bra. Fanns inte mycket svagheter som man kunde ta på hos honom.


Janne, som enligt många andra, själv var en fantastisk innebandyspelare, och som satte skräck i många målvakter i Sverige under sina innebandyår minns också även vilken målvakt som var den som han hade svårast att sätta bollen bakom.

-          Ja, det minns jag mycket väl, Andreas Olsson i AIK hade jag stora problem att göra mål på, och han satte ofta stopp för mig och mitt målskytte.



Gulden under distriktslagstiden är goda innebandyminnen

Distriktslagstiden är en tid i många innebandyspelares karriär som de minns mycket väl, och som ofta lyfts fram som något mycket positivt blande de flesta som spelat med i sina respektive distrikts olika ålderslag.
Distriktslaget är också ett extra bevis på att man är bra på det man gör under sina unga innebandyår, och har man väl tagit sig hit så finns det alltid lite "extra ögon" på en som spelare i Sverige.

Janen Bjerlestam minns sina guldmedaljer med Skånelaget mycket väl, och dessa  är minnen som alltid finns kvar hos denne fantastiska innebandyspelare.


-          Distriktslagstiden är alltid speciell och gulden som vi tog med Skånelaget, jag och min bror, kommer man att minnas livet ut. Den tiden som man har när man är ung, och när man fick chansen att spela med Skånelaget var fantastisk. Som ung kille och med en ”innebandykarriär” i tankarna var ju distriktslagstiden en språngbräda ut i innebandySverige, menar Janne.


Förutom distriktslagstiden så är också den så kallade Scudetto med Viking Roma, och tiden i Italien ett gott minne.


-          Klart att Italientiden var fantastisk, och den lär så klart också finnas med som ett mycket gott minne hos mig. Att jag faktiskt också vågade prova på lite olika länders innebandy är absolut inget jag ångrar idag. Det är viktigt att man vågar göra saker som man vill testa, detta så att man inte blir stående där i framtiden och inte gjort något alls utav det man egentligen ville, avslutar Janne Bjerlestam lite "filosofiskt".




SNABBRUNDAN MED JANNE BJERLESTAM:


 
Favoritmat:  Vad som helst som mamma lagar

Favoritdricka:
Jordgubbsmjölk

Favorit tv-program:
Uppdrag granskning

Bästa bok du läst:
Conn Igguldens böcker om Julius Ceasar

Favorit fotbollslag:
Milan, Liverpool och Malmö FF.
Har också stora sympatier för Roma med Totti i spetsen.

Drömresan går till:
 Rom
 


RSS 2.0