Nationalsångernas tid är nära igen


Nu börjar det att närma sig fotbolls VM och innebandy ligger lite på "sommarlov" enligt många, och visst kan det ligga lite sanning i detta.
Silly season har dock startat, och är igång för fullt på många håll, för vår kära innebandysport och det är riktigt roligt att läsa allt som skrivs och sägs.
Många saker är förmodligen sanna, vilket vi också fått bevis på då spelarpresentationer i vissa föreningar redan är klara, men andra rykten lär vi få se så småningom om de bara är "tagna ur luften" eller sanningsenliga.


Något som är härligt under det kommande fotbolls VM, som snart drar igång, är alla de vackra och härliga nationalsångerna som kommer att spelas.
Wilhelmus ger mig rysningar

Hur härligt är det inte att se det orange laget Nederländerna spela fotboll, nästan ungefär som att se ett spelglatt Warberg på en innebandyarena.

För visst är det så att glädjen i VM eller EM eller i vad de än gäller så är det alltid så att oavsett vart Nederländerna befinner sig så sprider "de orange" en härlig stämning.

Att sedan Nederländerna är mitt andra lag "i hjärtat" är också ett enkelt val då jag under mina år som förbundskapten i detta land (i innebandy, vem trodde på någon annan idrott!) skapade mig en fantastisk känsla för människorna och allt runt om i landet.

Man har lärt sig sjunga med i landets, Nederländernas, nationalsång, Wilhelmus van Nassouwe, vilken ger mig rysningar varje gång jag hör den.
Vet även att denna hymn har en liten märklig historia bakom sig, vilken jag inte tänker ta upp tid och rader med här genom att berätta denna långa historia om Wilhelm av Oranien.
Ni som vill veta mer får helt enkelt söka på Wilhelmus Nassouwe så får ni hela historien bakom denna person.

Holland har med andra ord en plats i mitt hjärta och det är och förblir lite orange blod i mig för resten av livet, detta då jag hade många fantastiska innebandyår och idrottsår i detta underbara land.
Då är det ju heller inte svårt att sitta i soffan, med tofflor på fötterna i orange färg och en orange landslagströja på överkroppen. Detta känns hur bra som helst.


Nationalsångerna

Appropå Nederländerna och nationalsånger så kommer det bli underbart att under VM i fotboll se och höra all hängiven publik på arenorna nere i Sydafrika ljuda i hög stämma under sitt lands speciella nationalsång, sådant gillar jag skarpt.
Detta ger en ibland lite rysningar.

Men VILKEN nationalsång är egentligen bäst, enligt DIG eller MIG?

Detta är ju självklart personligt tycke och det finns egentligen ingen som sägs vara bäst eftersom man självklart alltid skall hylla sin egen nationalsång.

Men visst kan man väl få tycka att andra länders nationalsånger låter bra och är härliga att lyssna till.

Jag tänkte faktiskt ta tillfället i akt att presentera min topplista av nationalsånger här nedan.
Då är det så att jag valt nationalsångerna utefter hur de låter, vilka känslor man kan få utav dem samt hur de känns upplagda.

Hyllar gör jag självklart Sveriges nationalsång mest, men nu gäller alltså andra delar också.


Micael Svenssons favoriter bland världens nationalsånger:
(samt fakta om de nedan presenterade ländernas nationalsånger)


1
: Rysslands nationalsång - гимн Российской Федерации

Ryska federationen hymn är Rysslands nationalsång sedan den 8 december 2000 då den ersatte den patriotiska sången.

Jag tycker att Rysslands nationalsång har både bra och härliga stigningar, sänkningar och tempodelar i sig, detta gör den till min absoluta favorit.


2
: Nederländernas nationalsång - Wilhelmus van Nassouwe

Namnet betyder 'Vilhelm från Nassau' (i folkmun Het Wilhelmus). Sången skrevs på 1570-talet som en hyllning till Wilhelm av Oranien, också känd som Wilhelm av Nassau eller Vilhelm I av Oranien. Den är den äldsta nationalsången i världen.

Från 1815 var Wien Neerlands Bloed den officiella nationalsången men 10 maj 1932 ändrades den och då var det Wilhelmus van Nassouwe som gällde.

Denna nationalsång ger mig extra bra känslor efter mina år i landet och jag sjunger alltid tyst med när den spelas.


3
: Sveriges nationalsång - Du gamla, du fria

Måste ju ta med den svenska nationalsången bland topplaceringarna då det är den man både sjunger och hör kanske mest av alla. Sanningen är faktiskt också den att sången är vacker och underbar att lyssna till.

Sveriges nationalsång, skriven av Richard Dybeck 1844 i form av två verser till en gammal folkmelodi. Till skillnad från många andra nationalsånger har detta musikverk aldrig officiellt, genom politiska beslut, antagits som nationalsång.

Dybecks två verser är färgade av den då rådande skandinavismen och handlar om Norden snarare än om Sverige. 1910 tillkom två verser med svenskt tema skrivna av Louise Ahlén, men dessa används mycket sällan och förekommer mycket sparsamt även i tryck.


4
: USAs nationalsång - The Star-Spangled Banner

Star-Spangled Banner blev nationalsång i USA den tredje mars 1931. I offentliga sammanhang sjunger man oftast bara den första versen.

Texten skrevs 1814 av den då trettiofemåriga poeten Francis Scott Key efter att han hade sett beskjutningen av Baltimore under 1812-års krig.


En nationalsång som också känns perfekt hopsatt med höjningar och en underbar start där man direkt känner lite extra för sången.


5
: Kanadas nationalsång - O Canada

Musiken är komponerad av Calixa Lavallée, och den franska originaltexten är skriven av Sir Adolphe-Basile Routhier. Den officiella engelska texten är baserad på en dikt skriven av Robert Stanley Weir 1908 och är ej en direktöversättning av den franska. 1968 gjordes ytterligare ändringar i den officiella engelska texten.

Tidigare var God Save the Queen Kanadas nationalsång och först den 1 juli 1980 fick O Canada denna officiella status.

En härlig nationalsång med "rätt tryck i".6: Storbritanniens nationalsång - God Save the Queen

England är det första landet där en sång blev etablerad som nationalsång eller kungssång vid högtidliga tillfällen. Detta spred sig sedan vidare till resten av Europa.

God Save the Queen, ("Gud bevare drottningen"), är nationalsång för Storbritannien och flera av dess före detta kolonier.


En klassisk och härlig nationalsång som känns som en glad segerlåt när man hör den.7
: Brasiliens nationalsång - Hino Nacional Brasileiro

Hino Nacional Brasileiro
(Hino Nacional do Brasil), även kallad Ouviram do Ipiranga, Brasiliens nationalsång. Den ursprungliga melodin komponerades av Francisco Manoel da Silva vid frigörelsen från Portugal 1822 men fick text (av Joaquim Osório Duque Estrada) och blev nationalsång först 1890. I samband med detta ändrades även melodin något.


Härliga toner och god "rythm" som får en att känna glädje.TYSKLANDS nationalsång har också börjat att etsa sig fast hos mig nu och jag gillar den mer och mer.
Mycket beror självklart på mitt innebandyjobb som instruktör och förbundskapten för Tyska herrlandslaget,  och då vi alltid under våra Nations Cup, landslagsmatcher samt också under VM lyssnar till den.
Sanningen är dock att denna hymn faktiskt består av riktigt härliga toner.
Detta lands nationalsång lär med största sannorlikhet smyga sig in på min lista om ett halvår till då jag åter lär ha fått höra den yterligare ett antal tillfällen till.Tyck nu gärna till om listan eller berätta om vilken din egen favorit bland alla länders nationalsånger är, och helst varför!


Utvecklingsläger på Bosön för U19 killar

Utvecklingsläger på Bosön för U19 Killar


Då var det dags för det så kallade utvecklingslägret på Bosön, denna gång för hela 44 stycken spelare, vilka kan vara aktuella för spel i det svenska färgerna och U-19 landslaget så småningom.
Lägret genomförs mellan 29 april – 3 maj och förbundskaptenen Jan Gustafsson kommer att hålla ett extra öga på spelare som kan vara intressanta inför VM som kommer att spelas ungefär om ett år.
På Bosön genomför spelarna både taktiska träningspass, innebandyteori i framförallt kost och näringslära samt även den så kallade fysprofilen.


Att man genom att ha blivit uttagen till detta läger gör att fått ”extra ögon” på sig utav landslagsledningen är känt, och gör man ett bra utvecklingsläger så är chansen stor att man finns med i den härliga svenska gula landslagströjan i framtiden, i alla fall de spelare som är villiga att fullfölja sina träningar, men också de som kanske också även är villiga att börja att lägga om en del i vad gäller kost och träningslära.


Västergötland har fått med 3 spelare till detta läger, där merparten utav spelarna är födda 1992.

Kasper Hedlund, Hide-a-lite Mullsjö AIS,
en spelare som är en riktig pådrivare och med ett perfekt passningsspel. Han är bra i så väl offensiven som defensiven och besitter en fantastisk bra spelförståelse.

Jesper Sankell, Hide-a-lite Mullsjö AIS,
är en spelare som jag alltid trott på kommer att bli något riktigt stort, och det känns ännu skönare att det finns ledare i Västergötland som både ”dissat” och tryckt ner denna fantastiska innebandyspelare. Glädjer mig massor med att ”Sankan” fått chansen på allvar och att han nu får visa vad han kan på ännu en nivå. Tror att denne spelare utan tvekan kommer att dra på sig landslagströjan så småningom.

Adam Lomstad, Hide-a-lite Mullsjö AIS,
en defensivt stark spelare men också en back som har härliga offensiva kvalitéer. Han har växt snabbt i sin spelutveckling och har visat under sista året att det går att utvecklas i massor om bara den rätta viljan finns där.


Samtidigt som det är härligt att dessa tre tagit plats på utvecklingslägret så finns det även andra som jag gärna också hade sett där. Men det är observatörerna och förbundskaptenernas uppgift att ta fram de namn som de anser passar, så självklart överlämnar jag truppen till dem.

Ändå finns det namn som jag gärna sett där på Bosön också och som jag faktiskt verkligen tycker borde fått chansen, fast man kan alltid hoppas att den kommer i framtiden i stället.
Dessa spelare från vårt distrikt är:

Joel Fjällström-Nilsson, IBK Lockerud Mariestad,
en fantastisk bra målvakt, vilken jag fått äran att ha och göra med i distriktslagssammanhang också. Han har en vilja att vilja utvecklas och en stor potential att verkligen bli något stort. Lockerud skall vara glada över att denna ”Stöpenkille” valde spel med dem och jag hoppas att han vågar ta ytterligare några kliv i sin ”innebandykarriär” så småningom. Tycker väl dock att utav de 4 målvakter som får åka till Bosön så är i alla fall Joel Fjällström-Nilsson minst lika bra som 2 och betydligt bättre än en, men det är säkert något som förbundsledning har hittat och som inte vi andra ”innebandynördar” tagit del utav.

Pontus Jääskö, Borås IBF Thunders,
en defensivt stark back som alltid gör sitt yttersta i de defensiva områdena på banan. Har ett mycket bra markeringsspel och kommer att utvecklas flera klasser till som innebandyspelare under nästkommande säsong.

Det som också kan vara en del i att dessa två ”Västgötar”, beskrivna ovan,  inte får plats på Bosön kanske är att de spelar i en alldeles för låg division, det brukar ju aldrig gynna när ledningen tar ut sina landslagsspelare. Så skall de i framtiden få dra på sig den gula tröjan så behöver de nog ta klivet upp i divisionerna. I dagsläget klassas ju faktisk div 3 (nya div 2) som näst intill en ”korpserie”.

Tror dock att båda dessa spelare också kommer att ta klivet in i ”finrummen” så småningom, allt hänger bara på vad de själva egentligen vill, och vad de är beredda att satsa!

 

Nedan följer hela truppen som är uttagen till Bosön, Stockholm:Här är truppen:


Målvakter:

Alexander Mirksic, Billingsfors IBK
Peter Stenberg, Partille IBS
Viktor Svendsen, Röke IBK
Victor Sjöstedt, Hagfors IBS

Utespelare:

Oliver Borgqvist, Järfälla IBK
Martin Carlsson, Caperiotäby FC
Philip Cauwenhed, Storvreta Ungdom IBK
Rasmus Christiansson, Kais Mora IF
Adam Colling, Karlstad IBF
Robin Crantz , Malmö FBC
Max Dyrhage, Bele Barkarby IF IBF
Albin Englöw, Hagfors IBS
Jesper Fransson, IBF Dalen
Adam Fredriksson, RIG Umeå IBF / Södertälje IBK
Pontus Hallberg, Partille IBS
Marcus Hallman-Öster, IBK Luleå
Kasper Hedlund, Hide-a-lite Mullsjö AIS
Jonatan Hirvonen, Surahammars IBF
Kasper Hydén, Färjestaden IBK
Magnus Jansson, IBK Alba
Wiktor Johannesson, IBK Alba
Emil Johansson, RIG Umeå IBF / IBK Ersboda
Jakob Jonsson, Hudik/Björkberg IBK
Anton Josefsson, Linköping IBK Ungdom
Johan Kapple, Lillån IBK
Jesper Karlsson, Hagfors IBS
Alex Kjellbris, Järfälla IBK
Kevin Lieback Asp, Älvsjö AIK
Adam Lomstad, Hide-a-lite Mullsjö AIS
Robin Melin, Visby IBK
Sebastian Nielsen, Älvsjö AIK
Kim Olausson, Huddinge IBS
Joakim Pettersson, KAIS Mora IF
Joachim Rosengren, FBC Helsingborg
Alexander Rudd, RIG Umeå IBF / IBK Alba
Oscar Sander, RIG Umeå IBF / Karlstad IBF
Jesper Sankell, Hide-a-lite Mullsjö AIS
Simon Sedin, Örnsköldsvik IBK
Filip Stenmark, IBK Dalen
Andreas Thulin, Malmö IBC
Joacim Ulvhag, AIK IBF
Dennis Wallin, Kais Mora IF
Viktor Wibring, Hovslätts IK
Daniel Åkesson, Malmö FBC


Välkomna tillbaka till SSL, Västergötlands Stolthet !


Välkommen tillbaka till SSL, Västergötlands stolthet!


För några år sedan myntade jag uttrycket Västergötlands stothet för Hide-a-lite Mulljö AIS, och detta står dem verkligen fortfarande för, i alla fall inom innebandysammanhang, och i mitt tycke.
Förening har saker som INGEN ANNAN förening hittills kan utmana dem med i vårt distrikt, och det är helt rätt och rättvist att föreningen får ta klivet upp i högsta ligan på herrsidan igen.

Föreningen själva profilerar sig som STOLTHET, GEMENSKAP och FRAMÅTANDA, och detta är väl verkligen ord som passar in på denna förening.

Föreningen verkar nämligen ha en stor GEMENSKAP där alla stöttar varandra, tar hand om varandra på ett utmärkt sätt samt också visar intresse för varandra i föreningen, på alla nivåer.
Gör man detta får man också det stora publikintresset föreningen har samt att man framförallt också hittar föreningens ungdomar i hallen under seniorlagets matcher, vilket är ett stort bevis på bra gemenskap.

Att Mussjö har en FRAMÅTANDA går ju heller inte att ta miste på, i alla fall inte i vad gäller att försöka få fram unga lovande innebandyspelare, våga lyfta upp dem i tidigt stadie och där hålla sin framåtanda uppe i vad i alla fall gäller ungdomsutveckling. Denna utveckling är fantastisk i föreningen.
Och hur många andra ungdomslag i denna förening är inte med i toppen och slåss i sina respektive serier, ja det tror jag inte ens jag behöver kolla på, förmodligen är det mellan 90-100 procent som gäller där.

I föreningens framåtanda gäller även hur man ligger i förhållande till matcharrangemang, hemsidan, MAISTV med mera, i jämförelse med andra, och i Västergötland är de definitivt helt ohotade, det är världsklass på dessa punkter.

STOLTHET är sedan något som blir en summering på alla saker som verkligen fungerar och som föreningen jobbar med, och då är väl just STOLTHET något som beskriver allt väldigt väl.
Mullsjö skall just vara STOLTA över sin förening och känna stor STOLTHET för vad de har.

Det är väl just detta som alla vi andra ”småttingar” i Västergötland därför skall vara stolta över också, att vi faktiskt har Mullsjö i Västergötland, för vad hade Västergötainnebandyn vart utan Mullsjö?
Kanske bästa att jag inte svarar för utförligt på detta förresten för då vet jag att det finns personer där ute som tar åt sig i negativ mening.
Men en sak tycker jag ändå vi skall känna, alla innebandyföreningar i Västergötland, och det är att Hide-a-lite Mullsjö AIS är och förblir VÄSTERGÖTLANDS STOLTHET, och vi skall kunna glädjas med detta!I Nyhemshallen spelades det upp rent fantastiska bilder och scener när Hide-a-lite Mullsjö AIS åter tog sig tillbaka till SSL, och stämningen i hallen kändes just som texten ovanför BLUE FARMERS lyder:

EN FÖR ALLA, ALLA FÖR MAIS!


Blue Farmers förresten, vilka kungar de är och vilken stöttning seniorlaget får utav denna grupp, måste vara underbart att veta att laget hela tiden har dem i ryggen, nästan som en extra spelare på banan.
Dessa killar och tjejer är också en stor bidragande orsak till att föreningen spelar i SSL kommande säsong, för de har nog lyft laget mer än många tror.
På västkusten så har exempelvis Warberg IC sina trogna fans, och man skulle ju faktiskt kunna säga att Mullsjö är Warbergs motsvarighet på ”bygden”.


Med spelare i truppen som bland annat den fantastiska backen KIM HADELUND, vilken i alla fall jag anser skulle kunna spela i vilken SSL klubb som helst idag, och definitivt vara en utav de 4 backarna där, så har laget en mycket bra defensivt offensivt stark spelare som man behöver kommande säsong i SSL.
Och även om förmodligen kontrakten och förfrågningarna på denna spelare är många, så tror jag inte att Kim Hadelund lämnar sitt hjärtas Mullsjö, inte än i alla fall.


JESPER SANKELL är en annan spelare som många i Västergötland både har hånat, ”sparkat på”, haft mycket åsikter om och framförallt ”talat ner”.
Visst har killen inte haft det lätt alltid, men nu om något så har han bevisat för de som sysslat med allt annat än stöttning att han har de kvalitéer som krävs, och att han kan hantera detta på hög nivå.
Tji , fick rent ut sagt ni som inte trodde på honom, och jag hoppas att ni som talde eller talat ner denna spelare nu kan ”gå och dra något gammalt över er”.
Han har bevisat motsatsen för "tyckarna" och kommer att vara en spelare i den gula landslagströjan i framtiden, det är i alla fall jag säker på.


BLÅ HJÄLTARNA är Hide-a- Lite Mullsjö AIS och jag hoppas att de får hela Västergötlands stöttning i SSL kommande säsong, för laget är vårt landskaps stolthet och det kan inget ta ifrån dem!


RSS 2.0