Johan Andersson, spelaren med det magiska skottet


Då var det åter dags att ge er en "intervju i repris", detta efter det att de kommit en del förfrågningar om jag vet vart "STORSKYTTEN FRÅN ALINGSÅS" tagit vägen.

Bjuder därför på intervjun med Johan Andersson, vilken nu för tiden befinner sig i Schweiz, för en andra gång här på bloggsidan. Intervjun lades för första gången ut för något år sedan men här kommer den alltså igen, till er som undrade vart Mr Johan Andersson blivit av och hur han tänker, har det med innebandyn med mera.....

JOHAN ANDERSSON , SPELAREN MED DET MAGISKA SKOTTET

Från caféstaden Alingsås i Västergötland kommer en spelare vilken är förgylld av magiska passningar, magnifika avslut, ett otroligt spelsinne samt ett lugn utöver det vanliga. Elitseriespelaren, numera proffs i Alligator Malans (Schweiz), Johan Andersson är en lugn, ödmjuk och mycket trygg person som ända sedan han för första gången avlossade sin bössa i Hjälmaredshallen ,utanför Alingsås, har varit en spelare av högsta klass. Men visste ni att Johan också är
elitmässig i golf samt klasspelare i biljard, bordshockey och flipperspel?

ALLT BÖRJADE I "PAPPAS" IDROTTSHALL

Familjen Andersson är en familj med mycket bolltalang. Samtliga i familjen är duktiga på det dom företar sig och det blir alltid bra resultat av det dom genomför. Det är också en familj med stor harmoni, ett lugn och en trygg gemenskap. Johan, och broder Mikael (vilken spelat i elitserieklubbarna Pixbo,Jönköping och Helsingborg), började redan som unga att "skjuta in sig" i Hjälmaredshallen i Alingsås. Hallen ligger nämligen bara ett kort stenkast från husknuten där Johan är uppväxt. Pappa Björn Andersson hade också tillgång till hallens nycklar eftersom han jobbade som idrottslärare på Hjälmareds Folkhögskola.

- Ja, man hängde mycket i hallen som ung. Kunde stå där inne helt själv under kvällarna och bara skjuta och skjuta. Detta var nog en del i min uppbyggnad av mitt stabila skott, menar Johan.

Att Johan har ett stabil skott är verkligen inget som någon inom svensk innebandy heller förnekar. Det skottet har letat sig in bakom de flesta målvakter i landet, och frågan är om någon i hela världen har den precisionen som denne spelare har, eller kanske vi skall säga hade, åren har ju försvunnit en del nu.

- Har egentligen inget speciellt hårt skott men har helt enkelt lärt mig att sätta bollen där jag ser att det finns en lucka!

MEST VÄRDEFULLA SPELARE 2002

Ett av Johans absolut största innebandyögonblick, och något som finns kvar i hans minne, och kommer att finns länge, är VM i Finland 2002. Då blev det VM guld till Sverige (igen!!) och Johan Andersson utsågs till turneringens mest värdefulla spelare.

- Ja, det var helt enormt, VM final mot Finland på deras hemmaplan, fullsatt i hallen och ett otroligt tryck på publiken. Detta gjorde att man bara njöt i fulla drag av att spela innebandy. Att sedan besegra Finland där och få utmärkelsen turneringens mest värdefulla spelare gjorde inte saken sämre.

Det är ett minne som alltid kommer att finnas kvar inom mig, säger Johan samtidigt som man kan höra att han verkligen njuter av de som hände när han talar om det!

Fast ett VM guld och prisad som MVP (mest värdefulla spelare) är inte de enda utmärkelser som detta spelgeni har tilldelats. Redan säsongen 1999/2000, då i Jönköping IK, utsågs Johan till årets Rookie i Elitserien,
och redan då visste man att något stort var på gång.
Efter VM finalen fick sedan Johan stor smak av innebandyns sötma och säsongen därefter, 2003/2004 öste han fullkomligt in mål och poäng i elitserien. Han satte nytt målrekord för en säsong, 60 stycken (!!), och var i en otrolig form. Som pricken över allt så avslutade han även denna säsong, i maj 2004, med ett nytt VM guld. Denna gången i innebandyVM i Schweiz.

- Visst har det gått bra under några år, men jag har också haft en del motgångar som alla andra. Men man måste lära sig att allt inom idrotten inte alltid är guld och gröna skogar, det är bara att jobba och slita för att nå dit man vill och man måste räkna med en del motgång på vägen, säger en klok Mr Andersson.

MAGISKT SKOTT OCH BRA SPETSKVALITÉ

Som vi tidigare nämnt så är det skottet som är det stora vapnet hos Johan Andersson, men faktiskt så är hela hans register som spelare mycket unikt. Johan besitter en spetskvalité utan dess like och han har en grym skärpa i avslutningarna. Man får heller inte glömma bort dom precisa passningarna och den otroliga spelförståelsen.

- Visst så har man byggt upp sina kvalitéer under åren, men mycket beror också på vilka spelare man haft runt sig. Både i Jönköping och i Storvreta fanns spelare som gjorde mig ännu bättre och det hjälpte mig att utveckla mitt spel mycket.

Utanför planen beskrivs Johan av många som en lugn och snäll kille vilken alltid är ödmjuk gentemot alla.

- Ja, lite av det är väl sant men jag tror att jag också måste nämna lat, det är något som tjejen kan intyga på, säger Johan och skrattar.

VILL JOBBA MED IDROTT I FRAMTIDEN

Under tiden som Johan spelar innebandy har han också försökt läsa till idrottslärare och Matematiklärare, något som ibland kan vara lite tufft med tanke på all träning och allt matchande i klubblag och tidigare även landslag.

- Ja visst så tar studierna och innebandyn upp mycket av min tid och man önskar ibland att man hade lite mer tid att spendera på varje del. Ibland, under de så tuffa innebandyperioderna, känns det faktiskt jobbigt att läsa
och studera, men det är något man bara måste, så är det om man vill ha ett bra jobb utanför innebandyn att falla tillbaka på.


Ett arbete som Johan inte är främmande för är att fortsätta med innebandyn, fast som idrottslärare alternativt innebandyinstruktör på något gymnasium.

- Det hade vart riktigt kul, men vi får väl se vad det blir. Kanske tar man över pappas jobb så småningom, säger Johan och skrattar åter igen.

Att idrott är Johans grej har man ju förstått när man talar med honom.

- Idrott har alltid funnits runt mig och det var naturligt att det skulle bli något inom idrotten vilket skulle komma att ta upp mycket av min tid. Att det sedan blev innebandy kanske inte var lika självklart.

Och sanningen är den att Johan faktiskt är ett riktigt idrottsgeni. Det verkar som oavsett vad han tar sig för så lyckas han. Han har spelat i elitserien i golf och spelar fortfarande på den nivån. Även biljard, bordshockey och flipper är något som Johan behärskar mycket väl, om man får tro de landslagskollegor och lagkamrater som finns runt Johan.

- Biljard är riktigt roligt och de kan ibland bli några timmar framför Eurosport och snooker ibland när jag kommer hem från en träningen. Flipper och bordshockey, jovisst det är jag väl också rätt okej på!

BRÖLLOPSRESAN GICK TILL VENEZUELA

Resa är något som Johan gjort en del, framförallt i buss till bortamatcher i elitserien samt till landslagssamlingar i Europa. Men det är inte dessa resor som finns med i Johans minne och framtidens resplaner.

- Visst, det har blivit en del resande under åren, fast kanske inte alltid till de ställen man velat åka till. Att jag fått se Sverige det är ett som är säkert. Resa är något som jag annars tycker är kul, fast då utanför
Sveriges gränser. Exempelvis min och tjejens bröllopsresa till Venezuela, den var underbar, ett land med härliga stränder, bra människor och fin kultur. Något att rekommendera fler att åka till.

Ett annat resmål som Johan inte ännu hunnit åka till men som han längtar efter är att få besöka är Vietnam eller Kina.

- Hela Asien intresserar mig faktiskt. Att få göra en riktig långresa med mål att hamna i Kina och Vietnamn vore inte fel. Fast den resan kanske kommer i framtiden, vem vet.

Ja, vem vet vart Johan Andersson hamnar i framtiden? Det enda som vi med
säkerhet vet är att när han väl lägger innebandyklubban på hyllan, ger sig av ut och reser, eller vad det nu blir, så är det en magiker som slutar. En magiker och spelare som satt sitt namn på innebandykartan i världen och som många alltid kommer att minnas.

INGEN ELITVERKSAMHET I SJUHÄRADSBYGDEN

  

Det är beklagligt att kunna konstatera att en satsning mot en elitverksamhet tyvärr nog aldrig kommer att kunna fungera i sjuhäradsbygden, i alla fall inte om det ser ut som det gör i dagsläget.

Det är för det första alldeles för många föreningar i staden Borås som inte kan samarbeta på ett bra sätt, och många personer som faktiskt också jobbar helhjärtat för att prata ner de andra föreningarna.

Sådana människor, vilka jobbar ut efter att sänka de andra föreningarna, är tyvärr ganska svaga själva inombords och borde kanske se om sitt eget hus först innan de svärtar ner de andra människorna och lagen i bygden.


Bättre att hjälpa än att stjälpa heter det väl?


Att ledare i sjuhäradsbygden också redan på tidigt stadier är ute och värvar unga spelare till sina föreningar, eller nystartade föreningar, genom att göra så kallade hembesök, knacka dörr eller faktiskt till och med ringa upp spelare under skoltid är också "värvningsförsök" som man inte kan acceptera. Sådant MÅSTE Borås som stad och föreningarna kunna hantera bättre, det gynnar INGEN i längden.

Samma sak gäller värvningar av spelare mellan föreningar på seniornivå, här måste samarbetet och förståelsen för varandra också bli bättre, annars kommer alla till slut stå och stampa på en nivå där utvecklingen tyvärr avstannar.

Oavsett division, om det så är div 2 eller div 5, så måste en förståelse för föreningar och spelarna finnas, något jag som "innebandynörd" utanför sjuhäradsbygden sett alldeles för lite utav. Lag försöker värva spelare utan att föreningarna tagit kontakt med varandra eller till och med genomför "uppringningar" för att försöka värva spelare mitt i "brinnande säsong".

Detta är heller inte acceptabelt.

Sådant skall inte behöva förekomma!


Viktigt är att Borås som stad får behålla två riktigt bra seniorlag, på hög nivå, skapa status och till och med klättra i tabellerna. Spelar ingen roll egentligen vilken förening som bedriver denna verksamhet, men samarbetet mellan de andra måste finnas. Då kan man ju också skapa ett vänskapligt "utbyte" mellan varandra och hjälpa spelare att "klassas upp eller ner". Potential att ha ett topplag i div 1dam och herr, ett starkt juniorallsvenskalag samt ett USM lag som tar sig till slutspel varje år finns, bara man jobbar mot dessa mål. Lagen behöver inte ens finnas i samma förening, bara de finns och existerar via samarbete föreningarna emellan!

Nu befinner sig för många bra spelare i olika åldrar i olika föreningar i stället för att man skapar ett rykte om sig att i 033-området så finns en så väl stark ungdomsverksamhet som seniorverksamhet, inte bara resultatmässig utan även utvecklingsmässig. Ryktet som ett bra innebandyområde är väl ändå något som alla de som bor och jobbar med innebandy i området borde önska sig, hoppas jag i alla fall! Detta fungerar på flera andra platser i Sverige och borde också fungera i Boråsområdet, och kanske även i hela sjuhäradsbygden.

Att motarbeta innebandyns utveckling är bara ren dumhet och det tjänar faktiskt ingen på i längden. SAMARBETE och VÄNSKAP och VILJA att vilja prestera något har ALLTID vunnit i längden, och framförallt skapat bättre utveckling och förutsättningar!


DAGS ATT TÄNKA OM, alla innebandyföreningar i Borås. Jag tror att möjligheter att prestera och bygga något bra finns, men då måste många bara släppa sin stolthet och skapa sig ett intresse för sporten och dess utveckling samt våga se mot en god framtid med innebandyn i 033-området.


Många föreningar har goda idéer, bra tränare och välstrukturerade styrelsemänniskor, felet är bara att de befinner sig i olika föreningar och motarbetar varandra i stället för att samarbeta, något som man kanske borde tänka på i framtiden, eller rätt omgående om jag får tipsa.


Sjuhäradsbygden har potentialen att i framtiden vara en välstrukturerad del av innebandyn i Sverige, och inte som det är nu, vara en bygd man talar om i Västergötland och resten av Sverige och ibland faktiskt skrattar åt.
Detta är sorgligt men faktiskt sant!
Denna stämpel måste detta område få bort, och det snarast


HYLLNING till Hessmer och Pettersson, Finnkampen nästa

  

Då har förbundskaptenen Janne Gustafsson presenterat U-19 landslagets landslagstrupp till den så kallade Finnkampen i Västerås, 7 Februari.


Denna dag spelas enligt nedan:


10.00  U19 damer
12.45  U19 herrar
15.45  Damer
18.30  Herrar


Att Västergötland fått med hela 2 spelare i en trupp på 22 spelare känns riktigt stort, och framförallt bra för innebandyn i vårt distrikt.


RIKARD HESSMER:

Det var väl kanske ingen överraskning att "forwardsstjärnan" Rikard Hessmer i Hide-a-lite Mullsjö AIS kom med, detta med tanke på hans fina insats senast i landslagströjan.

Tranemofödde Hessmer spelar en fantastisk snabb, offensiv och skapande innebandy vilket gör han redan är en SSL spelare av bra klass.


Att man har fått ha med Rikard Hessmer att göra i distriktslaget i Västergötland känns kul, detta då man redan där, eller i alla fall jag, trodde på att han hade denna stora innebandypotential som spelare.

Härligt att få knäppa alla på näsan som skrattade när jag sa detta för några år sedan.


Så här beskrev vi Rikard Hessmer, efter varje SM P17, under sina 2 år i distriktslaget.

Det sista SM i Sundsvall 2007-2008 förgylldes även med ett brons, detta efter massor av väl genomförda matcher av" Västergötalaget".


2006-2007:


Rikard Hessmer, Forward, Mullsjö AIS 

Tranemofödde Hessmer visade prov på grymt spel under hela SM.

En irrationell och mycket starkt offensiv spelare.

Stort glädjeämne i offensiva spelet under SM.

Har Hölms rullstolsdans som sin absoluta SM-favorit.

Landslagsmässig i framtiden!


2007-2008:


Rikard "Hess" Hessmer, Forward, Hide-a-lite Mullsjö AIS

Visade varför han spelade i förstalinan i Mullsjö under säsongen som gick.

Han skapade mycket, gjorde mycket poäng och slet starkt i så väl fulla formationsspelet som i BP och PP.

Har viljan och inställningen som krävs för att kunna stå upp i SSL kommande säsong.
JIMMIE PETTERSSON:

Den andre spelaren som nu också fått ta klivet in i landslaget är markeringsstarke och bollvinnande spelande backen Jimmie Pettersson, Hide-a-lite Mullsjö AIS.


Jimmie har växt otroligt mycket i sitt sätt att spela innebandy på banan. Han har ett stort spelregister och en bättre markeringsspelare född 1991 får man nog leta efter.

Denne spelare spelar alltid med en tanke och besitter så väl offensiva som defensiva stora kvalitéer.

STORT GRATTIS till Jimmie för sin plats i landslagstruppen, något jag anade redan under föregående säsong!


Så här beskrev vi i Västergötlands distriktslag efter föregående års SM i Sundsvall, 2007-2008:

Jimmie "Jimbo" Pettersson, Forward/Back, Hide-a-lite Mullsjö AIS

Denne "lille" spelare besitter ett STORT innebandyspel, detta oavsett vart han spelar.
Började som forward men avslutade som en spelskicklig back.
Lagets mest jämna spelare genom hela turneringen, gjorde inte en enda dålig match.
Landslagsspelare i framtiden, garanterat!
Fråga till landslagsledningen:

  

MISSADE NI VIKTOR GUSTAVSSON, Hide-a-lite Mullsjö AIS och hans spelkvalitéer och sätt att spela en smart, markeringsstark och slitsam innebandy. En sådan spelare borde väl vara ovärderlig för landslaget, eller?
Nu är han visserligen född 1989 och tiden i U-19 landslaget är förbi, hoppas dock att få se han kanske i seniorlandslagströjan om några år!

Bjuder som avslutningsvis nedan på Rikard Hessmers statistik från sina 2 distriktslagsår i Västergötland ,P17-laget:


2006-2007:


Småland IBF  - Västergötland IBF  3-5


1-1 Rikard Hessmer assist Marcus Nilsson

1-3 Adam Grufvisare assist Rikard Hessmer  (5-4)Västergötland IBF - Göteborg IBF   4-5


1-1 Rikard Hessmer assist Victor GustafssonVästergötland IBF - Västmanland IBF   3-3


3-3 Victor Gustafsson assist Rikard Hessmer  (6-5)Halland IBF - Västergötland IBF   2-12


0-6 Rikard Hessmer assist Marcus Nilsson
0-7 Rikard Hessmer assist Tobias Utterberg  (4-4)

0-8 Andreas Linderum assist Rikard Hessmer  (4-4)2007-2008:


Västergötland IBF - Dalarna IBF   6-6


4-5 Erik Olofsson ass. Rikard Hessmer

6-5 Rikard Hessmer ass. Tobias UtterbergSödermanland IBF - Västergötland IBF  2-8


0-2 Rikard Hessmer ass. Tobias Utterberg

0-3 Rikard Hessmer ass. Marcus Nilsson  (5-4)

0-4 Tobias Utterberg ass. Rikard Hessmer

0-7 Marcus Nilsson ass. Rikard Hessmer   (4-5)Stockholm IBF - Västergötland IBF   6-6


4-4 Efraim Björnell ass. Rikard Hessmer  (5-4)

6-5 Rikard Hessmer ass Tobias Utterberg  (5-4)Västergötland IBF  - Jämtland/Härjedalen IBF   8-2


2-0 Erik Olofsson ass. Rikard Hessmer

3-1 Rikard Hessmer ass. Erik Olofsson

6-2 Rikard Hessmer ass. Tobias UtterbergVästergötland IBF  - Västmanland IBF   12-8


7-3 Rikard Hessmer ass. Efraim Björnell  (5-4)

8-5 Tobias Utterberg ass. Rikard Hessmer

9-7 Rikard Hessmer ass. Tobias UtterbergSkåne IBF - Västergötland IBF   6-3


4-3 Efraim Björnell ass. Rikard Hessmer


Användning av IDA systemet suger i Västergötland


  

Att få använda ordet suger, i de sammanhang där något beskrivits som dåligt, när man kommit upp i åren känns nästan lite extra skönt, framförallt då det är rejält befogat.


Som bosatt innebandytränare, idrottsutvecklare, föreläsare och landslagsinstruktör i Alingsås, men framförallt som distriktslagsinstruktör i Västergötland, och "innebandynörd", så blir man beklämd utav hur DÅLIGT föreningar använder IDA systemet.
Undrar till och med ibland om vissa föreningar eller lag vet vad det ens är för något!


Säger inte att IDA systemet fungerar väl alla gånger, snarare tvärtom, men att lära sig systemet borde vara en regel som förbund borde sätta inför säsongerna.
Det är ju faktiskt ENKELT att sköta, LÄTT att LÄGGA IN målskyttar och truppen som deltagit med mera, så jag ser egentligen inget problem för föreningarna att heller kunna motsätta sig detta.

MÅSTE VÄL OCKSÅ VARA ROLIGARE ATT KUNNA SE TRUPPER, MÅLSKYTTAR, ASSISTER, UTVISNINGAR OCH POÄNGLIGOR uppdaterade hela tiden, även om det så väl är senior som ungdomsnivå.


Många kommer förmodligen att haka upp sig på att man inte borde ha statistik på spelare i de unga åldrarna, men till dessa kan man väl bara säga:

Fråga vad ungdomarna i era lag vill!
Jag LOVAR att merparten kommer att önska att ni som ledare eller förening la ut denna statistik på IDA, detta då man faktiskt kan jämföra sig med andra spelare och föreningar, samt kanske se hur det går för kompisar i andra lag också.
Att JÄMFÖRA sig med andra, det gör man ju också redan i tidig skolålder, och till och med egentligen ännu tidigare, så VADÄR EGENTLIGEN problemet?I distrikten kan det också vara extra nyttigt för vissa ledare att kunna ta del av just lite tabeller, lite spelarstatistik, vilka trupper som deltagit etc, framförallt då kanske också om man jobbar som distriktslagstränare, men även för de föräldrar, ledare och föreningar som har synpunkter på hur ett exempelvis ett distriktslag tas ut, och vilka spelare som är med där.


Att även föreningar också kan följa upp alla sina lag med IDA systemet kommer garanterat att göra det lite extra kul att "surfa runt" bland olika föreningars hemsidor också, tror jag i alla fall.
Ledare och föräldrar samt övriga "innebandynördar" kan på så vis få klicka runt och se lite fakta om spelare med mera och hur och var de spelar, vilket jag tror kan vara kul för många.
Att man sedan till och med skulle kunna lägga in en spelarprofil, vilken visas när man klickar på namnet på spelaren (som det finns på seniornivå och i vissa ungdomslag), kanske skulle vara "grädde på moset" för många.
Men detta kanske kommer med tiden, en sak i taget är nog bra!Tror att det BARA skulle ge POSITIVA vibbar om vi i samtliga föreningar i Västergötland skulle kunna ha personer som ordnar så att all statistik kommer in som den skall.
Åter igen säger jag, HUR SVÅRT KAN DET VARA!

IDA är ett system som när du som ansvarig ledare för ditt lag, eller kanske som administratörsansvarig för ditt lag, enkelt kan sköta från vilken dator som helst, vart som helst, bara man har en internetuppkoppling.
I dagens samhälle är det väl också mer ovanligt än vanligt att inte ha internet hemma eller på jobbet!

Utbildning för att kunna hantera IDA systemet på rätt sätt ERBJUDS faktiskt av Västergötlands Innebandyförbund också, i alla fall vad jag sett de senaste åren. Fast här verkar ingen i stället intresserad av att gå dessa kort kurser, KANSKE DAGS ATT TÄNKA OM NU!
Att förbundet försöker lära oss hantera saker som är bra ska vi väl vara stolta över!


Kanske det till och med är så att VIBF (Västergötlands innebandyförbund) faktiskt också med hjälp av IDA kan spara tabeller, poängligor med mera enklare, detta för att dessa sedan ska kunna finnas tillgängliga i ett arkiv i framtiden.
Visst vore det kul att kunna se tillbaka om 10 år hur det såg ut 2009-2010, och kanske framförallt se hur de spelare som då spelade i ungdomsserierna var som spelare, detta då kanske några av dem om ett antal år faktiskt fått äran att ta det stora steget till div 1 eller SSL.

Om inte annat så är det kul bara för de där statistiknördarna där ute i landet, vilka är många och åter många i vårt avlånga land.SÅ VÄSTERGÖTLANDS FÖRENINGAR VAKNA NU och se till att säsongen 2009-2010 blir ett bra IDA år med massor av god  statistik i alla serier, detta både för unga som gamla!

ps. flera föreningar sköter IDA systemet perfekt medan en del seniorföreningar inte ens klarar av att uppdatera matcher i sina respektive div 2 och 3 serier snabbt nog, de sistnämnda borde ha en spark i baken så de kommer igång någongång.ds.


0322 i innebandyns finrum


Innebandyn i Alingsåsområdet, eller rättare sagt 0322 området, måste förbättras avsevärt och lyftas mer än den gjort tidigare.
Området 0322 måste få upp ett intresse för innebandyn och för sporten som helhet.


IBK Alingsås är i alla fall ett steg i rätt riktning när man lördagen 17 januari fått tilldelat sig matchen Pixbo Wallenstam IBK mot Hide-a-lite Mullsjö AIS i Nolhagahallen i Alingsås.

Detta är ett bevis på att något görs för att försöka höja statusen på innebandy i mitt kära hemområdet.

Bra jobbat ni i IBK Alingsås som lyckats lyfta hit en intressant SSL match!Jag tror dock att det finns massor av mer kapacitet för att få innebandyn till en intressantare sport i 0322 området, men då krävs det mycket mer arbete runt detta, och massor av bra människor som drar i trådarna.


Tänk på att det är mycket som behöver göras innan man når ett bra resultat, och man måste också våga samarbeta och genomföra det man tror på, annars når man oftast inte de stora målen!


Nummer ett tror jag är att IBK Alingsås, vilka faktiskt är den starkaste innebandyföreningen i 0322 området, skulle behöva sälja ut sitt namn och skapa sig ett namn mer likt det som Caperio Täby FC, Hide-a-lite Mullsjö AIS eller Pixbo Wallenstam IBK innehar.
Tror då, i och med namnbytet, att nyfikenheten för föreningen hade kunnat höjas lite extra, både bland de andra företagen i staden samt i staden som helhet!

Det innebär att man måste jobba för att finna ett större företag som är villiga att satsa på:


•·         Den snabbaste växande sporten i världen

•·         Den absolut största växande sporten bland ungdomar i Sverige

•·         Den absolut roligaste sporten att se "live", på plats i en hall

•·         Sporten som har det lilla extra som många andra sporter inte har


Självklart så finns det folk från de andra idrotterna som inte tycker att ovan nämnda saker stämmer in speciellt bra på just innebandyn, men det är just de ovan nämnda saker man måste övertyga ett stort företag om att ta del del av och tro på.
Att de två första sakerna bland de 4 punkterna stämmer finns det fakta på, men de två understa är något man måste övertyga lite högre uppsatta människor på företag om, detta genom intressanta visningar och nyfikna presentationer.


Alingsås är dock en stad där det frodas företag på löpande band, och många stora företag har sin plats i Alingsås.
En del företag eller organisationer skulle säkert vara mycket intresserade av sin reklam på detta sätt, samtidigt som en förening i Alingsås skulle kunna få ta del av kanske 100.000-200.000:- extra i sponsorintäkter, varje säsong, under en 3-5 års period.
Intäkter som säkert är goda pengar för en förening.


Så helt omöjligt är det väl inte att det om några år kanske finns ett lag som heter följande i min hemstad:


•·         LUNA Alingsås IBK

•·         Karamellpojkarna FBC Alingsås

•·         Swedbank Alingsås FC

•·         Sportlife Alingsås IBK

•·         Alingsås STRÅLFORS FBC

•·         Autoliv 0322 Floorball Club


Vore faktisk både bra för innebandyn och staden om detta skulle kunna gå att genomföra.
Man kan alltid hoppas på det bästa!


Skulle man sedan kunna utveckla sponsordelen på ett sådant vis att man jobbar lite extra utefter en så kallad Eventidé, där man har ett par sponsorträffar dit lite intressanta föreläsare kommer, en restaurang som bjuder på någon god mat någon gång per säsong, detta i samband med match, eller att man kanske med hjälp av ett företag i staden kan genomföra en rolig resa för sponsorerna, så tror jag att detta också kan väcka intresset ytterligare.
Detta kan faktiskt öka samarbetet mellan företagen i staden också, något som förmodligen företagen själva skulle tycka vara kul och intressant.
På så sätt kan man också som företagare emellan byta erfarenhet, idéer och tankar.

Några föreningar i Sverige jobbar faktiskt på detta sätt, och det funkar fantastiskt bra, och dessa föreningars sponsorintäkter bara ökar från år till år, fler och fler företag vill alltså vara med.

Kanske något man i 0322 området skulle satsa lite extra på om något år?Många i mitt kära 0322 område har säker ännu fler idéer som jag tror att man måste sätta sig ner och genomföra bara.

Eller vad sägs om lite "extra" runt innebandymatcherna i staden där nya människor måste bege sig till hallen för att också se och upptäcka att innebandyn är rolig som sport.
Man kan ha så kallade uppvisningar av gymnaster, dansare, individuella träningspersoner av olika slag eller andra bra aktiviteter i pauserna.

Detta kan ju faktiskt locka till sig nya intresserade människor, vilka första gången kommer för att se periodpausuppträdanderna, men som kanske nästa gång kommer för innebandyns skull.
En idé som många också använder sig av i landet, och detta oftast med goda resultat.

Idéer finns som sagt säkert, det är bara att de måste "krypa fram" ur sina instängda vrår, och våga satsas på!Själv hoppas jag i framtiden att 0322 området har ett herrlag, vilka är topplag i div 1 med satsning mot SSL, och att även ett damlag i innebandy på hög nivå också kanske finns.

Dessa saker är väl kanske något som de flesta bara skrattar åt i dagsläget, men frågan man då ställer tillbaka till er är:

-          Hade ni trott att 0322 området skulle haft ett starkt topplag i handbollens finrum idag, om jag ställt frågan till er för några år sedan.

KNAPPAST, hade ni nog svarat!
ELER HUR?


Detta gör att möjligheterna för att innebandyn också skall kunna nå högre i 0322 området borde finnas, BARA VI I STADEN TAR TILLVARA PÅ CHANSERNA och jobbar för det!

Det är NU eller ALDRIG kanske!I och med matchen mellan Pixbo Wallenstam IBK mot Hide-a-lite Mullsjö AIS så tycker jag ändå staden, och IBK Alingsås, har tagit ett steg i rätt riktning.
BRA JOBBAT NI SOM LIGGER BAKOM DENNA MATCH, och grattis till er som besöker Nolhagahallen i Alingsås på LÖRDAG, 15.00, för lite fin innebandy på hög nivå!


ps. du som har idéer kring utvecklingen av innebandyn i 0322 området, namn på ett lag i detta område eller andra tankar, var inte rädd för att skriva ner dina egna idéer här på sidan .d.s


INTERVJU med "innebandyns fader"


INTERVJU MED:
Carl-Åke "Calle" Ahlqvist


Under alla mina innebandyår så har jag lärt känna massor av intressant och bra människor, både inom innebandyns värld och utanför denna.
En av de mer intressanta och trevligaste människorna är bland annat INNEBANDYNS FADER, Carl-Åke "Calle" Ahlqvist. 
Han är en person som funnits med under många år runt mig och min innebandy, både som sponsor, landslagssponsor, materialleverantör, föreläsare, innebandyprofil med mera, och han har alltid haft ett bra budskap att komma med, detta oavsett vad det gällt , eller vad vi talat om.

Calle Ahlqvist är en person att beundra och en person som man ska ha hög respekt för, han har lärt många massor om innebandyn och dess utveckling.
Vi har honom att tacka för mycket, vi som älskar och aktar vår så underbara sport, innebandy!
TACK FÖR DETTA CALLE!

Tänkte bjuda på en intervju här nedan, detta för de läsare som är intresserade av Carl-Åke "Calle" Ahlqvist, allas vår "INNEBANDYNS FADER".INNEBANDYNS FADER

Carl-Åke Ahlqvist, grundaren av företaget UNIOC och mannen som vi alla idag kan tacka för att vi får utöva vår älskade sport innebandy.


FICK KLUBBORNA AV SIN BRODER

"Calle" är en mycket idérik, sympatisk och trevlig människa som alltid ställer upp och berättar sin innebandyhistoria för de som så önskar.

Han berättar ofta hur han genom sin broder fick 12 stycken klubbor hemskickade till Sverige, från Holland, där brodern jobbade.
Något år senare hade flera fritidsgårdar och många andra visat så stort intresse för herr Ahlqvist klubbor att han bestämde sig för att ta kontakt med klubbtillverkaren i USA för att köpa hem fler.

- Leklusten med klubborna och bollen hade slagit ut så mycket och alla tyckte att det var fantastiskt kul att spela innebandy, eller som vi först kallade det inomhusbandy. Jag bestämde mig för att 1968 kontakta företaget Manfacture Shaper CO i USA, klubbtillverkaren av Cosom-klubban,detta för att göra en större klubbeställning. På så vis kunde jag börja sprida sporten på allvar, berättar Calle.


UNIHOC SPRED SPORTEN I VÄRLDEN

Efter ett tag så tog intresset på allvar fart i Sverige, och faktiskt även i Europa, och Calle startade då sitt eget lila företag UNIHOC, vilket sedan växte till ett av de största innebandyföretagen genom tiderna, innebandymässigt.
Namnet UNIHOC var dock inte lätt att komma på utan det skedde efter dagar och timtal av funderingar och tankestunder.

- Att finna ett bra namn var inte enkelt, och samtidigt så var vi tvungna att finna ett namn som skulle kunna påminna om hockey men också vara internationellt gångbart, därför blev det till slut UNIHOC, universall hockey.


Sett över ett långt perspektiv så växte sporten helt fantastiskt mycket, och snabbt, inte bara i europa utan även i resten av världen. I många länder blev varumärket en synonym för sporten och man började kalla spelet för Unihockey, något som än idag används som namn på sporten i många länder.

- Det är kul att namnet fortfarande används och att det faktiskt också är viktigt för många att fortfarande spela med en Unihoc klubba, detta även om det nu mera finns massor av andra innebandytillverkare.


ETT AKTAT VARUMÄRKE

Unihoc är fortfarande det mest respekterade innebandynamnet i världen,om man får tro alla de man talat med, och det beror nog främst på att det var just Unihoc, och Calle Ahlqvist, som såg till att sporten även växte fram i resten av världen.

- Visst är det skönt att känna att Unihoc fortfarande är ett så aktat namn, fast så kommer det nog alltid att förbli. Fast man kan aldrig sia om hur det kommer att se ut i framtiden. i framtiden, detta då innebandyn växt ännu mer. Jag hoppas bara att sporten utvecklas och byggs upp mer och att även förbundet faktiskt skall stå bakom de nya länderna lite mer.


UNIHOC KOMMER ALLTID ATT ÖVERLEVA

Unihoc är ett märke som förmodligen aldrig kommer att dö ut, detta då det mer eller mindre är grundpelaren till att innebandyn finns, och något sådant bör man inte förändra.
Sporten växer även utan att Unihoc är inblandad överallt, men märket kommer alltid att bestå (hoppas vi).

- Med Unihocs historia kommer märket förmodligen att alltid överleva samt behålla sin tätposition, det är jag övertygad om, och även om det finns massor av tillverkare nu mera så har spridningen av sporten också ökat. det gör att det nu också finns fler och andra distributionsvägar än vad som fanns förr, förklarar Calle.

Calle har, enligt sig själv, alltid varit en person som trott på det han genomför, aldrig gett upp och inte heller varit främmande för det okända.
Detta var en bidragande orsak till att han lyckades skapa något som vi idag kan glädjas ofantligt mycket åt, nämligen innebandyn.

- Man får aldrig ge upp något man tror på, och framför allt våga tro på det man genomför. Man måste våga ta kontakter och vara enveten. Har man en bra idé så måste man våga satsa och genomföra den, avslutar Calle.


SNABBRUNDAN med INNEBANDYNS FADER:

Fullständiga namn: Carl Åke Ahlqvist

Bor: Göteborg

Fritidsintressen: Historia, röra på sig samt skapa saker som ser till att andra rör på sig

Favoritmat: Fisk

Favoritdricka: En kall öl

Favoritlag inom innebandyn: Har faktiskt inget

Drömresan går till: Månen

Sommar eller vintermänniska: Båda årstiderna är lika fantastiska, detta på sina olika sätt

Favoritfilm: Charlie Chaplins, Diktatorn

Lyssnar på för musik: All musik funkar

SM 2009: Besvikelsernas SM är över

  

Då var SM för distriktslag över för denna gång, och det är med en stor besvikelse som ledare och spelare lämnar Linköping.
Visserligen spelade faktiskt tjejlaget riktigt bra innebandy stundtals och dessa visade faktiskt att det  nu finns potential att nå fina resultat nästa år och i framtiden.


Killarna där emot får se tillbaka på ett distriktslags-SM med dystra miner.
Ingen spelare är nöjd med vad de presterade under SM, vilket de faktiskt heller inte skall vara, laget har spelat bedrövligt dålig innebandy och inte ens kommit upp i en normal spelstandard .

Alla goda förberedelser, kanonbra matcher under hösten och härlig gemenskap under 2-dagarslägret byttes ut mot nervositet, tappade bollar, individuella misstag samt underprestation i alla matcher.

Aldrig tidigare har ett så bra lag klappat ihop så mycket när det verkligen gällde, framförallt inte heller med tanke på att den så kallade "dödens grupp" laget spelade i faktiskt inte var så tuff som den såg ut på pappret.

Varken Stockholm, Södermanland eller Västerbotten var speciellt bra utan som helhet var Småland klart bästa laget, och dessa tog sig faktiskt inte heller vidare.

MÄRKLIGA RESULTAT i killarnas grupp med andra ord, men sådan är idrotten, vill till att ha lite tur på sin sida också, och de små marginalerna.

Något som killarna verkligen inte hade under årets distriktslags-SM, anno 2009.Nämnas skall att även tjejlaget inte heller hade några marginaler på sin sida, detta då laget faktiskt var ett stolpskott från att gå vidare till slutspel. Hade den bollen i stället ändrat riktning med ca 2 cm så hade laget spelat kvartsfinal.
Sorgligt men sant!Vi i ledarstaben för killarna måste såga os själva en del också och rannsaka oss själva med, mycket!

Har vi verkligen lyckats med vår coaching under SM, har vi fått fram vårt budskap på rätt sätt och har vi givit spelarna det understöd taktiskt som vi borde.

Med facit i handen så är svaret = NEJ, vi måste faktiskt såga oss själva så pass mycket.

Vi hade garanterat kunnat ge lite till, även om det var mycket förändringar som vi genomförde på plats, så finns alltid saker man kan göra bättre.

Något vi får ta med oss i framtiden!Snygg sorti mot Stockholm

  

Killarna avslutade annars ganska bra och lyckades faktiskt stå upp mot Stockholm på ett bättre sätt än många kanske trodde från början. Snygg avslutningssorti kan man alltså säga.
Förlusten med 3-5 kändes alltså med andra ord nästan helt okej, även om en förlust aldrig är rolig.
Laget satte press på huvudstaden med sina taktiska förändringar i positionsspelet och defensiva spelet, och detta gäckade faktiskt Stockholm en del, framförallt i den andra och tredje perioden.


Sista perioden segrade Västergötland med 1-0 och då spelade man riktigt bra innebandy under en 15 minuters period, något som inte vart vanligt i Linköping under dessa distriktslagsdagar..

Den perioden tillsammans med den sista perioden mot Småland i första gruppspelsmatchen är de enda 2 perioderna då laget över huvudtaget vart i närheten av det fina spel man visade upp under den så kallade goda "försäsongsladdningen".


Som helhet i sista matchen var ändå Stockholm det bättre laget och vann helt rättvist matchen mot de gula Västgötarna!


Matchfakta:


Västergötland IBF - Stockholm IBF  3-5


Periodsiffror: 0-2, 2-3, 1-0

Skottstatistik:


1-3 Jesper Sankell assist Kim Ganevik

2-3 Arvid Lindqvist assist Jesper Sankell

3-5 Jesper Sankell  (STRAFF)Bäst på planen:


Jesper Sankell

Visade kvalité i sitt sätt att både kunna spela bra innebandy offensivt som defensivt. Var den spelare som skapade mest oreda för Stockholmarna.


Vincent Sohlström

Mycket bra insats mellan stolparna och stod för massor av kvalificerade räddningar.


Pontus Jääskö

Bra defensivt spel och flera starka bollvinnande dueller i egen zon. Läste ofta spelet bra.Det är nu man får ta tillfället i akt och bara uttrycka sig i den ganska löjliga men ack så sanna och klassiska meningen:
DEN ÄR BARA ATT BRYTA IHOP OCH KOMMA IGEN!

SM 2009: Ny TUNG förlust

  

Efter 3 spelade matcher i gruppspelet har Västergötland lyckats med bedriften att inte ha inkasserat ett enda poäng.

Frågan man ställer sig är om detta hänt någon gång under SM tidigare?


Det har gått ett "omen" i grabbarnas spel och trots att laget har kul tillsammans på området där man bor,  och att det ofta bjuds på massor av många sköna skratt ihop, så låser sig allt när man kommer till hallen och skall spela match.

Då smyger sig tystnaden på, nervositeten och oron för att göra misstag, allt det som laget tidigare inte visat en tillstymmelse till över huvud taget.I den viktiga matchen mot Södermanland så var åter igen Västergötland med bra i matchen och kunde lika gärna ha tagit en seger.

Tyvärr kom åter igen en försmädlig förlust, denna gång åter med uddamålet, och detta är verkligen inte Västergötlands SM helt enkelt.

Södermanland var inte så bra som de gula från Västergötland hade trott, och laget hängde med bra i det ändå rätt dåliga och sega innebandyspelet.

Visst var matchen mycket bättre spelmässigt än den tidigare mot Västerbotten men fortfarande saknades den där riktiga glöden, "Eye of a tiger" fanns inte där.Förlust blev det till slut med 2-3, efter det att Södermanland faktiskt tryckt dit segermålet på ett riktigt skitskott utifrån. Ett skott som inte borde gått igenom de för matchen iklädda svart/gula spelarnas markeringsområde.

Men som det sett ut i SM tidigare och under dagen så gick självklart även denna boll förbi försvaret och slank snöpligt in bakom en annars mycket duktig Rasmus Oliw mellan stolparna.


Efter dagens tredje förlust så var det riktigt deppigt i Västgötalägret, så väl bland spelare som ledare.
Under kvällen blev det en kort utvärderingsdel av vad som egentligen hade inträffat under denna SM-dag, kanske den sämsta i västergötlands historia, och ledarstaben fick i alla fall svar på en del saker.
Så även om dessa saker heller inte för tillfället är till någon större tröst så kanske man kan ta med sig detta på någotvis in i framtiden.

Lagets enda målsättning som är kvar nu, något man satt upp tillsammans, är att imorgon (i dag blir det visst när jag tittar på klockan) "stjäla" Stockholm på möjligheten att ta sig vidare i detta SM, detta genom att försöka slå tillbaka huvudstadens distriktslag.


VI FÅR HOPPAS PÅ DET BÄSTA!Matchfakta:


Södermanland - Västergötland  3-2


Periodsiffror:  1-1,  0-0, 2-1

Skottstatistik:


1-1   Emil Kihlblom assist Kim Ganevik

3-2 Arvid Lindqvist assist Kim Ganevik


Bäst på planen:


Rasmus Oliw

Återigen en stabil målvaktsinsats. Läser spelet bra och intar fina positionstagningar i målet.


SM 2009: MÅNGA misstag fällde Västergötland

  

Efter första matchen så var det mycket som blev fel med uppladdningen inför match 2.

Maten som killarna skulle få i sig när vi kom tillbaka blev försenad och i stället för att äta 10.30 så fick den sista personen i gruppen mat klockan 11.15,
INGA OPTIMALA FÖRUTSÄTTNINGAR med andra ord!


Att detta sker i ett SM är inte bra, detta med tanke på att kosten är så ofantligt viktig, framförallt då man spelar tre matcher under en och samma dag.

Laget var irriterade på både kockar och folk runt laget, men detta försökte vi i ledarstaben dämpa en del, detta för att försöka få spelarna fokuserade på det de skulle.

Tyvärr så speglade all denna irritationen av sig under lagets andra match och detta tillsammans med de dåligt förberedda kostmässiga delarna gjorde att laget hade tunga kroppar och huvuden, när man tog emot Västerbotten klockan 12.30 i Collegiumhallen i Linköping.

Man beskyller egentligen ingen, och vill heller inte kasta någon skit på kockarna, detta då dessa tjejer faktiskt var helt oskyldiga till insidenten. Dock så är allt en fråga som måste tas upp och som inte får ske under sådnan här sammanhang i framtiden. DET BLIR FÖR STORA IRRITATIONSMOMENT FÖR TRUPPEN!
Matchen mot Västerbotten började ganska bra, målmässigt I alla fall, även om laget kändes tungt och att snacket inte riktigt fanns där. Många huvuden hängde och det syntes faktiskt att spelarna inte riktigt hade "fulladdade batterier" i kroppen.


Ledning 2-0 efter de första spelade 15 minuterna kändes ändå skönt eftersom Västerbotten inte var ett speciellt bra spelande innebandylag. Fast sägas skall att Västergötlands målvakt Rasmus Oliw var den enda som faktiskt såg till att det var just ledning för Västergötland i matchen. Han räddade allt i mål, och detta var inte lite vill säga, med tanke på alla de misstag som de sega Västgötaspelarna bjöd sina motståndare på.


Period två fortsatte i samma sega tempo från Västergötland, medan Västerbotten spelade upp sig en del. Perioden slutade ändå 1-1 och Västergötland gick till vila med ledning 3-1 inför de sista 15 minuterna av matchen.


Sista perioden blev ett svar på att årets SM inte går Västergötlands väg. Laget har fasligt svårt att få in bollen i mål och spelet låser sig mycket.

Det så fina och bra spelet från hösten 2008, och uppladdningen inför SM, är som helt bortblåst här uppe i Linköping.

Västerbotten vänder matchen i sista perioden och vinner till slut med 4-3, efter det att spelarna från de mer norra delarna av landet vunnit de sista 15 minuterna med hela 3-0.


DOMARMISS VÄNDE MATCHEN


Det som vände matchen mot Västerbotten var faktiskt 2 domartavlor, fast även om laget egentligen inte vill ha detta som hela bortförklaringen så var det faktiskt en stor bidragande orsak till förlusten.


Situation 1:

En Västgötaspelare kommer fri med målvakten, blir slagen på klubban av en back som kommer löpande bakom honom, INGEN ÅTGÄRD!

I stället vänder Västerbotten spelet och gör MÅL!


Situation 2:

En Västgötaspelare blir trängd mot sarg, domaren visar fördel, Västergötaspelaren löper vidare med bollen, och får då ett slag på klubban, detta bara ett par sekunder efter första händelsen.

I stället för utvisning för upprepade förseelser tar Västerbotten bollen, vänder spelet och gör MÅL, igen!


= TVÅ situationer som faktiskt blir matchavgörande!

  

  


Matchfakta:


Västergötland IBF - Västerbotten  3-4


Periodsiffror: 2-0 , 1-1, 0-3

Skottstatistik:


1-0   Jesper Sankell assist Kim Ganevik

2-0   Jesper Sankell  (STRAFF)

3-1 Jesper Sankell assist Kim GanevikBäst på planen:


Jesper Sankell

För sitt fina och tekniska spel samt sina offensiva kvalitéer.


Rasmus Oliw

Grym insats i målet och en bidragande orsak till att laget höll tätt så länge och var i ledning stora delar av matchen.


SM 2009: Snön vräker ner i Linköping

  

Då var matchen mot SMÅLAND avklarad, och den blev precis så taktisk sett som vi förutspått dagen innan. Tyvärr kunde vi som lag dock inte dra nytta av att vi visste hur våra motståndare spelade, utan vi bjöd på lite för enkla individuella misstag och lite billiga mål.


Västergötland började matchen bra taktiskt sett och det täta defensiva spelet, och den uttalade taktiken om att få Småland att göra misstag i vår egen zon, fungerade ganska väl i början.

Tyvärr var det bara så att vi tappade för mycket boll, om det berodde på nervositet eller trötthet kan vi inte ens svara på ännu, detta då vi inte haft den taktiska genomgången efter matchen än.


I matchen mot Småland så fick tyvärr våra motståndare hela tiden psykologiska mål, vilket innebär att vi hela tiden fick slita lite extra.

Oftast kom också målen till på individuella misstag och fel positionsplaceringar på vissa spelare.


I nästa omgång väntar Västerbotten, detta efter det att vi haft samling samt ätit lite mat.


Just nu vräker snön ner i Linköping och vi kan hoppas att vi kommer vara lika kyliga som den i nästa match.


Matchfakta:


Västergötland IBF - Småland IBF  6-9


Periodsiffror: 0-2, 1-4 , 5-3

Skottstatistik:


1-2 Karl Pontén assist Jesper Sankell   (5-4)

2-6 Jesper Steenberg assist Jesper Sankell

3-6 Jakob Nilsson assist Andreas Danielsson

4-7 Karl Pontén assist Noam Waissman

5-8 Jesper Sankell assist Noam Waissman

6-9 Jesper Sankell assist Pontus Jääskö


Bäst på planen:


Pontus Jääskö

Starkt defensivt spel och få misstag i defensiva zonen.  Helt outstandig i defensiven.


Jesper Sankell

För sitt offensiva spel då han plockades upp som forward i 3:e perioden.


Karl Pontén

För hans inställning till att vilja prestera och skapa hela tiden. Lyfter laget i motgång!Västergötland tar med sig sitt offensiva spel från matchen mot Småland, och att spelarna kunde förändra sig i sitt taktiska spel som de gjorde inför sista perioden.

  


Röster om matchen:

  

PONTUS JÄÄSKÖ:

-          Vi är med bra och skapar mycket, men bjuder tyvärr motståndarna på för många egna misstag i vår egen defensiva zon.

-          Nu kör vi bara på och tar nästa match!


KARL PONTÈN:

-          Vi spelar bra offensivt, framförallt i den tredje perioden, men bjuder Småland till att göra lite för enkla mål.
-          NU TAR VI NÄSTA MATCH!


SM 2009: Tidig morgon och 3 matcher väntar


Det är tidig morgon på Valla Folkhögskola, den plats där Västergötlands distriktslag befinner sig just nu. Laget bor bra här på skolan i 2-bädd och 3-bäddsrum och stämningen är god, även om den just nu på morgonen är aningen trött och seg.


Klockan börjar närma sig 07.00 och snart är det dags för avfärd till hallen för P15 lagets första match i SM 2009.

Några spelare ser lite nervösa ut under morgonen, men detta släpper nog så småningom, hoppas vi i alla fall.


Första matchen i SM kommer bli riktigt viktig, och framförallt eftersom den spelas med matchstart redan klockan 08.00 så är det extra viktigt att killarnas laddning under morgonen vart bra, något som faktiskt många såg till redan igår kväll då det både var tyst och släckt i mer eller mindre alla rum vid 22.00 tiden.

En del hade faktiskt till och med redan lagt sig vid 21.00 och somnat in på kudden.


Spelarna har vart uppe ett tag nu på morgonen, fått i sig rätt mängd mat, bra med vätska, vart ute i luften en stund och vandrat samt fått stressa av en del i kroppen.Nu väntar utmaningen att ta sig an Smålands IBF, ett lag som blir en riktig tuff nöt att knäcka. Småland är ett spelande lag med snabba positionsförflyttningar och mängder med vridningar i sitt spel.

Ledarstaben i Västergötland tror sig dock ha koll på dessa förflyttningar och hoppas kunna vända dessa till en fördel för Västergötland i stället.

Vi får hoppas på det bästa!


Laget kommer att starta på 3 formationer i matchen men gå ner på folk ganska snabbt. Viktigt är att många spelare kommer in i turneringen direkt på ett bra sätt, men även för att hålla så många som möjligt fräscha under hela dagen, detta då det skall spelas hela tre (3) matcher under denna lördag 3 Januari 2009.STARTLAGET INFÖR MATCHEN MOT SMÅLAND IBF:

  

Målvakt

Vincent Sohlström - Sandared IBS


Formation A)

Pontus Jääskö - Borås IBF Thunders

Noam Waissman - Sandareds IBS

Andreas Danielsson - IBK Lockerud

Karl Pontén - Skövde IB

Jakob Nilsson - Vara IBK


Formation B)

Jesper Sankell - Mullsjö AIS

Marcus Hallenrud - Wårgårda IBK

Kim Ganevik - Mullsjö AIS

Emil Kihlblom - Mullsjö AIS

Jesper Steenberg - Mullsjö AIS


Formation C)

Kim Hintsala - IBK Lockerud

Joel Flensén - Vara IBK

Arvid Lindqvist - Mullsjö AIS

Niklas Engbåge - Sandareds IBS

Emil Fridh - Fagerhult Habo IB


Reserv:

Hampus Schöllin - Mullsjö AIS

Rasmus Oliw - Fagerhult Habo IB (Målvakt)SM 2009: Tuffa matcher att vänta

  

Imorgon lördag smäller det, Västergötland går in i årets SM turnering, både på P15 och F15 sidan.


Bussen har startat sin upphämtningstur i Västergötland och snart är det även dags för mig som distriktskapten att kliva på bussen. "Hetluften" närmar sig igen, som jag brukar säga!

För killarna så väntar hela tre (3) tuffa matcher under en och samma dag, imorgon, vilket kommer bli rejält krävande.
Det tar mycket på spelarna att spela så mycket under en och samma dag och vi skall se till att laget laddar med rätt kost , vätska och vila, detta för att kunna uppnå så bra resultat som möjligt.


Speltider, spelplatser och motståndare under morgondagen ser du nedan:


SPELSCHEMA SM 2009, GRUPPSPELET P15

  

08.00 , 2009-01-03 , VÄSTERGÖTLAND IBF - SMÅLAND IBF , COLLEGIUM HALLEN


12.30 , 2009-01-03 , VÄSTERBOTTEN IBF - VÄSTERGÖTLAND IBF , COLLEGIUM HALLEN


17.00 , 2009-01-03 , SÖDERMANLAND IBF - VÄSTERGÖTLAND IBF, FRIIDROTTSHALLEN


14.00 , 2009-01-04 , VÄSTERGÖTLAND IBF - STOCKHOLM IBF , FRIIDROTTSHALLEN  

HOPPAS PÅ GODA RESULTAT

Västergötland hoppas på goda resultat, och trots det tuffa spelschemat för P15-laget, och en grupp även kallad "dödens grupp" , så är det nu eller aldrig laget skall försöka bevisa vad de verkligen kan.


Under träningsmatcherna innan SM så har lagets spel utvecklats mer och mer hela tiden och de unga spelarna födda 1993 och 1994 har verkligen tagit in alla de små taktiska detaljer som man vill att laget skall klara av under ett SM.

Det har faktiskt varit så att resultaten under höstens matcher gått Västgötagängets väg, och vi kan alltid hoppas att resultatet under matcherna i SM gör samma sak.


Nedan ser du lagets träningsmatcher, vilka de spelat under hösten 2008:


VIBF - SMÅLAND IBF   2-5

  

PERIODSIFFROR:  1-4 , 1-1   (2x20 min)

SKOTTSTATISTIK: 18-26  ( 9-14 , 9-12 )

  

1-2 Karl Pontén assist Jakob Nilsson

2-4 Kim Ganevik assist Jesper Steenberg

  

Inför matchen mot Smålands distriktslag bestämde sig ledartrojkan i VIBF att testa lite nya moment i matchen. Lite också med tanke på att man faktiskt har just Småland i sin SM-grupp i Linköping. Man kan kalla det "lite att mörka en del "av sitt eget spel om man så vill.

Visst så spelade Småland en snabb och stark innebandy och löpte mycket i offensiv zon, något som VIBF hade en del problem med.

I andra perioden flyttade VIBF på en del positionsinriktade taktiska detaljer och låste av Smålands inspel, vilket fungerade bra och perioden slutade 1-1. Samtidigt som laget gjorde en bra sista period så kunde man också kartlägga sina blivande motståndare i SM en del. Karl Pontén slet bra i matchen och var Västergötlands absolut bästa spelare.

  

HALLAND IBF - VIBF   3-5

  

PERIODSIFFROR:  2-4  1-1  (2x20 min)

SKOTTSTATISTIK:  18-19  ( 9-10 , 9-9 )

  

0-1 Jonas Andersson assist Jakob Lundström

1-2 Niklas Engbåge assist Joel Flensén

2-3 Jakob Nilsson assist Jesper Sankell  (5-4)

2-4 Kim Hintsala assist Andreas Danielsson

3-5 Jesper Sankell assist Kim Ganevik  (4-5)

  

Västergötland följde upp sitt goda taktiska spel även i en andra match mot ett distriktslag, Hallands IBF. Laget spelade bra i de centrerade områdena och hade ett tätt och bra försvarsspel. Framåt så visade laget prov på flera fina spelkombinationer och de taktiska offensiva momenten fungerade utmärkt.

Bästa spelare på banan för VIBF var defensivt starke backen Pontus Jääskö samt centern Andreas Danielsson

  

VIBF - BOHUS DALSLAND IBF      10-1

  

PERIODSIFFROR:  3-0  7-1   (2x20 min)

SKOTTSTATISTIK:  30-15  (15-7, 15-8 )

  

1-0 Karl Pontén assist Jakob Nilsson

2-0 Jesper Sankell assist Emil Kihlblom

3-0 Jesper Sankell assist Hampus Schöllin

4-0 Jesper Steenberg assist Kim Hintsala

5-0 Jakob Nilsson assist Andreas Danielsson  (4-5)

6-0 Jesper Sankell assist Andreas Danielsson  (5-4)

7-0 Kim Ganevik assist Emil Kihlblom

8-0 Kim Ganevik assist Jesper Sankell

9-1 Kim Hintsala assist Jakob Lundström

10-1 Jakob Nilsson assist Andreas Danielsson  (5-4)

  

En match där VIBF tog kommandot direkt och fullständigt spelade ut Bohus Dalslands. Allt stämde perfekt, taktik, spelidé, viljan och inställningen! Bäst på banan, i ett lagmässigt starkt VIBF, var Kim Ganevik och Jesper Sankell.


GÖTEBORG IBF - VIBF   5-7

  

PERIODSIFFROR: 4-4  , 1-3   (2x20 min)

SKOTTSTATISTIK:  18-20  ( 10-8 , 8-12 )

  

0-1 Jesper Steenberg assist Kim Ganevik

2-2 Karl Pontén assist Jesper Sankell  (5-4)

3-3 Jesper Steenberg assist Emil Kihlblom

3-4 Jesper Steenberg assist Emil Kihlblom

4-5 Emil Kihlblom assist Jesper Sankell

4-6 Emil Kihlblom assist Kim Ganevik

4-7 Jesper Sankell assist Hampus Schöllin

  

VIBF spelade bra mot "ärkerivalen" och "grannen" Göteborg. Precis som i SM senast ändrade de gula sin taktik under slutperioden, vilket vände matchen till seger, åter igen med 7-5. Bästa spelare i VIBF mot Göteborg var forwarden Emil Kihlblom tillsammans med forwardskollegan Jesper Steenberg.

  

VIBF - SOLLEBRUNN AIK (U-lag)     14-8

  

PERIODSIFFROR:  3-1 , 6-3 , 5-4

SKOTTSTATISTIK:  33-21  (10-5 , 12-7 , 11-9 )

  

1-0 Karl Pontén assist Pontus Jääskö

2-0 Karl Pontén assist Andreas Danielsson

3-1 Jakob Nilsson assist Karl Pontén

4-2 Jakob Nilsson assist Karl Pontén

5-2 Andreas Danielsson assist Jakob Nilsson

6-3 Jakob Nilsson assist Emil Fridh

7-3 Karl Pontén assist Jakob Nilsson

8-3 Karl Pontén assist Andreas Danielsson

9-4 Karl Pontén assist Jakob Nilsson   (5-4)

10-4 Marcus Hallenrud assist Niklas Engbåge

11-4 Jakob Nilsson assist Pontus Jääskö

12-5 Jakob Nilsson assist Karl Pontén

13-6 Jakob Nilsson assist Emil Fridh

14-6 Marcus Hallenrud assist Niklas Engbåge

  

VIBF bästa laget hela matchen. Bäst på banan var trion Danielsson, Pontén och Jakob. Plus även för Marcus Hallenrud. SAMTLIGA Mullsjös spelare deltog inte i matchen då dessa spelade USM kvalspel under samma dag!

  

VIBF - NOSSEBRO IBK      11-11

  

PERIODSIFFROR:  2-4  3-4  6-3

SKOTTSTATISTIK:  31-38  (12-11,  7-16,  12-11)

  

1-3 Jesper Sankell assist Kim Ganevik

2-3 Karl Pontén assist Jakob Nilsson

3-4 Kim Ganevik assist Karl Pontén   (5-4)

4-6 Jesper Sankell assist Kim Ganevik

5-8 Andreas Danielsson assist Emil Fridh

6-9 Jesper Steenberg assist Hampus Schöllin

7-9 Jesper Sankell   (STRAFF)

8-9 Karl Pontén assist Jesper Sankell  (5-4)

9-9 Arvid Lindqvist assist Emil Fridh

10-10 Jesper Steenberg assist Jesper Sankell

11-11 Andreas Danielsson assist Karl Pontén  (6-5)

  

VIBF fick i matchen mot Nossebro bekänna färg hur det är att spela mot ett lag som går in stenhårt i varje närkamp samt spelar på tendensen till riktigt ful "rallarinnebandy". Många kroppar i laget var efter denna match aningen "sargade". Laget satte i slutet 11-11 i spel 6-5. Bäst på plan var Arvid Lindqvist.

  

VIBF - SOLLEBRUNN AIK (A-lag)    7-3

  

PERIODSIFFROR:  1-1 , 5-2 , 1-0

SKOTTSTATISTIK: 36-27    (10-10, 13-9, 13-8)

  

1-0 Karl Pontén assist Noam Waissman

2-1 Noam Waissman assist Karl Pontén

3-1 Jesper Steenberg assist Kim Ganevik

4-1 Jerker Frick assist Andreas Danielsson

5-1Andreas Danielsson assist Jesper Sankell  (5-4)

6-1 Karl Pontén assist Jakob Nilsson

7-3 Emil Kihlblom assist Marcus Hallenrud

  

I matchen mot Sollebrunn AIK fick Västgötalaget fart direkt i sitt spel. Man skapade snabba omställningar, slog mycket kvicka crosspassningar och tätade starkt i egen zon. Målvaktsspelet från både Vincent Sohlström och Rasmus Oliw var riktigt bra. Extra plus i matchen också till backarna Marcus Hallenrud och Pontus Jääskö.

  

HALLAND IBF - VIBF   7-13

  

PERIODSIFFROR:  4-7 , 2-4 , 1-2

SKOTTSTATISTIK:  34-33  (10-13, 11-11, 13-9)

  

0-1 Jesper Steenberg assist Kim Ganevik   (5-4)

2-2 Jesper Sankell assist Arvid Lindqvist

2-3 Karl Pontén assist Hampus Schöllin

2-4 Jesper Steenberg assist Jesper Sankell

2-5 Karl Pontén assist Hampus Schöllin

2-6 Jesper Steenberg assist Kim Ganevik

3-7 Jerker Frick assist assist Niklas Engbåge

4-8 Jesper Sankell assist Emil Kihlblom

5-9 Jakob Nilsson assist Andreas Danielsson

6-10 Jesper Steenberg assist Emil Kihlblom

6-11 Jakob Nilsson assist Andreas Danielsson

6-12 Jesper Sankell assist Emil kihlblom

7-13 Pontus Jääskö assist  -

  

Stark offensiv match av VIBF, den sista under lagets 2-dagarsläger.

Bästa spelarna på planen var utan tvekan Pontus Jääskö, Jesper Steenberg och Jesper Sankell.

NU HOPPAS LAGET PÅ SAMMA FINA RESULTAT OCH SPEL SOM MAN IBLAND VISAT UPP UNDER HÖSTEN.
KAN BARA DETTA SPEL VISA SIG SÅ KAN LAGET TA SIG LÅNGT I TURNERINGEN, MEN MARGINALERNA I "DÖDENS GRUPP" KOMMER ATT VARA SMÅ!
SM 2009: Nu börjar det snart

  

Då var det snart dags för ett nytt SM för våra yngre distriktslag i Västergötland.

För alla oss som jobbar runt årets P15 trupp så är det med stor glädje vår spelartrupp och ledartrojka beger sig till Linköping.

Gruppen har haft riktigt kul tillsammans och helheten har fungerat mycket bra.


P15 har jobbat mycket med det offensiva spelet i år, detta då det är sagt att vi skall kunna prestera minst en målchans i varje byte under SM i Linköping.

Spelutveckling i spelomställningarna 2-1, 2-2, 3-2 och 4-2 är saker som tränats extra på samt de snabba crosspassningarna och avslutningarna.
Vi hoppas självklart att dessa "vapen" skall kunna lyfta laget mot oanade höjder, även om det ser riktigt tufft ut.


P15 har hamnat i ett rejält getingbo och skall ordet "dödens grupp" åter tas i bruk så är det nog precis så man skulle kunna beskriva denna grupp som Västergötland har hamnat i.


Västergötlands grupp består av följande lag:


STOCKHOLM IBF

Distriktet som ALLTID tar medaljer under SM sammanhang. I år, precis som en del tidigare år, så består truppen av flera duktiga spelare från föreningen Hässelby SK.

Några spelare från Balrog B/S och Järfälla IBK lyfter sedan laget lite extra.


SMÅLAND IBF

"Grannen" till Västergötland, och ett distrikt som Västergötland brukar ha erkänt svårt mot. Laget stomme utgörs i år av spelskickliga spelare från Färjestaden IBK och Craftstaden IBK.


SÖDERMANLAND IBF

Med flera bra spelare i truppen från Telge IBK samt Södertälje IBK så kommer förmodligen Södermanland även i år att spela en stabil och bra innebandy. Laget brukar vara ett skottvilligt lag som ofta söker snabba avslut i anfallszon.


VÄSTERBOTTEN

Har växt mer och mer under åren som ett spelskickligt innebandydistrikt. Laget brukar alltid ha ett par riktiga "ess" i sin trupp där tekniken och spelskickligheten är främsta vapnet.Förutom dessa 4 starka lag så spelar alltså även Västergötland i denna dödens grupp.
Kommer bli intressant att följa hela gruppen, och känslan är att vilka 2 lag som helst kan ta sig vidare här ifrån. Förhoppningsvis är Västergötland ett utav dem.SPELARTRUPPEN P15, SM 2009:

För er som missat att ta reda på vilka spelare och ledare som ingår i årets trupp så följer en beskrivning nedan av dessa:


LEDARSTAB:
Micael Svensson - Distriktskapten  (Alingsås)
 
25 innebandysäsonger bakom sig, allt från div 4 till elit och landslagsinnebandy.
Utbildad inom idrottskunskap/idrottsledarskap med bland annat ETU (elittränarutbildningen) i sin utbildning.
Jobbar på innebandygymnasiet i Borås och som föreläsare/Utvecklare och Utbildare inom olika idrotter,
föreläsningsområdet sträcker sig från så väl Sverige till resten av Europa.

Coachade Tysklands herrlandslag till guld i B-poolen i VM i Tjeckien i December.
Pratglad och engagemangsfull coach. Taktik och träningsupplägg som största kunskapen.

Peter Larsen - ass. Distriktslagskapten  (Alingsås)
Flera innebandysäsonger bakom sig som spelare och ledare.  
Har bland annat under senaste åren agerat tränare eller coach i föreningar som Vimmerby och Linköping.
Utbildningar som specialiserad inriktningsutbildning av innebandy i Vimmerby samt Block och BUL utbildningar.
Flyttat tillbaka till hemorten Alingsås efter flera års frånvaro från caféstaden.
Tystlåten analytisk och taktisk coach. Förmåga att se små taktiska förändringar samt analyser av spelare som största kunskapen.


Daniel Andersson - tränare/coach/lagledare   (Borås)
Massor av år som ungdomstränare bakom sig, men har även tränat seniorlag under flera år.
En organiserad och strukturerad ledare med bra tankar och idéer samt mycket "lagengagemang".
Bra på att läsa av olika spelsituationer och att få gruppen att jobba åt samma håll.
Ordningsam och organiserad coach som för tillfället även arbetar som tränare/coach för Sandared IBS herrlag.

Lagcoach med förmåga att få hela laget att fungera positivt och bra tillsammans.


Sjukvårdare/massör/skadeansvarig 

Michael Keinänen - Hälsocoach
Hemkommen efter spel i Finska superligan.
Eftersom stora skador infann sig under slutfasen av elitspelet i Finland flyttade "Miche" hem för att rehabilitera och utbilda sig.
Utbildar sig just nu till Hälsocoach, detta också med bland andra inriktningar mot idrottsskador, kost och massage.
Skall ta hand om lagets fysiska hälsa under SM 2009 i Linköping.
En kunskapsmässigt stark innebandyälskande kille som förutom skadebiten även kommer att
kunna bidra med mycket till ledarstaben och laget i allmänhet.


TRUPPEN TILL SM 2009 I LINKÖPING: 
 


Målvakter:


Rasmus Oliw - Fagerhult Habo IB                  
Placeringssäker och reflexsnabb målvakt som är duktig i så väl närkampsspelet som vid
distansskyttet. Snabb i förflyttningarna och duktig i att sätta igång spelet snabbt.

Vincent Sohlström - Sandareds IBS           
Bra i positionsspelet i kassen. Läser spelet bra och kommer ut snabbt för att skärma av
avslut eller inspel. Snabb och kvick i det täta närkampsspelet.


Backar:


Pontus Jääskö - Borås IBF Thunders           
Brytningssäker back och placeringssäker i det defensiva spelet. Få misstag i egen zon
och ett bra och säkert arbete. Få misstag och alltid en tanke bakom de han genomför.
Defensiv trygghet.

Joel Flensén - Vara IBK      
Stabil, tuff och säker i sitt backspel. Jobbar intensivt och bra och stressar ofta motståndarforwards
till misstag. Tack vare bra positionsspel vinner han mycket boll.
Hård i närkampsspelet och räds inte heller för att ta offensiva avslut.

Emil Fridh - Fagerhult Habo IB   (Forward/Center)
En arbetsstark, tuff och aggressiv back som alltid ger 100 procent. Bra på att läsa spelet i egen
zon och skapa enkla och bra lösningar i uppspelsfaserna. Kan även spela "stressande" och bollvinnande forward.

Noam Waissman - Sandareds IBS  (Center/Back)                            
Lugn och stabil back som ofta är rätt placerad i markeringsspelet. Bra på att läsa av situationer, och
ligga "steget före". Styrkan ligger i att kunna vinna boll, transportera boll samt vara styrande i de långa uppspelen.


Hampus Schöllin - Mullsjö AIS                        

En back som besitter ett starkt defensivt spel men även bra i de snabba omställningarna i att komma med
upp i anfallszon. Finner ofta bra genomspel och nerspel i motståndarzon.
Sliter och jobbar bra över stora ytor på banan och vinner mycket boll.


Kim Hintsala - IBK Lockerud                              

Markeringsstark och aggressiv spelartyp. Vinner mycket boll  i den defensiva zonen.
Styr laget mycket bra och jobbar tufft över stora områden.  Bra på att vinna boll i det trånga sargspelet i egen zon.
Kommer att vara KAPTEN under SM 2009 i Linköping. 


Centrar: 
 


Kim Ganevik - Mullsjö AIS
 
Liten, snabb och spelskicklig. Mycket bra i offensiv zon och finner ofta bra avslutsalternativ på egen hand.
Bra rörelse så väl med som utan boll. Även snabb och bra i det defensiva arbetet


Andreas Danielsson - IBK Lockerud
   
Stark bollvinnare och duktig med boll på små ytor. Spelar snabbt och är svårstoppad i de täta
centrerade områdena. Bra kortpassningsspel och direkttouch på boll. Stabilitet i det trånga spelet framför
kasse samt en god spelförståelse.


Arvid Lindqvist - Mullsjö AIS   (Forward)
    
Duktig med klubba och boll och har en bra "överblick" i sitt spel, samt även ett lugn under bollhanteringen.  
Vinner mycket boll och skapar ofta "smarta" lösningar ur trängda situationer. Bra i så väl det defensiva som offensiva spelet.


Markus Hallenrud - Wårgårda IBK   (Back/Forward)
            
Lite avig och "lurig" centertyp som är bra bollvinnare på små ytor. Snabb i omställningarna och bra teknik på små ytor.
Bra på att täcka boll, vinna boll, och starkt i markeringsspelet, så väl offensivt som defensivt. Kan även spela back och forward.


Forwards:


Jakob Nilsson - Vara IBK
                                     
Snabb kontringsspelare med bra spelregister och fina avslut. Bra på att transportera boll från defensiv till offensiv zon.
Skapar mycket på egen hand och duktig bollvinnare.


Jesper Sankell - Mullsjö AIS (Back)
              
Snabb i vridningsmomenten med klubba och boll. Bra på att båga in och ta avslut i de centrerade områdena i offensiv zon.
Stor spelblick i "omställningsspelet". Bra passningsspelare och avslutare.
Kan spela både forward och back.


Karl Pontén - Skövde IB
    
Distinkta avslut och bra tryck i dragskottet. Skapar mycket avslutssituationer på egen hand och spelar tufft
och aggressivt. Bra jobb och bra i det offensiva positionsspelet. En bollvinnare.
Kommer att vara assisterande KAPTEN under SM 2009 i Linköping.


Niklas Engbåge - Sandareds IBS  (Center)
   
Offensivt stark spelare som jobbar och sliter till 100 procent. Bra i de snabba spelvändningarna och duktig i att
jobba med klubba och boll. Bra offensiva positionstagningar samt smarta löpvägar.
Bra direktskott.


Jesper Steenberg - Mullsjö AIS

Bra lagspelare med bra avslut i de olika skottmomenten. Inbågningsskotten är starkaste vapnet. Spelar ofta
enkelt och smart och har sin styrka i den offensiva zonen. Jobbar och sliter och ger sig sällan. En "sammanhållare".


Emil Kihlblom - Mullsjö AIS 

Offensivt "yrväder" som kan göra det oväntade. En oberäknelig och irrationell forward som motståndarnas backar
kommer att få problem med. Skapar mycket och jobbar intensivt för laget. Stark lagmoral.


RSS 2.0