IDROTTEN HAR MÅNGA HJÄLTAR


Idrotten har många hjältar

HERO eller HJÄLTE som vi säger på svenska är något som alltid har funnits, i alla tider, detta oavsett om det varit förebilder för unga killar och tjejer eller om det bara varit mamma och pappa som varit så kallade hjältar.
Hjältar är ett ord som är klingande för något positivt.

Inom idrotten så finns det massor utav hjältar och ”heros”, men dessa är inte de spelare som tjänar orimligt med pengar eller de ledare som lyfter månadslöner som en vanlig arbetare inte ens kan uppnå på ett helt liv eller leverne.
Hjältarna inom idrotten måste vara ungdomsledarna, de ledare som lägger ner hela sin själ i att skapa något bra, lyfta fram eller bara glädja unga killar och tjejer och ge dem en chans att komma ihop och skapa härliga gruppkänslor tillsammans.
Dessa ledare och tränare unnar jag allt gott de kan få, och jag tror ibland att det kanske till och med är mer värt att se en ung kille eller tjej lyckas på grund utav att man som ledare skapat något bra för dem, än att se en spelare med en hutlös månadslön göra ett mål, ett mål som han ändå kanske borde ha gjort med tanke på den lön han får för att göra detta.

Glädjen i barns ögon och på kroppsspråket när de lyckas prestera något inom idrottens värld är bland det underbaraste som finns och ibland kan man tro att en 8-10 åring mer eller mindre har tagit VM guld, detta när personen i stället faktiskt bara gjort en bra sak på en rolig träning eller lyckats klara något den inte gjort tidigare.
Detta är för många tror jag egentligen minst tio gånger mer värt än exempelvis ett inslaget kvalmål i fotboll.

Att ställa upp för någon, att vara uppoffrande och att hjälpa de som verkligen behöver hjälp är väl bra beskrivningar på alla våra ungdomsledare där ute i landet.
Dessa är ju de som idag både lyfter fram och skapar morgondagens stjärnor, eller bara skapar glädje, harmoni och gemenskap för många barn och ungdomar under flera års tid.
Vad kan vara viktigare inom idrotten?

Allt för många tränare på högre nivå idag är endast på plats för att lyfta ut lite ”extra” ekonomiskt arvode samt självklart, förhoppningsvis, försöka utveckla laget en del också.
Hos en del seniortränare lyser "pengalyftet" dock igenom väldigt mycket, medan andra faktiskt försöker ta den ekonomiska delen som en betalning för de slit han eller hon tänker eller kommer göra under en hel säsong.
De tränare, som verkligen ger max av sig själva, jobbar hårt så att det syns att laget tar några extra kliv framåt, utvecklar lagets spelare samt också har viljan att vilja understödja och lära ungdomsledarna och ungdomsspelarna och klubben något skall höjas extra mycket för sitt sätt att leda på seniornivå.
Dessa betalar jag gärna själv ut ersättning till då de hjälper till att se till att idrotten lyfts framåt och inte bara att deras egen ”hushållskassa” växer mer och mer.
Att yngre lag och ungdomsledare får tillfället i akt att ta del av seniorverksamhetens kunskaper är viktigt, för ibland kanske inte dessa ledares stora engagemang räcker till för laget de tränar eller leder.
Understöd behövs alltid och det är faktiskt vår skyldighet som seniortränare att se till att detta understöd ges till de idag så viktiga ungdomsledarna.

Jag högaktar de ungdomsledare som idag ordnar med sina lags matchställ, träningsmaterial, vattenpåfyllningar, sjukvårdsmaterial, träningar, matcher, resor till och från matcher med mera, samt också samtidigt agerar ”extra pappor” eller ”extra mammor”, detta på ett fantastiskt sätt.
Undra vilken seniortränare som idag hade gjort detta, utan att få något extra betalt?

Vi behöver vara mer rädda om de ungdomsgrupper och ledare vi har och även ge dessa stora möjligheter, precis som seniorverksamheten, att utvecklas.
Ungdomsledarna är, och borde vara våra hjältar inom idrotten, ingen annan.
De är dessa som ser till att idrotten fungerar, och vad hade egentligen seniorverksamheten vart utan ungdomsdelen?
Ingenting!


Vad står egentligen ordet HJÄLTE för, och vad menas med ordet?
Om man slår upp ordet i en ordlista så beskrivs ordet på ett ställe med följande text:

Hjälte
= är i allmän betydelse en beundransvärd person som utför stordåd, och som på så sätt vinner stor heder och ära.

Hjälte
= modig och självuppoffrande person.


Dessa förklaringar är tillägnade er ungdomsledare inom idrotten, ni är utan tvekan mina hjältar inom denna ”värld”!

Till alla ungdomsledare inom idrotten:
Var stolta över er själva och för det ni gör för idrotten och livet som helhet.
Ni gör en fantastisk insats och vi är er evigt tacksamma för det ni genomför!/Micael Svensson


RSS 2.0