BÄTTRE KVALITÉ PÅ UNGDOMSTRÄNINGAR

Nu när det snart är dags för alla föreningar att även på ungdomssidan sätta fart på sin innebandy så vill jag bara tycka till lite om just ungdomsinnebandyn och hur den hanteras.
Bloggtexten har funnits ute på sidan en gång tidigare men det kändes som rätt tid att åter lägga in den här på bloggen.

Texten beskriver mina tankar och hur jag tycker att det fungerar, och kanske det finns saker som just din förening eller ungdomsledare bör tänka på.
Antingen suger man åt sig det man vill och förnyar sig något eller så fortsätter man i samma spår som tidigare, allt är ju självklart upp till en själv som ledare!
 


Att vara ute som föreläsare och instruktör för olika föreningar i Sverige och Europa är motiverande, och riktigt kul.
Detta ger en alltid en liten extra sporre, framför allt då man ser att ungdomar (och seniorer) uppskattar de träningar man genomför samt de moment man försöker att lära dem, detta både teoretiskt som praktiskt.

De ledare som också finns med runt om och suger åt sig de olika sakerna som tvättsvampar är ännu roligare att kunna delge sin innebandykunskap till, de har ju viljan att vilja utvecklas.

Det är också precis på detta sätt som innebandyn blir utvecklande, när vi hjälper varandra att utvecklas.


Att jobba som innebandyinstruktör, landslagsinstruktör samt utbildare har givit mig en god insyn i hur egentligen spelare, föreningar och ungdomar fungerar, även om mycket av detta redan fanns med från början.

Konstatera kan man dock att det ALLTID finns nya saker att lära sig, oavsett vad man redan kan.
Något som jag idag försöker att tala om för alla de ledare jag undervisar och utbildar inom innebandykunskap.

Vad jag dock ser som ett stort problem är att det idag är alldeles för dåliga ungdomsträningar i våra hallar.
De ledare som genomför träningar idag, många i alla fall, har inte den kunskapen som krävs, men vill heller inte förnya den, vilket känns märkligt.
Detta ser jag som ett problem eftersom då stannar utvecklingen bland våra yngre och det blir inte alls lika hög effektivitet i utbildningen och utvecklingen som vi behöver i föreningarna idag.
En del föreningar når kanonstarka resultat och en del nästan inga alls, men här måste man alltså försöka att närma sig varandra lite mer.

Att föreningarna idag "anställer" villiga föräldrar, ledare eller så kallade lagföräldrar till de olika lagen är bra, men tyvärr räcker detta inte!
Man måste också se till att dessa personer, som verkligen vill engagera sig i de olika ungdomslagen i föreningarna, också får den kunskap och utbildning som krävs för att kunna leda de grupper de jobbar med.
DETTA ÄR FÖRENINGENS ANSVAR!

För många träningar håller nämligen idag alldeles för dålig kvalité och för dåliga och utvecklande moment.

Visst så räcker det långt med att ha engagemang på träningar av de ledare som är tillsatta på sina poster, eller föräldrar som snällt ställt upp på grund av just ledarbristen, men det räcker ändå inte.

Föreningarna skall kunna tala om:

·· Hur en träning på bästa sätt bör genomföras

·· Hur barn i den ålder där ledaren är tillsatt fungerar

·· Hur man når bäst resultat på exempelvis övningar eller i spelet

·· Hur man skall genomföra träningar mot ett SYFTE

·· Vilket mål, röd tråd eller ledord som finns just för gruppens ålder och hur man skall jobba mot denna del


Verkar lite idag som att många föreningar sätter sig in i sin så kallade policy på ett bra sätt men faktiskt missar att tänka till HUR man egentligen skall UPPNÅ resultat i utvecklingen i de olika åldrarna.
Känns som detta missas för mycket.

Här måste vi bli bättre som förening och ledare och VÅGA ta till oss kunskap, VÅGA ta hjälp, VILJA ha hjälp samt skapa oss goda grunder att stå på med hjälp av andra som kan, ingen tränare är nämligen fulländad.

KRÅNGLA INTE TILL DET

När man som kanske mer "rutinerad" eller "meriterad" ledare också går in i sina pass så bör man tänka på följande,
ATT INTE KRÅNGLA TILL DET FÖR MYCKET,
eller
ATT ALLTID VETA VARFÖR MAN GENOMFÖR DET MAN GÖR.
Det skall ju alltid vara så att träningarna skall vara BRA, rätt utformade samt rätt utvecklade.

Idag krånglar många ledare till det för mycket bland lag i yngre åldrar.
Övningar är för svåra och ungdomar får stå länge i köer och vänta på sin tur, DETTA NÄR DE I SJÄLVA VERKET SKALL VARA I RÖRELSE NÄSTAN UNDER HELA PASSET!

Att man heller inte använder sig utav HELA PLANEN och alla de ytor som finns gör att det skapas väntan och mindre utveckling.

Se till att:

·· INTE krångla till övningarna i yngre ålder

·· INTE ha LÅNGA KÖER så väntan på att genomföra sitt moment tar för lång tid

·· UTNYTTJA planens STORLEK och YTA så mycket som möjligt

·· Ungdomarna skall vara i RÖRELSE mer än de är stilla under passet eller spelets genomförandeVI MÅSTE NÅ EN PROFFESIONELLARE UNGDOMSUTVECKLING genom att bli BÄTTRE på att genomföra träningar, lära oss att bli bättre på att ta hjälp av andra samt som förening och ledare TÄNKA TILL lite extra !Unga spelare kräver också rätt utveckling och rätt träning !

ETT "PROFFSLIV" I TYSKLAND

ETT "PROFFSLIV" I TYSKLAND


Under våren 2009 så arbetade jag och en annan "innebandytokig" kille, i Tyskland, fram ett så kallat "proffsprojekt" där 2 unga killar från Västergötaområdet skulle få möjligheten att bli så kallade "innebandyproffs" i Tyskland under en innebandysäsong, 2009-2010.


Tillsammans jobbade vi fram sponsorer, lägenheter, sponsormaterial, ekonomisk ersättning med mera, vilket skulle kunna komma att ge de utvalda killarna en bra känsla när de väl anlände till Tyskland.
Var ju bra om de verkligen kände att de var just "innebandyproffs", när de väl anlände.


Vi kommer förhoppningsvis att försöka jobba vidare med detta projekt även kommande säsong och hoppas då att vi får äran att sända ner 2-3 nya intresserade unga "Västgötaspelare", vilka vill känna på ett riktigt innebandyäventyr säsongen 2010-2011. "Sökningen" har redan inletts!Killarna som denna säsong fick åka ner till Tyskland och som packade sina resväskor var två Boråskillar, Adam Carlsson och Simon Schütte, födda 1990. Resan gick till staden Wernigerode.
Wernigerode, Tyskland.De båda killarna har nu börjat att anpassa sig en del i sin nya stad Wernigerode, och i sin nya klubb Wernigerode Red Devils, nykomlingar i Tyska Bundesliga.


-          Ja man har väl börjat komma in i det lite bättre nu, men det tar nog ett tag till innan man helt anpassar sig, berättar Simon Schütte.Adam Carlsson känner att det börjat bra och tror att det kommer att bli en bra säsong och ett litet "äventyr".


-          Detta blir en kul sak att ha gjort med sin innebandy och det är få förunnat att få den här chansen. När jag fick denna möjlighet så var det glasklart att jag skulle ta den. Blir nog ett äventyr det här och man hoppas verkligen att det blir en bra säsong.Killarna har fått en så kallad sponsorlägenhet, en trerummare med utsikt över Wernigerode, träningskort under en hel säsong på ett gym, fritt träningsmaterial som klubbor, overaller med mera samt en del andra fina förmåner.


Att de har varandra och en lägenhet som har plats för både var sitt rum samt ett rum där det kan spelas en del tv-spel med mera i är ett måste för att få lite tid att rinna iväg samt att kunna komma till ro i den nya innebandystaden.


-          Eget rum är skönt, och det är bra att lägenheten är så pass stor att vi kan röra oss i olika rum också, man vill ju inte gå på varandra hela tiden, säger Adam och skrattar.


-          Hade vi inte vart 2 stycken som fått möjligheten så hade man nog aldrig gett sig av, det är en trygghet att vara två stycken här nere, menar Simon.Adam "Konsum" Carlsson              Simon SchütteDe båda hoppas att de får spela tillsammans i en formation i laget och att de också på det viset skall kunna visa upp att de håller en god innebandyklass.


-          Man vill ju hjälpa laget att hänga kvar i Bundesliga nu när de äntligen tagit sig hit, och vi skall verkligen försöka göra allt vi kan för att hjälpa dem med detta, säger killarna.-          Vi två har spelat en hel del ihop hemma i Borås och det vore kul att få göra det även här nere. Vi finner varandra bra på planen och på så vis kan vi nog göra en hel del poäng i serien och cupen, berättar Simon.De båda killarna har inte full koll på den Tyska innebandyn och kan väldigt lite om de andra lagen, men räds inte att möta nya ansikten, vara i ett annat land eller att bevisa att svensk innebandy fortfarande är den bästa i världen.


-          Klart att vi vill visa att vi håller en bra innebandyklass, och pressen har vi väl på oss redan då de andra lagen sett att Wernigerode Red Devils värvat 2 Svenskar till laget. Är man svensk eller finne här nere i Tyskland så förväntas det att man skall prestera, så det är väl bara att göra det, menar Adam.


-          Har ingen koll på de andra lagen alls, vet att Weissenfels är skyhöga favoriter till att vinna ligan och att vi börjar spela mot Döbeln, men inte så mycket mer. Tror att man kommer in mer och mer i det efterhand, säger Simon.Wernigerode och dess innebandy är lite av ett "Warberg i Tyskland", innebandyn är väldigt populär i staden och det är mycket publik på matcherna. Publiken på läktarna hörs också väldigt mycket och det både bankas på trummor och sjungs en hel del.

När laget spelade kvalmatchen om att ta sig upp i högsta ligan, Bundesliga, så var hallen full och det fanns över 800 personer på läktarna.


-          Skall bli kul att kliva in i hallen första seriematchen och få ta emot publikens jubel. Hoppas verkligen vi kan prestera väl en sådan match och att vi kan bjuda supportrarna på lite mål och poäng, säger båda killarna.Den härliga "lilla staden" Wernigerode i Tyskland. Simon Schütte och
Adam Carlssons nya hem under säsongen 2009-2010.


De båda "Västergötakillarna" från Borås har alltså just nu inlett en ny innebandykarriär och påbörjat ett innebandyäventyr utöver det vanliga. Vi hoppas att här på bloggen kunna följa killarna ännu mer under året som går och vi önskar de båda stort lycka till i sin nya röda klubbdress, Wernigerode Red Devils.


ENGHAV & BÅSTAD = VILKEN UNDERBAR SOMMAR

ENGHAV & BÅSTAD = VILKEN UNDERBAR SOMMAR


Nu märks det verkligen på allvar att innebandyn är igång igen, och vilken sommar man har haft med de två "stora och tunga" sommarturneringarna, Enghav Cup i Kungshamn och Båstad Outdoor Open i Båstad.


ENGHAV CUP, en turnering där Boo Karlsson ligger bakom det mesta, och ser till att allt flyter på ett bra sätt.

Boo är alltid glad och trevlig och en perfekt person för att hålla i de "heta" trådarna i en sådan här sommartillställning i underbara orten Kungshamn/Smögen.
Det är alltid lika fantastiskt att besöka den lilla orten Kungshamn, ta båten över till Smögen (bryggan), och bara njuta av att man är på plats och kan kombinera innebandy med att samtidigt ha väldigt trevligt.

Att Boo Karlsson år efter år jobbar ihop ett bra koncept med Enghav Cup är kul, och jag hoppas man kan få äran att fortsätta spela här, för visst så går väl innebandy, sol, värme, varm hall och räkor ihop på ett bra sätt, eller?

En STOR ELOGE till Boo Karlsson för sitt sätt att alltid bemöta de lag som kommer till Enghav Cup.
Har du inte vart där anmäl er till Enghav Cup 2010!


BÅSTAD OUTDOOR OPEN, ja vad säger man, obeskrivligt kanske!

Vilken fantastisk turnering som spelas UTOMHUS på Centercourten och Bana 1 i Båstad.

När vädret också är som det var i år, i alla fall under merparten av helgen, så är det rent ut sagt FANTASTISKT!

Värmen trycker som aldrig förr, mycket folk på läktarna, nära till badet, grillning på kvällen och några "kalla" i baren.

Båstad Outdoor Open har det mesta man vill ha, om man verkligen vill fira den svenska sommaren, detta med sin innebandy samtidigt som man mår gott i värmen.I år har jag inte bara mitt uppdrag i det Tyska Herrlandslaget utan kommer också att vara inhyrd tränare och coach i en del föreningar i Sverige och Europa. I en del blir det mycket gästträningar medan det i anda bygger mest på ledarutveckling och utbildning.

Distriktslag blir det inget av denna säsong i Västergötland, men det är en helt annan historia, vilken jag kommer att berätta här inom kort på bloggen om.
Den storyn skall bli intressant att både skriva och läsa om tror jag!


IBK Alingsås är en förening som jag åtagit mig att jobba mycket i denna säsong, och här är det Herrlaget som får mitt understöd 2-3 ggr/veckan, i snitt.

Det har känts kanonbra hittills och spelarna och föreningen har också jobbat och godkänt mitt koncept på ett bra sätt, vilket också gett resultat.


Tittar vi på de två stora och härliga sommarturneringarna som IBK Alingsås har deltagit i så känns det skönt at säga att laget verkligen "visat upp sig" på allra bästa sätt i båda.

En andra plats i ENGHAV CUP, efter finalförlust i SD mot Odelberg/Gustavsberg (Div1), detta med 1-2, och sedan förlust i semifinalen i BÅSTAD OUTDOOR OPEN, detta mot FC Helsingborg med 1-3.

Mer om detta kan ni som vill läsa om på IBK Alingsås egen hemsida , http://www.ibkalingsas.com.

Kul att det går bra och att man faktiskt i dessa turneringar visade att man inte bara var på plats och njöt av solen och atmosfären, utan att man också kunde visa upp ett gott innebandyresultat.


Nu går de flesta lagen in i sina hallar igen, och snart börjar väl kanske även ventilationssystemet fungera där inne, detta så att man åtminstone slipper ha varmare i hallen än vad det är utanför.


Floorball, Unihockey, Salibandy och innebandy är åter igång på allvar och nu rullar innebandybollen som aldrig förr!


RSS 2.0