BÄTTRE KVALITÉ PÅ UNGDOMSTRÄNINGAR

Nu när det snart är dags för alla föreningar att även på ungdomssidan sätta fart på sin innebandy så vill jag bara tycka till lite om just ungdomsinnebandyn och hur den hanteras.
Bloggtexten har funnits ute på sidan en gång tidigare men det kändes som rätt tid att åter lägga in den här på bloggen.

Texten beskriver mina tankar och hur jag tycker att det fungerar, och kanske det finns saker som just din förening eller ungdomsledare bör tänka på.
Antingen suger man åt sig det man vill och förnyar sig något eller så fortsätter man i samma spår som tidigare, allt är ju självklart upp till en själv som ledare!
 


Att vara ute som föreläsare och instruktör för olika föreningar i Sverige och Europa är motiverande, och riktigt kul.
Detta ger en alltid en liten extra sporre, framför allt då man ser att ungdomar (och seniorer) uppskattar de träningar man genomför samt de moment man försöker att lära dem, detta både teoretiskt som praktiskt.

De ledare som också finns med runt om och suger åt sig de olika sakerna som tvättsvampar är ännu roligare att kunna delge sin innebandykunskap till, de har ju viljan att vilja utvecklas.

Det är också precis på detta sätt som innebandyn blir utvecklande, när vi hjälper varandra att utvecklas.


Att jobba som innebandyinstruktör, landslagsinstruktör samt utbildare har givit mig en god insyn i hur egentligen spelare, föreningar och ungdomar fungerar, även om mycket av detta redan fanns med från början.

Konstatera kan man dock att det ALLTID finns nya saker att lära sig, oavsett vad man redan kan.
Något som jag idag försöker att tala om för alla de ledare jag undervisar och utbildar inom innebandykunskap.

Vad jag dock ser som ett stort problem är att det idag är alldeles för dåliga ungdomsträningar i våra hallar.
De ledare som genomför träningar idag, många i alla fall, har inte den kunskapen som krävs, men vill heller inte förnya den, vilket känns märkligt.
Detta ser jag som ett problem eftersom då stannar utvecklingen bland våra yngre och det blir inte alls lika hög effektivitet i utbildningen och utvecklingen som vi behöver i föreningarna idag.
En del föreningar når kanonstarka resultat och en del nästan inga alls, men här måste man alltså försöka att närma sig varandra lite mer.

Att föreningarna idag "anställer" villiga föräldrar, ledare eller så kallade lagföräldrar till de olika lagen är bra, men tyvärr räcker detta inte!
Man måste också se till att dessa personer, som verkligen vill engagera sig i de olika ungdomslagen i föreningarna, också får den kunskap och utbildning som krävs för att kunna leda de grupper de jobbar med.
DETTA ÄR FÖRENINGENS ANSVAR!

För många träningar håller nämligen idag alldeles för dålig kvalité och för dåliga och utvecklande moment.

Visst så räcker det långt med att ha engagemang på träningar av de ledare som är tillsatta på sina poster, eller föräldrar som snällt ställt upp på grund av just ledarbristen, men det räcker ändå inte.

Föreningarna skall kunna tala om:

·· Hur en träning på bästa sätt bör genomföras

·· Hur barn i den ålder där ledaren är tillsatt fungerar

·· Hur man når bäst resultat på exempelvis övningar eller i spelet

·· Hur man skall genomföra träningar mot ett SYFTE

·· Vilket mål, röd tråd eller ledord som finns just för gruppens ålder och hur man skall jobba mot denna del


Verkar lite idag som att många föreningar sätter sig in i sin så kallade policy på ett bra sätt men faktiskt missar att tänka till HUR man egentligen skall UPPNÅ resultat i utvecklingen i de olika åldrarna.
Känns som detta missas för mycket.

Här måste vi bli bättre som förening och ledare och VÅGA ta till oss kunskap, VÅGA ta hjälp, VILJA ha hjälp samt skapa oss goda grunder att stå på med hjälp av andra som kan, ingen tränare är nämligen fulländad.

KRÅNGLA INTE TILL DET

När man som kanske mer "rutinerad" eller "meriterad" ledare också går in i sina pass så bör man tänka på följande,
ATT INTE KRÅNGLA TILL DET FÖR MYCKET,
eller
ATT ALLTID VETA VARFÖR MAN GENOMFÖR DET MAN GÖR.
Det skall ju alltid vara så att träningarna skall vara BRA, rätt utformade samt rätt utvecklade.

Idag krånglar många ledare till det för mycket bland lag i yngre åldrar.
Övningar är för svåra och ungdomar får stå länge i köer och vänta på sin tur, DETTA NÄR DE I SJÄLVA VERKET SKALL VARA I RÖRELSE NÄSTAN UNDER HELA PASSET!

Att man heller inte använder sig utav HELA PLANEN och alla de ytor som finns gör att det skapas väntan och mindre utveckling.

Se till att:

·· INTE krångla till övningarna i yngre ålder

·· INTE ha LÅNGA KÖER så väntan på att genomföra sitt moment tar för lång tid

·· UTNYTTJA planens STORLEK och YTA så mycket som möjligt

·· Ungdomarna skall vara i RÖRELSE mer än de är stilla under passet eller spelets genomförandeVI MÅSTE NÅ EN PROFFESIONELLARE UNGDOMSUTVECKLING genom att bli BÄTTRE på att genomföra träningar, lära oss att bli bättre på att ta hjälp av andra samt som förening och ledare TÄNKA TILL lite extra !Unga spelare kräver också rätt utveckling och rätt träning !

Kommentarer
Postat av: Ander Karlsson

Anser att det du skriver stämmer till högsta grad. Fler borde se över hur de leder sina träningar och hur de planerar och genomför dessa. Mycket bra text! Lämnar min mailadress så kan du höra av dig, vi är lite intresserade av dina innebandyföreläsningar!

2009-08-26 @ 16:10:35
Postat av: Anette

Håller med dig att detta behöver förbättras!

2009-08-26 @ 18:16:04
Postat av: Jonas Sandberg

Detta gillade jag : Övningar är för svåra och ungdomar får stå länge i köer och vänta på sin tur, DETTA NÄR DE I SJÄLVA VERKET SKALL VARA I RÖRELSE NÄSTAN UNDER HELA PASSET!Där träffade du verkligen rätt på hur många borde jobba men tyvärr inte gör! Bra text och bra skrivit.

2009-08-26 @ 21:10:59
Postat av: #77

Håller med dig mannen

2009-08-27 @ 09:05:51
Postat av: Anonym

Om föreningarna hade råd att betala tränarna så hade dom nog också varit mer motiverade att gå mer kurser mm Men som det är nu i dom flesta föreningarna så är det precis som du säger att det är nån förälder som är tränare och han lägger oftats ner många timmar i veckan på allt annat runt i kring lagen oxå, så det finns oftast inte tid till att lära sig mer iform av kurser leta på internet mm, tyvärr.

2009-08-27 @ 20:34:40
Postat av: Josefin

Nummer ett tycker jag att den så kalalde "namnlöse" ovan har en idé som stämmer där, men att han eller hon är namnlös gör ju att "det" inte blir trovärdigt! Tror att om man kan motivera en tränare, och om tränaren vill motiveras och om klubben hjälper till att motivera så blir det bra, bara man har som sagt en vilja!

2009-08-27 @ 22:15:09
Postat av: Till Josefin:

....och till ALLA er som kommenterat egentligen: KUL att ni tycker till och har åsikter det är viktigt! Håller själv med den skrivaren som skriver under anonym ovan (varför gör du det förresten)att det han skriver kan stämma en del. Tror dock att "tid" finns alltid, beror på vad man lägger den på och gör av den Trivs man och tycker det är kul och man har "backup" från klubben man är i så tar man in kunskap också! Allt handlar om hur mycket kunskap man får och hur mycket kunskap man blir tilldelad! Tack för alla svar som givits i HELA BLOGGEN!God Natt , wherever you are ....... / Micael Svensson

2009-08-27 @ 23:27:24
Postat av: Andreas

Bra blogg Micke! Tänkvärt!

2009-08-28 @ 09:37:13
Postat av: Måns

Bra bloggtext Mikael, många saker som de flesta borde tänka rejält på faktiskt!

2009-08-29 @ 22:17:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0