Året 2009 i Bilder

Då var vi snart inne på ett nytt år, 2010, och visst skall det bli skönt att åter se 12 nya och friska månader framför sig.

Många tidningar, skribenter med flera brukar alltid så här i slutet av året summera det med året 2009 i bilder, vilket gör att jag också tänkte avsluta detta fantastiska år på detta vis.

Mycket har hänt och alla bilder får inte plats, då hade det nog blivit ett si sådär 100 sidigt häfte, och det orkar ingen titta igenom.  
Men några roliga och intressanta händelser, och speciella sådana, får ni här presenterade i några bilder, anno 2009.Innebandygymnasiet i Borås
i Holland, Groningen, på Turneringsspel och "Teamwork
och samverkanshelg".
Tjejerna tog GULDi turneringen och killarna SILVER.


            
GFO 2009 i Holland            GFO 2009 i Holland             GFO 2009 i Holland
Max sätter en straff           Killarna vrålar av glädje       Kapten Skoglund in action
Tar över som förbundskapten för Tysklands herrlandslag
vilka kommer spela VM i Finland 2010.
Distriktslags SM 2009, Pojkar födda 1991/1992.
Västergötland vann sin grupp utan en enda förlust. Laget slogs sedan
ut i sudden-death i kvartsfinalen mot Värmland.


              
Distriktslags SM P17            Distriktslags SM P17                Distriktslags SM P17
"VIBF gänget softar"            Rasmus & Calle VIBF P17         "Number 13"
FINAL 4 i Tyskland, Leipzig. Tyska Cupen i innebandy 2009,
finalhelgen i Leipzig.


          
FINAL 4 i Leipzig 2009       FINAL 4 i Leipzig 2009     FINAL 4 i Leipzig 2009
Härlig helg i Leipzig           Finalsegrarna firar          Presskonferens i Leipzig
Båstad Outdoor Open 2009 med IBK Alingsås.
Laget var turneringens stora överraskning och knep mycket oväntat
en bronsmedalj, detta efter att man åkt ut i semifinlen mot FC Helsingborg.


      
Båstad Outdoor Open 09       Båstad Outdoor Open 09
Landslagssamling i Tjeckien, Plzen 2009.
Träningar & matcher under en helg i Plzen med Tysklands herrlandslag.


     
Tjeckien, Plzen, 2009        Tjeckien, Plzen, 2009
Landslagssamling             Tyskland gav Tjeckien "lilla darren"
     
Projektet : All-Star matchen i Alingsås. 
Alingsåsområdet All-Star  -  Pixbo Wallenstam IBK
     
UHC Red Devils     Adam & Simon som
                           "innebandyproffs" i Tyskland
NÅGRA UTVALDA BILDER FRÅN ÅRET SOM GÅTT OCH SOM ÄR KUL ATT HA FÅTT VARA INVOLVERADE I , PÅ ETT ELLER ANNAT SÄTT.
Längtar nu till ett härligt nytt år!

Önskar ALLA ett GOTT NYTT 2010 !


ÅRSKRÖNIKA 2009

ÅRSKRÖNIKA 2009

Då var det dags att summera året 2009 och vad som har hänt under detta år, för MIN EGEN DEL. Känslan är att det varit ett väldigt fartfyllt år och att det kanske faktiskt varit lite ”för mycket”.
Men det man sysslar med och jobbar med är det roligaste som finns, och det som man faktiskt ville göra när man var yngre, så man har inget att klaga på egentligen.

Tänkte nu gå igen de 12 månaderna som passerat under 2009 för att sammanfatta lite vad man har tagit sig för. Blir en enkel modell där tyvärr allt inte kan få plats, men några viktiga och roliga delar skall jag allt försöka att trycka in.


JANUARI 2009:

*Skrev på ett landslagskontrakt med TYSKLAND där jag fick rollen som förbundskapten under perioden jan2009-jan2011.

Arbetet är likvärdigt det jag genomförde med Tysklands landslag under 2008, detta då jag var anställd som taktisk coach och mental rådgivare.


FEBRUARI 2009:

*Startade mitt LANDSLAGSUPPDRAG med ”storsamling” i Tyska Hohemölsen, fre-sön, där helgens program var att avläsa och genomföra ”fysprofilen” och olika tester på spelarna, detta för att se vart de stod någonstans fysmässigt. Uppstartsdel utav nya taktiska moment genomfördes också.


MARS 2009:

*Började agera MENTAL RÅDGIVARE, inom handboll, åt Kristian Bliznac, handbollsspelare i Alingsås Handbollsklubb, vilken senare även tog SM-Guld i Globen. En riktigt kul del att ha jobbat med och kul att ha lyssnat till hur handbollsspelare på elitnivå tänker när de behöver mentalt tänkandeunderstöd.


APRIL 2009:

*Distriktslagsuppdrag och coach för Västergötland P17 killar, vilka tog sig till kvartsfinal men förlorade där i sudden-death mot Värmland. Västergötland vann den svåra gruppen de spelade i utan ett enda poängtapp.

 

*I slutet utav april månad bestämde jag mig för att skriva ett 1 års kontrakt med IBK Alingsås, hemmaklubben, vilka jag aldrig, trots att jag bott i Alingsås i 13 år, jobbat med tidigare. Var lite sugen på ett ”enklare” tränaruppdrag i en förening igen och framförallt försöka att lyfta klubben i staden man bor i.


MAJ 2009:

*Skrev kontrakt med SWEDEN SPORT ACADEMY att vara instruktör på deras utvecklingsveckor inom idrott under sommaren.

En riktigt rolig del med massor utav idrottsintresserade människor på plats som man fick ”lär in” lite kunskap i. Kommer även att jobba under flera veckor sommaren 2010 med grupper i SSA.


JUNI 2009:

*Åkte ner med innebandygymnasiet till Groningen, Holland för att deltaga i en stor innebandyturnering där nere. Tjejlaget segrade i hela turneringen och killarna kom 2:a. Killarna förlorade finalen på straffar mot ett lag från tjeckiska elitligan.JULI 2009:

*Efter tuff och hård sommarträning med IBK Alingsås så hägrade ett turneringsspel i Kungshamn, Enghav Cup. Här fick laget möta flera div 2 och div 1 lag men lyckades ändå att ta sig hela vägen till FINAL, där man tyvärr förlorade i sudden-death mot Odelberg/Gustavsbergs IBK (Div 1).

Härliga bevis på att all den tid man lagt ner under ”sommardelen” givit något bra tillbaka.AUGUSTI 2009:

*IBK Alingsås fick ett ”wild card” i Båstad Outdoor Open 2009 och visade verkligen prov på att man inte var sämsta laget på plats, trots att man kanske egentligen var det lag som rankats sämst innan turneringsstarten.

Alingsås tog sig vidare ur den svåra gruppen bestående av 2 elitlag och ett div 1 lag. Sedan lyckades laget även vinna åttondelsfinalen och faktiskt också slå tillbaka Munka/Ljungby IBK i kvartsfinalen. I semifinalen ställdes man mot FC Helsingborg (SSL), och där räckte man inte riktigt till, förlust med 1-3, efter en mycket bra insats.

 

En TREDJEPLATS blev det i turneringen, en mycket överraskande sådan!SEPTEMBER 2009:

*LANDSLAGSSAMLING i Tjeckiska Plzen. Träningspass, landskamper och teori stod på schemat, en tuff helg med Tysklands landslag i Tjeckien.

Att våra ”storspelare” också fick stå över denna samling, detta för att se hur andra kunde stå upp var ett hårt men bra val.

Taktiken började att göra susen och Tyskland förlorade faktiskt bara mot ett ”stjärnspäckat” Tjeckien med 4-8, ett mycket glädjande resultat!

Detta är något man tar med sig i vidare landslagsarbete!

 

*Ordnade en ALL-STARMATCH i Alingsås där ”Alingsåsområdet All-Star” fick äran att spela match mot Pixbo Wallenstam IBK (SSL). Storförlust med 1-10 blev det men för spelarna som togs ut i laget samt för publiken så var det en härlig dag i Nolhagahallen.OKTOBER 2009:

*Startade ett 01-lag i IBK Alingsås, detta mest på grund utav att min son (Sebastian) ville börja spela innebandy. Killarna i laget är riktigt goa och föräldraverksamheten runt laget fantastisk.

Gruppen har idag gått från 10 killar till 19 stycken idogt tränande.NOVEMBER 2009:

*Resa till Italien och ROM. En del innebandyarbete men mestadels semester, en behövlig sådan. Fick se det fantastiska landet och besökte bland annat Colosseum, Pompeij, Napoli, Vatikanstaten med mera.

Underbara 10 dagar blev det!

 

*Fick äran att träna IF ELFSBORGs fotbollslag i innebandy, en kul del och faktiskt väldigt inspirerande. Gjorde att den ”gråa hösten” tändes lite extra och man ”laddade om batterierna”.

 

*LANDSLAGSSAMLING i Tyska staden Bonn. Tog med mig min systerson som fick göra sin ”prao” som landslagsinstruktör, kul för honom att få testa på något sådan. Han fick åka tåg i förstaklass till Köpenhamn och från Köpenhamn till Hamburg, bo på hotell, träna samt vara med runt 2 landskamper mot Frankrike (som Tyskland vann enkelt). Allt var förmodligen en ganska stor upplevelse för honom och jag förmodar att praoplatsen var en utav de bästa platserna man kan göra prao på när man är 12 år gammal.DECEMBER 2009:

*Fick ”äran” att åka till VM i Västerås och ta KLU utbildningen i BLOCK 1 och BUL 1 vilket var riktigt roligt.

Att träffa andra ledare på hög nivå och innebandypersoner som kan ”snacka riktig innebandy” är härligt, då slipper man all smutskastning och skitprat, detta då alla redan vet vilken nivå vi olika befinner oss på. Härliga taktiska utbyten och goda samtal samt bra mat och boende i Västerås gjorde helgen till en perfekt innebandyhelg!Nu närmar vi oss 2010, så GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!

 

TÄNK PÅ:

Det finns inget som är omöjligt, det omöjliga tar bara längre tid att uppnå!


Vill ha EXTRA GLÄDJE!

 
Att träna lag med rätt inställning = GER EXTRA GLÄDJE

Alla ledare har väl näst intill under sina ledarår någon gång stött på lag som inte riktigt har den där extra inställningen, viljan eller fokuseringen som krävs för att skapa ett vinnande helhetskoncept i ett lag.
Som tränare är det då svårt att motivera sig själv och prestera sitt eget max, det blir lite halvfokuserat och fel även för en själv i denna situation.

Som ledare så har jag själv alltid haft inställningen att det gett mig så mycket mer extra energi att träna lag som har det där lilla extra som exempelvis:

* Lilla extra som finns för att VILJA prestera något i sin egen utveckling
* Lilla extra i sitt sätt att agera, jobba och slita på så väl träning som match
* Lilla extra i att ha rätt fokusering under träning och match
* Lilla extra i att se laget som helhet och jobba för lagets bästa utveckling
* Lilla extra i att verkligen VILJA utvecklas, VILJAN i att ta till sig nya saker samt VILJA i att vara engagerad och fokuserad i att ta del av nya idéer.

Visst är det så att det krävs mycket av ett lag för att alla dessa bitar skall falla på plats, men om bara alla faktiskt har den RÄTTA VILJAN att vilja just prestera så maxat som möjligt så kan ett lag uppnå fantastiska resultat.

Tittar jag tillbaka på mina egna år som tränare så kan man ibland undra varför man håller på att jobba med distriktslag, både det yngre eller det äldre laget, landslag, samt föreläser som mental coach inom olika elitidrotter, detta kontra till att man i stället faktiskt valt bort både div 1 och div 2 lag de senaste åren, faktiskt till och med assisterande jobb i elitlag.

Svaret är vid eftertanke dock inte så svårt faktiskt:
Distriktslagsspelarna som kommer på de uttagningar och samlingar man har genomfört är nästan alltid maxade under de övningar, spelutvecklande momenten eller de taktiska detaljer i spelet som genomförs.
De syns och det är verkligen killar som VILL utvecklas och har VILJAN att verkligen vilja prestera något.
DETTA KÄNNER JAG INTE ALLTID ATT DET FINNS I ALLA FÖRENINGSLAG, även om det så väl är div 4 som div 1.

Samma är det med landslagsdelen, spelarna som kommer dit, finns på plats eller som blivit uttagna ger alltid det bästa utav sig själva, och detta då oavsett om de spelar i Svenska SSL, Schweiz högstaligan eller Tyska Bundesligan i innebandy. Det är underbart att kliva in och leda träningar samt coacha matcher med ett sådant gäng som verkligen VILL UTVECKLAS och VILL PRESTERA något, även om de redan befinenr sig på toppnivå.


Har själv jobbat i föreningar där den där riktiga viljan att verkligen vilja prestera något extra inte riktigt funnits, OCH DÅ HAR MAN VERKLIGEN TAPPAT FOKUSEN SJÄLV.
Faktiskt har jag i 2 föreningar kört på säsongerna ut ändå, mest för lagets skull, men ändå haft den där känslan att:
DET HÄR ÄR INTE KUL!

Rättvisan säger väl egentligen att då kanske man borde hoppa av just det uppdraget, och visst är det så.
Men som man alltid kommer fram till så blir svaret ofta i stället:

- Jo men det är kul, innebandy är roligt och jag har lovat att köra på.

Hur korkat det än låter så är det ju på detta viset man jobbat ibland, och många mer än mig. Men det är så fel och tar sådan kraft och energi utav sig själv. Man måste kunna säga NEJ, vilket är svårt, det är jag ett levande bevis på också då jag fullföljt uppdrag som jag mer eller mindre mått dåligt utav att vara delaktig i.
Måste ju ändå vara så att är man tränare som känner så då borde laget också till slut känna att ledaren faktiskt inte tycker att det är speciellt kul längre heller och att allt inte står rätt till. Ändå kör man bara på ändå, detta istället för att bryta tränaruppdraget eller lämna laget "bakom sig".
Fast det kanske handlar mer om tränarbrist och rädslan i att inte få någon ny tränare ibland, eller faktiskt om sitt ekonomiska tränararvode.


Har själv jobbat i en förening där de "äldre" totalt ville styra allt och känslan var att de bara spelade innebandy för innebandyns skull, inte varken för att utvecklas eller för att utveckla de yngre. De spelade innebandy och det skulle ingen ta ifrån dem, oavsett hur de tränade, agerade, jobbade och slet eller var som personer.
Man kan säga att det "talades elit men spelades på korpnivå" i ett sätt att beskriva laget!
Att man heller inte ens fick ta ut de lag man ville själv utan att de styrdes utav vissa spelare, och några i föreningen, gjorde att den där extra energin och glöden aldrig riktigt fanns där.
Har man den känslan måste man som ledare tror jag lämna sitt uppdrag, det kan aldrig vara nyttigt att jobba på det sättet.
I föreningen jag var i lämnade jag tillslut självmant uppdraget, detta dock i samspråk med föreningen, detta då jag fick förklara att ingen utav parterna troligen fick ut något utav det.
Finns ingen glädje eller känsla tror jag hos någon part i ett sådant "samarbete".


Andra gången jag klev åt sida i ett uppdrag som tränare, skedde i ett lag i en lägre division, för många (känns som oändlig många år sedan) år sedan, och även då lämnade jag mitt i säsongen, detta då jag inte kände att spelarna verkligen ville prestera det som jag krävde. Visst kanske jag ställde lite för höga krav, men detta måste man göra om man vill nå utveckling, det anser jag i alla fall!

I det skedet så var det skönt att droppa av och jobba med andra saker som faktiskt motiverade en som ledare mer.
Man vill ju hela tiden ha just den där glädjen och energin i sitt ledarskap, något som många tyvärr idag som helhet kanske inte har.
Pengarna på seniornivå kanske ibland styr lite mer än glädjen, och därför vågar man inte hoppa av som ledare!


NU i dagsläget så trivs i alla fall jag som ledare utmärkt, jobbar i en förening som vill utvecklas och ta klivet framåt och där spelarna är med på ens idéer och tankar samt att med landslaget (Tyskland sedan 2007) så är det alltid motiverande!

Väntar in ett nytt härligt år, 2010, och både hoppas och tror att ledare som inte känner att de får ut något i en förening eller att de inte har spelare som vill utvecklas lämnar sina uppdrag och inte bara ser det ekonomiska. Tänk på vad mycket annat man skulle kunna göra, med glädje och energi i stället!

KLU = Kursledarutbildningen


Då fick man ”äran” att åter ta en utbildning inom innebandyn och dess olika förgreningar, vilket aldrig är fel.
Jag anser ju hela tiden att man kan lära sig något nytt och att man aldrig blir fullärd.
Har förresten otroligt svårt för de ledare som aldrig vill gå på ledarkurser, ledarträffar eller utbildningar, detta för att de tycker att de inte behöver det.
Kanske faktiskt är just dem som behöver det!
Under åren har man faktiskt stött på många sådana ledare som tycker att det där med utbildning, ledarkurser eller ledarträffar är rätt överskattat, och må så vara ibland, men oftast inte.
Att få nya inputs, nya idéer samt träffa lite andra ledare och höra deras tankar är alltid bara utvecklande.

Visst så finns de ledare som inte hinner med alla träffar och utbildningar, detta då de har familj och jobb också, men jag är ändå rätt övertygad att om man vill, vill utvecklas, få lite nya idéer med mera så finns det alltid tid för en liten träff och en liten utbildning under några timmar, behöver inte vara mer.

Tror snarare att de som inte vill utvecklas faktiskt i stället menar att de VÅGAR INTE utvecklas, eller VÅGAR INTE visa att de faktiskt kan lära sig något utav någon annan eller att de inte VÅGAR erkänna att någon annan faktiskt kan mer.
Tror att problemet ibland faktiskt ligger mer där än att man inte har tid!


Själv är det riktigt kul att vara ute och jobba med utbildningsdelen och främst då LEDARSKAP och TRÄNINGSPASSUTVECKLING, eller som det blivit mer och mer utav under de senare åren MENTAL RÅDGIVNING/COACHNING.


KLU = Kursledarutbildningen

 


När jag nu fick möjligheten att faktiskt gå denna så kallade KURSLEDARUTBILDNINGEN i Västerås 4-6 December så tvekade jag inte att tacka ja till denna inbjudan. Kul att få vara med i framförallt ”hetluften” under VM i Västerås, men också att få träffa lite ”goa människor” inom innebandyvärlden igen, sådana människor som har den där kunskapen som gör att man kan snacka på allvar med dem om olika innebandymoment med mera.
Ingen som behöver "hävda sig" heller eller försöka visa att man är bättre än någon annan, alla vet att man kan lära sig mycket utav varandra!
Ibland känner man nämligen att det mest surras skit i gästböcker och i olika bloggar om vem som är duktigast hit och dit eller hur dåliga andra är, men här bland dessa ledare och innebandypersoner så är det ”raka rör” med ett gäng som inte behöver hävda sig utan man vet vart man har dem, härlig känsla!

Under helgen tog jag både KLU för BLOCK 1 på innebandystgen samt BUL 1 på innebandyns ungdomsledarstege, så nu har man även de grunderna i att föreläsa för att få ledarcertifiera andra ledare, riktigt kul faktiskt.
Visst har man föreläst inom samma moment och saker tidigare men då inte med SIBFs material som underlag, även om en del går in i varandra.


På KLU delen så var det en del välkända ansikten, vilka man tidigare träffat under utbildningar, VM med mera och man fick många goda timmar tillsammans.
Glenn, Calle och Anders, våra kursledare var också personer som gav oss mycket under helgen, BRA JOBBAT KILLAR!

Vi som skulle deltaga och som var på plats hade allt från speeddejting till presentationer samt att man kanske också bör nämna att den gamla storspelaren Jonathan Kronstrand åt upp godisskålen i ”klassrummet” (hahahahaha). ”Jonte” ,vilken för övrigt var en riktigt ”skön filur”, som man hade beskrivit honom i mina områden.
En härlig helg med goda minnen och mycket bra upplevelser och inputs att ta med sig med andra ord.

 
Till alla som var med så kan jag bara säga = UT OCH UTBILDA ERA ELEVER och se till att NYA LEDARE får den fina utvecklingen de behöver!

Väl mött i hallarna eller till våren igen ............


RSS 2.0