Johan Andersson, spelaren med det magiska skottet


Då var det åter dags att ge er en "intervju i repris", detta efter det att de kommit en del förfrågningar om jag vet vart "STORSKYTTEN FRÅN ALINGSÅS" tagit vägen.

Bjuder därför på intervjun med Johan Andersson, vilken nu för tiden befinner sig i Schweiz, för en andra gång här på bloggsidan. Intervjun lades för första gången ut för något år sedan men här kommer den alltså igen, till er som undrade vart Mr Johan Andersson blivit av och hur han tänker, har det med innebandyn med mera.....

JOHAN ANDERSSON , SPELAREN MED DET MAGISKA SKOTTET

Från caféstaden Alingsås i Västergötland kommer en spelare vilken är förgylld av magiska passningar, magnifika avslut, ett otroligt spelsinne samt ett lugn utöver det vanliga. Elitseriespelaren, numera proffs i Alligator Malans (Schweiz), Johan Andersson är en lugn, ödmjuk och mycket trygg person som ända sedan han för första gången avlossade sin bössa i Hjälmaredshallen ,utanför Alingsås, har varit en spelare av högsta klass. Men visste ni att Johan också är
elitmässig i golf samt klasspelare i biljard, bordshockey och flipperspel?

ALLT BÖRJADE I "PAPPAS" IDROTTSHALL

Familjen Andersson är en familj med mycket bolltalang. Samtliga i familjen är duktiga på det dom företar sig och det blir alltid bra resultat av det dom genomför. Det är också en familj med stor harmoni, ett lugn och en trygg gemenskap. Johan, och broder Mikael (vilken spelat i elitserieklubbarna Pixbo,Jönköping och Helsingborg), började redan som unga att "skjuta in sig" i Hjälmaredshallen i Alingsås. Hallen ligger nämligen bara ett kort stenkast från husknuten där Johan är uppväxt. Pappa Björn Andersson hade också tillgång till hallens nycklar eftersom han jobbade som idrottslärare på Hjälmareds Folkhögskola.

- Ja, man hängde mycket i hallen som ung. Kunde stå där inne helt själv under kvällarna och bara skjuta och skjuta. Detta var nog en del i min uppbyggnad av mitt stabila skott, menar Johan.

Att Johan har ett stabil skott är verkligen inget som någon inom svensk innebandy heller förnekar. Det skottet har letat sig in bakom de flesta målvakter i landet, och frågan är om någon i hela världen har den precisionen som denne spelare har, eller kanske vi skall säga hade, åren har ju försvunnit en del nu.

- Har egentligen inget speciellt hårt skott men har helt enkelt lärt mig att sätta bollen där jag ser att det finns en lucka!

MEST VÄRDEFULLA SPELARE 2002

Ett av Johans absolut största innebandyögonblick, och något som finns kvar i hans minne, och kommer att finns länge, är VM i Finland 2002. Då blev det VM guld till Sverige (igen!!) och Johan Andersson utsågs till turneringens mest värdefulla spelare.

- Ja, det var helt enormt, VM final mot Finland på deras hemmaplan, fullsatt i hallen och ett otroligt tryck på publiken. Detta gjorde att man bara njöt i fulla drag av att spela innebandy. Att sedan besegra Finland där och få utmärkelsen turneringens mest värdefulla spelare gjorde inte saken sämre.

Det är ett minne som alltid kommer att finnas kvar inom mig, säger Johan samtidigt som man kan höra att han verkligen njuter av de som hände när han talar om det!

Fast ett VM guld och prisad som MVP (mest värdefulla spelare) är inte de enda utmärkelser som detta spelgeni har tilldelats. Redan säsongen 1999/2000, då i Jönköping IK, utsågs Johan till årets Rookie i Elitserien,
och redan då visste man att något stort var på gång.
Efter VM finalen fick sedan Johan stor smak av innebandyns sötma och säsongen därefter, 2003/2004 öste han fullkomligt in mål och poäng i elitserien. Han satte nytt målrekord för en säsong, 60 stycken (!!), och var i en otrolig form. Som pricken över allt så avslutade han även denna säsong, i maj 2004, med ett nytt VM guld. Denna gången i innebandyVM i Schweiz.

- Visst har det gått bra under några år, men jag har också haft en del motgångar som alla andra. Men man måste lära sig att allt inom idrotten inte alltid är guld och gröna skogar, det är bara att jobba och slita för att nå dit man vill och man måste räkna med en del motgång på vägen, säger en klok Mr Andersson.

MAGISKT SKOTT OCH BRA SPETSKVALITÉ

Som vi tidigare nämnt så är det skottet som är det stora vapnet hos Johan Andersson, men faktiskt så är hela hans register som spelare mycket unikt. Johan besitter en spetskvalité utan dess like och han har en grym skärpa i avslutningarna. Man får heller inte glömma bort dom precisa passningarna och den otroliga spelförståelsen.

- Visst så har man byggt upp sina kvalitéer under åren, men mycket beror också på vilka spelare man haft runt sig. Både i Jönköping och i Storvreta fanns spelare som gjorde mig ännu bättre och det hjälpte mig att utveckla mitt spel mycket.

Utanför planen beskrivs Johan av många som en lugn och snäll kille vilken alltid är ödmjuk gentemot alla.

- Ja, lite av det är väl sant men jag tror att jag också måste nämna lat, det är något som tjejen kan intyga på, säger Johan och skrattar.

VILL JOBBA MED IDROTT I FRAMTIDEN

Under tiden som Johan spelar innebandy har han också försökt läsa till idrottslärare och Matematiklärare, något som ibland kan vara lite tufft med tanke på all träning och allt matchande i klubblag och tidigare även landslag.

- Ja visst så tar studierna och innebandyn upp mycket av min tid och man önskar ibland att man hade lite mer tid att spendera på varje del. Ibland, under de så tuffa innebandyperioderna, känns det faktiskt jobbigt att läsa
och studera, men det är något man bara måste, så är det om man vill ha ett bra jobb utanför innebandyn att falla tillbaka på.


Ett arbete som Johan inte är främmande för är att fortsätta med innebandyn, fast som idrottslärare alternativt innebandyinstruktör på något gymnasium.

- Det hade vart riktigt kul, men vi får väl se vad det blir. Kanske tar man över pappas jobb så småningom, säger Johan och skrattar åter igen.

Att idrott är Johans grej har man ju förstått när man talar med honom.

- Idrott har alltid funnits runt mig och det var naturligt att det skulle bli något inom idrotten vilket skulle komma att ta upp mycket av min tid. Att det sedan blev innebandy kanske inte var lika självklart.

Och sanningen är den att Johan faktiskt är ett riktigt idrottsgeni. Det verkar som oavsett vad han tar sig för så lyckas han. Han har spelat i elitserien i golf och spelar fortfarande på den nivån. Även biljard, bordshockey och flipper är något som Johan behärskar mycket väl, om man får tro de landslagskollegor och lagkamrater som finns runt Johan.

- Biljard är riktigt roligt och de kan ibland bli några timmar framför Eurosport och snooker ibland när jag kommer hem från en träningen. Flipper och bordshockey, jovisst det är jag väl också rätt okej på!

BRÖLLOPSRESAN GICK TILL VENEZUELA

Resa är något som Johan gjort en del, framförallt i buss till bortamatcher i elitserien samt till landslagssamlingar i Europa. Men det är inte dessa resor som finns med i Johans minne och framtidens resplaner.

- Visst, det har blivit en del resande under åren, fast kanske inte alltid till de ställen man velat åka till. Att jag fått se Sverige det är ett som är säkert. Resa är något som jag annars tycker är kul, fast då utanför
Sveriges gränser. Exempelvis min och tjejens bröllopsresa till Venezuela, den var underbar, ett land med härliga stränder, bra människor och fin kultur. Något att rekommendera fler att åka till.

Ett annat resmål som Johan inte ännu hunnit åka till men som han längtar efter är att få besöka är Vietnam eller Kina.

- Hela Asien intresserar mig faktiskt. Att få göra en riktig långresa med mål att hamna i Kina och Vietnamn vore inte fel. Fast den resan kanske kommer i framtiden, vem vet.

Ja, vem vet vart Johan Andersson hamnar i framtiden? Det enda som vi med
säkerhet vet är att när han väl lägger innebandyklubban på hyllan, ger sig av ut och reser, eller vad det nu blir, så är det en magiker som slutar. En magiker och spelare som satt sitt namn på innebandykartan i världen och som många alltid kommer att minnas.

Kommentarer
Postat av: Alingsåsare

Johan Andersson "innebandylegenden av Alingsås"

2009-01-26 @ 13:02:42
Postat av: #77

Han kunde skjuta han. Bra intervju, missade nog den senast!

2009-01-27 @ 09:19:42
Postat av: Andreas Carlsson

Rolig och intressant intervju, bra!!

2009-01-28 @ 06:29:27
Postat av: Magic Man

Johan Andersson skjuter som en häst sparkar!

2009-01-30 @ 10:04:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0