Å R S K R Ö N I K A 2010


Å R S K R Ö N I K A  2 0 1 0

Då i dessa tider med kallt väder, kylslagiga vindar, snö i luften, värmeljus på bordet och filten i soffan, är det dags att presentera sin egen årskrönika från 2010.
Kul att det faktiskt fanns personer runt om i ens liv som påminde mig om att de ville se en årskrönika även detta år, precis som 2009. Så visst skall jag bjuda dessa på lite fakta från "MITT 2010".

De andra där ute som vill läsa är ju så klart också välkomna, och så klart önskar jag även er en god fortsättning på julfirandet.

ÅRSKRÖNIKAN blir en så kallad MÅNADSBESKRIVNING där jag plockat ut några delar från varje månad som jag minns mycket väl och som jag tyckte var speciellt roliga och utvecklande.JANUARI 2010:

INNEBANDYGYMNASIET I BORÅS, Sven Eriksongymnasiet
NIU-TJÄNSTEN 2011

Fick beslut om att jag var den som hade bäst förutsättningar att leda innebandygymnasiet vidare i Borås, detta under nya skolreformen 2011, om skolan skulle lyckas bli NIU certifierade.

I Januari månad så började ryktena gå om hur nästföljande ”skolårsperioder” skulle komma att se ut på Sven Eriksonsgymnasiets idrottsprogram.
Om skolan skulle få behålla sin status och bli certifierad genom RF som ett idrottsgymnasium samt genom SIBF som ett innebandygymnasium var ju en stor fråga, detta i vad gällande nya NIU skolreformen.
Vilka lärare och instruktörer som helst skulle inte få arbeta på dessa certifierade idrottsgymnasier utan det skulle nu handla om kvalité, utbildning och meriter, vilka var de tre tunga beskrivande orden.
Visst var det då extra skön känsla att känna att jag faktiskt hade de krav som ställdes på en instruktör på de nya certifieringsprogrammen i Sverige, detta då det nu styrs från ”högre instanser”.
Det bevisas med andra ord att jag hade god utbildning, bra meriter och hög kvalité, säkert ord som sticker i ögonen på många men som faktiskt själv känns extra skönt att ha på sin "meritlista".

Nu var det bara att vänta in och hoppas på att staten, RF och SIBF tog ett bra certifieringsbeslut.
Innebandygymnasiets elever tillsammans med IF Elfsborgs herrlag i
Fotboll, detta under ett "gästinstruktörspass" i Boråshallen där jag som
instruktör faktiskt fick äran att leda fotbollslaget i några innebandypass.FEBRUARI 2010:

LANDSLAGSSAMLING I PLZEN, TJECKIEN
Som förbundskapten för Tysklands herrlandslag i innebandy.

Att genomföra ett läger i Tjeckiska Plzen var både annorlunda men fantastiskt givande.
Det taktiska sättet att spela innebandy hade nu givit oss resultat med Tyskland och vi kände att vi hade ”häng på” Tjeckiens landslag.
Förlust med 5-8 i Landskapen lagen emellan, men med mycket positiva delar att ta med sig för både mig som Förbundskapten samt landet Tyskland och dess innebandy som helhet från denna helg.

Att Tyskland under denna helg också ställt över flera utav sina tongivande spelare gjorde saken ännu bättre, i och med då att resultatet får ses som ett sensationsresultat, vilket det beskrevs som veckan efter utav internationell innebandymedia.

MENTALT TÄNKANDE COACH
Fortsatte mitt arbete som mentalt tänkande coach för handbollsspelare på elitnivå, vilket som vanligt var väldigt stimulerande och givande.
Det mesta handlade dock om den individuella prestationen mer än lagets mentala utveckling.Tysk gemenskap och gruppfokusering inför mötet mot Tjeckien i
Plzen under en landslagsweekend i Februari 2010.MARS 2010:

ITALIEN , ROM
Ett internationellt arbete med Ledarskap inom innebandy fortsatte och detta tog mig även till Italien och Rom 2010.
Rom vilken för övrigt är en fantastiskt stad och man blir ”blixtkär” i staden redan när man kommer in i ”kärnan av all underbar historik” direkt.
Blev inte bara utvecklingsarbete på plats utan så klart nyttjades också tillfällen till att lära sig ännu mer om den Italienska kulturen.


         
Mycket innebandytaktik             Resan till Rom bjöd så klart
blev det i Italien.                      även på andra besök än
                                               till idrottshallar.


APRIL 2010:

SM FINALEN I GLOBEN 2010
Som observatör och publik i Globen så var det lika fantastiskt som alltid att vara på plats på en SM Final, detta med perfekta sittplatser, roliga träffar samt härligt upplägg.
Extra roligt att träffa lite andra innebandygymnasieinstruktörer samt att också snacka lite med några förbundskaptener för andra landslag med flera.

Såg också till att min systerson fick en upplevelse han sent skall glömma (hoppas man ju i alla fall), detta i och med att han fick följa med till SM Finalen denna gång, åka tåg i förstaklasskupé samt njuta utav underbar innebandy under en dag kan ju aldrig vara helt fel.


MENTALT TÄNKANDE COACH
Fick jobba med ett par personer inom det mentala tänkandet, detta då det främst handlade om olika målsättningsdelar samt hur man skall kunna uppnå ett resultat på bästa sätt.
Främst blev det inom golfen som de flesta passen låg men jag knöt även upp mig på personer som hade studieproblem inom olika idrottshögskolor och lyckades jobba fram på ett bra sätt hur man faktiskt skall och borde tänka för att uppnå bättre skolresultat, detta i ett mer avslappnat syfte.Storvreta IBk blir Svenska mästare i innebandy 2010.


MAJ 2010:

FÖRELÄSNINGAR & FINAL 4, Leipzig
Föreläsningar och ledarutbildningar för landslagsinstruktörer under 3 dagar i Leipzig var ett roligt uppdrag.
Att uppskattningen i Europa fortsatte att utvecklas och att mina utbildningar och utvecklingsdelar inom Ledarskap har en sådan god status så att man nu mera även kör detta mycket ”utrikes” känns väldigt kul.
3 dagar fyllda utav utbildningar och föreläsningar, med massor av träffar med nya ledare, lärare och människor var så klart väldigt givande.


TURNERINGSOBSERVATÖR OCH PRISUTDELARE
Efter dessa utbildnings och utvecklingsdagar så blev jag kvar i Leipzig, detta som observatör, prisutdelare samt analytiker under den så kallade FINAL 4 i Leipzig.
Även dessa två dagar fantastisk roliga och utvecklande för en själv som person.UHC Weissenfels firar ett utav sina mål under Final 4 i Leipzig.JUNI 2010:

SWEDEN SPORT ACADEMY , INSTRUKTÖRSUPPDRAG
Instruktörsuppdrag under Sweden Sport Academys ungdomsidrottscamp i Falköping och Bålsta.
Här arbetade jag som instruktörstränare och föreläsare och de tio dagarna som spenderades på annan ort var varma, roliga men också lite stressiga och svettiga, allt dock med goda resultat som mål.

Att få arbeta tillsammans med andra duktiga ledare och där namn som bland annat Magnus Wislander finns med på schemat känns både utvecklande och givande.
Härligt att se hur man är med och skapar utveckling för ungdomar under dessa dagar och att det verkligen ger ett gott slutresultat.


JULI 2010:

FÖRELÄSNINGAR OCH INSTRUKTÖRSPASS, BERLIN
Höjdpunkten: Ett pass inne på Olympiastadion i Berlin

Under 9 dagar på det Tyska idrottsförbundets anläggning i Berlin, där man fick vara med och genomföra gästträningar, hålla i speciella utomhusträningspass samt också bara få studera hur andra arbetar var ofattbart givande och kanske en utav de stora höjdpunkterna under året.
Förutom att jag fick ”understödja” fotbollslaget Hertha Berlin under deras träningspass, gästföreläsa för idrottsinstruktörer från olika delar utav Tyskland samt träffa landslagsboxare och Tyska handbollsspelare så var ändå höjdpunkten utan tvekan utomhuspasset inne på Berlins Olympiastadion.
Att ha fått vara med och leda ett pass där nere på gräsmattorna, löparbanorna och att bara fått vara ”där alla verkligen inte får vara” ger mig fortfarande rysningar, vilken upplevelse!

Utan tvekan sommarens höjdpunkt och detta lyfte hela mig och mina energidepåer till max under hela hösten.


     

Sommarens stora höjdpunkt var så klart utveckling och utbildningsdagarna
jag gjorde som föreläsare och instruktör i Berlin.


AUGUSTI 2010:

3:A I ENGHAV CUP, KUNGSHAMN
Som inhyrd instruktör och tränare samt också stipendier och fondansvarig i IBK Alingsås, min stads innebandylag, detta för andra året i rad, så begav man sig även denna sommar till idylliska orten Kungshamn med herrseniorlaget.
Förra sommaren överraskade vi med IBK Alingsås och slog ut flera div 1 samt också ett Allsvenskt lag, vilket tog ”lilla Alingsås” hela vägen till en silvermedalj.

Denna sommar ville man så klart inte vara sämre, även om det nu såg riktigt tufft ut.
BRONS blev valören dock denna gång, men faktiskt något som känns riktigt bra i efterhand. Var ett bra startfällt under denna sommarturnering så bronset smakar lite guld så här några månader och flera grader i efterhand.
Vann turneringen gjorde Caperio Täby FC med Danne Sundbom och Rasmus Sundstedt i spetsen.


ELITMATCHARRANGÖR i Nolhagahallen i Alingsås
Fick arrangera en elitmatch i Nolhagahallen i Alingsås, samt också vara med under Pixbo Wallenstam IBKs seniorträning i hallen, vilket så klart var extra intressant.
Tycker att arrangemanget blev riktigt bra och matchen mellan Jönköping IK – Pixbo Wallenstam IBK blev en bra underhållningsmatch.
Jag efterskänkte alla intäkter från entrén till IBK Alingsås, vilka förmodligen kunde räkna in fina slantar till sin kassa.


 
Enghav Cup, Kungshamn, 2010 med IBK Alingsås gav Brons.


SEPTEMBER 2010:

DM SILVER MED IBK ALINGSÅS
I Arenan i Skövde anordnades DM för andra året i rad, och förra året slutade IBK Alingsås 3:a i turneringen. Jag deltog då inte själv som ledare för laget och så klart ville jag, då jag skulle deltaga i årets DM, att vi skulle förbättra denna bronsvalör.
Med goda förberedelser och ett sammansvetsat lag så blev det faktiskt till slut en silvermedalj i DM, och även om det var bistra miner efter finalen så var faktiskt silver riktigt bra, detta bevisade bara mer att föreningen IBK Alingsås tagit några ytterligare kliv framåt i sin spelutveckling.
På vägen fram till finalen slog IBK Alingsås bland annat tillbaka lag som Sandared IBS, IBK Lockerud Mariestad, IBK Vänersborg och Skövde IB.
IBK Alingsås Kevin Keijsner vann också skytteligapriset, detta tillsammans med IBK Lidköpings Andreas Carlsson.

Tyvärr har inte samma goda spel efter detta infunnit sig under höstdelen i herrlagets div 2 serie, fast mycket utav detta kan väl kanske också bero på att 13 (!!!) spelare försvunnit ur truppen, detta på grund utav uthyrningar till klubbar på högre nivå, resor, jobbsituationer, skador med mera.
Johan Andersson, Mattias Andersson, Håkan Pettersson, Johan Alfredsson, John Axelberg, Anders Friborg, Dennis Persson, Sandro Johansson, Jonathan Andersson, Joakim Andreasson, Joel Andersson, Tobias Kjellberg samt Niklas Bengtsson är så klart samtliga saknade för IBK Alingsås.

Toppkampen om de två kvalplatserna ser också tuff ut att uppnå för IBK Alingsås, men klart man kämpar för detta. Bästa laget man spelat mot under hösten är ändå Tranemo IBK, vilka med de spel man visade upp mot Alingsås faktiskt är värda en plats i div 1. Deras plats i en högre serie ger jag gärna bort, så får vi andra lag i serien slåss om den sista platsen.


NATIONS CUP, LANDSLAGSCUP
På plats i Wernigerode som huvudcoach och förbundskapten för Tyskland.
Kul att landslaget, vilka aldrig tidigare slagit Italien under någon landslagsweekend eller i VM i Finalen i denna Nations Cup nu lyckades besegra ”fotbollslandet” med 6-4 i finalen, sista målet inslaget i ”tom kasse.
Ett Italien där Pixbo Wallenstam IBKs Sandro Angus annars var svårstoppad.

Lite väl vågat var det kanske ändå (när man tänker till lite extra så här i efterhand), och närheten till att bli en ”coachdåre” fanns där,  att faktiskt våga ta ut målvakten under slutskedet vid ställning 4-4 och med power-play som fördel.  I spel sex mot fyra lyckades vi med Tyskland dock avgöra matchen med ett 5-4 mål, detta genom KAIS Moras Kristian Holtz, framspelad utav broder Fredrik Holtz, från Storvreta IBK, och så klart var jublet i den fullsatta hallen 896 åskådare riktigt klingande gott.

Man måste ibland våga förlora också för att kunna vinna stora saker, det har jag lärt mig på min resa ”genom ledarskapen och coachkunskapens universum”.     Tyskland vinner Hasseröder Nations Cup i Wernigerode 2010.


OKTOBER 2010:

MÅLVAKTSUTBILDNINGAR
Genomförde flertalet (8) målvaktsutbildningar för ungdomsmålvakter i Sverige, vilket var riktigt kul.
Att ha haft detta som en ”ny” utveckling och utbildningsdel under 2010 är bra, detta då det ger lite nya viktiga saker att jobba med mellan varven.

Målvakterna glöms ofta bort och man har märkt när man är ute att det faktiskt ofta på ungdomssidan lärs ut felaktiga grundpositioner med mera, eller inget alls.
Tror att denna del kommer bli viktigare och viktigare i framtiden, och att föreningar verkligen börjar förstå detta också.

NIU certifiering av Innebandygymnasiet i Borås
Innebandygymnasiet i Borås får klartecken att de får en godkänd NIU certifiering och att Innebandygymnasiet i Borås är det enda i Västergötland som får godkänt.

HÄRLIGT att se att vårt gymnasium faktiskt följer den plan som är uppsatt, de kriterier och mål som gäller samt också har lite extra utöver det vanliga.
Detta gladde mig så klart väldigt mycket, speciellt då jag i Januari 2010 (läs tidigare månadstext) fått klart för mig att jag får tjänsten om skolan skulle bli certifierad.


NOVEMBER 2010:

LANDSLAGSWEEKEND I FREDRIKSHAMN
Landslagshelgen i Fredrikshamn för det Tyska herrlandslaget blev en riktig succé, och med goda teoripass, bra träningar samt bra matcher så var det en god weekend man lade bakom sig.
Att Tyskland också lyckades slå tillbaka Danmark med hela 9-4 var också ett resultat som gjorde en som förbundskapten ännu lite starkare. Resultatmässigt så hade Tyskland tidigare fått styrk i alla landskamper mot Danmark, alla utom en, vilken vanns med 5-4, detta skedde under tidigt 2000-tal.
Nu blev det alltså en ”enkel” seger, och en taktisk triumf vilket speciellt gladde tysk idrottsmedia.

Under hösten hade nu Tyskland både lyckats spela jämt med Tjeckien samt slå tillbaka Italien och Danmark, och detta var förstås en stor uppryckning i landets utveckling inom innebandyn att ta med sig. Att allt slit med teori, taktiska träningspass samt formationsutveckling nu gav resultat var härligt att se.


RIKSINNEBANDYGYMNASIETRÄFF i Umeå
Lång resa visserligen men intressant och samtidigt kul att både se hur RIG fungerade och jobbade ”live” samt att också träffa lite andra instruktörer som bland annat Daniel Calebsson, K-J Nilsson, Ulf Hallstensson, Kristina Landgren med flera.

Ett samarbete har nu också införts med Hulebäcks Innebandygymnasium vilket jag tror blir väldigt utvecklande och bra. Får se vad detta kan ge under 2011.Landslagssamling i Danska Fredrikshamn, November 2010.
Tyskland- Danmark 9-4.


DECEMBER 2010:

VM I FINLAND 2010, Helsingfors
Så klart en utav de stora sakerna under mitt egna år 2010.

”Magical Games” var ett fantastiskt äventyr och de innebandydagar man spenderade under detta mitt 4:e VM totalt som landslagsinstruktör tar man med sig, precis som de andra, som ett gott minne resten utav livet.

Känner dock att jag redan skrivit så mycket om detta tidigare, via dagbok med mera, så låter detta förbli den enda texten om detta stora och fantastiska mästerskap.GOTT NYTT ÅR nu alla och må väl och var framförallt positiva under 2011!


….Wherever you are …….


Kommentarer
Postat av: Andreas L

Mycket trevlig läsning, blogga friskt under nya året nu!

2010-12-31 @ 12:22:52
Postat av: FILIP

Gott nytt år mannen.Vilka blir de nya utmaningarna för nästa år?Landslag?klubblag?Ha det!

2010-12-31 @ 17:50:33
Postat av: Annette

Ett fantastiskt år verkar du ha haft Mikael,kan bara önska dig all välgång även 2011.Du är en fantastisk ledare och utbildare och vi på "vischan" har glatt oss mycket med dina pass, de har lyft vår förening massor.Lev ett gott år även 2011!

2010-12-31 @ 20:56:28
Postat av: Jonas Sandberg

Trevligt 2011 till dig.

2011-01-01 @ 12:58:20
Postat av: Kimmo (Fristad GOIF)

Gott nytt år Michael ,hoppas 2011 blir lika händelserik som din 2010.

2011-01-01 @ 22:29:06
Postat av: Olof tibk

Gott nytt år Micael, ses på parketten om några veckor

2011-01-01 @ 23:28:09
Postat av: Till alla:

Tackar och bugar för alla Gott Nytt År önskningarna, från ALLA! Kul att så många fortsätter och "titta in här" och läsa lite under sina lediga stunder, en del kanske även på arbetstid (skoltid).Tack Anette för de värmande orden och tackar Kimmo för alltid lika trevliga pass ute i Fristad som instruktör och utbildare med mera. Till Olof i TIBK, vilken måste vara den som kallas "bloggarOlof" i andras munnar, förmodar jag, så hälsar jag er så klart välkomna till parketten. Vi lär väl få det tufft, men det är alltid bra matcher mot er, och ni är ett riktigt bra innebandylag, även om andra hos er verkar tro att jag tycker annat. Till ALLA där ute .... wherever you are .. GOTT NYTT 2011 ! / Micael Svensson

2011-01-02 @ 00:26:02
Postat av: Viktor

Tack Mikael för ett bra innebandyår och en bra blogg. Precis som du skriver läses den flitigt under arbetstid,hahahahaha.Önskar dig ett bra nytt år.

2011-01-02 @ 13:49:31
Postat av: Ulf

Hur är innebandylivet Mikael?Vad händer kommande säsong, kvar i Alingsås och massa annat jobb?Landslag?God fortsättning på nya året.

2011-01-02 @ 20:47:28
Postat av: Till Ulf:

"Innebandylivet" lever väl som det skall Ulf samt att mycket föreläsningar är inbokade under våren ,där höjdpunkter som föreläsningar inom Ledarskap för ledare inom Handikappidrotten klingar riktigt utmanande. På landslagsbiten har jag redan haft möte med en annan nation så vi får se hur framtiden ser ut där. Hoppas att 2011 blir ett bra år i alla fall, vilket jag också tillönskar dig så klart! / Micael Svensson

2011-01-03 @ 17:55:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0