VM 2010: Avslutningsbloggen

VM FINLAND 2010


Lördag  11 December

Då var det snart dags för avresa hem till Svensk mark igen, matchen om 3:e pris spelas precis i Hartwall Arena och efter det så är det endast en enda match kvar på detta VM, finalen mellan Sverige och Finland.

Vad kan man förvänta sig utav den matchen månne tro?

Jag hoppas i alla fall att mitt tips egentligen slår helt fel, detta då jag faktiskt tyvärr tror att Finland tar hem finalmatchen ganska enkelt.


Dagens Hartwall Arena rapport säger att det är totalt slutsålt inför VM Finalen, vilket faktiskt skulle innebära nytt rekord i VM publik för en match. Den förra är från 1996, VM i Sverige, final i Globen, och 15106 innebandytokiga supportrar på läktaren.
Kanske ett par tusen nyfikna också som då egentligen faktiskt undrade vad det var för en sport som kommit från ”ingenstans” och blivit så stor på kort tid.

Får se senare idag vad publiksiffran hamnar på här i Finland och Hartwall Arena Center.Kall utanför Hartwall Arena Center men inne i hallen kokar det av värme.

Tänkte nu summera lite saker som skett, hänt eller bara saker som för tillfället smugit sig på i tankarna nu efter alla dessa goda VM dagar.


Skriver ner detta nu innan Finallagen skall starta sin uppvärmning, mitt under prisutdelningen där Tjeckien till slut drog längsta strået och fick med sig en bronsmedalj. Enkel seger blev det med hela 9-3!


COACHTID OCH MATCHTID

Det har under detta VM, och som alla andra egentligen, blivit massor massor och massor utav innebandytid. Men vad skulle man annars förvänta sig, är ju på ett innebandyVM.

1030 minuter innebandy (Effektiv speltid) i Arenorna har det blivit, så en hel del innebandy har man fått se eller coachat med andra ord.

Arenatiden med samlingar, teoripass, mat och press vågar jag inte ens räkna ut.


Mycket taktiska noteringar och spelutvecklingsdelar har det blivit.


SNÖKAOSET I HELSINGFORS

Enligt rapporter har det inte snöat så här mycket på över 100 år i den finska huvudstaden.

En taxichaufför igår, som vi åkte med hem från Hartwall Arena Center till vårt hotell, menade dock på att de aldrig någonsin tidigare i finsk historia har kommit mer snö än det gjort under dessa innebandyVM dagar.

Plogbilar och snöskottning är i vilket fall inget som verkar vara högprioriterat här i Finland, detta plogbilarna vart näst intill omöjliga att finna ute på vägarna.


Tur att busschaufförerna hållit så bra körklass, annars hade nog flertalet lag inte nått till spelhallarna eller träningshallarna här i Helsingfors.MATCHERNA OCH TAKTIKEN

Har varit roligt att under VM studera lite hur en del andra coacher jobbar samt hur de använder sig utav taktiska metoder i matcher.

Många har väl säkert skapat sig uppfattning och omdömen om mig också, men det är sådant man helt enkelt får ta. Det är ju en del utav att vara på plats och leda ett landslag under ett VM.

Från match till match gäller det att vara väl förberedd, ha en tanke med allt man gör samt också vara beredd på att förändra när det väl gäller.

Att ha förberett sig för vissa situationer är viktigt i sin coachning samt också att varje spelare får klara instruktioner vad som skall ske och gälla.


Tycker att vi med Tyskland gjorde det vi kunde under VM och använt oss utav de taktiska modeller som vi faktiskt kunde. Matchen mot Sverige får väl vara ett undantag där man som coach ändå matade spelarna med taktiska direktiv men där det ändå inte gick fram på många håll.

Vi bad om ursäkt för en dålig insats mot Sverige och skulle självklart ha spelat bättre än vi gjorde, även om matchen egentligen inte betydde så jättemycket för Tysklands landslag.

 
Mycket taktik, taktiska direktiv samt spelutvecklingsdelar har det blivit.”NATIONALSÅNGSRINGEN”

Var lite skeptisk innan VM i Finland till det nya sätt man skulle stå uppställd på samt vandra in på i hallarna innan nationalsångerna spelades.

Att lagen också skulle stå i en ring när hymnerna dånade ut i hallarna kändes också skumt till en början, fast det berodde nog mer på att man alltid vart van vid de stilrena raka leden.

Nu efter att VM är över erkänner jag att mina skeptiska tankar kring detta har förändrats och jag tycker faktiskt att ringuppställningen är lite nymodern och fräck. Så här skall innebandyn fortsätta tycker jag faktiskt.

 
"Nationalsångsuppställningen" har man fått vänja sig vid under VM. MITT VM:S ALL-STAR TEAM 2010, HELSINGFORS

VMs All-Star Team kommer snart att presenteras i Hartwall Arena Center, men jag gör ett försök i att skapa MITT EGET All-Star Team lag, detta med grundläggande fakta på hur spelarna har spelat genom samtliga de matcher man sett, vart på eller tittat på under kvällstimmarna på datorn.

Några utav killarna från min All-Star femma kommer förmodlgen till 100 procent med i det så kallade ”Världslaget”, men kan också vara någon som jag kanske framhåller för hårt.

Hät följer i vilket fall min lista:

MÅLVAKT:
Jarkko Saastamoinen – Estland
Visserligen är både Sveriges Patrik Jansson stabil i VM och som alltid Tjeckiens målvakt Thomas Kafka.
Men utan sin ”superhero” i mål så hade inte ens Estland tagit sig vidare från gruppspelet.
Jarrko Saastomoinen höll sedan också på att sänka Tjeckien i kvartsfinalen, detta genom att nästan totalt spika igen sin bur. Denne målvakt har i alla fall övertygat mest på mig under VM.


BACKPAR:
Rasmus Sundstedt – Sverige
Tycker att Rasmus gjort ett kanon VM och att han både kunnat prestera i anfall och försvar har vart kul att se. Tycker faktiskt att han vart den klart bästa backen i Sverige samt också totalt sett en utav de klart bästa i truppen hittills.
Extra kul var det att sitta i samma presskonferens som denna fantastiska innebandyspelare vid det speciella intervjubordet på pressvåningen i Hartwall Arena Center.

Juha Kiviletho
– Finland
Har varvat riktigt bra saker med en del mindre bra i VM hittills, men när han glänser till är han fantastiskt på att läsa av spelet, vinna boll samt slå precisa passningar.
Denne back har en spelkvalité utöver det vanliga och är otroligt viktig för Finlands innebandylandslag.

CENTER:
Mika Kohonen – Finland
Ja vad ska man säga, finns verkligen INGEN som ens är i närheten, Mika har verkligen ALLT!


Forwards:
Tero Titu – Finland
Blev ju mer eller mindre ikonförklarad efter VM finalen i Tjeckien 2008. Han har vart en otroligt bra offensiv spelare under de finska matcherna vi sett, och skapar alltid, verkligen alltid, oreda i motståndarnas zon. Grym positionsplacering och snabba kvicka avslut.

Mathias Hofbauer
– Schweiz
Vart riktigt bra under VM och den som faktiskt fått bära Schweiz på sina axlar lite. Självklart skulle man vilja att han presterade mer, men resten utav laget måste också kunna höja sig extra i vissa lägen. Mattias är en klasspelare och är en utav de stora innebandyprofilerna i världen.
Tror inte han kommer med i årets All-Star Team som VM-gruppen kommer att presentera.NÅGRA UTAV DE VIKTIGASTE SPELARNA FÖR SIN LAG
(Ej de 4 toppnationerna inräknade)

Spelare som jag anser har vart otroligt viktiga för sina landslag under detta VM i Finland.
Har sett mycket matcher under VM och har fått fram några namn som verkligen presterat, alla på lite olika sätt.


Jarkko Saastamoinen
– Estland  (Målvakt)
HELT OUTSTANDING!
Utan honom hade Estland haft en hel del problem i sitt defensiva spel.

Mattias Mikulski
– Polen  (Back)
Polens ”big star” och en som alltid presterar och jobbar stenhårt. Har ett bra avslut och är den spelare som ofta avgör matcher på egen hand.

Fredrik Holtz
– Tyskland  (Forward/Back)
Spelat både forward och back i VM och presterar alltid när Tyskland möter lite ”bättre” nationer.
Används väldigt mycket i Tysklands spel och har mycket speltid på banan.
Ett par grymma mål av världsklass under de VM matcher han spelade i.

Runar Snellingen
– Norge  (Forward)
Kanske inte den spelare man först tänker på i Norge, finns ju en del andra, men denna speciella straffläggare för grannlandet har visat prov på straffar som man bara suttit och njutit åt, eller rättare sagt ställt sig upp i hallen och applåderat.
Fick till exempel Sveriges målvakt Patrik Jansson att ”köpa korv på läktaren” under sin straff mot Sverige.

Henrik Talme
– Estland  (Forward)
Viktig offensiv länk för sitt Estland och har mycket boll samt skapar massor utav oreda för motståndarna i deras defensiva zon.

Atis Blinds
– Lettland  (Forward)
En forward som håller hög internationell klass. Skulle enkelt kunna spela och genomföra en riktigt bra säsong tror jag i så väl Svenska SSL som NLA i Schweiz eller Finska högsta ligan.
Lär nog bli attraktiv på marknaden efter detta VM.


HARTWALL ARENA CENTER
Kanonarena som man fått tillbringa mycket tid i under dessa VM dagar, kanske till och med lite för mycket.
Härlig Arena dock att både vara åskådare i och att vara där nere i ”hetluften” på golvet.

 
Enda minustecknet som man fått uppfattning om utav många åskådare i Arenan är att flera supportrar från olika länder tycker att utrymmet för benen när man satt sig ner är alldeles för litet.


DOMARSTANDARDEN
Många domare har blivit rejält sågade i detta VM, och kanske också en del med all rätt faktiskt.
Att det Schweiziska domarparet  får döma denna VM final känns lite konstigt, de har verkligen vart virriga under flera matcher jag sett och som de dömt.
Men eftersom det är Finland och Sverige i final så får ju inget par från dessa länder döma finalen, vilket så klart gör valet enklare utav att tillsätta Schweizare på denna post.


BÄSTA MINNENA FRÅN DETTA VM 2010

HUR MYCKET goda minnen  som helst men behöver smälta mycket i några dagar igen och ”landa i verkligenheten” hemma på Svensk mark.


Nu säger vi God Natt bloggen och Final i Hartwall väntar …….


/Micael Svensson, VM 2010 Finland


Kommentarer
Postat av: Danne

Fan va kassa Sverige är, blir däng så det visslar om det!

2010-12-11 @ 16:00:01
Postat av: Andreas L

Vilken stortippare du är Svensson, 5 rätt i allstar team och tippandet av enkel finsk seger!Bra koll där!Hoppas allt var bra i Finland och att du är nöjd, vi är nöjda att vi kunnat följa mycket av vm via din blogg!Trevlig jul till dig!

2010-12-11 @ 17:46:50
Postat av: Jonas

Kan bara hålla med den där Danne, grymt kul att läsa ditt bloggande under Vm, tack Micke!Önskar dig en god jul och ett bra 2011!

2010-12-12 @ 12:28:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0