THE ORANGE STORY OF FLOORBALL, PART VI


The orange story of floorball PART VI


FRÅN BLÅBÄR TILL BRONS
Träningsläger i Spa

  

Februari, kallt, snö och vinter, och träningsläger på en ort som heter Spa.

Spa förknippar man ju mest med att må gott, bli omhändertagen och njuta, och innan jag fick reda på att detta läger just var förlagt i Belgiska Spa visste jag inte ens att det fanns en sådan ort med det namnet.


Att det sedan faktiskt är så att själva Spa också är just den ort som bygger en del på vad Spaanläggningar idag sysslar med på andra platser i världen kändes kul att få besöka.


Orten Spa, vilken är belägen fantastiskt fint i en dalgång med bergskedjan Ardennerna runt sig, var under 1300-talet nämligen känd för sina besök av människor från andra platser i Europa, främst kungligheter, som ville bada i de varma och mineralhaltiga källorna som finns på orten.

Det sades att vattnet där hade helande krafter.


Än idag så finns det lyxhotell och spabehandlingar i området och det har även sedan 1300-talet även fortsatts att tillverka mineralvatten där.

Ett vatten som för övrigt är hur gott som helst och slår vårt svenska mineralvatten med hästlängder.


Nu mera är väl dock kanske orten Spa mest känd för att det körs Formel 1 där.Spa i Belgien var en upplevelse att besöka med
landslaget. Deras mineralvatten är utan tvekan det
godaste vatten jag druckit.Att få besöka denna ort kändes fantastiskt kul, även om inte ankomsten till Belgien började speciellt bra.Bagaget kom inte fram

  

Redan på morgonen hade resa till Belgien, och Bryssel, känts lite konstig. Inte för att det var dåligt på något sätt, snarare tvärtom. Mitt säte på flygplanet, långt bak var nämligen obrukbart, och eftersom det inte fanns fler lediga platser i ekonomiklassen fick jag äran att resa i businessclass, vilket jag självklart inte tackade nej till.


Fri mat, dricka, gratis tidningar och choklad, ja lite skillnad var det att sitta i ekonomiklassen än businessclass . Att man sedan hade ett par stycken svenska politiker runt sig kändes väl heller inte helt dumt, man kände sig ganska märkvärdig på något sätt.

Att just dessa politiker också intresserade sig väldigt mycket för mitt jobb som innebandyutvecklare och förbundskapten var också kul, detta gjorde att det blev mycket snack under resans gång.


Efter landningen i Bryssel, en mycket bra sådan, så var det dags att hämta ut mitt bagage och leta upp Mr Lombardi, vilken skulle köra mig till vårt sportvandrarhem i Spa.

Tyvärr så felade det även här men denna gång inte till någon positiv del, mitt bagage fanns nämligen inte med, sorgligt men sant!

Det var bara att uppsöka informationen, berätta vad som hänt, och sedan bege sig till Spa utan något bagage alls.


Under resan ner till Spa, vilken tog ett par timmar så, så bestämde jag och Mr Lombardi oss för att svänga förbi ett köpcenter, detta för att inköpa lite material till mig, behövde ju tandborste, shorts, t-shirt, schampoo med mera. Man visste ju inte riktigt när allt skulle komma så bättre att vara förberedd.När vi väl anlände till Spa åkte vi först in till stadens centrala delar, detta för att ta en matbit, samtala lite och sedan köpa på oss lite vatten. Mr Lombardi rekommenderade mig nämligen att inte dricka vatten ur kranarna i Spa.


Vad man märkte snabbt på orten Spa var att det var väldigt språkmässigt dåliga, och enda språket de överhuvudtaget verkade förstå var någon inhemsk franska, vilket gjorde att Mr Lombardi fick föra de mesta konversationerna på de ställen vi besökte.

Efter stadsbesöket och middagen så blev jag skjutsad till sportanläggningens vandrarhem och där checkade jag in, vilade ett tag och väntade sedan på de andra.Glatt golv och överkokt pasta

  

Vid 23.00 tiden på kvällen var det en hel del spelare från landslaget på plats på sportvandrarhemmet. De som inte hade anlänt skulle komma att göra detta först under morgontimmarna.

För de som hade kommit hade jag och min assisterande förbundskapten en kort informationsträff där vi talade om hur allt under helgen i Spa skulle komma att fungera med mera, sedan var det dags för alla att sova några timmar.Klockan 08.30 var det frukost på sportvandrarhemmets frukostsal, där det bjöds på en ganska bra frukost faktiskt, detta med både frukt och yoghurt samt mjölk och bröd med mera. Lite bättre än vad jag hade förväntat mig!

Alla spelare var nu också på plats, och de sista hade anlänt bara någon timme innan frukosten serverades.


Efter frukosten var det dags för ombyte, informationsdel och sedan träningspass i hallen.


Hallen visade sig vara en parketthall med otroligt glatt golv. Det var så glatt att man faktiskt kände att när man skulle jobba med spelvändningar och vridningsmoment i spelet så var det nästan farlig för spelarna.
Benen kanade iväg en del och det var flera spelare som reagerade över att de inte riktigt vågade trycka ifrån på allvar.


Efter träningen snackade vi igenom passet i omklädningsrummet och då fick också vår hälsoansvariga ledare samt fysioterapeut en stor applåd då hon berättade att hon hade med sig lite klisterspray i sjukvårdsbagen, vilken vi skulle kunna använda oss utav under träningsmatchen mot det Belgiska landslaget under eftermiddagen.

Detta skulle ge oss betydligt bättre fäste under skorna på det glatta golvet.Träning i hallen på sportanläggningen i Spa, Belgien.


Efter träningen var det dags för mat, pasta och köttfärssås, där man skall säga att det var rejäl överkokt pasta som serverades och en köttfärssås som var mycket välkryddad, men god.

Maten gick faktiskt ner och jag började nu lära mig att jag inte fick tro att all mat såg ut som jag ville när vi var runt på våra landslagsresor. Bara att inse fakta att allt inte är som hemma!


Efter middagen hade vi åter en genomgång med spelarna, sedan en vandring ute i det kalla vädret, där det faktiskt till och med låg lite snö på marken. Efter detta jobbade vi lite med mental avslappning och vila innan vi begav oss till hallen igen.

Nu var det dags för landskap mot den Belgiska landslagstruppen, en match där vi skulle komma att testa en del saker inför VM, vilka vi skulle kunna dra nytta av i så kalla trängda situationer.
"Vanliga taktiken" vände matchen

  

Klockan 16.00 var nationalsångerna spelade och line-up presentationerna avklarade och det var dags för tekning.


Första och andra perioden testades det massor i det Nederländska lägret men detta med ganska dåliga resultat, inte mycket av de nya taktiska testmomenten fungerade speciellt bra.
De nya direktiven visade sig i stället vara alldeles för svåra för landslagstruppen, men man hade i alla fall fått "svart på vitt" på vad som inte fungerade i vissa situationer.
Nederländerna låg faktiskt också, tack vare dessa tester i spelet, under i matchen, målmässigt, efter två perioder, detta med 4-2.  

I sista perioden så beslutade vi i lagledningen, tillsammans med spelarna, att vi bara skulle gå ut och köra vårt eget spel, och i stället ta 1-2 perioder under morgondagen och testa de nya moment igen. Vi ville ju faktiskt trots allt vinna matchen.

Sista perioden blev på det viset faktiskt en enkel vandringsfärd mot seger.

Nederländerna spelade med taktiska låsningar och med en formation i ett 2-2-1 system med defensiv inriktning samt en formation i ett 2-1-2 system med offensiva störningsmoment, precis så som laget börjat jobba in sig spelmässigt inför VM 2004 i Schweiz.

Belgien hade alltså inte mycket att komma med när Nederländerna ställde om till sitt "normala spel" och sista perioden slutade med seger, 7-1 till "de orange", och totalt 9-5 seger i matchen.
De Nederländska landslagsspelarna inför matchen mot Belgien.


Efter matchen var det lättade Nederländska spelare som begav sig till kvällsmiddagen. De visste att sitt så kallade "normala spel" fungerade, men också att de var sårbara om andra taktiska delar skulle behöva genomföras, framförallt mot bättre motstånd i VM, där dessa delar faktiskt var tvugna att "sitta på plats".


Under middagen informerade jag som förbundskapten laget om mina tankar av matchen och de moment som genomfördes. Laget fick också sätta sig i speciella grupper efter maten och tala igenom det som hänt.

Alla var överrens om att man faktiskt skulle testa de nya momenten ytterligare 1-2 perioder även nästkommande match, dagen efter.
Laget var ju tvunget att få även detta att fungera så småningom.


Vid 22.00 tiden fanns de flesta av spelarna redan nedkrupna i sina sängar och några hade även hunnit somna in.


När jag precis själv skulle till att släcka lampan och försöka sova ringde det en person från Bryssel Airways och berättade att han nu var i närheten av sportvandrarhemmet för att leverera min resväska och mina innebandyklubbor.


Jag tackade för detta och gick ut för att möta honom, det var skönt att äntligen få tillbaka sina saker.
Glada landslagsminer under kvällsmåltiden på sportvandrarhemmet
i Belgiska Spa.


Nöjda spelare återvände hem

  

Tidigt under söndagen så ringde väckarkockorna i spelarnas rum och vandring utomhus var det som gällde, en riktig "longwalk" för att få igång kroppen på allvar igen.

Efter vandringen utomhus begav sig spelarna till matsalen för att inta frukost.


Klockan 09.00 var det dags för ett 120 minuters träningspass igen, detta med fokusering på defensiva moment i spelet, uppspelsfaser samt box-play.

Träningen fortlöpte på ett bra sätt och när de 120 minuterarna var över så var det många som faktiskt tog sig en dusch, detta trots att det skulle komma att spelas ytterligare en landskamp även denna dag, söndag, mellan Nederländerna och Belgien, senare under dagen.


Innan matchen så stod kost på schemat igen och sedan ett längre teoripass. Teoripasset med inriktning mot rörelsemönster och taktik i defensiv zon.

Lagets taktik och utseende inför match två mot Belgien presenterades också.
Matchen började i precis samma anda som den första, men denna gång funkade de nya momenten efter ett tag lite bättre.

Nederländerna beslutade sig ju längre matchen gick att faktiskt jobba vidare, hela matchen, med de nya momenten och så fick det faktiskt bli.

Trots detta så lyckades Nederländerna vinna med 5-2, vilket kändes skönt, och även om det inte det var någon skönhetsmatch direkt som spelats så hade den givit både landslagsledningen och spelarna massor av nya tankar.


Efter matchen var det information, duschdags, sedan lite mat och hemfärd.

Vid hemfärden så märkte man att det var nöjda spelare som satte sig i sina bilar, eller i de olika taxibilar som beställts till de spelare som skulle till flygplatsen.
Alla hade fått en del nya taktiska moment att smälta men att det även blivit två segrar till landslaget var den sak som de flesta gladdes mest åt.
Själv så kände jag att åter en landslagssamling var över och att det var dags att åter bege sig till "vardagen" hemma i Sverige igen.


Kommentarer
Postat av: Anette

Vi fortsätter att följa din berättelse, rolig läsning.

2009-04-22 @ 12:00:54
Postat av: #77

Spa låter nice !

2009-04-22 @ 18:28:25
Postat av: Jonas

Måste vart kul att jobba på et viset du gjorde med Holland. Hoppas det blir lika bra med Tyskarna nu!

2009-04-22 @ 21:46:21
Postat av: Andreas

Låter som en bra helg i spa.

2009-04-23 @ 09:24:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0