U19 VM i Weissenfels: Härliga minnen och många analyser


VM i Weissenfels, Tyskland för U19 landslag, herr, är slut och nu står även Finland som världsmästarland på ”ungdomssidan”. Den finska innebandyn fortsätter alltså att skörda sina framgångar.

 


Under veckan 2/5-7/5 fanns jag på plats i Tyska lilla ”östorten” Weissenfels, en liten innebandytokig ort i närheten utav Leipzig, för att ge er beskrivning på ungefär vart orten i alla fall befinner sig på kartan.
I detta område startade faktiskt innebandyn i Tyskland för många år sedan, detta då innebandyns fader  Carl-Åke Ahlqvist gav sig ut på ”pionjärsresa”  i Europa, och där Tyskland bland annat var ett utav huvudmålen.

I orten Weissenfels mötte "Calle" Dr. Rolf Blanke, vilken han lyckades få intresserad utav sporten, och Rolf själv arbetade sedan med att sprida innebandyn i området runt Leipzig och i andra små orter i närheten utav Weissenfels.
Även föreningen UHC Sparkasse Weissenfels är det Rolf Blanke som ligger bakom, det lag som ohotad tagit de flesta utav cup och ligatitlarna i Tyskland genom åren.


Att fått ha ”äran” att vara V.I.P på plats under VM kändes fantastiskt kul och med trevligt sällskap så blir också resan extra bra.
Både jag och mitt resesällskap fick V.I.P – pass under VM och kunde på så sätt röra oss mer eller mindre fritt vart vi ville i arenorna samt äta och dricka det vi så önskade, vilket inte var fel i den sommarvärme som tryckte på under veckan i Tyskland. Blev en del glass och dricka, dricka både utav det svagare hållet, energifyllda hållet samt även en och annan kall öl under kvällstimmarna.

ARBETSFOKUSEN och det som jag ändå genomförde på plats under dessa dagar var att studera de lag som ligger lite bakom själva innebandytoppen på U19 nivå, och hur det ser ut med olika speldelar, positionsdelar, taktiska delar samt coachsidan i dessa landslag. En väldigt rolig och intressant uppgift.
Fanns en hel del att lyfta fram där och det var även utvecklande för mig själv att jobba med detta under dessa innebandy VM dagar.
Analyser utav alla de olika slag genomfördes under VM, vilket var riktigt kul
att jobba med. Utvecklande att se hur lagen "under toppen" fungerar i olika
situationer, moment samt hur utvecklingen där ser ut.


Det görs ju faktiskt mycket analyser om just toppnationerna och hur dessa kampar mot varandra, utvecklas och hur framtiden ser ut, men man missar ju de nationer som faktiskt måste finnas med och som också måste ta flera steg för att det skall kunna bli ännu bättre i framtiden. Dessa har jag nu analyserat under VM och det var faktiskt riktigt utvecklande och intressant att göra detta.
Just dessa landslag lade jag lite extra krut på.

Tänkte om några dagar  ge er en kortare version av den analysen i denna blogg också, kan ju vara roligt för andra att läsa och se vad jag kom fram till, och det kommer ju även vara så att flera säkert vill kritisera eller tycka till på sina sätt runt dessa delar som tas upp runt lagen, vilket så klart bara är positivt.

Innan detta så tänkte jag bara även få berätta om några utav de starkaste minnena från denna härliga, somriga, utvecklande, fartfyllda och mycket trevliga innebandyvecka.IFF MATCHEN mot VM ORGANISATIONEN
Kvälls/nattmatchen mellan IFF Organisationen och den så kallade VM Organisationen var en riktigt rolig avslutning på en utav de sena kvällarna.

Jag själv fick äran att vara coach för IFF organisationens lag, vilket jag så klart gick in med för fulla drag.
Språkmässigt blev det coachning på 3 språk, tyska, engelska och svenska och även om man inte skall kalla vinsten med hela 10-3 för någon coachseger så var det i alla fall ett aktivt coachande som man tillämpade i båset, ibland till och med något överdrivet.... hehehehehe ......
Men det är ju hela det som också var grejen, kunna bjuda till lite och finna de små extra roliga detaljerna. Detta kände jag att IFF Organisationens lag fick till och det blev på så sätt riktigt kul.

Mitt resesällskap ”lurade” jag på att stå i mål i IFF Organisationens lag, vilket faktiskt blev ett grymt segervapen, detta då ”den magiska tjejen mellan stolparna”, som hon fick som beskrivning, gjorde ett fantastiskt arbete och stoppade mer eller mindre allt som kom i närheten utav hennes målvaktsområde.
Bara tur låg dock inte bakom, detta då personen i fråga faktiskt stått i mål i innebandy tidigare och var väl van vid dessa matchsituationer, även om just denna match kanske var något annorlunda än de som hon vanligtvis genomför.
Blev nog ändå ett minne för livet där tror jag.
IFF Organisationens lag i matchen mot WFC 2011 Organisationens lag.Stefan Kratz i IFF verkade dock nöjd över att vi tagit ytterligare en IFF seger till de som tidigare infriats och han påpekade så klart att IFF nu mera är ett svårslaget gäng under de så kallade ”plojmatcherna”, eller som vissa andra kallar det ”höjdpunktsmatcherna” under VM mästerskapen, och de som bara måste vinnas.

DE UTVECKLANDE SAMTALEN I VIP-RUMMET

Så klart blev det också många utvecklande samtal under denna vecka och flera utav dessa gav mer än andra.

”Domarobservatören” och den som ansvarar för domarna under VM, Björn Ingolf, är en utav många mycket trevliga och sympatiska människor som både ger sin syn och lyssnar på vad man tycker och tänker. Kul med en sådan person runt ett sådant här arrangemang. Jag tycker han är en mycket bra person och att ha han i den position han finns i är riktigt bra anser jag.


Magnus Nilsson
, Göteborgaren som verkar finnas med där det alltid händer något bra med innebandyn. En person jag respekterar högt och en person som har en alltid lika trevlig bra attityd, lägger alltid tid till ett utvecklande samtal och en person med massor utav goda idéer.
Perfekt person att ha med i allt det han gör och måste vara ”drömpersonen” i de roller han finns i!


Oliwer Stoll, Tysklands President i det Tyska innebandyförbundet.
Här har man fått fram en person som inte bara är utbildad idrottsprofessor utan också en person som bjuder på sig själv men som också samtidigt kan vara allvarlig när det väl gäller.
Hoppas att Tyskland behåller honom och att han får arbeta vidare med de olika moment som han är bra på.
Mycket trevliga samtal och dialoger vi hade under VM, och det är inte omöjligt att jag efter dessa positiva samtal tar mig själv ”i kragen” och fortsätter att jobba åt det tyska innebandyförbundet. Vi får se vad de andra landslagsuppdragen som jag har blivit erbjuden kan utmynna i, annars så är inte fortsatt tyskt samarbete som sagt omöjligt, dock i lite annan roll och funktion.


Förbundskaptenen Stefan Edberg är alltid en härlig människa att samtala med och hans syn på olika moment, spelutvecklingsdelar och andra taktiska saker är alltid roligt att höra och få tycka till om.
Han är en person som skapar bra känsla runt sig och de som känner han kan bara ha bra saker att säga om denna perfekta ledare.

…… med flera ……


TYSKLANDS MATCH MOT CANADA
Otroligt tryck i hallen med 1808 betalande personer på plats och då är ändå inte alla volontärer inräknade, och dessa var många kan jag säga.
Tyska fansen var så där "tokigt galna" och högljudda så matchen blev en galant höjdpunkt."Galet tryck" när Tyskland vände matchen mot Kanada i gruppspelet och på
så vis tog sig vidare till slutspelet.


Tyskland var tvungna att vinna med 3 mål för att ta sig vidare från gruppen, och att man i slutet skulle kunna vända matchen , detta med endast några minuter kvar att spela till just seger 9-6, och de 3 plusmål som krävdes för avancemang var mäktigt.
”Fatta om det var tryck” i Stadthalle i Weissenfels när dessa mål ramlade in, det sista med endast 59 sekunder kvar.

Utan tvekan den roligaste matchen att se live från läktarplats, och detta var de flesta som var på plats eniga om under VM kan jag säga.
Spelmässigt såklart inte den klart bästa men den hade så mycket annat, tryck, aggressivitet, avslut, taktiska detaljer och massa mer, vilket var riktigt riktigt riktigt kul.

Tycker endast Finland mot Schweiz i gruppspelet var i liknande härliga innebandyanda.Tyskland sätter segermålet 9-6, detta till vilt påhejande 1808 fans på
läktarna. ”SOMMARVÄRMEN” i WEISSENFELS

Otroligt bra väder under veckan i Tyskland, vilket så klart gör saken ännu bättre, detta även om man faktiskt spenderade merparten utav tiden i idrottshallen Stadthalle sport center.
Men med utegrillarna igång, ”öltältet” öppet, härliga fans av alla de olika slag så försökte man bara förtränga den värme som hallen faktiskt hade inomhus.

Att en kompis också berättade att det faktiskt snöade hemma i Sverige trodde man ju bara var ett skämt, och att bilden som skickades till min telefon förmodligen var en hämtad bild från goggle visade sig i stället vara sann.
Konstigt att det kan skilja så mycket, bara ”ett stenkast” iväg. Men snö i Sverige under tiden vi hade högsommar i Weissenfels, ja det kändes faktiskt konstigt.


UTBILDNINGSDAGEN i LEDARKUNSKAP OCH COACHKUNSKAP

Själv startade jag upp tisdagen i Stadhalle med en heldagsutbildning i ledarskap och coachkunskap, en privatundervisning där jag som instruktör och utbildare hade en mycket bra heldag i hallen.

Alltid roligt att jobba sig igenom en utbildning samtidigt som man kan ventilera tankar och funderingar kring matcherna som man kan se och även analysera live.

Perfekt att också ibland slippa ”skolbänken” och att man förlade utbildningen ute i hallen, kändes mycket bra.

 .. Minnena är många från detta U19 VM och det känns riktigt bra att ha fått genomföra denna resa och detta ”äventyr” ..


Om någon dag så presenterar jag den analys i kortfattad version som jag gjorde under VM på 8 mindre nationers landslag och deras sätt att jobba, spela och ha utvecklas.


Kommentarer
Postat av: Simon

Låter som ni hade det sjukt bra.

2011-05-10 @ 11:20:07
Postat av: Joakim B

Väntar på texten om de andra landslagen,ska bli intressant

2011-05-10 @ 16:23:12
Postat av: #77

Vilken jävla glidarvecka då,sjukt gött ju.Ha det gött Micke!

2011-05-10 @ 21:23:24
Postat av: Carro

Ja du det låter som att det var riktigt bra, precis som du sagt.Kul att höra, man kanske skulle varit med?

2011-05-11 @ 18:25:21
Postat av: Andreas L

Fantastisk vecka verkar du haft, härligt och utvecklande.

2011-05-11 @ 21:10:54
Postat av: Anette

Fantastisk vecka,lite avundsjuk blir man allt.Ha en bra fortsättning på våren.

2011-05-12 @ 13:09:00
Postat av: Jonas

Vip glassare låter inte fel!När kommer läsningen om de där lagen då?

2011-05-13 @ 11:01:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0