BÄTTRE KVALITÉ PÅ UNGDOMSTRÄNINGAR
Texten nedan beskriver mina tankar och hur jag tycker att det fungerar på många håll med ungdomsträningar, vilka jag idag faktiskt anser håller alldeles för dålig kvalité på många håll. Kanske finns det saker i denna text som just din förening eller ungdomsledare bör tänka på och kan ta med sig till nästa gång ni skall genomföra ert ungdomsträningspass igen.
Antingen suger man åt sig det man vill och förnyar sig något eller så fortsätter man i samma spår som tidigare, allt är ju självklart upp till en själv som ledare!


Att vara ute som föreläsare och instruktör för olika föreningar i Sverige och Europa är motiverande, och riktigt kul.
Detta ger en alltid en liten extra energi som föreläsare och instruktör, framför allt då man ser att ungdomar (och seniorer) uppskattar de träningar man genomför samt de moment man försöker att lära dem, detta både teoretiskt som praktiskt.

De ledare som också finns med runt om och suger åt sig de olika sakerna som tvättsvampar är ännu roligare att kunna delge sin kunskap, de har ju viljan att vilja utvecklas.

Det är också precis på detta sätt som alla sporter blir utvecklande, när vi hjälper varandra att utvecklas.
En del anser dock att det är bättre att "kasta skit på varandra", detta genom dåliga tankar och texter på bloggar eller bara allmänt skräpprat. Sådana personer står nog inte själva speciellt högt i kurs, inte ens i sitt eget tyckande när de rannsakar sig själva. Men för att höja sig måste de förmodligen trycka ner andra, så låt dessa "förlorare" få göra detta då, vi andra vet vad vi kan och mjuter utav det i stället.


Att jobba som innebandyinstruktör, landslagsinstruktör samt utbildare och föreläsare har givit mig en god insyn i hur egentligen spelare, föreningar och ungdomar fungerar, även om mycket av detta redan fanns med från början.
Landslagsuppdraget i Tyskland, som förbundskapten, är dock slut för tillfället, detta då jag och mina ledarkollegor inte drog jämt med det Tyska innebandyförbundet, och på så sätt kunde sammarbetet inte fortsätta. Men nya utmaningar väntar säkert bakom "andra dörrar".
Har ju vart ute i Europa som landslagsinstruktör i olika länder sedan Januari 2003 så det kanske till och med är dags att vara lite mer på hemmaplan framöver, även om ett 6:e VM så klart lockar också. Har ju 4 VM som förbundskapten eller coach och ett som "observatör"/innebandyfantast.
Men nu tar ju också föreläsningarna och den mentala coachbiten upp en del tid så vi får se vad som händer framöver.

Konstatera kan man dock att det ALLTID finns nya saker att lära sig, oavsett vad man redan kan.
Något som jag idag försöker att tala om för alla de ledare jag undervisar och utbildar inom innebandykunskap eller när så kallade ledarskapstraineeutbildningar.

Tror att: När man tror att man är fullärd och inte vill lyssna till eller ha hjälp av andra eller heller inte vill delge sin egen kunskap mer, då är det nog dags att själv sluta som ledare! MAN BLIR NÄMLIGEN ALDRIG FULLÄRD!


FÖR DÅLIG KVALITÉ PÅ UNGDOMSTRÄNINGAR

Vad jag dock ser som ett stort problem är att det idag är alldeles för dåliga ungdomsträningar i våra hallar.
De ledare som genomför träningar idag, många i alla fall, har inte den kunskapen som krävs, men vill heller inte förnya den, vilket känns märkligt.
Detta ser jag som ett problem, framförallt inom innebandyn, vilken är den sport jag jobbar mest med. Och klart är att detta blir ett stort problem eftersom då stannar utvecklingen bland våra yngre och det blir inte alls lika hög effektivitet i utbildningen och utvecklingen som vi behöver.
En del föreningar når kanonstarka resultat och en del nästan inga alls, men här måste man alltså försöka att närma sig varandra lite mer.

Att föreningarna idag "anställer" villiga föräldrar, ledare eller så kallade lagföräldrar till de olika lagen är bra, men tyvärr räcker detta inte!
Man måste också se till att dessa personer, som verkligen vill engagera sig i de olika ungdomslagen i föreningarna, också får den kunskap och utbildning som krävs för att kunna leda de grupper de jobbar med.
DETTA ÄR FÖRENINGENS ANSVAR!

För många träningar idag innehåller nämligen alldeles för dålig kvalité och för dåliga och utvecklande moment.

Visst så räcker det långt med att ha ett engagemang på träningar av de ledare som är tillsatta på sina poster, eller föräldrar som snällt ställt upp på grund av just ledarbristen, men det räcker ändå inte.


Föreningarna skall kunna tala om:


·· Hur en träning på bästa sätt bör genomföras


·· Hur barn i den ålder där ledaren är tillsatt fungerar


·· Hur man når bäst resultat på exempelvis övningar eller i spelet


·· Hur man skall genomföra träningar mot ett SYFTE


·· Vilket mål, röd tråd eller ledord som finns just för gruppens ålder och hur man skall jobba mot denna del


Verkar lite idag som att många föreningar sätter sig in i sin så kallade policy på ett bra sätt men faktiskt missar att tänka till HUR man egentligen skall UPPNÅ resultat i utvecklingen i de olika åldrarna.
Känns som detta missas alldeles för mycket.

Här måste vi bli bättre som förening och ledare och VÅGA ta till oss kunskap, VÅGA ta hjälp, VILJA ha hjälp samt skapa oss goda grunder att stå på med hjälp av andra som kan, ingen tränare är nämligen fulländad.KRÅNGLA INTE TILL DET

När man som kanske mer "rutinerad" eller "meriterad" ledare också går in i sina pass så bör man tänka på följande,
ATT INTE KRÅNGLA TILL DET FÖR MYCKET,
eller
ATT ALLTID VETA VARFÖR MAN GENOMFÖR DET MAN GÖR.
Det skall ju alltid vara så att träningarna skall vara BRA, rätt utformade samt rätt utvecklade.

Idag krånglar många ledare till det för mycket bland lag i yngre åldrar.
Övningar är för svåra och ungdomar får stå länge i köer och vänta på sin tur, DETTA NÄR DE I SJÄLVA VERKET SKALL VARA I RÖRELSE NÄSTAN UNDER HELA PASSET!

Att man heller inte använder sig utav HELA PLANEN och alla de ytor som finns gör att det skapas väntan och mindre utveckling. MAN MÅSTE ANVÄNDA DE YTOR SOM FINNS SÅ ATT MER RÖRELSE SKAPAS!


Se till att:


·· INTE krångla till övningarna i yngre ålder


·· INTE ha LÅNGA KÖER så väntan på att genomföra momentet tar för lång tid


·· UTNYTTJA planens STORLEK och YTA så mycket som möjligt


·· Ungdomarna skall vara i RÖRELSE mer än de är stilla under passet eller spelets genomförande
VI MÅSTE NÅ EN PROFFESIONELLARE UNGDOMSUTVECKLING genom att bli BÄTTRE på att genomföra träningar, lära oss att bli bättre på att ta hjälp av andra samt som förening och ledare TÄNKA TILL lite extra när det gäller ungdomsträningar !Unga spelare kräver också rätt utveckling och rätt träning !

Kommentarer
Postat av: Kasche

Mycket viktigt vad du skriver... !!! Jag håller med om att det händer alldeles för mycket skit inom ungdomsinnebandyn även här nere i tyskland... tyvärr...

2011-01-31 @ 02:08:17
Postat av: Mikael M

Fantastisk text Mikael och mycket tänkvärt att ta till sig.Det är sådant här du skall skriva och jobba med för det ger många andra utveckling också när vi får tänka till genom att ta del utav ditt kunnande och dina tankar. Ibland kanske du är för hård i ditt andra skrivande vad du tycker om andra, och man kan nästan läsa mellan raderna vem eller vilka du menar.Du är en kanonledare och utbildare och det hade nog vart fler som behöver ditt stöd på ungdomsnivån.Slit på och fortsätt med ditt fina arbete!

2011-01-31 @ 10:45:59
Postat av: Simon

Sant mycket sant bakom denna text!Bra delar du tagit upp.

2011-01-31 @ 18:47:46
Postat av: Peter

Riktigt bra text denna gång Mikael.Hoppas att du får ett bra 2011.

2011-02-01 @ 13:29:12
Postat av: Håkan

Underbar text Michael och massor utav bra punkter. Kan för övrigt meddela att din föreläsning och träningspass hos oss gav massa nya idéer till föreningen.Stort tack för detta!Lämnar med min mail också så kan vi höras av för några nya pass till våren kanske.

2011-02-02 @ 14:40:47
Postat av: Lizzie

Grymme text Micke!Kram och hej leverpastej!

2011-02-03 @ 13:25:20
Postat av: Till alla:

Bara att tacka och buga till er alla för vänliga ord. Anser själv att texten är viktig så extra roligt att andra uppfattar den på samma sätt. Många behöver nog lära sig hur man jobbar med ungdomar för deras bästa utvecklinghets skull, man blir ju som sagt aldrig heller fullärd, även om en del tyvärr tror detta. Lyckönskar er alla där ute och hoppas ni sliter på med ert fina ungdomsarbete. Håkan: Har skickat ett mail tillbaka till dig nu för att se hur vi kan gå vidare under våren med vårt sammarbete. / Micael Svensson

2011-02-03 @ 14:13:25
Postat av: Mats

Mycket bra läsning!Kanonbra Mikael!

2011-02-03 @ 18:21:49
Postat av: Anette

Jättebra text Mikael och välformulerad sådan utefter de påpekade saker som faktiskt bör förbättras i många lag. Bra skrivit!Trevligt fortsatt 2011 och grattis till serieledning med ett utav lagen du hjälper, för det är väl några till kan jag antaga.

2011-02-05 @ 18:24:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0