Målvaktsutbildningar & avgörande domslut i Gothia Cup 2010Då var man inne på nya året 2010 och det har visat sig att det rivstartat i rejäl takt.

Redan den 2 Januari genomförde jag en utbildning i Vänersborg, detta i Ledarskap och Träningspassutveckling.

Utbildningen var förlagd i den nya ”skrytarenan” Arena Vänersborg, men måste säga att jag faktiskt blev väldigt besviken på hur den var formad, byggd och hur den fungerar.
Kan fortfarande inte förstå vart alla de över 200 miljoner det kostade att bygga upp den gick till, eller är det bara jag som känner så?


 


Det var i vilket fall riktigt kul att föreläsa i Vänersborg för den gruppen jag hade där, även om jag själv kände att jag inte var i ”högform”. Hade precis vart sjuk och kände mig faktiskt inte som världens bästa föreläsare under denna dag.
Verkade ändå som att mina åhörare tog till sig det vi talade om och att det hade haft en utvecklande dag.

 

Dagen efter föreläsningen i Vänersborg stod GOTHIA CUP 2010 på spel (under några dagar), och där nere observerade jag mina innebandygymnasieelever samt att jag även hjälpte till att coacha hemortens P91 lag, IBK Alingsås, vilka snöpligt fick se sig utslagna i kvartsfinalen mot duktiga Palmstaden IBK.

Vad jag la märke till speciellt under Gothia Cup, alla de matcher jag såg, samt alla de ledare och lag jag talade med, så var det att domarna i årets turnering tog alldeles för många avgörande domslut.
Så skall det väl ändå inte vara?

Vet att 6 lag faktiskt förlorade på just sådana domslut, och det kan aldrig kännas riktigt roligt. Såg faktiskt heller inte ut som att domarna heller tyckte det var speciellt kul, detta då det hettade till rejält efter dessa matcherna när ledare, spelare, upprörda föräldrar och andra löpte in för att konversera med domarna efter slutsignalen.

Det kan ju aldrig heller vara roligt att höra att båda lagen, förlorande och vinnande, tyckte att domarna var lika dåliga och att de faktiskt båda var lika förbannade efter matchen, sådant måste verkligen kännas.

Tycker ändå att många skötte sig riktigt bra, både domare, lag, ledare och hejande föräldrar, vilket gjorde många matcher till en härlig inramning.

Gothia Cup är en riktigt rolig och bra turnering och arrangörerna har skapat något riktigt bra, och att det fortsätter att fungera år efter år är ju också ett bevis på detta.
Hoppas nu bara att man till nästa år ser till att domarna, när de är osäkra, verkligen inte går in och letar fel utan låter matcherna avgöras utav spelarna och inte på grund utav i mitt tycke ”taskiga domslut”.
Efter matcherna vill man ju faktiskt inte som ledare höra från domarna:

-         Jag tyckte att er spelare …….
eller
-         Jag trodde den tog på handen ……
eller
-         Det borde nog varit straff men stod fel så jag såg inget …….


Men domarna har heller ingen enkel uppgift och det är lätt att lägga en förlust på domarna, och faktiskt all för stor fokus just där, detta när man kanske borde koncentrera sig på laget och dess spel i stället.

 

Något som jag börjat jobba extra mycket med det sista så är det MÅLVAKTSUTVECKLING och utbildning, vilket man tydligt kan ses saknas i många föreningar, speciellt på ungdomsnivå.


 


Gamla ledare, tränare eller personer som med fel kunskap instruerar målvakter hur de skall sitta i sin grundställning, hur de skall röra sig eller framförallt i vilket läge målvaktens händer bör hållas försöker idag utveckla unga målvakter, vilket tyvärr ofta gör att det faktiskt blir helt fel.

Det har varit riktigt roligt att under både mellandagarna och nu under helgen som varit fått vara med och utveckla många målvakter på ett bättre och mer effektivt sätt, både seniorer, juniorer och ungdomar. Fast också lite sorgligt att se hur mycket fel det har lärts ut under åren i de föreningar målvakterna komemr ifrån.

Kan man göra en kille glad som är född 1983, och som har stått i mål i många många år, även både i div 1 och div 2, och få han att gå hem och tycka att han lärt sig några nya saker så känns det extra bra, detta eftersom målvakten i fråga också är senior och stått i många år.
Fast härligast är ändå att se de unga målvakter man har på utbildningarna som suger åt sig kunskapen och de små detaljer vi instruktörer ger, detta då de vet att de kan utvecklas genom att "lyssna och lära".

VIKTIGAST är ändå att man nått ut till många unga målvakter som verkligen vill lära sig mer och som tar in alla den kunskap man vill få ut!

Under de 3 pass jag hade i helgen som gick hade jag med mig en god vän och en målvakt som spelat i elitserien, både i Finland och i Sverige, och som faktiskt även fått dra på sig målvaktsstället i år igen, detta för att agera andremålvakt i Caperio Täby FC i SSL.
Målvakten Stefan Flöjt, med massor utav målvaktselitrutin, är en ära att ha med sig på målvaktsutvecklingspassen, och med hans kunskap och vetskap om målvaktsspelet så tror jag att alla, verkligen alla, som deltog i helgen fick ut hur mycket som helst.
Stefan är en perfekt person att jobba med!

Kommer att fortsätta under våren att jobba med målvaktsutvecklingen och i de pass jag jobbar med kommer jag alltid ha med mig en målvakt med god innebandyrutin, vilket alltid känns extra bra. Detta ger målvakterna som är på plats också en "extra kick".
Har redan fått ett par bokningar till inom målvaktsutveckling så det känns extra roligt att det också uppmärksammas mer och mer nu.


Nu under våren blir det även en del Barn & Ungdomsledarutbildningar, där Tibroområdet är nästa anhalt, sedan kommer även en del mental coachning in i bilden och då är det främst innebandy, golf och friidrott som står för de flesta passen.


ETT HÄRLIGT 2010 ÄR IGÅNG, OCH DETTA MER ÄN NÅGONSIN!


Önskar er alla läsare ett riktigt gott 2010 !!


Kommentarer
Postat av: Mattias

Stämmer mycket att det var så jävla många avgörande domslut, vilket var synd. Som du säger, bättre låtit lagen göra upp om segern. Annars en mycket bra turnering. Hur kan man kontakta dig om målvaktsutbildning, skickar med min mailadress här så kan väl du höra av dig.

2010-01-11 @ 15:23:53
Postat av: Jonas

Va kul med specialiserad målvaktsutbildning på ungdomssidan. Det är ju asviktigt!

2010-01-11 @ 16:25:45
Postat av: #77

HAPPY NEW YEAR 2010! Ha det gott Micke!

2010-01-11 @ 18:59:43
Postat av: Krister

Håller med dig om att det var lite för mycket avgörande domslut i gotia cup. Synd faktiskt.

2010-01-11 @ 23:08:42
Postat av: Janne P

Ja Arenan är verkligen ett misslyckat bygge, undrar också vart alla pengar som det kostade gick till. Förstår att du var missnöjd. Lycka till med alla dina utbildningar!

2010-01-12 @ 01:24:54
Postat av: Sebbe

Tack för en grym målvaktsdag med dig och Stefan. Lärde mig grymt mycket!

2010-01-12 @ 11:47:56
Postat av: Anette

Kul med målvaktsutbilning, det behövs verkligen i många ungdomslag tror jag.

2010-01-12 @ 21:34:40
Postat av: David

Problemet många gånger är att under cuper så dömer man (har ju själv vart domare i gothia bl a) 10 matcher på en dag och hur seg o trött är man inte i slutet då när det är som viktigast? Det är ett stort problem när det går så mkt matcher att det helt enkelt inte finns domare så man kan rulla mer skulle jag tro. Trist att det blev så att domslut fick avgöra.

2010-01-17 @ 01:24:31
Postat av: S.Flöjt

Trevligt att komma ner och lära ut lite målvaktsknep.vi hörs vidare

/Stefan

2010-01-18 @ 16:59:18
URL: http://www.innebandymalvakt.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0