INNEBANDYN HAR OCKSÅ HJÄLTAR

 

Innebandyn har också hjältar

Kom idag att tänka på att jag faktiskt hört 3 låtar som heter likadant under en och samma dag, men som sjungs av 3 olika artister, nämligen låten med namnet HERO.

Först ut i morse så var det Mariah Carey som vid 07.20 tiden sjöng sin bedårande ballad HERO, och sedan följdes detta under dagen utav, vid 13.15 tiden, Charlotte Pirellis schalgerfestivalsång HERO, skriven av en kille från Alingsåsområdet faktiskt, nämligen Fredrik Kempe.
Under de sena kvällstimmarna, då jag faktiskt dragit på lite högre volym på radion i min lägenhet, samtidigt som jag klivit in i duschen, så hör jag faktiskt låten HERO ytterligare en gång under denna dag, fast denna gång är det artisten Enrique Iglesias som framför sin version av en HERO låt.

Kom i detta skedet på att jag faktiskt skrivit en text en gång i tiden vilken handlade just om heros, eller som vi säger hjältar.
Texten om detta är den du finner nedan:


  
Själv så undrar man lite kring det där ordet Hero, eller som vi säger på svenska, hjälte.
Vad står det egentligen för, och vad menas med ordet hjälte, och finns det hjältar inom innebandy?

Om man slår upp ordet i en ordlista så beskrivs ordet på ett ställe med följande text:

Hjälte = är i allmän betydelse en beundransvärd person som utför stordåd, och som på så sätt vinner stor heder och ära.

Hjälte = modig och självuppoffrande person.Ungdomsledarna, innebandyns egna hjältar


När man ser denna beskrivning ovan så får man ju klart för sig att det finns en hjälte i många människor, bara man är villig att lyfta fram den.

Att ställa upp för någon, vara självuppoffrande och faktisk en beundransvärd person, är väl inte en alltför felaktig beskrivning på våra idag hårt slitande ungdomsledare.
Dessa som varje vecka, nästan varje dag och varje helg, nästan 6-8 månader om året, sliter med våra innebandyspelande ungdomar och barn.
Dessa ledare är faktiskt hjältar i sina egna respektive föreningar!

Tänk vilken tid de egentligen lägger ner på att forma framtidens elitspelare, eller bara för att få en grupp att fungera och må bra tillsammans, och vad får de för detta, oftast ingenting!
Eller kanske faktiskt ingenting i den ekonomiska bemärkelsen, men för glädjen, vänskapen och minnena ledarna får tillbaka av sina nöjda spelare finns det ingen ekonomisk summa i världen som kan ersätta.
Denna del är ovärderlig!

Ändå undrar man lite ibland om vi verkligen själva som seniortränare i föreningar visar ungdomsledarna den uppskattning och respekt som de egentligen förtjänar.
Jag tror inte det!


Allt för många tränare på högre nivå idag är endast på plats för att lyfta ut lite ”extra” ekonomiskt arvode, och visst ja, försöka utveckla laget också.
Hos en del seniortränare lyser detta dock igenom väldigt mycket, medan andra faktiskt försöker ta den ekonomiska delen som en betalning för de slit han eller hon tänker eller kommer lägga ner under hela säsongen.
Dessa tränare, som verkligen ger max av sig själva, jobbar hårt så det syns att laget tar några kliv framåt, utvecklar lagets spelare samt att viljan att vilja understödja och lära ungdomsledarna och spelarna samt klubben något skall höjas extra mycket för sitt sätt att leda på seniornivå.
Dessa betalar jag gärna själv ut ersättning till då de hjälper till att se till att innebandyn lyfts framåt och inte bara utökar deras egen ”hushållskassa”.

Att yngre lag och ungdomsledare får tillfället i akt att ta del av seniorverksamhetens kunskaper är viktigt, för ibland kanske inte dessa ledares stora engagemang räcker till för laget de tränar eller leder.
Understöd behövs, och det är faktiskt vår skyldighet som seniortränare, och seniorspelare, att se till att detta understöd ges.SUPERMAN är en annan sorts HJÄLTE, medan ungdomsinnebandyns ledare är
hjältar på sitt eget vis!
Jag högaktar de ungdomsledare som idag ordnar med sina lags matchställ, träningsmaterial, vattenpåfyllningar, sjukvårdsmaterial samt agerar ”extra pappor” eller ”extra mammor” på ett fantastiskt sätt.
Undrar vilken seniortränare som idag hade gjort detta, utan att få något extra betalt för det.
Inte många, eller snarare faktiskt kanske ingen!

Själv har jag under mina innebandyår, har ju blivit en del, sett så många föreningar vilka enbart lägger kraften på sina seniorlag. Detta för att de tror att om föreningen har en stabil, bra och jättestark seniorverksamhet så växer även ungdomsverksamheten, vilket dock inte är helt säkert.
Ibland är det faktiskt ungdomsgruppernas sätt att vara, verka och jobba som lockar till sig fler intresserade spelare och ledare till föreningen, inte seniorlagets resultat eller tabelläge.
Fast oftast blir det mer så att en del av ungdomsverksamheten glöms bort i all denna seniorsatsning, och då försvinner faktiskt det grundläggande framtidsmaterialet på seniorsidan, samtidigt som fler och fler ideellt duktiga och engagerade hårt arbetande ungdomsledare förmodligen droppar av en efter en.
Detta har skett i mer än en förening!

Vi behöver vara mer rädda om de ungdomsgrupper och ledare vi har och ge även dessa lika stora möjligheter som seniorverksamheten att utvecklas.
Många föreningar i Sverige har faktiskt klarat detta, och då borde kanske fler ta en extra titt på hur dessa föreningars verksamhet faktiskt fungerar.


Vill ändå avsluta med att säga att det faktiskt, trots mycket kritik, kryllar av duktiga seniortränare, ledare och föreningsmänniskor som faktiskt skänker en tanke till ungdomsledarna i sina respektive föreningar, detta på många olika sätt.
Fortsätt med detta!


DET ÄR TILLSAMMANS SOM VI BILDAR DEN VÄXANDE OCH FRAMTIDA UNGDOMSENHETEN.


Ungdomsledarna ni är och kommer alltid förbli mina hjältar inom innebandyn!

Kommentarer
Postat av: Andreas

Håller med dig, jag tror inte att alla förstår vilket jobb vi ibland lägger ner. Kul att du hyllar oss på detta sätt.

2009-09-07 @ 13:47:33
Postat av: Helen

Jag vet precis vad du pratar om, har varit tränar-hustru i 8 år. Så mycket tid han har lagt ner på andras barn. Men det nog ingen som har värdesatt hans arbete varken föreningen eller föräldrarna och de trodde dessutom att han bra betalt, men det har bara kostat en ofantlig massa pengar och tid. Men nu för tiden sitter vi på läktaren som alla andra och tittar på vår son och hans lag när de spelar, innebandy förstås.

2009-09-07 @ 19:25:53
Postat av: Janne P

Ja det är nog så att vissa inte förstår vilket jobb man har som ungdomsledare. Vi får ändå tillbaka mycket då vi får se glädjen på dem när de lyckas, detta är guld värt! Bra text och för övrigt en bra blogg!

2009-09-08 @ 15:18:42
Postat av: #77

Sant......mycket sant ....

2009-09-09 @ 21:26:00
Postat av: Jonte

Bra blogg Michael. Kul att se att du hyllar dem som hyllas skall, ungdomsledare gör ett jättearbete och tycker att de nämns alldeles för lite!

2009-09-12 @ 23:15:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0