INNEBANDYNS FADER: CALLE AHLQVIST

Återigen har man haft föreläsning tillsammans med en utav de mest betydelsefulla personer inom innebandyn någonsin, ja kanske den allra värdefullaste utav dem alla, nämligen Carl-Åke ”Calle” Ahlqvist.

Calle Ahlqvist, ”Innebandyns fader” och grundaren utav företaget Unihoc, är en mycket sympatisk och bra person och det är en ära att samarbeta med honom varje gång.

Nedan följer en intervju, ”hyllningsintervju, med Innebandyns Fader , Carl-Åke ”Calle” Ahlqvist!


Carl-Åke ”Calle” Ahlqvist

INNEBANDYNS FADER

Carl-Åke Ahlqvist, grundaren av företaget UNIOC och mannen som vi alla idag kan tacka för att vi får utöva vår älskade sport innebandy.


FICK KLUBBORNA AV SIN BRODER

"Calle" är en mycket idérik, sympatisk och trevlig människa som alltid ställer upp och berättar sin innebandyhistoria för de som så önskar.

Han berättar ofta hur han genom sin broder fick 12 stycken klubbor hemskickade till Sverige, från Holland, där brodern jobbade.
Något år senare hade flera fritidsgårdar och många andra visat så stort intresse för herr Ahlqvist klubbor att han bestämde sig för att ta kontakt med klubbtillverkaren i USA för att köpa hem fler.

- Leklusten med klubborna och bollen hade slagit ut så mycket och alla tyckte att det var fantastiskt kul att spela innebandy, eller som vi först kallade det inomhusbandy. Jag bestämde mig för att 1968 kontakta företaget Manfacture Shaper CO i USA, klubbtillverkaren av Cosom-klubban, detta för att göra en större klubbeställning. På så vis kunde jag börja sprida sporten på allvar, berättar Calle.


UNIHOC SPRED SPORTEN I VÄRLDEN

Efter ett tag så tog intresset på allvar fart i Sverige, och faktiskt även i Europa, och Calle startade då sitt eget lila företag UNIHOC, vilket sedan växte till ett av de största innebandyföretagen genom tiderna, innebandymässigt.
Namnet UNIHOC var dock inte lätt att komma på utan det skedde efter dagar och timtal av funderingar och tankestunder.

- Att finna ett bra namn var inte enkelt, och samtidigt så var vi tvungna att finna ett namn som skulle kunna påminna om hockey men också vara internationellt gångbart, därför blev det till slut UNIHOC, universall hockey.


Sett över ett långt perspektiv så växte sporten helt fantastiskt mycket, och snabbt, inte bara i europa utan även i resten av världen. I många länder blev varumärket en synonym för sporten och man började kalla spelet för Unihockey, något som än idag används som namn på sporten i många länder.

- Det är kul att namnet fortfarande används och att det faktiskt också är viktigt för många att fortfarande spela med en Unihoc klubba, detta även om det nu mera finns massor av andra innebandytillverkare.ETT AKTAT VARUMÄRKE

Unihoc är fortfarande det mest respekterade innebandynamnet i världen,om man får tro alla de man talat med, och det beror nog främst på att det var just Unihoc, och Calle Ahlqvist, som såg till att sporten även växte fram i resten av världen.

- Visst är det skönt att känna att Unihoc fortfarande är ett så aktat namn, fast så kommer det nog alltid att förbli. Fast man kan aldrig sia om hur det kommer att se ut i framtiden. i framtiden, detta då innebandyn växt ännu mer. Jag hoppas bara att sporten utvecklas och byggs upp mer och att även förbundet faktiskt skall stå bakom de nya länderna lite mer.


UNIHOC KOMMER ALLTID ATT ÖVERLEVA


Unihoc är ett märke som förmodligen aldrig kommer att dö ut, detta då det mer eller mindre är grundpelaren till att innebandyn finns, och något sådant bör man inte förändra.
Sporten växer även utan att Unihoc är inblandad överallt, men märket kommer alltid att bestå (hoppas vi).

- Med Unihocs historia kommer märket förmodligen att alltid överleva samt behålla sin tätposition, det är jag övertygad om, och även om det finns massor av tillverkare nu mera så har spridningen av sporten också ökat. det gör att det nu också finns fler och andra distributionsvägar än vad som fanns förr, förklarar Calle.

Calle har, enligt sig själv, alltid varit en person som trott på det han genomför, aldrig gett upp och inte heller varit främmande för det okända.
Detta var en bidragande orsak till att han lyckades skapa något som vi idag kan glädjas ofantligt mycket åt, nämligen innebandyn.

- Man får aldrig ge upp något man tror på, och framför allt våga tro på det man genomför. Man måste våga ta kontakter och vara enveten. Har man en bra idé så måste man våga satsa och genomföra den, avslutar Calle.


SNABBRUNDAN med INNEBANDYNS FADER:

Fullständiga namn: Carl Åke Ahlqvist

Bor: Göteborg

Fritidsintressen: Historia, röra på sig samt skapa saker som ser till att andra rör på sig

Favoritmat: Fisk

Favoritdricka: En kall öl

Favoritlag inom innebandyn
: Har faktiskt inget

Drömresan går till: Månen

Sommar eller vintermänniska: Båda årstiderna är lika fantastiska, detta på sina olika sätt

Favoritfilm: Charlie Chaplins, Diktatorn

Lyssnar på för musik: All musik funkar

 


Kommentarer
Postat av: Jonas

Calle är och förblir innebandyns viktigaste person, utan tvekan!

2009-11-11 @ 21:46:21
Postat av: #77

Calle = Mannen, myten, legenden

2009-11-12 @ 10:43:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0