Kris eller Katastrof

När nu vintermånaderna börjat att visa sig, kylan smygit sig på under kvällstimmarna och morgonsstunderna samt att innebandyns olika serier vänder så tänkte jag bjuda på en så kallad "favorit i repris".

För över ett år sedan skrev jag en krönika kallad KRIS eller KATASTROF, vad detta innebär och hur vi egentligen använder dessa ord. Fick mycket uppmärksamhet för denna och många mail som hyllade texten och även flera föreningar som valde att sätta ut texten på sina hemsidor med mera. Krönikan lades även ut i en tidning.

NU tycker jag att det känns helt rätt att ta upp ämnet KRIS och KATASTROF, och lägga ut denna krönika igen, detta då jag både, ser, hör och känner att många börjat använda dessa ord lite på fel sätt.
Precis på det sätt som jag inte vill att de skall användas.Alla har vi väl hört talas om orden KRIS eller KATASTROF. Ord som, i mitt tycke, används allt för ofta numera. Framförallt inom idrotten, där jag inte tycker att orden egentligen hör hemma.
Visst så finns det krissituationer i klubbar där de ekonomiska resurserna eller olyckor där spelare omkommer
skall benämnas som katastrofer, och detta med all rätt.
Men det är just detta som är felet, vi använder oss inte av orden vid rätt tillfälle.


IDROTTEN FORTFARANDE BARA EN LEK

Om ett lag i en serie haft en riktigt bra försäsong där alla bitar har fallit på plats, både de ekonomiska delarna i klubben, spelarmaterialet samt allt annat runt omkring. När sedan seriespelet börjar så brukar ofta också matcherna börja bra, och sedan kommer en i idrottens värld kallad "svacka". En svacka som de flesta lag där ute någon gång under sitt leverne hamnar i.
Och just ordet svacka beskriver mer en nedåtstigande situation än orden kris eller katastrof.

Fem till sex förlustmatcher i rad eller en storförlust blir allt som oftast till en katastrof eller att laget befinner sig i en kris. Men hur tänker vi egentligen. Orden används ju helt fel, vilket innebär att när man väl hör orden tappar dom en del av sin mening.
Tycker att man måste tänka på hur man hanterar detta och hur man använder orden.
För mig är fortfarande idrotten bara en lek, när det väl kommer till kritan.

Ett par förluster i rad är mer en lärdom eller en del i en ny utvecklingsdel, alltså ingen katastrof.

Katastrof tycker jag att man kan uttrycka sig i när hundra tusentals människor dör på grund av  exempelvis flodvågor i Asien eller när en orkan sveper in över Nordamerika och gör människor helt bostadslösa samt mister sina
familjer.
Detta är för mig större än när man förlorar några matcher inom idrotten.
Orden kris eller katastrof används alltså helt fel, och tyvärr alldeles för ofta, vilket gör att vi snart inte kommer förstå ordens innebörd om något verkligt hemskt verkligen inträffar.

HANDLAR OM ATT HA KUL

Läste i en tidning för någon vecka sedan då det stod om ett lag i kris och att klubben för tillfället befann sig i en katastrofsituation. En del av texten löd ungefär så här:
Kris i klubben, laget inkasserar sin femte raka förlust. Vad har egentligen hänt? Hur skall man kunna lyfta sig ur denna katastrofsituation.
När man ser detta undrar man vad som egentligen har inträffat. Laget har ju
faktiskt bara förlorat ytterliggare en match.
Men det låter som det verkligen har hänt något större och mer dramatiskt, vilket i mitt tycke det inte alls har gjort.

Orden kris eller katastrof användes exempelvis under flera veckor när flodvågs-offren skördades i Asien. Då kunde rubriker i tidningar i stället lyda:
Stor katastrof i Asien, flera tusentals människor i kris efter de att de mist sina hem och sina anhöriga.
Och det är just detta jag menar, det är i sådana här sammanhang jag tycker att orden skall nyttjas och användas i större utsträckning.
Inte inom idrotten där det endast handlar om att egentligen ha kul eller utveckla något som man måste bli bättre på. Där hör inte dessa ord hemma.
För vad som än händer eller sker under ett seriespel eller en turnering så kan man
aldrig likna en idrottssituation vid det som inträffade i Asien.

Men det är precis detta vi gör när vi hela tiden uttrycker oss på ett, i mitt tycke, ogenomtänkt och klumpigt sätt.

ORDEN FÅR INTE BLI EN FÖRBRUKNINGSVARA

Kanske måste vi som ledare och som föreningsmänniskor börja att "utbilda" våra unga spelare och ledare i att det faktiskt är en lek vi håller på med, och hur vi hanterar detta.
Känns som att nu under denna tidsepok så har resultaten och ekonomin varit det som står i fokus hela tiden.
Visst är det kul att vinna, det säger jag inget om, men det är ännu viktigare i att kunna hantera en förlust och vända detta till något positivt.
Vilket de flesta är väldigt dåliga på. Vi är ju trots allt där för att utvecklas och ha kul tillsammans, ingenting annat.

Jag hör dagligen hur unga människor diskuterar om hur vidare det är en katastrof att något allsvenskt fotbollslag förlorat mot något annat lag i serien, som man egentligen borde ha slagit. Och det är kanske sant att just det laget som man förlorat mot är ett lag som man borde slå. Men något var uppenbart fel. Något som man får ta med sig till nästa match och utveckla så att det inte inträffar igen.
Men att se det som en katastrof tycker jag verkligen känns fel.
Det är vi i samhället och framförallt inom idrottens värld som måste vända detta så att vi använder orden när vi verkligen behöver dem.
Orden skall inte bli en förbrukningsvara som så småningom dör ut på grund av att ingen helt enkelt reagerar på dem.

Tänk dig själv:

Du är på väg hem, med spelarbussen, från lagets fjärde förlust. Ni hade tippat att ni skulle vara med i seriens topp och slåss. Vilket ni fortfarande kan om ni bara utvecklar de delar som inte ännu fallit på plats.
Något måste ju uppenbart vara fel. Det är nu däremot det är lätt att tycka att laget hamnat i en kris eller katastrofsituation. Detta i stället för att utveckla och summera det som gått fel på ett mer genomtänkt sätt.
Man lägger helt enkelt mer tid på att koncentrera sig på det negativa, mer än att försöka skapa en ny vinnande och positiv del. Fast det ligger ju å andra sidan i människans natur att se det dåliga före det bra, och så verkar det förbli.

Medan du sitter där i bussen så ringer pressen upp och undrar hur ni skall komma ur denna krissituation. Du berättar att laget spelar just nu katastrofalt illa och det är en stor kris i hur man kunde förlora även denna
match.
Du har precis använt orden kris och katastrof samtidigt som du även blivit tilldelad dom av pressen.

Precis efter ert samtal stannar bussen. Framför er så har det inträffat en olycka där flera personer omkommit samt mist sina nära anhöriga.
Nu står vi inför en situation.
Precis innan det inträffande så taldes det med pressen om kris och katastrof och i vilken hemsk situation laget just nu befann sig i.
Man undrar lite vad rubriken för laget blir i tidningen nästföljande dag.
Men också vilken rubrik olyckan framför er kommer att ha.
Är inte det som inträffat framför bussen en mer katastrof och en krissituation än den förlust som tidigare under dagen inkasserades när laget tappade sin fjärde raka match?
ELLER?

ORDEN KAN TAPPA SIN FULLA BETYDELSE

Tyvärr är det dock så som i ovan nämnda text vi använder orden kris och katastrof mest, inom "idrottsmisstag".
Så ofta, så mycket men så fel.

Vi tänker helt enkelt inte på vad orden egentligen står för och vilken betydelse dom egentligen har.
Fortsätter det så här så tappar snart orden kris eller katastrof sin fulla betydelse samt att människans känsla i kroppen när orden kommer försvinner.
Detta måste vi kämpa för, här och nu.
Och tänk på att idrotten är till för att förbrödra, ha kul och att uppnå en gemytligt trevlig gemenskap där alla tillsammans skall känna sig välkomna.

Må bästa laget ha roligast tillsammans...

Kommentarer
Postat av: Andreas

Läste den redan när den skrevs och sattes på din hemsida, men kan sägas hur många gånger som helst att DU HAR HELT RÄTT. Dags för oss alla att tänka till lite extra!

2008-11-08 @ 20:39:37
Postat av: Jonas A

Bra skrivit!

2008-11-08 @ 22:40:40
Postat av: Koppen

Gött. Gillar texten. Bra ritat.

2008-11-09 @ 14:59:00
Postat av: #77

Grymme text mannen, bra att du tar upp detta nu, det behövs i vissa lag, så väl inom innebandy som fotboll.

2008-11-09 @ 20:32:18
Postat av: Bengt (ungdomsledare)

Själv ungdomsledare i en förening där jag hör detta snack hela tiden om katastrof, så bra att du tar upp ämnet!

2008-11-10 @ 11:06:46
Postat av: Anette

MYCKET BRA!!

2008-11-10 @ 17:49:44
Postat av: Andy

Väldigt bra och tänkvärd text!

2008-11-11 @ 21:58:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0