Bättre kvalité på ungdomsträningar

  

Att vara ute som föreläsare och instruktör för olika föreningar i Sverige är motiverande, och riktigt kul.
Detta ger en alltid en liten extra sporre, framför allt då man ser att ungdomar (och seniorer) uppskattar de träningar man genomför samt de moment man försöker att lära dem.

De ledare som också finns med runt om och suger åt sig de olika sakerna som tvättsvampar är ännu roligare att kunna delge sin innebandykunskap till, de vill ju utvecklas.

Det är också precis på detta sätt som innebandyn utvecklas, när vi hjälper varandra att utvecklas.Att jobba som distriktslagstränare, landslagsinstruktör samt utbildare har givit mig en god insyn i hur egentligen spelare, föreningar och ungdomar fungerar, även om mycket av detta redan fanns med från början.

Konstatera kan man dock att det ALLTID finns nya saker att lära sig, oavsett vad man redan kan.
Något som jag idag försöker att tala om för alla de ledare jag undervisar och utbildar inom innebandykunskap.


Vad jag dock ser som ett stort problem är att det idag är alldeles för dåliga ungdomsträningar i våra hallar. De ledare som genomför träningar idag, många i alla fall, har inte den kunskapen som krävs, men vill heller inte förnya den.
Detta är ett problem eftersom då stannar utvecklingen bland våra yngre och det blir inte alls lika hög effektivitet i utbildningen och utvecklingen som vi behöver i föreningarna idag.
En del föreningar når kanonstarka resultat och en del nästan inga alls, här måste man försöka att närma sig varandra mer.


Att föreningarna idag "anställer" villiga föräldrar, ledare eller så kallade lagföräldrar till de olika lagen är bra, men tyvärr räcker detta inte!

Man måste också se till att dessa personer, som verkligen vill engagera sig i de olika ungdomslagen i föreningarna, också får den kunskap och utbildning som krävs för att kunna leda de grupper de jobbar med.
DETTA ÄR FÖRENINGENS ANSVAR!

För många träningar håller nämligen idag alldeles för dålig kvalité och för dåliga och utvecklande moment.


Visst så räcker det långt med att ha engagemang på träningar av de ledare som är tillsatta på sina poster, eller föräldrar som snällt ställt upp på grund av just ledarbristen, men det räcker ändå inte.

Föreningarna skall kunna tala om:


•·         Hur en träning på bästa sätt bör genomföras

•·         Hur barn i den åldern där ledaren är tillsatt fungerar

•·         Hur man når bäst resultat på exempelvis övningar eller i spelet

•·         Hur man skall genomföra träningar mot ett SYFTE

•·         Vilket mål, röd tråd eller ledord som finns just för gruppens ålder och hur man skall jobba mot denna delVerkar lite idag som att många föreningar sätter sig in i sin så kallade policy på ett bra sätt men faktiskt missar att tänka till i HUR man egentligen skall UPPNÅ resultat i utvecklingen i de olika åldrarna.
Känns som detta missas för mycket.

Här måste vi bli bättre som lförening och edare och VÅGA ta till oss kunskap, VÅGA ta hjälp, VILJA ha hjälp samt skapa oss goda grunder att stå på med hjälp av andra som kan.KRÅNGLA INTE TILL DET

  

När man som kanske mer "rutinerad" eller "meriterad" ledare också går in i sina pass så bör man tänka på följande,
ATT INTE KRÅNGLA TILL DET FÖR MYCKET,
eller
ATT ALLTID VETA VARFÖR MAN GENOMFÖR DET MAN GÖR.
Det skall ju alltid vara så att träningarna skall vara BRA, rätt utformade samt rätt utvecklade.Idag krånglar många ledare till det för mycket bland lag i yngre åldrar.
Övningar är för svåra och ungdomar får stå länge i köer och vänta på sin tur, DETTA NÄR DE I SJÄLVA VERKET SKALL VARA I RÖRELSE NÄSTAN UNDER HELA PASSET!

Att man heller inte använder sig utav HELA PLANEN och alla de ytor som finns gör att det skapas väntan och mindre utveckling.

Se till att:


•·         INTE krångla till övningarna i yngre ålder

•·         INTE ha LÅNGA KÖER så väntan på att genomföra sitt moment tar för lång tid

•·         UTNYTTJA planens STORLEK och YTA så mycket som möjligt

•·         Ungdomarna är i RÖRELSE mer än de är stilla under passet eller spelets genomförande

Jag vet att Magnus Fredriksson på innebandymagazinet tagit upp en del av dessa problem tidigare, men ack så RÄTT HAN HAFT i det han sagt och tycker, JAG STÅR BAKOM VART ENDA ORD!VI MÅSTE NÅ EN PROFFESIONELLARE UNGDOMSUTVECKLING genom att bli BÄTTRE på att genomföra träningar, lära oss att bli bättre på att ta hjälp av andra samt som förening och ledare TÄNKA TILL lite extra !


Kommentarer
Postat av: Anders F

Håller med dig i allt du skriver, riktigt bra blogg denna gång, och som vanligt. Fortsätt i samma anda.

2008-11-03 @ 15:59:36
Postat av: Andy

Bra blogg!

2008-11-03 @ 22:51:41
Postat av: #77

Bra tankar och funderingar, jag stödjer dig till fullo!

2008-11-04 @ 00:37:52
Postat av: Bengt M (ungdomsledare)

Håller med dig till 100 procent. Egentligen så vet nog många om de problem du tar upp fast de måste lära sig att hantera dessa. Blir ändå glad att du tar upp denna del då det ser alldeles för dåligt ut på för många träningar runt om i hallarna i vårt avlånga land. Kul och intressant blogg annars, ofta inne här och kikar.

2008-11-04 @ 15:41:59
Postat av: Lizzie

Bra text Micke!

2008-11-04 @ 19:20:57
Postat av: Katta

Bra bloggtext Mikael, kommer att ta med mig lite av denna till våran ungdomsledarträff i november. Mycket användbart och tänkvärt!

2008-11-05 @ 16:26:04
Postat av: Till alla "tyckare":

Tack för att ni uppskattar denna omgångens blogg, alltid kul att vara uppskattad textmakare./ Micael Svensson

2008-11-05 @ 20:13:25
Postat av: STEFAN ANDERSSON

BRA TEXT!

2008-11-06 @ 08:14:16
Postat av: Dannemannen

Bra text, tar upp vesäntliga saker som vi alla ungdomsledare behöver ta till oss. tack för detta!

2008-11-07 @ 20:37:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0