Innebandy i Västergötland


Säsongen är över för de flesta innebandylagen i Sverige, så väl för de olika domarparen samt en hel del av förbundsarbetet. De hetaste lagen är kvar, de två vilka skall spela SM final i Globen till helgen, en final man självklart skall åka upp på, detta med Innebandygymnasiet i Borås, något som beslutades redan under hösten när skolan drog igång. Det fanns med i säsongsplaneringen.


Själv är man Västgöte, både i hjärta och själ, även om man under en kort period i livet vart "bosatt" i Chamonix i franska Alperna, en underbar tid i livet.

Men nu mera är det Västergötland, Alingsås och caféernas stad som gäller.


Något man har funderat mycket över under denna säsong är allt som alla tyckt runt innebandyn i Västergötland men som ingen säger till de mer högre uppsatta på vårt förbund.
Märkligt att man vill tycka till men inte göra något åt det sedan.


Tänkte ta tillfället i akt och skriva ner några saker som man hört från "Västgötainnebandyns" alla olika hörna, både positiva och negativa saker, kanske får man sedan hoppas att någon på vårt förbund läser detta, eller kanske det är så att det är bäst att de inte gör det. Många känslor är ju delad i Västergötland och bland alla innebandyföreningar.

Fast det borde ju vara bättre att få nya inputs, veta vad folk tycker samt ta åt sig av kritiken, något som i alla fall jag tycker vore bra att få jobba utefter. Tänk på att alla tankar och den text som skrivs inte enbart syftar på skribentens värderingar utan de personer vilka lyssnats av i vårt innebandydistrikt.


SeniorDM

Att lägga senior DM under en och samma helg, 2 speldagar, i Augusti, är något som många i Västergötland velat ha under flera år. Nu, ÄNTLIGEN, så valde den nya, och faktiskt väldigt öppna styrelsen, att satsa på detta. De två högsta posterna i Västgötastyrelsen har äntligen blivit tillsatt av två personer som vill skapa lite förnying inom vissa områden, DE VÅGAR, härligt att se!

Hoppas att detta koncept fortsätter i framtiden!


Domarbiten

Hur klassas egentligen domare upp och ner i Västergötland?

Den frågan hör man överallt och det är många som undrar detta, men verkar som ingen vågar fråga. Idag så dömer domare i div 3 som inte ens har en aning om hur innebandy på den nivå skall spelas, detta medan några domare på lägre nivå, vilka aldrig verkar bli uppklassade, har en betydligt större stabilitet i sitt sätt att agera och döma. Vissa kanske faktiskt borde ta sig en tankeställare varför de flesta lag alltid är arga på domaren, kanske det faktiskt är så att domaren är dålig. För visst kan en domare vara dålig? JA, ABSOLUT!

Och de som är domarobservatörer, har de full koll på hur man egentligen skall döma på en bra nivå, Nja..hmmmm... det svar som de flesta i vårt Västgötadistrikt svarar på detta skall vi nog inte skriva här.


Kanske en del domare också skall lära sig vad, "Glimten i ögat" är, eller att "håll en god dialog med lagen", eller "domaren skall inte synas", något som fattas på många. Att sedan se en del domare inte kan hantera bedömningar bland ungdomslagen, då man verkligen skall ha en bra inställning och "lära spelaren" inte "döma spelarna", det är två skilda saker, något jag själv faktiskt sett inte fungera på många innebandyplaner.


Man skall dock inte dra alla över en kant, själv tycker jag att det finns några guldkorn inom domarkåren i Västergötland, men det är väl säkrast att inte nämna några namn, detta då andra kanske inte har samma uppfattning. Dock så undrar jag, vart Västergötlands bästa domarpar tog vägen, Ola Johansson och Tomas Trygg?


Distriktslagen

Hur blir man tillsatt som ledare för distriktslagen i Västergötland?

En fråga som jag kanske egentligen kunde svara på, detta då jag vart involverad som ledare för Västgötalagen under några tillfällen. Har fått med mig 3 medaljer under åren, vilket känns rätt bra faktiskt. Det senaste nu i Sundsvall, 11-13 April, som coach för P17 laget.


Vad jag vet är det att det finns en del ledare som är nyfikna på uppdraget som ledare för distriktslag.
Fast har de sökt uppdraget, den frågan kvarstår?

I början av året la exempelvis Västergötland ut på sin hemsida om att de sökte ledare till P15 och F15 lagen, här ställde man också vissa krav, något som var riktigt bra. Att det skall finnas krav på de som leder ett Västgötalag är självklart, men det verkar som en del inte riktigt vågar söka som ledare till distriktslagen då de tror sig inte ha de kvalitéer som krävs, eller faktiskt de tror att inte deras namn är aktuella bland vissa människor.

Visst kan det vara så att vissa namn på vissa poster inte tycker om vissa ledare eller har dåliga tankar om dessa, men man måste se till ledaren och inte personen, så skall det alltid vara.


Ledarna för distriktslagen skall besitta en kunnighet, en taktiskt kunnighet och kunna se till att det genomförs professionella träningar där spelarna som kommer dit skall känna att det är ytterligare ett kliv på vägen i sin innebandykarriär. Det är ju ändå distriktslaget som är steget innan U-19 landslaget.


Själv tycker jag, och fler med mig, att distriktslagsdelen har utvecklats en del under överledaren LARS AHLSTRÖM. Han har insett vissa sker som måste ske för att ett distriktslag skall bli ännu mer professionellare än vad det tidigare vart. Synd är dock att han får dra den tunga lasten helt själv oftast. Det blir nog för mycket ibland för denne överledare. Kan inte se någon annan klara denna uppgift så bra som Lars, även om det säkert finns. Som spelare och ledare betygsattes Lars under detta SM av Västgötalagen,betygsättningen blev följande:

HAN ÄR OUMBÄRLIG!



Utbildningsdelen

Denna del måste faktiskt bli bättre, enligt många. Det skulle finnas ett större utbud av ledarutbildningar, olika träningsutbildningar samt kanske några specifika instruktörer vilka kunde åka runt och utveckla lag och föreningar inom olika områden. Detta saknas enligt många.


Som exempel är att en del klubbar har fått idrottslyftbidrag men kan inte använda det i Västergötland då styrelsen tagit beslut att inga klubbar längre får driva utbildningarna i SIBFs stege själva, med instruktörer. Detta har gjort att i alla fall, vad jag vet, 3 föreningar bjudit in föreläsare utifrån och genomfört det i egen regi ändå. Om ett idrottslyft skall funka borde väl utbildningsdelen i Västergötland också funngera, eller?


Vad vi har fått erfara inför kommande säsong, VILKET JAG HOPPAS DET BLIR SÅ, är att INGA ledare som inte har någon BUL utbildning INTE skall få leda sina ungdomslag under matcher längre. Detta är ett bra sätt att stävja dåliga ledare, något som Småland och Göteborg haft under några år. Hoppas att Västergötland ser till att skapa sina tränarkort nu, och kontrollerar detta. Det är det bästa för innebandyns utveckling.



Ungdomsserierna

Här gnälls det mest av allt i Västergötland. Man hör ideligen en massa saker som inte fungerar. Främst är det att vissa lag hamnar i vissa serier, att vissa serier endast innehåller 5-6 lag eller att man år efter år alltid får möta samma lag. Fast störst gnäll är det över lag som har 2 lag anmälda och som ändå hamnar i samma serie, något jag själv inte heller begriper faktiskt.


Vet att ett svar har vart att om man skall flytta ett lag påverkar det seriesystemet i någon annan serie, det blir längre resor och föreningar vill inte detta, NÅGOT SOM ÄR HELT FEL!
Enligt de flesta föreningarna kan vissa lag tänka sig att åka längre något år, detta för att möta nytt motstånd, en utökad serie efterfrågas där två serier går ihop och i stället bildar kanske 12 lag, 22 matcher, eller att en förening som anmäler 2 lag inte bryr sig om ifall det ena laget hamnar i en annan serie. Detta talar ledare och föreningar vitt och brett om hela tiden, frågan är lyssnar förbundet eller ÄR DET HELT ENKELT INGEN SOM SÄGER NÅGOT?

Det är ju inte lätt att veta för förbundet heller om ingen säger något, så börja skapa inskrivningar så kanske saker ändras. VÅGA STÅ UPP!



Kansliet

En fråga som har ställts, av några högre uppsatta domare i Västergötland faktiskt är, Varför ligger kansliet i Lidköping?

Många, fler än de som yttrade denna mening, undrar faktiskt detta också. Förnyelse måste till och kansliet kanske borde flyttas till en mer central punkt, och ja varför inte!

Det kanske skulle behövas, frågan är bara vilka som skulle jobba där då, för de som sitter där idag har ju koll på allt det som vi som är "utanför" inte har.

Men jag kan förstå att denna fråga ställts då Lidköping inte är det största innebandyområdet direkt i Västergötland, eller att staden inte ligger direkt centralt placerad.
Fast jag tor det blir svårt att ändra på ett kansli och en kansliflytt kommer nog aldrig ske, då måste det nog till drastiska förändringar i Västergötland.




Ni som läser detta TYCK TILL, skriv vad NI ANSER är positivt och negativt i Västergötland. Många har ju redan fått tycka till, vilket gjort att denna text skapades. Tänk på att texten ovan inte enbart syftar till mina, Micael Svenssons tyckanden, utan merparten av den bygger på avlyssningar av ledare och föreningars tankar i Västergötland.


Kommentarer
Postat av: David K.

Trygg o Ola var mkt stabila domare, Stefan Pettersson i Lidköping var också mkt bra. Blomberg och Siljevall i thn slutade också tyvärr. Hasse o Erlandsson från alingsås lade också av. Det blir ju lätt tidsbrist men tyvärr så kommer inga nya upp och konkurrensen finns kanske inte då tyvärr.

2008-04-17 @ 14:24:40
Postat av: Jonas

Mycket av det du skriver stämmer och jag tror förbundet vet om det, men inget görs, alla jobbar i gammla spår för mycket och vill inte skapa något nytänkande. Sorgligt men sant! Bra att du skriver om detta, kanske det tas på allvar då!

2008-04-17 @ 14:32:46
Postat av: Andreas

Vi har till och med skrivit upp till förbundet , men inget händer, bara "gamla spår" gäller verkar det som. Kul att seniorbiten lyfts sig med dmspelet.

2008-04-17 @ 15:16:36
Postat av: #44

Västergötland har både bra och dåliga punkter, bra att både och tas upp, eftersom inget av de verkar göras. Tack för en bra text.

2008-04-17 @ 17:48:02
Postat av: Jocke

Senior dm var jättebra att ha under en helg, bra beslut av vibf, hoppas detta fortsätter.

2008-04-18 @ 18:28:40
Postat av: Anonym

Micke, hoppas vi får återse dig som huvudtränare för distriktslaget även nästa år, du gjorde ett fantastiskt bra arbete. Hoppas också att Peder och Mikael stannar.

2008-04-20 @ 13:28:19
Postat av: Ola Johansson

Vill bara meddela att både jag och Trygg dömer forfarande. Tyvärr kanske endel tycker:).

Mycket bra blogg Micke

2008-04-22 @ 17:48:50
Postat av: Tack Ola:

Tack Ola för att du uppskattar bloggen. Bra att ni fortfarande dömmer innebandy.

2008-04-23 @ 11:54:50
Postat av: Steffen

Mycket bra skrivit micke. Läser din blogg ofta och den är läsvärd, fortsätt skriv och tyck till!

2008-04-28 @ 14:03:50
Postat av: #9TT

Tyvärr får jag ju inte ha Ola som domare, förutom på dm i höstas vilket ju gick alldelles utmärkt. Kul att #44 syns till också. Saknade honom under dm. För övrigt anser jag att Skövde hade den perfekta hallen för senior-dm.

2008-04-29 @ 18:12:58
Postat av: Andreas

Bra att det tas upp lite om Västergötland här. Kan förstå att många har åsikter, det funkar ju i ungdomsspråk, förbundet SUGER fett. Man känner inget förtroende i föreningarna alls, efter vad man hör för förbundet eller kansliet, men inget görs åt det, så illa. Hoppas de vaknar någongång och lyssnar på föreningarna för EN GÅNG SKULL!

2008-05-09 @ 15:24:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0