Times To Remember är texter hämtade från olika saker som skett inom innebandydelen och där jag har deltagit på olika sätt. I FÖRSTA delen blir det en tillbakablick på distriktslagstiden 2007-2008.

Brons smakar guld i efterhand

Distriktslags SM 2008, Sundsvall, är över. Ett SM som för P17 gav mersmak för många innebandyspelare och deras satsning på fortsatt innebandykarriär.

Många sa efter SM att nu är det verkligen innebandysatsning som gäller, nu när man ser vad som krävs och hur bra många är. Själv kan vi ledare bara hålla med och säga att det är bra att spelarna själva nu inser vad som krävs för att nå en högre nivå, samt att de sett distriktslaget som en ”inslussningsport” till U-19 landslag med mera.

Årets SM kändes lite tungt då den där semifinalen förlorades mot Skåne med 7-3, efter de två sista målen inslagna i tom kasse. Visst ville både ledarna och laget spela final och känslorna var stora och besvikelsen lyste i mångas ansikten direkt efteråt.

Nu så här någon vecka efter SM så har många smält sina intryck och insett att laget genomförde ett fantastiskt bra SM med fina resultat.

Då smakar ett brons förmodligen helt plötsligt guld, om man skall tolka en av spelarnas beskrivningar så här i efterhand.

Nedan följer en summering från SM där detta beskrivs i matchfakta samt spelarbeskrivningar:

Västergötland – Dalarna  6-6

Periodsiffror: 2-2 , 2-3 , 2-1

Skottstatistik: 25-15  ( 9-5 , 10-7 , 6-3 )

6-5 Rikard Hessmer ass. Tobias Utterberg

Första matchen i SM blev en märklig tillställning där faktiskt domarna var involverade i mycket. Bland annat så fick Västergötland en 5 minuters utvisning emot sig, vilken motståndarna kunde göra 3 mål på. En utvisning som inte ens var någon utvisning över huvud taget. Men Västergötland bet ihop och såg till att i alla fall få med sig en poäng mot Dalarna, vilket kunde ha blivit några till om laget även satt straffen de fick eller gjort mål i slutskedet då man fick spela PP.

I efterhand så skall laget ändå vara nöjda med poängen då det blev som det blev under matchen. Laget spelade ett dåligt box play och fick inte alls ordning på sitt fina PP, vilket man haft som ett vinnarvapen under de förberedelsesamlingarna laget haft innan SM.

Under första matchen startade Västergötland på hela 3 formationer, detta för att få in så många så möjliga i turneringen direkt.

Bästa spelare på planen i Västergötland var Jimmie Pettersson, Hide-a-lite Mullsjö AIS, vilken startade som forward men avslutade som back. Centern Erik Olofsson, BIF Fagerhult och backen David Fredriksson, IBK Tygriket-99 spelade också stabilt.

Södermanland – Västergötland  2-8

Periodsiffror: 0-3 , 0-2 , 2-3

Skottstatistik: 31-31  ( 4-11 , 9-9 , 18-11 )

Åskådare: 102

0-1 Jimmie Pettersson ass. Adam Grufvisare

0-2 Rikard Hessmer ass. Tobias Utterberg

0-3 Rikard Hessmer ass. Marcus Nilsson  (5-4)

0-4 Tobias Utterberg ass. Rikard Hessmer

0-5 Marcus Nilsson ass. Sandro Johansson

0-6 Marcus Nilsson ass. Sandro Johansson

0-7 Marcus Nilsson ass. Rikard Hessmer   (4-5)

0-8 Efraim Björnell ass. Marcus Nilsson

Inför andra matchen i gruppen, den mot Södermanland, så bestämde sig ledarna i Västergötland för att ändra lagets boxplay och en del av PP spelet. Det bestämdes också att laget skulle gå på lite högre press samt endast spela med två rena formationer i matchen.

Detta blev ett lyckat drag.

Västergötland var helt överlägsna i matchen mot Södermanland och styrde allt ute på banan. Båda formationerna spelade en riktigt bra innebandy och boxplay spelet samt PP spelet började fungera riktigt bra, något som var viktigt inför kommande matcher.

Västergötland höll tätt i 4 boxplay under matchen.

Bäst på plan i ett för dagen mycket starkt helt Västgötalag var forwarden Marcus Nilsson, IBK Lidköping.

Stockholm – Västergötland  6-6

Periodsiffror: 3-1 , 2-3 , 1-2

Skottstatistik: 22-18  ( 8-5 , 5-7 , 9-6 )

Åskådare: 150

0-1 Efraim Björnell ass. Sandro Johansson

3-2 Erik Olofsson ass. Jimmie Pettersson

4-3 Marcus Nilsson ass. Efraim Björnell

4-4 Efraim Björnell ass. Rikard Hessmer  (5-4)

6-5 Rikard Hessmer ass Tobias Utterberg  (5-4)

6-6 Samuel Rosén ass. Marcus Nilsson

Gruppens tuffaste match väntade då favoriten Stockholm togs emot som motståndare i Sundsvalls Sporthall.

Västergötland hade inför matchen gått igenom, formationsmässigt, hur man skulle bemöta Stockholm med olika taktiska moment. Detta för att kunna störa motståndarna, låsa deras avslut samt själva kunna vända spelet snabbt.

Något som Västergötland lyckades mycket väl med under hela matchen.

Första perioden startade Västergötland mycket bra och laget tog också ledningen efter 2 minuters spel, detta efter ett mål av Efraim Björnell, assist från Sandro Johansson.

Efter detta tog dock Stockholm över mer och mer och så småningom så lyckades huvudstaden också överlista storspelande Niklas Järläng i Västgötamålet. Perioden vanns av Stockholm med 3-1, men Västergötland kände ändå att laget spelade bra och det bestämdes att man nu bara skulle ut och fortsätta köra, detta dock med en ändring i ett av de taktiska spelvändningsmomenten.

Andra perioden och resten av matchen så var det Västergötland som skapade de vassaste chanserna. Samtliga spelarna på banan spelade en smart, klok och välspelad snabb omställningsinnebandy, vilket Stockholm hade svårt att få grepp om.

Båda de avslutande perioderna vann Västergötland och det var faktiskt Västergötlands spelare som var närmast en seger, detta med ett ribbskott och ett stolpskott i slutskedet, vid ställningen 6-6.

Västergötlands PP fungerade mycket bra i matchen och här gjorde man 2 mål på 2 försök.

Efter matchen berömde Stockholms ledare Västergötland och berättade att de var glada för en poäng och att de hoppades på att lagen åter fick mötas, detta i en final.

Bäst på banan i matchen mot Stockholm var målvakten Niklas Järläng, Hide-alite Mullsjö AIS samt centern Efraim Björnell, BIF Fagerhult.

Hela laget spelade också en mycket bra innebandy och alla skall berömmas lite extra för sin insats.

Västergötland – Jämtland/Härjedalen  8-2

Periodsiffror: 2-0 , 2-1 , 4-1

Skottstatistik: 44-24  ( 22-9 , 7-10 , 15-5 )

1-0 Jonas Wågman ass. Philip Jansson

2-0 Erik Olofsson ass. Rikard Hessmer

3-1 Rikard Hessmer ass. Erik Olofsson

4-1 Efraim Björnell ass. Sandro Johansson

5-2 Efraim Björnell ass. Samuel Rosén

6-2 Rikard Hessmer ass. Tobias Utterberg

7-2 Jimmie Pettersson ass. Tobias Utterberg  (5-4)

8-2 Marcus Nilsson ass. Jimmie Pettersson  (5-4)

Sista, viktiga, gruppspelsmatchen om vilket lag som skulle gå vidare till slutspelet blev aldrig något hot för Västergötland, även om laget faktiskt inte spelade någon bra innebandy.

Första perioden präglades dock av mängder med avslut, avslut som Jämtland/Härjedalens målvakt gjorde en del riktigt bra räddningar på. Tillslut lyckades Västergötland ändå trycka dit ett mål, detta efter ett bra skott av Jonas Wågman, assist från Philip Jansson.

Erik Olofsson spädde sedan på med ytterligare ett mål innan perioden var över, en period som, om Västergötland tagit vara på sina chanser bättre, borde ha letts med mer än två mål.

Andra perioden blev mer en kamp medan Västergötland i 3:e tog över kommandot, växlade upp en hastighet och satte punkt i matchen relativt snabbt. Sista perioden segrade också laget med hela 4-1, detta efter bland annat 2 mål i PP.

Bäst på banan i matchen var målvakten Johannes Hjertén, Tranemo IBK.

Kvartsfinal:

Västergötland – Västmanland  12-8

Periodsiffror: 5-3 , 3-2 , 4-3

Skottstatistik: 28-21  ( 14-8 , 6-6 , 8-7 )

6-3 Erik Olofsson ass. Jimmie Pettersson

7-3 Rikard Hessmer ass. Efraim Björnell  (5-4)

8-5 Tobias Utterberg ass. Rikard Hessmer

9-7 Rikard Hessmer ass. Tobias Utterberg

10-7 Sandro Johansson ass. Samuel Rosén

11-8 Marcus Nilsson ass. David Fredriksson

12-8 Sandro Johansson ass. Efraim Björnell

Kvartsfinalen mot Västmanland blev en skottvillig och mycket svängig tillställning, ingen match för en defensiv taktiker men verkligen en publikmatch för de som skådade denna från läktaren.

Direkt när matchen startade så var det spelvändningar och snabba avslut som vågade fram och tillbaka. Efter ett underläge med 2-3 så gjorde Västergötland en taktisk förändring, vilket gav en enorm scenförändring. Laget gjorde 3-3, 4-3 och 5-3 inom loppet av endast ca 2 minuter, ett utslag av ett taktiskt drag som inte ens Västergötlands ledare hade kunnat tro på.

Matchen fortsatte sedan att bölja en del, fram och tillbaka, och det centrerade och tuffa spelet runt mitten fanns i stort sett inte alls i matchen. I slutfasen började dock Västmanland att komma ikapp och tog över mycket av spelet. Under denna period var det tufft och svettigt för Västgötarna, men när Marcus Nilsson, IBK Lidköping, lyckades kontra in ett mål, vilket betydde 11-8, så kändes segern säkrad. Ytterligare ett mål föll i slutet av matchen,12-8, detta av spelaren som öppnade upp matchen med ett zorroliknande, Sandro Johansson, IBK Alingsås.

Bäst på banan i kvartsfinalen var tremålsskytten Sandro Johansson, IBK Alingsås.

Semifinal:

Skåne – Västergötland  7-3

Periodsiffror: 0-0 , 2-1 , 5-2

Skottstatistik: 20-29  ( 4-9 , 5-15 , 11-5 )

Åskådare: 214

2-1 Efraim Björnell ass. Marcus Nilsson

2-2 Tobias Utterberg ass. Efraim Björnell

4-3 Efraim Björnell ass. Rikard Hessmer

Semifinalen mot tuffa Skåne började tight och tätt för att i slutskedet öppnas upp fullständigt.

Skånes har sin målvakt att tacka för segern, framförallt efter den andra perioden då Skåningarna vinner perioden med 2-1 fast Västergötland är laget som hela tiden vaskar fram chans på chans. 15-5 i avslut på kasse till Västergötlands favör talar sitt tydliga språk hur perioden såg ut, men målvakten i Skåne var otroligt svår att överlista, han var som en vägg.

När Västergötland i slutskedet, underläge 2-4, tog time out, satte in en speciell formation och sedan satte en inövad variant i mål, till reducering 3-4, kändes det som laget hade grepp om matchen igen, och nu var det bara att köra för fullt. Så blev också fallet.

Västergötland skapade massa under en period av ca 3 minuter och Skåne fick slå ifrån sig gång på gång. Återigen så var det Stockholms målvakt som stod i vägen vid flera tillfällen.

När Skåne efter ett tag, lite turligt, lyckades sätta en kontring och gjorde 5-3 så fanns det bara en sak för Västergötland att göra, ta ut sin målvakt och spela med 6 utespelare, detta oavsett om det var hela 2.40 kvar.

Chansningen gick dock inte hem och Skåne kunde sätta de två sista målen i tom kasse.

Skåne punkterade Västergötlands drömmar om en finalplats och det var många besvikna spelare efter matchen.

Så här i efterhand så har nog de flesta ändå insett att laget gjorde en mycket bra insats under SM 2008 och att bronsmedaljen nu mera förmodligen smakar en del guld också.

Bäst i semifinalen var spelaren Efraim Björnell, BIF Fagerhult.

Spelarsummering från SM 2008:

Niklas ”Järla” Järläng, Hide-a-lite Mullsjö AIS

Storspelade stundtals mellan stolparna och räddade Västergötland vid många gånger. Besitter ett fantastiskt målvaktsspel och kan gå långt, om han själv satsar och vill.

Johannes ”Hjärtat”  Hjertén, Tranemo IBK

Spikade, nästan, igen målet i matchen mot Jämtland/Härjedalen och visade att han var den stabila målvakten Västergötlands ledare trodde. Gjorde under denna match flertalet grymma räddningar.

Adam ”Gruvis” Grufvisare, Vara IBK

Säker och stabil back med bra markeringsförmåga. Ledde ”sitt” Västergötland på ett mycket föredömligt sätt under SM. En perfekt kapten och lagsammanhållare.

Jimmie “Jimbo” Pettersson, Hide-a-lite Mullsjö AIS

Denne “lille” spelare besitter ett STORT innebandyspel, detta oavsett vart han spelar. Började som forward men avslutade som en spelskicklig back. Lagets mest jämna spelare genom hela turneringen, gjorde inte en enda dålig match. Landslagsspelare i framtiden, garanterat!

Samuel “Samme” Rosén, BIF Fagerhult

Positiv, pratglad och mycket bra uppvärmningsledare. En spelare som från sin backplats ofta bjöd på massor av avslut. Var nära att punktera matchen mot Stockholm då han i slutminuten både hade ett ribbskott och ett stolpskott.

David “Dadde” Fredriksson, IBK Tygriket-99

Liten överraskning under SM. En spelare som på allvar visade vilka stora spelkvalitéer han har. Markeringsstyrkan är enorm och brytningssäkerheten fantastisk stark. Visade också att han kunde göra mål från sin backplats.

Rikard “Fyrtornet” Högberg, IBK Vänersborg

Stor och stark back med mycket moget innebandyspel. Bra i det tuffa och täta samt aggressiva markeringsspelet. Kommer att bli viktig för sitt IBK Vänersborg under deras återkomst till div 2. Lugn och trygg och harmonisk kille.

Philip “Fille” Jansson, Hide-a-lite Mullsjö

Visade sig vara en fantastisk peppare och puschare för laget. Positiviteten sprudlade och lyfte Västgötalaget mycket under matcherna. En rikigt bra lagspelare under hela SM 2008.

Kristoffer “Coffe” Johansson, BIF Fagerhult

Sprang runt i sin morgonrock varje morgon och stressade de andra spelarna till att skynda sig till frukost. Spelade säkert i de centrerade delarna av banan och jobbade tufft som center i Västgötalaget anno 2008.

Efraim “Efa” Björnell, BIF Fagerhult

Lagets “pajas” och “clown”. En glad och skojig spelare med “glimten i ögat”. Gjorde målgester som åskådare minns än idag. Under SM blommade Efa ut rejält och var en av lagets absolut bästa spelare. Spelade Pokemon på data under lediga stunder.

Jonas “Wågge” Wågman, Hide-a-lite Mullsjö AIS

Gick in och gjorde jobbet när han skulle. Satte ett riktigt praktskott i matchen mot Jämtland/Härjedalen, rakt upp i krysset, helt otagbart. Bra lagspelare.

Erik ”Olof” Olofsson, BIF Fagerhult

En mycket viktig spelare under SM, vilken alltid jobbade till 100 procent i alla situationer. En vinnartyp som kan gå mycket långt inom innebandyn i framtiden. Stora kvalitéer och en mycket bra spelförståelse.

Sandro ”Horsby” Johansson, IBK Alingsås

Som power forward spelade Sandro en stark innebandy. Bra bollhållare och snabb i spelvändningarna. Gjorde ett fantastiskt mål i matchen mot Västmanland, ett ”zorroliknande” mål, där han la upp bollen på bladet, bakom kassen, klev in framför och viftade in den i nätmaskorna.

Marcus “Kongen” Nilsson, IBK Lidköping

Gjorde kanske en av sina bästa matcher i SM någonsin då han fullständigt dominerade på banan i matchen mot Södermanland. Det är precis så som i den matchen som Marcus Nilsson skall spela innebandy, då är han som bäst. Mycket sympatisk och trevlig person.

Tobias ”Utter” Utterberg, Hide-a-lite Mullsjö AIS

Själv lite frustrerad för de missade målen under SM, men jobbade och slet något kopiöst under hela turneringen. Utterbergs jobb för sitt lag betydde mycket och han var en äkta ledargestalt i varje match, på herrgården och oavsett vart laget befann sig.

Rikard ”Hess” Hessmer, Hide-a-lite Mullsjö AIS

Visade varför han spelade i förstalinan i Mullsjö under säsongen som gick. Han skapade mycket, gjorde mycket poäng och slet starkt i så väl fulla formationsspelet som i BP och PP.

Har viljan och inställningen som krävs för att kunna stå upp i SSL kommande säsong.

Jakob ”Jakoby” Svensson, Vara IBK

Snabb kontringsspelare som tillsammans med Kevin Keijsner bildade ett snabbt spelvändande anfallspar. En trevlig och målmedveten kille med bra attityd.

Kevin ”Cola” Keijsner, IBK Alingsås

Släppte aldrig en colaflaska ur sikte. En spelare som besitter mycket bra offensiva kvalitéer. Var uppe och ute tidigt på morgonen och gick och laddade. Kommer att förmodligen bli mycket viktig för distriktslaget kommande SM, om viljan och inställningen håller i sig.

P17 tackar STORT:

Lars Ahlström

Lagets ÖVERLEDARE och den person som såg till att allt fungerade. Utan Lars hade SM inte fungerat alls.

Tjejlaget

Supporten från tjejlaget under hela SM, den var fantastisk.

Föräldrar, supportrar, vänner

De ditresta ”supporters” som stöttade laget genom hela turneringen, NI VAR GRYMMA!